Autor Wątek: WMF perfection  (Przeczytany 61067 razy)

Offline sccoty Mężczyzna

• Ekspres: La Marzocco Strada Gr1
  • Młynek: Mahlkonig ek43, Mazzer Major Timer Mod
Odp: WMF perfection
« Odpowiedź #90 dnia: 18 Maj 2023, 20:20:15 »
Prosiłeś mnie wcześniej abym ci podał  innego domowego wmf ten co podałem to zupełnie inna konstrukcja jeszcze robiona przez WMF i już ich nie produkują  . Ten Krups co podałem Ci model to właśnie ten sam zespol kotla co w tym co testowales wpisz w Google wpisz w  youtube jak używałeś WMF to raczej od razu zauważysz podobieństwo

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
》tertium non datur《

Offline sccoty Mężczyzna

« Odpowiedź #92 dnia: 18 Maj 2023, 21:15:57 »
Tak o tej serii wspominałem Dziękuję za link  8)

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #93 dnia: 18 Maj 2023, 21:26:02 »
Jesteś pewien, że ten metalowy moduł zaparzający sprzężony z termoblokiem siedzi taki sam w tym Krupsie i WMF-ie, a jego żywotność to 4000 kaw, przy 5 kawach dziennie to raptem 2 lata?
》tertium non datur《

Offline sccoty Mężczyzna

« Odpowiedź #94 dnia: 18 Maj 2023, 21:37:46 »
Tak to wygląda  przy Krupsie później albo regenerujesz albo wymiana na nowy Przy  WMF wygląda na taki sam Miłym bylo by zaskoczeniem gdyby robił więcej

« Odpowiedź #95 dnia: 18 Maj 2023, 21:44:31 »
Przy  WMF wygląda na taki sam
A możesz podesłać zdjęcia, filmiki, bo ja nie mogę znaleźć.
》tertium non datur《

Offline sccoty Mężczyzna

« Odpowiedź #96 dnia: 18 Maj 2023, 23:29:44 »
Niestety nie posiadam takowych. Faktycznie w internecie brak zdjęć wnętrza jedynie szkice.

« Odpowiedź #97 dnia: 02 Listopad 2023, 14:40:07 »
WMF wypuścił tańszą wersję 600, gdzie ceny zaczynają się od 5999zł. i są trzy. Tutaj porównywarka wszystkich modeli perfection:

https://perfection.wmf.com/pl/perfection/detail-model-comparision/

Na filmiku "nitro" z 600-tki:

》tertium non datur《

Offline Achilles

• Ekspres: Jakiś ascaso
  • Młynek: Mazzer Philos
« Odpowiedź #98 dnia: 09 Maj 2024, 16:17:31 »
@GostRado bardzo dziękuję za zamieszczenie wyników. Oczytałem po ponad roku, ale chciałem pochwalić maszynę bo miałem okazję bawić się ustawieniami w jakiejś galerii handlowej w Palermo ze swoją wagą i przy drugiej próbie piłem lepsze espresso niż z Jury E8 moich rodziców. Nie mniej nie żałuję zakupu Jury, która była ponad 2x tańsza. Do espresso jest kolba!

« Odpowiedź #99 dnia: 09 Maj 2024, 21:35:11 »
Jury E8
Niedawno ją ustawiałem. Ten nowy młynek robi dobrą robotę w espresso. Na jedynce, najdrobniejsze mielenie, nie leciał napar. 3 stopień dla świeżej Brazylii był optymalny.
》tertium non datur《

Offline cieloczek

• Ekspres: Gaggia Classic 2019
  • Młynek: Ascaso i-1 mini
« Odpowiedź #100 dnia: 20 Czerwiec 2024, 16:12:16 »
@GostRado wiesz czy 890, 860 i 6xx mają tą samą dozę?

Przymierzam się do przeskoku z kolby na automat, kolba ma niestety tą wadę, że tylko ja w domu chcę robić w niej kawę, a pić chcą wszyscy.
Budżet 5k+, myślałem, że w tej kasie Jura E8 EC będzie pewniakiem ale po tym wątku zwątpiłem. Widziałem, że w innym wątku chwaliłeś nowe E8, dużo odbiega od WMFów?

Poza tym WMF nie informuje o zbyt wielu szczegółach swoich ekspresów i przeglądając je czuję się jakbym kupował auto wybierając po kolorze karoserii.

« Odpowiedź #101 dnia: 20 Czerwiec 2024, 16:30:42 »
wiesz czy 890, 860 i 6xx mają tę samą dozę?
Musiałbyś się  popytać, ale za granicą, bo Polsce, jak nadmieniłeś, dystrybutorzy sami nie wiedzą, co sprzedają. Nie wiem, na czym WMF zaoszczędził w tańszych modelach?

Co do nowej Jury E8, to powiem Ci, że na świeżym ziarnie robi naprawdę dobre espresso, do tego stopnia, że jak znajoma po mojej sugestii kupiła do firmy i jej ustawiłem, to zaraz kupiła drugi do domu wyrzucając, co prawda starego Krupsa, ale swojego czasu był to najwyższy model w tej stajni.
》tertium non datur《

Offline MacJaro Mężczyzna

• Ekspres: LA Marzocco Linea Mini R
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense Dark-T GBW
« Odpowiedź #102 dnia: 03 Lipiec 2024, 22:16:31 »
„Ustrzeliłem” sobie w mega cenie WMF’a Perfection 640  :taktak: czasem nie chce mi się „odpalać” LM Mini jak żonie się zachce cappu czy latte.
Można z tego nawet niezłe espresso wyprodukować, tylko trzeba to zrobić nie standardowo. Kawy mleczne? Żona mówi, że świetne.  [emoji38]

https://zapodaj.net/plik-edl6my2tb1
« Ostatnia zmiana: 03 Lipiec 2024, 22:51:37 wysłana przez MacJaro »
coffe, jazz & święty spokój ;)

« Odpowiedź #103 dnia: 04 Lipiec 2024, 18:12:23 »
@MacJaro
Nasza dyskusja bardziej odpowiednia będzie w tym miejscu.

@GostRado Automaty żyją swoim światem, moja ulubiona mieszanka 80/20 średnio palona najlepiej mi smakuje przy takich ustawieniach WMF Perfection 640,  minimalna doza 5g, t2, podwójne ristretto 2x25 ml. Przy dozie 9g jest nieznośna   ::)
A co Cię odrzuca w porównaniu z Mini? Za dwa tygodnie, jak żarna się dotrą, to przestaw na najdrobniejsze mielenie. Weź wagę, stoper i trochę poeksperymentuj. Nie wiem,  jak w tym modelu, ale u córki zawsze jest ustawiona maksymalna doza, najdrobniejsze mielenie lub "2" w zależności od koloru ziarna i jedynie manipulują temperaturą. Zięć pije ristretto, a córka tak zwane białe siki Weroniki. Z tego względu, że ja ich zaopatruję w kawę, to piją tylko 100% arabiki specialty. Najbardziej im podeszły wypały średnie i średnio-jasne, ale i nie wzdrygają się nawet od jasnych z Afryki.

》tertium non datur《

Offline MacJaro Mężczyzna

• Ekspres: LA Marzocco Linea Mini R
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense Dark-T GBW
« Odpowiedź #104 dnia: 04 Lipiec 2024, 20:53:45 »
WMF wypuścił tańszą wersję 600, gdzie ceny zaczynają się od 5999zł. i są trzy. Tutaj porównywarka wszystkich modeli perfection:

https://perfection.wmf.com/pl/perfection/detail-model-comparision/

Jak by ktoś chciał kupić WMF'a z seri 800 lub 600 taniej niż najtaniej, zapraszam na priv. Ale tylko naprawdę zainteresowani, a nie ciekawi tylko ceny.

8)   kawka
coffe, jazz & święty spokój ;)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi