Autor Wątek: WMF perfection  (Przeczytany 61068 razy)

Offline fill Mężczyzna

• Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
Odp: WMF perfection
« Odpowiedź #165 dnia: 29 Sierpień 2024, 20:19:34 »
Nie zauważyłem w Menu ustawień preinfuzji.
Gdzie tego ustawienia szukać ?

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
« Odpowiedź #166 dnia: 29 Sierpień 2024, 21:24:51 »

Offline Ziutek

• Ekspres: Krups ea895e10
  • Młynek: Wbudowany
« Odpowiedź #167 dnia: 29 Sierpień 2024, 22:48:22 »
Wy macie te ekspresy wmf to taka ciekawostka... Nie wiem czy obejmuje to zakupione wcześniej ekspresy czy w jakimś określonym czasie, ale macie linka do artykułu, co się będę rozpisywał... W teorii darmowy przegląd przez producenta w ciągu 30 dni od skończenia gwarancji

https://www.agdmaniak.pl/103875/ekspres-do-kawy-wmf-przeglad/

Offline fill Mężczyzna

« Odpowiedź #168 dnia: 29 Sierpień 2024, 22:50:47 »
Dziwne, w serii 600 można ustawić preinfuzję, a w wyżej pozycjonowanej 800 brak możliwości ustawienia tego parametru - przynajmniej w 860L. Ciekawe dlaczego tak jest

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #169 dnia: 30 Październik 2024, 10:01:05 »
Z innego tematu i by go tam nie zaśmiecać pozwoliłem sobie odpisać na to tutaj.

Nie mam zamiaru zburzyć Twojego podejścia, a jedynie pomóc w osiągnięciu celu, abyś wydał obiektywny werdykt, gdyż znam te kawki i jak się zachowują w w tym WMF-ie.

Właśnie dzisiaj gdzieś w obiad minie 3trzy miesiące jak mam wspomniany ekspres WMF u siebie w domu na blacie.
Myślę ze jakiś tam cel już osiągnąłem bo średnia 4,3 :lol2: kawy dziennie świadczy o tym że ten ekspres u mnie nie zdobi kuchni tylko pracuje tym bardziej że to tylko ja pijam kawy z niego.
Jakieś tam kawy przez niego przepuściłem, różnych ustawień popróbowałem i co ważne wyciągnąłem wnioski co i jak jest DLA mnie korzystne ale nie mam zamiaru nikomu tego na siłę wciskać uszczęśliwiać go, bo to co jest dla mnie odpowiednie nie musi spełnić czyichś oczekiwań. OK jakieś tam drobne podpowiedzi tak ale nic konkretnego bo konkrety przy poznawaniu sprzętu same nam wyjdą wystarczy tylko dobrze przyglądać się temu co na ekranie pokazują nam ustawienia fabryczne i lekko korygować je pod siebie.

20241030_065413.jpg

Jeżeli chodzi o sam ekspres to OK robi dobre kawy za to tak nędznego/ tandetnego i za taką kasę sprzętu jeszcze u siebie nie miałem, bo np. od kilku dni wyskakuje mi taki komunikat, a zlikwidowanie to może doprowadzić mniej spokojnego człowieka :redface: jak ja, do tego że nie włożę tacki ociekowej tylko cały ekspres do kartonu i odeśle w cholerę do tego u którego to kupił.

20241030_065454.jpg

Wiem wiem czytałem wyczyścić, przetrzeć styki a może 'glanc papierem" nad nimi popracować, ba padło by może coś tam nad lutować :lol2: w 3trzy miesięcznym ekspresie za prawie 10000zł :o :-[ :'( no tak ale takie porady napisać może ten co tego ekspresu na oczy nie widział bo wyczyścić (na spawać / na smarkać) to ja mogę te styki.
Co je widać co są na tej tacce ociekowej.

A co mam zrobić z tymi co są w środku??? rozebrać 3 miesięczny ekspres na gwarancji.
A wiem kupić sobie taki zakrzywiony pędzel i pogrzebać nim w środku może pomoże (ciekawostka do 10dziesięcio krotnie tańszego młynka producent od razu daje pędzel i to w cenie)

A tutaj musimy sobie sami kupić wydać jakąś tam kasę i jeszcze gmerać w dziurze.

20241030_074558.jpg

Co i tak tyle da co kiepski pędzel dobremu malarzowi a i nie chwalcie się tym bo wam sklep/producent nie uzna gwarancji a moje fotki są poglądowe i służą temu co by sobie jeszcze dokupić do tego ekspresu by go utrzymać długie lata w eksploatacji.

Jka

« Ostatnia zmiana: 30 Październik 2024, 10:59:06 wysłana przez Jka57 »
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline MacJaro Mężczyzna

• Ekspres: LA Marzocco Linea Mini R
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense Dark-T GBW
« Odpowiedź #170 dnia: 01 Listopad 2024, 18:01:55 »
Dziwne, w serii 600 można ustawić preinfuzję, a w wyżej pozycjonowanej 800 brak możliwości ustawienia tego parametru - przynajmniej w 860L. Ciekawe dlaczego tak jest

Tylko w modelach serii „600” jest możliwa regulacji preinfuzji. Seria „600” jest nowszą serią niż „800”.

@Jka57  wyluzuj. Wszystko może się popsuć. Moja przyjaciółka w kawiarni ma ekspres Victoria Arduino  za prawie 100 tyś. W ciągu pierwszego roku spędził w serwisie 40 dni.
« Ostatnia zmiana: 01 Listopad 2024, 18:06:08 wysłana przez MacJaro »
coffe, jazz & święty spokój ;)

Offline fill Mężczyzna

« Odpowiedź #171 dnia: 01 Listopad 2024, 18:49:50 »
@Jka57 całkowicie się z Tobą zgadzam w kwestii obsługi i softu tego ekspresu.
Nie dalej jak wczoraj chciałem żonie zrobić doppio. Po włączeniu, zamiast płukać - taka opcja jest ustawiona, ekspres wyświetlił komunikat o konieczności opróżnienia tacki ociekowej. Wyjąłem tackę i udałem się w kierunku zlewu - ok. 2m od ekspresu. Ale nie dotarłem, bo ekspres włączył w międzyczasie płukanie
Muszę teraz znaleźć, gdzie wyłączyć opcję płukania na blat
Dziś zażyczył sobie czyszczenia systemu mleka, chociaż od tygodnia mleka nie widział
Napisanie prawdy, nie legend i półprawd, może uchronić potencjalnych klientów przed błędną decyzją - chociaż niekoniecznie, bo niektórzy porządają niemieckiej jakości i znaczka na sprzęcie za wszelką cenę....

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
« Odpowiedź #172 dnia: 01 Listopad 2024, 19:25:14 »
@Jka57 całkowicie się z Tobą zgadzam w kwestii obsługi

O to czytam, że jeszcze sporo niespodzianek mnie czeka >:(
Mnie dzisiaj od rana wyświetlał się taki komunikat.

20241101_181943.jpg

Ciekawe, to już będzie 2drugi filtr jaki zużyłem trzeci dzisiaj wsadziłem, czyli wychodzi, że u mnie średnio filtr wymieniam co półtora miesiąca, co daje w roku 8 filtrów które najtaniej kupuję po prawie 70zł 8x70zł = wiem stać cię na mercedesa to i stać cię na paliwo do niego :lol2:

Z jednym się zgadzam ten ekspres to 100% to automat bo nawet jak opróżnisz pojemnik z fusami to i tak zapyta czy opróżniony to samo z dosypywaniem kawy czy dolewaniem wody w pełni jest tam zautomatyzowane zapytanie.

Dobra tyle tego złego, bo kawa wychodzi dobra i pisze tutaj o kawie a nie espresso jak ktoś to sugerował :'(

A tak wyglądają filtry do tego ekspresu.
20241101_160736.jpg

Nowy filtr i klucz, z tym że spokojnie się to wykręci i wkręci ręką.

20241101_182308.jpg

20241101_182427.jpg

Jka
« Ostatnia zmiana: 01 Listopad 2024, 22:28:09 wysłana przez krystians »
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline fill Mężczyzna

« Odpowiedź #173 dnia: 01 Listopad 2024, 19:57:12 »
Z filtrem źle, a bez filtra jeszcze gorzej, bo nie można uruchomić odkamieniania w dowolnym terminie - ten wyznaczy ci ekspres
A może jest jakiś tajny kod, sekwencja zadań, która odblokuję inne możliwości softu. Kto wie....?

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #174 dnia: 01 Listopad 2024, 20:18:15 »
Ja
To znaczy kto? a kim że Ty jesteś na tym forum by mnie pouczać.

Wracając do ekspresu, to jak tak dalej pójdzie, to kiepsko widzę jego żywotność i ekonomię.
U mnie 3 dzień świeża kawa, młynek ustawiony na najdrobniejsze mielenie i znowu tyle zostaje w tacce ociewkowej.

4 ziarenka sporo odsypało.
20241101_064842.jpg

3 ziarenka i to samo.
20241101_094551.jpg

2 ziarenko i dopiero widać że jest mniej odsypane.

20241101_155809.jpg
Jutro kolejne próby przestawię na grubsze mielenie.

A może jest jakiś tajny kod, sekwencja zadań, która odblokuję inne możliwości softu. Kto wie....
Może i jest, ale za nim by to człowiek zdobył, to ekspres na złomowisku wyląduje :lol2:

Jka

« Ostatnia zmiana: 01 Listopad 2024, 22:22:56 wysłana przez krystians »

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #175 dnia: 01 Listopad 2024, 22:01:16 »
Panowie, nie ma co się denerwować nad głupią maszyną. Jak już to przerzucić te nerwy na producenta czy osobę odpowiedzialną za sprzęt.

Ten nadmiar zmielonej kawy, to straszne marnotrawstwo ziarna. Ja bym zgłosił to do producenta. Coś widocznie schrzanione jest w dozowaniu młynka. Może to jakoś łatwo da się skorygować poprzez tryb serwisowy menu.

Jurku jeszcze taka uwaga techniczna, bo gubią się przecinki w Twoich tekstach. Jest więc prośba o poprawę pisowni na przyszłość. Dobrze byłoby jednak żeby znaki przestankowe były w Twoich tekstach, bo to poprawia czytelność i generalnie chcielibyśmy, aby dbałość o poprawną pisownię była zachowana. 

Offline Ziutek

• Ekspres: Krups ea895e10
  • Młynek: Wbudowany
« Odpowiedź #176 dnia: 01 Listopad 2024, 22:34:25 »
Wmf tak ma, sprawdź ile sekund tobie mieli młynek i zapytaj innego właściciela tego samego modelu z serii ile u niego mieli, ale podejrzewam, że to jest 8 sekund tak jak rozwiązanie z krupsa, które zostało tutaj zapożyczone... Ewentualnie, ale to już wiąże się z utratą gwarancji, z młynka odstaje taka blaszka  która pewnie jest źle wyprofilowana i cześć kawy wpada do zsypu na kawę obok kotła... Choć nie wiem czy to co pisze krystians o zgłoszenie tego problemu do producenta coś da, bo konstrukcja tego ekspresu jest właśnie tak zrobiona, że nadmiar kawy lub to co nie trafia do kotła zaparzacza ma właśnie trafić do tej tacki ociekowej... W krupsie jest nawet to opisane w FAQ urządzenia na stronie producenta i w wmf pewnie też tak jest że z tacki ociekowej pozbywamy się resztek wody i kawy... Także ten ekspres ma taki urok ewentualnie na najdrobniejszym ustawieniu mielenia młynka w teorii powinno być odrobinę mniej odpadów po kawie gdyż młynek powinien ciut mniej kawy zmielić w zadanym czasie na drobniejszym ustawieniu...

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #177 dnia: 02 Listopad 2024, 07:33:35 »
Proszę pisać na temat bez wycieczek pobocznych.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Skoq95

Jura E8 (EC) vs WMF Perfection 860L
« Odpowiedź #178 dnia: 21 Listopad 2024, 17:15:24 »
Cześć! Rozglądam się za konkretniejszym ekspresem, do tej pory używałem Siemensa eq6 s100. Do finału trafiły modele z tytułu. Obawy jeśli chodzi o Jurę - niewyjmowany blok. O WMF wiem bardzo niewiele. Piję głównie kawy czarne, myślę, że na 10 kaw, 7 to czarne :) Czy możecie powiedzieć coś więcej o tych modelach? Może ktoś użytkował i jeden i drugi i podzieli się doświadczeniami? :D

Offline MacJaro Mężczyzna

• Ekspres: LA Marzocco Linea Mini R
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense Dark-T GBW
« Odpowiedź #179 dnia: 21 Listopad 2024, 20:41:45 »
Używamy w rodzinie model 640 od czerwca. Od lipca do października mieliśmy u siebie model 860L. (sprzedany)
Obie serie 600 i 800 bazują na wspólnej konstrukcji z Krups Intuition. Potwierdził mi to serwisant po wizycie 640-ki przez  chwilę w serwisie.
Ekspres się zawiesił, po przewiezieniu go serwisu i uruchomieniu ekspres jak gdyby nigdy nic uruchomił się i działa (od miesiąca)  :hihihi:
Oba ekspresy wykonane są w standardzie premium, są dosyć ciche. Ładnie podświetlone (wyższe modele). 800-ki są szybsze niż 600-ki Ale nie jest to jakaś powalająca różnica. Seria 600 łączy się z wifi i można wykonać zaraz po pierwszym uruchomieniu aktualizację softu, potem automatycznie. W serii 600 można tez ustawić preinfuzję 3/5/10 s. Generalnie z perspektywy czasu, uważam że nie ma sensu kupować serii 800. 600-ki oferują więcej za mniej, polecam model 660 który ma maksymalną dozę kawy 11,5g (model 640 9g). Więcej profili i zaprogramowanych napojów.
Ekspresy mają dobry system samoczyszczenia CLIK&CLEAN.
Kawę parzą dobrą, espresso raczej z WMF nie pijam, choć jest akceptowalne. Bardzo dobra czarna to "cafe crema" .
Mleczne bardzo dobre, żona potwierdza  :taktak:
Co do cen ekspresów. Z perspektywy czasu uważam, że nie są warte takich pieniędzy jakie się za nie żąda w PL.
W Niemczech modele te są średnio 25% tańsze. Np 660 kosztuje 999 Eur i tyle jest wart ten ekspres. Dlaczego u nas kosztuje 6 tyś? nie mam pojęcia.
Seria 800 to już totalny kosmos. Gdyby nie nadarzyła się okazja kupna nowego WMF 860L za 50% wartości, nie kupił bym tego ekspresu za cenę "sklepową".

Nie ma idealnych ekspresów. Jak już się coś wybierze i kupi, trzeba dobrze ekspres poznać, zaakceptować lub nie jego potencjalne wady.
Dużą wadą WMF i JURY w/g mnie jest fakt, iż marki te mają serwisy centralne. Wysyłka lub wizyta osobista w Warszawie.

Warto zapoznać się z całym wątkiem w którym wypowiadają się inni użytkownicy WMF @GostRado, @Jka57, polecam.

« Ostatnia zmiana: 21 Listopad 2024, 20:52:33 wysłana przez MacJaro »
coffe, jazz & święty spokój ;)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi