Autor Wątek: Zaworek antydepresyjny / vacuumbreaker. Który typ jest Waszym faforytem?  (Przeczytany 3072 razy)

Offline Andi1978 Mężczyzna

• Ekspres: Linea Classic.
  • Młynek: Mazzer Kony.
Czołem. Jaki jest Wasz ulubiony,polecany,stosowany? Co myślicie o nowym lansowanym przez La Marzocco , typ SMA.Produkowanym przez firmę Fluid-O-Tech, wylansowanym w czerwcu 2019.
Kontrowersyjne pytanie zadam. Czy wg.Was jest to część która jest w bojlerze parowym absolutnym MUST HAVE IT czy dało by się bez niego żyć?
Pozdro.Andrzej

Offline Biff

Teraz będę się czepiał, trochę za dużo wątków tworzysz o tej samej tematyce ;)

https://www.home-barista.com/forums/userpix/6627_vacuum_breaker-1.jpg

O-ring 2015 wymieniasz minimum co pół roku i masz święty spokój w cenie łyka dobrej kawy. Da się żyć ;)

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Istnieją przecież maszyny bez takiego zaworu. Jego rolę może przejąć zawór pary. Moja Wega nie ma zaworu antydepresyjnego. Jego pracę wykonuje elektrozawór sterowany elektronicznie.

Istnieją przecież maszyny bez takiego zaworu. Jego rolę może przejąć zawór pary. Moja Wega nie ma zaworu antydepresyjnego. Jego pracę wykonuje elektrozawór sterowany elektronicznie.
Szacun ze wiedzę. To prawda,zawór pary jest zaworem antydepresyjnym. FB80 & GB5 steamer wyzwalanym przy około 1,8 Bar vacuum.

Offline Biff

A co się stanie w sytuacji kiedy obsługa wydoi całą gorącą wodę z bojlera, bo właśnie weszła wycieczka Chińczyków po wrzątek (autentyczna sytuacja)?

Teraz będę się czepiał, trochę za dużo wątków tworzysz o tej samej tematyce ;)

https://www.home-barista.com/forums/userpix/6627_vacuum_breaker-1.jpg

O-ring 2015 wymieniasz minimum co pół roku i masz święty spokój w cenie łyka dobrej kawy. Da się żyć ;)
Masz na myśli że o tematyce La Marzocco? Nie znam innych maszyn. Nie zakładałem nigdy wcześniej wątku o zaworku antydepresyjnym.

Offline Biff

Masz na myśli że o tematyce La Marzocco?
Tak.

A co się stanie w sytuacji kiedy obsługa wydoi całą gorącą wodę z bojlera, bo właśnie weszła wycieczka Chińczyków po wrzątek (autentyczna sytuacja)?
Nie wiem czy masz na myśli Wegę czy Lamy?

Masz na myśli że o tematyce La Marzocco?
Tak.

Rozmawiam na tematy o których mam pojęcie. Co w tym złego? Jestem chyba na właściwym forum, kawa , maszyny do kawy.

Offline Biff

Nie wiem czy masz na myśli Wegę czy Lamy?
Cytowałem @Antonio, miałem na myśli Wegę.

Rozmawiam na tematy o których mam pojęcie. Co w tym złego? Jestem chyba na właściwym forum, kawa , maszyny do kawy.
Ale robisz troszkę bałagan ;) Chociaż koniec końców o tym decyduje moderacja. Można też na przykład jak widzisz odpowiedzieć na dwa posty bez pisania dwóch postów jeden pod drugim ;)

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
Co się może stać? Elektrozawór w mojej Wega machinie jest jakoś sprzężony z czujnikiem ciśnienia albo temperatury w kotle. Cokolwiek się stanie, otworzy się, gdy ciśnienie spadnie do zera. Chińczycy biorą wrzątek, poziom wody maleje, pompa uzupełnia bojler, ciśnienie maleje...

Tak czy owak, w mojej sytuacji bojler parowy jest wiecznie wyłączony a zawór wiecznie otwarty ;).

Nie widzę żadnego bałaganu. Spytałem o zaworek antydepresyjny i opinie. Masz rację, moderatorzy zdecydują. Uprzedzam że mam jeszcze około 50 innych wątków, wszystkie dotyczące La Marzocco. Czy życzyłbyś sobie żebym ujął wszystko w jednym wątku?

Offline Biff

Co się może stać? Elektrozawór w mojej Wega machinie jest jakoś sprzężony z czujnikiem ciśnienia albo temperatury w kotle. Cokolwiek się stanie, otworzy się, gdy ciśnienie spadnie do zera. Chińczycy biorą wrzątek, poziom wody maleje, pompa uzupełnia bojler, ciśnienie maleje...

Tak czy owak, w mojej sytuacji bojler parowy jest wiecznie wyłączony a zawór wiecznie otwarty ;).
A jesteś tego pewien? Bo właśnie nie musi się otworzyć gdy ciśnienie spadnie do zera gdy ekspres już osiągnął ciśnienie robocze po włączeniu. Chińczycy poszli, chcesz spienić mleko, a tu ekspres zaciąga je do bojlera...
Nie widzę żadnego bałaganu. Spytałem o zaworek antydepresyjny i opinie. Masz rację, moderatorzy zdecydują. Uprzedzam że mam jeszcze około 50 innych wątków, wszystkie dotyczące La Marzocco. Czy życzyłbyś sobie żebym ujął wszystko w jednym wątku?
A pytasz serio czego bym sobie życzył? ;) Grzecznie zwracam uwagę ;)

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
Zawsze sprawdzam zawory pary i dostępność pary, przed jej użyciem. Ale zgoda, różne rzeczy się dzieją, gdy niezbyt rozgarnięty jest personel kawiarni...

Pytam poważnie bo widzę że prawdopodobnie upatrzyłeś sobie mnie jako nowy cel, nie wiem może za spokojnie było? :)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi