Autor Wątek: WMF perfection  (Przeczytany 61085 razy)

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
Odp: WMF perfection
« Odpowiedź #150 dnia: 26 Sierpień 2024, 12:21:48 »
Choć tak szczerze to nie widziałem by którykolwiek automat lał espresso przez 35 sekund chyba że już pompa siadała albo miał zatkany wężyk doprowadzający wodę bo też tak dostałem raz do naprawy ekspres gdzie ktoś wcześniej wyciągał i pozaginął węże to wtedy jest wolniejszy przepływ
To ja założyłem ten wątek, jak córka kupiła perfection, następnie go ustawiałem. Poczytaj o moich wnioskach z początku wątku. Jura i De'Longhi też potrafią zrobić długą ekstrakcję.
Ja jestem zdania że w kazdym automacie stosując odpowiednie ustawienia na tym samym ziarne jesteśmy w stanie osiągnąć taki sam smak kawy oraz zachowując odpowiednie proporcje wody do ilości kawy w zaparzaczu, czasem nawet na dwa razy zaparzyć by była ta sama ilość co np jura podaje itd...
Ziutek, wybacz, ale naprawdę nie masz pojęcia o parzeniu kawy  miotla
》tertium non datur《

Offline bartis55 Mężczyzna

• Ekspres: AVX EM TB1, przelewowy, aeropress
  • Młynek: DF64 gen 2, Severin km 3873
« Odpowiedź #151 dnia: 26 Sierpień 2024, 12:34:04 »
Wybacz ale pojęcie myślę że mam bo już naprawdę naprawiłem dość sporo ekspresów, regulowałem młynki i wymieniałem termistory ntc na zbiornikach bo po czasie też mogą przełamywać i kawa jest np za zimno lub za ciepło parzona,

Nie wiem dlaczego ale jak ktoś używa takie argumentu, to na mnie działa odwrotnie. Jeszcze bardziej uwazam, że taka osoba się nie zna. To trochę tak jakby każdy serwisant ekspresów był dobrym baristą i odwrotnie dobry barista był dobrym serwisantem.

Offline Ziutek

• Ekspres: Krups ea895e10
  • Młynek: Wbudowany
« Odpowiedź #152 dnia: 26 Sierpień 2024, 12:41:28 »
Wybacz ale pojęcie myślę że mam bo już naprawdę naprawiłem dość sporo ekspresów, regulowałem młynki i wymieniałem termistory ntc na zbiornikach bo po czasie też mogą przełamywać i kawa jest np za zimno lub za ciepło parzona,

Nie wiem dlaczego ale jak ktoś używa takie argumentu, to na mnie działa odwrotnie. Jeszcze bardziej uwazam, że taka osoba się nie zna. To trochę tak jakby każdy serwisant ekspresów był dobrym baristą i odwrotnie dobry barista był dobrym serwisantem.
Wiadomo nie każdy barista jest serwisantem, tak jak kierowca samochodu nie jest mechanikiem...

Czyli mówisz że np jak oddajesz auto do mechanika to nie koniecznie mechanik musi umieć jeździć samochodem i mieć prawo jazdy ? Tak samo jest jak serwisuje się ekspresy... Musisz umieć zrobić w nich kawę taką samą jak w innym ekspresie...

Offline Derdi

« Odpowiedź #153 dnia: 26 Sierpień 2024, 13:21:57 »
Myślę, że najkorzystniejsza sytuacja dla ogółu miłośników dobrej kawy, jest wtedy, gdy (w miarę możliwości) doświadczenia zarówno użytkowników jak i serwisantów przenikają się. Cenię sobie informacje nt. awaryjności sprzętów, które zamierzam zakupić. Lubie wiedzieć, czy sprzęt jest naprawialny i czy jest to ekonomicznie uzasadnione. Fantastycznie, kiedy praktycy chcą się podzielić spostrzeżeniami z użytkowania, dzięki czemu inne osoby, mogą dokonać wyboru, który nie jest podszyty marketingowym bełkotem.

Nie jest tajemnicą i dotyczy to wielu branż, że jako kupujący wielokrotnie jesteśmy "rozgrywani" i wnętrzności sprzętu są powiedzmy standardowe, natomiast wyższa cena spowodowana jest rzekomo lepszą marką, fikuśniejsza obudową, udawaniem premium, etc.

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #154 dnia: 26 Sierpień 2024, 13:38:47 »
Jako użytkownik ekspresu co ma coś takiego w nazwie WMF perfection

Już wiem że rozmydlą kolejny temat i potencjalny nabywca czegoś takiego, tyle się tematycznie dowie co kot napłakał bo to co do tej pory na ten temat napisano to tylko zaledwie 1jedno ziarenko na wyświetlaczu

3a (1).jpg

Ale wszystko wiedzących, doradców itd. to 78,6% tego tematu.

Nic trzeba samemu dochodzić do czegoś tam o np. tego
Dlaczego tyle albo aż tyle zostaje zmielonej kawy w szufladce na nią tacki ociekowej.

5a (1).jpg

5a (2).jpg

Szukałem 'aktorzy" tego nie powiedzieli a w instrukcji jeszcze chyba do tej strony nie doszedłem :lol2:

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline yo Mężczyzna

• Ekspres: La San Marco 95,Gaggia Factory G-105,szklanka,dripper, Fp, czajnik i pomysły;-)
  • Młynek: C40 , SM 90, Bezzera BB05 TM
« Odpowiedź #155 dnia: 26 Sierpień 2024, 15:41:15 »
To pozostałość z przemiału na jedną kawę?

Offline Ziutek

« Odpowiedź #156 dnia: 26 Sierpień 2024, 15:47:29 »
Jako użytkownik ekspresu co ma coś takiego w nazwie WMF perfection

Już wiem że rozmydlą kolejny temat i potencjalny nabywca czegoś takiego, tyle się tematycznie dowie co kot napłakał bo to co do tej pory na ten temat napisano to tylko zaledwie 1jedno ziarenko na wyświetlaczu

[ Invalid Attachment ]

Ale wszystko wiedzących, doradców itd. to 78,6% tego tematu.

Nic trzeba samemu dochodzić do czegoś tam o np. tego
Dlaczego tyle albo aż tyle zostaje zmielonej kawy w szufladce na nią tacki ociekowej.

[ Invalid Attachment ]

[ Invalid Attachment ]

Szukałem 'aktorzy" tego nie powiedzieli a w instrukcji jeszcze chyba do tej strony nie doszedłem :lol2:

Jka

To jest nadmiar kawy co ci wysypuje ponad kociołek i jest zgarniane przez taki plastikowy hokej...
Wmf ma budowę krupsa to i sposób działania ten sam... Mam zdjęcia... Sprawdź na stoperze czy mieli ci równe 8 sekund jak więcej to nadsypuje, jak rowno to nie trafia ona cała do kociołka

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
« Odpowiedź #157 dnia: 26 Sierpień 2024, 15:58:05 »
To pozostałość z przemiału na jedną kawę?

Tak

Mam przygotowany jakiś tam materiał między innymi i to jest tam pokazane.
Tylko kto w to uwierzy kto da odpowiedz na zadane/pokazane pytanie.

Wiesz "aktorzy" na YouTube o tym się nie zajękną, forumowi eksperci milczą specjaliści od napraw mają to w nosie bo to się nie psuję a jak widać +/- 2g za każdym razem do wywalenia ale kto by się tym przejmował  >:( toż to tylko automat A 5x dziennie po 2g = 10g x 30dni = 300g x +/-320dni = policz  :lol2: ile się marnuje ale co tam toż to tylko automat ale już w młynku SD jak człowiek wspomni o niskiej retencji to byli by i tacy co by go ze skóry obdarli za 0,2g. a tutaj cisza  :'( cóż chyba tylko ja tak mam albo nie te filmy czy recenzje oglądam czytam :lol2:

Jka
« Ostatnia zmiana: 26 Sierpień 2024, 16:02:13 wysłana przez Jka57 »
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #158 dnia: 26 Sierpień 2024, 16:08:54 »
Na Twoim miejscu, to bym się tak nie przejmował stratą kasy na tę kawę, bo ile Ty marnujesz kasy na kupowaniu, a potem sprzedawaniu sprzętów, to przez 100 lat nie stracisz na kawie, co Ci WMF wyrzuca 😁

Sprawdź, czy tak samo się dzieje, jak ustawisz maksymalną dozę?
》tertium non datur《

Offline Ziutek

« Odpowiedź #159 dnia: 26 Sierpień 2024, 16:54:45 »
Myślę, że najkorzystniejsza sytuacja dla ogółu miłośników dobrej kawy, jest wtedy, gdy (w miarę możliwości) doświadczenia zarówno użytkowników jak i serwisantów przenikają się. Cenię sobie informacje nt. awaryjności sprzętów, które zamierzam zakupić. Lubie wiedzieć, czy sprzęt jest naprawialny i czy jest to ekonomicznie uzasadnione. Fantastycznie, kiedy praktycy chcą się podzielić spostrzeżeniami z użytkowania, dzięki czemu inne osoby, mogą dokonać wyboru, który nie jest podszyty marketingowym bełkotem.

Nie jest tajemnicą i dotyczy to wielu branż, że jako kupujący wielokrotnie jesteśmy "rozgrywani" i wnętrzności sprzętu są powiedzmy standardowe, natomiast wyższa cena spowodowana jest rzekomo lepszą marką, fikuśniejsza obudową, udawaniem premium, etc.

i cieszę się, że są faktycznie jeszcze otwarci na wiedze na tym forum ludzie co są skłonni zapoznać się z tematem, a nie zadufani w sobie poprzez grubość portfela co to kupią nie wiadomo co i ślepo wierzący w jakość premium zwłaszcza że z ekspresami zrobiło się tak samo jak z samochodami np z grupy volkswagena , audi premium , volkswagen średnia półka i ekonomiczna skoda a tak naprawdę części są klepane tu i tu te same

ja może troche sprofanuje temat ale tak naprawdę to wg mnie jak dla kogoś kto naprawia ekspresy automatyczne hobbystycznie co prawda ale już swoją część naprawiłem co serwisanci i nie na tzw odwal się to powiem tak że:
Ekspres Automatyczny to jest tak naprawdę taki lepszy czajnik który ma w dodatku podstawiony młynek i pompkę na wodę pod ciśnieniem oraz zamykający się dekielek by nie uciekała woda w czasie parzenia kawy tylko przepływała przez docelowe zwężenie które ma zapewnić odpowiednie ciśnienie

« Odpowiedź #160 dnia: 26 Sierpień 2024, 17:44:18 »
Ekspres Automatyczny to jest tak naprawdę taki lepszy czajnik który ma w dodatku podstawiony młynek i pompkę na wodę pod ciśnieniem oraz zamykający się dekielek by nie uciekała woda w czasie parzenia kawy tylko przepływała przez docelowe zwężenie które ma zapewnić odpowiednie ciśnienie
Dalej jesteś ignorantem w kwestii parzenia kawy, szczególnie w automacie. Czytałeś moje wpisy na początku wątku. Wiesz, czym się różni ziarno wypalone 2 tygodnie a rok temu i jaki ma to wpływ na przebieg ekstrakcji? Są automaty,  gdzie przy świeżym ziarnie na najdrobniejszym ustawieniu młynka kawa nie poleci, a w innych dalej następuje szybka ekstrakcja, ale dla Ciebie to nie ma znaczenia, bo smakuje Ci kwaśna kawa.
》tertium non datur《

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #161 dnia: 26 Sierpień 2024, 18:21:21 »
Na Twoim miejscu, to bym się tak nie przejmował stratą kasy na tę kawę, bo

Bo to tylko jedna ze strat jakie ponoszę w związku z zakupem tego ekspresu.
Przyjrzyj się temu czemuś.

Płukanie przed 1pierwszym zrobieniem kawy dopiero po 3trzecim płukaniu wewnętrzny KJ (kontrola jakości) w osobie Jka dopuściło urządzenie do pracy :lol2:
2a (4).jpg

Płukanie po zrobieniu kawy i tutaj podobnie jak przed 1pierwszą kawą z tym że trwało to trochę dłużej KJ (kontrola jakości) pozwoliła wyłączyć urządzenie
6a (6).jpg

I matematyka 3+6=9 po +/- 30ml wody a już mi się liczyć nie chce.
6a (7).jpg

Tak to matematycznie wychodzi.
A czy jest to dużo czy mało to niech każdy sobie sam odpowie.

Na tą chwilę jeszcze tego ekspresu za 2/3 ceny sklepowej nie sprzedaję bo jeszcze wszystkiego nie posprawdzałem.

Sprawdź, czy tak samo się dzieje, jak ustawisz maksymalną dozę?

Sprawdzałem i gdzieś mam notatki ale dzisiaj już jestem za bardzo zmęczony by to tutaj zamieścić mimo wszystko jest to trochę zabawy.

Jka

« Odpowiedź #162 dnia: 26 Sierpień 2024, 18:29:54 »
Tak to matematycznie wychodzi.
A czy jest to dużo czy mało to niech każdy sobie sam odpowie
Jurku, aż mi się nie chce wierzyć, że tego nie wiedziałeś, a przecież chemia do konserwacji dochodzi. Podobno Jura jest jeszcze "lepsza".
Sprawdzałem i gdzieś mam notatki ale dzisiaj już jestem za bardzo zmęczony by to tutaj zamieścić mimo wszystko jest to trochę zabawy.
Z tego, co pamiętam u córki były same krążki.
« Ostatnia zmiana: 26 Sierpień 2024, 18:39:51 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline Ziutek

« Odpowiedź #163 dnia: 26 Sierpień 2024, 18:36:57 »
Nie przejmuj się tym... Jest tak zaparzacz zrobiony, że fusy wyrzutka podrzuca prostopadle prosto do góry po czym łapa zgarniająca zsuwa ciastko z kawy w bok... Może się trochę odstawić w kotle i dlatego Ci barwi długo wodę... Ogólnie to używać często i będzie git nie za plesnieje ani nic byle codziennie choć jedną kawę zrobił to powiem Ci że z tym systemem zaparzacza podziała lata, plus dodatkowo jak będziesz Odkamieniać i stosować filtry nawet zamienniki byle tylko się z nich nie sypało to ekspres długo posłuży... Krupsy z tym zaparzaczem co wmf ma te same, to rekordzista przed wymianą uszczelek i czyszczeniem w środku całego zaparzacza robią koło 12 tyś kaw... Rekordzista którego miałem bo zaczął robić sam auto czyszczenie to miał 16 tyś kaw zrobionych... W dodatku wylewka nie ma z góry tak jak np w delonghi wlewanej kawy i niezależnie czy obniżysz czy podniesiesz wylewkę to zawsze spłynie w dół wszystko a wmf i krupsy mają wężyk i w górnej pozycji wylewki woda cała siedzi w wezyku i czeka aż ją wrzątek przy płukaniu znowu przepchnie

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #164 dnia: 26 Sierpień 2024, 19:04:42 »
urku, aż mi się nie chce wierzyć, że tego nie wiedziałeś, a przecież chemia do konserwacji dochodzi.

Naprawdę nie wiedziałem i dalej nic nie wiem zobacz ja dopiero w niecałe 3tygodnie tyle kaw zrobiłem.

20240826_185057.jpg

Zakup automatu to był taki niedzielny :lol2: zakup ja tak mam trochę poczytam szybko płacę a po wszystkim myślę po co mi to dobrze że i takim czymś się pobawię.
Chemii jeszcze nie używałem poczekam do 200 kaw.

Nie przejmuj się tym...
Nie ja się nie przejmuję twardy jestem prawie 40 lat spędzonych na morzach i oceanach zostawiło jakieś tam piętno.
I żaden ekspres nie jest w stanie tego naruszyć  :lol2:
Dzięki za pozostałą treść Twojego wpisu jest tam sporo cennych dla mnie uwag zaraz sobie to wydrukuję i na spokojnie poczytam.
I by nie marnować czasu bo to już 19:00 idę sobie jakoś tam kawkę automatyczną wymodzić.

Jka

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi