Autor Wątek: Co się kryje za grubą blachą ECMa  (Przeczytany 11399 razy)

skansen

• Gość
Odp: Co się kryje za grubą blachą ECMa
« Odpowiedź #60 dnia: 28 Kwiecień 2022, 22:20:35 »
nie napisał jak długo w ciągu dnia jego ekspres jest włączony
Pisałem kilka razy w innych miejscach, więc napisze tutaj jeszcze raz. Mój ekspres jest przeważnie włączony około 12 godzin w ciągu doby.
Jest automatycznie włączany rano przez smart wtyczkę.
Jak wyjeżdżałem, to żona potrafiła nie wyłączyć w ogóle ekspresu na noc, dodałem więc warunek na automatyczne wyłączenie o 22:00...
« Ostatnia zmiana: 28 Kwiecień 2022, 22:23:55 wysłana przez skansen »

Offline Biff

« Odpowiedź #61 dnia: 28 Kwiecień 2022, 22:31:59 »
Czy uważasz zatem, że po dwóch latach elementy wykonawcze typu stycznik/presostat/przekaźnik są w Twoim ekspresie tak samo zużyte jak w tym z tego nieszczęsnego filmiku? To prosta matematyka, więc uznajmy to za pytanie retoryczne.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #62 dnia: 28 Kwiecień 2022, 22:36:49 »
Ale co się tak uparłeś na porównanie z moim ekspresem? ECM to rzekomo ta mityczna wyższa półka. Jak będę miał możliwość to zrobię zdjęcie polskich presostatów i będziesz mógł sam porównać. Po 20 latach pracy 24/7/365 wyglądają lepiej niż te z ECM.
Zresztą problem tam nie był tylko z presostatem... Nie wiem czemu tak zacząłeś bronić ECMa. Sam napisałeś, ze dali taki presostat jaki się zmieścił, wiec ja pytam kto im bronił zmienić obudowę ekspresu na większą, żeby im się zmieścił większy presostat? Kto im bronił zastosować elektroniczny presostat albo PID?

Natomiast wracając do filmu z pierwszego wątku -  połączenie różnych metali rzadko kiedy się sprawdza. I to jest główny zarzut. To nie jest jednostkowy problem, ale błąd konstrukcyjny, błąd który dotyczy całej serii...
« Ostatnia zmiana: 28 Kwiecień 2022, 22:54:13 wysłana przez skansen »

Offline Biff

« Odpowiedź #63 dnia: 28 Kwiecień 2022, 23:01:38 »
Właśnie o to mi chodzi - tak mi się w życiu potoczyło, że naprawiam ekspresy zawodowo i wiem jaki jest cykl życia presostatów i innych elementów eksploatacyjnych W TEJ BRANŻY. Autor filmiku nie ma o tym zielonego pojęcia i robi gównoburzę.

edit:
I nie bronię ECM, clu mojej wypowiedzi w tym wątku zawarłem w ostatnim zdaniu powyżej.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #64 dnia: 28 Kwiecień 2022, 23:15:43 »
tak mi się w życiu potoczyło, że naprawiam ekspresy zawodowo i wiem jaki jest cykl życia presostatów i innych elementów eksploatacyjnych W TEJ BRANŻY. Autor filmiku nie ma o tym zielonego pojęcia i robi gównoburzę.
Autor filmiku ma co najmniej 15 lat doświadczenia, więc bym go aż tak nie dyskredytował. Z presostatami sam mam do czynienia od 21 lat ale nie są to presostaty z ekspresów. Jakieś pojęcie, może i skromne o automatyce jednak mam...

Ale nie ma się co kłócić o presostat, na filmie jest pokazanych więcej baboli. Jak znasz inne babole ECM to tutaj jest właściwe miejsce by je omówić... Żeby pokazać, że grubsza blacha nie czyni ECM produktem z wyższej półki  :-D
« Ostatnia zmiana: 28 Kwiecień 2022, 23:24:54 wysłana przez skansen »

Offline Biff

« Odpowiedź #65 dnia: 28 Kwiecień 2022, 23:37:45 »
No cóż, pani w okienku w ZUS może pracować 40 lat i nadal nic nie wiedzieć i tak też autor swoją wiedzę zaprezentował. Dodam tylko, że w każdym ekspresie z grupą E61 i bojlerem ze stali nierdzewnej jest połączenie dwóch różnych, a często i czterech (pięciu jeśli liczyć chrom), metali. Grupa to mosiądz i nikiel, rurki wymiennika to miedź i mosiądz, no i ss bojler. W (nie)sprzyjających warunkach każdy z tych ekspresów będzie szwankować, niezależnie od producenta. Powtórzę raz jeszcze, ja tam żadnej mitycznej jakości w ECM nie widzę, ale jeśli krytykować to merytorycznie. Kolejny z irytujących baboli to na przykład rdzewiejące nitonakrętki.  ::)

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #66 dnia: 29 Kwiecień 2022, 06:29:52 »
W sumie, to obaj się ze sobą zgadzacie, prawie 😉, jak się na tę dyskusje z boku patrzy.
Izzo Alex Duetto to "miszczem" jakości także nie był a parę zeta kosztował.
Rdzewiejącego powierzchnie, dzwonienie, tacka ociekowe i górna na filiżanki, to rysowała się od patrzenia.
Aczkolwiek to nie oznaczało, że ekspres był słaby. :mrgreen:
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Jozin von Bazin

« Odpowiedź #67 dnia: 29 Kwiecień 2022, 11:06:04 »
Właśnie o to mi chodzi - tak mi się w życiu potoczyło, że naprawiam ekspresy zawodowo
Naprawiałeś ekspresy Lelit, możesz coś o nich powiedzieć?

Offline Biff

« Odpowiedź #68 dnia: 29 Kwiecień 2022, 18:35:43 »
Póki co tylko te maleństwa (anna, anita) się trafiały, także niewiele.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #69 dnia: 30 Kwiecień 2022, 22:07:21 »
W sumie, to obaj się ze sobą zgadzacie, prawie 😉, jak się na tę dyskusje z boku patrzy.
Zgadzam się z @Biff co do meritum...

Z kolei czytając co @Jozin von Bazin pisał ze swoich poprzednich kont mogę napisać, że też się z jego poniższymi wypowiedziami zgadzam:

Ecm i Profitec to niemieckie firmy, może to głupie, ale nie chciałbym mieć niemieckiego ekspresu  :)
Jak patrzę na Bianca to widzę więcej autorskiej myśli niż w Izzo, który dla mnie wygląda na typowego składaka.
Z ECM i jego jakością to tak jak ze wszystkimi niemieckimi produktami obecnie. Oni mają gospodarkę opartą na przepakowywaniu produktów. Polskie krówki to u nich tradycyjny wyrób niemieckich cukierników
Ekspresy dla ECM składała Bezzera, tak było jeszcze w 2008r, nabijali tylko znaczki jak Reksio pieczątkę
Bardzo dużo się można dowiedzieć o kawie obsługując Bianca. Ja zawsze szanowałem Włochów i ich podejście, to oni robią maszyny, młynki.
Bianca to bardzo dobry ekspres, żeby było lepiej to już naprawdę z ceną trzeba pójść x2, x3.

Dla niezorientowanych w temacie:
Jozin von Bazin (piszący wcześniej m.in. jako 3DSK i Essewissa) miał kiedyś Biankę. Wypowiadał się o niej w samych superlatywach. Zdecydował się na zmianę ekspresu hołdując zasadzie, że życie jest za krótkie żeby długo używać tego samego ekspresu. Jak już miał ją sprzedać okazało się, że w jego maszynie trafiły się problematyczne trójniki. I w tym momencie nastąpiła zmiana jego osądu o 180 stopni...
« Ostatnia zmiana: 30 Kwiecień 2022, 22:28:13 wysłana przez skansen »

Offline MrBobert:) Mężczyzna

• Ekspres: Perkolator, gaggia
  • Młynek: Eureka minion single dose
« Odpowiedź #70 dnia: 30 Kwiecień 2022, 22:30:17 »
Wy poprostu się zachowujecie jak klauny lmao:smiech:
lol

Offline Jozin von Bazin

« Odpowiedź #71 dnia: 30 Kwiecień 2022, 22:52:29 »
Wy poprostu się zachowujecie jak klauny lmao:smiech:
Nie Wy, tylko Skansen. Nie wiem, może przez to, że nie chciałem z nim kiedyś gadać.
Złota łopata dla ciebie Skansen. :)
I podziękowania

skansen

• Gość
« Odpowiedź #72 dnia: 30 Kwiecień 2022, 22:57:57 »
@Jozin von Bazin dobre, dawno się tak nie śmiałem.

Offline Jozin von Bazin

« Odpowiedź #73 dnia: 30 Kwiecień 2022, 22:59:18 »
@Jozin von Bazin dobre, dawno się tak nie śmiałem :)
Na zdrowie :)

skansen

• Gość
« Odpowiedź #74 dnia: 30 Kwiecień 2022, 23:03:11 »
A jak już w temacie śmiesznostek jesteśmy...
Taka partia trafiła niedawno na rynek... Patrzcie na manometry... Wygląda na to, że nie dowieźli im manometrów bojlera pary i zamontowali to co było na magazynie :D
manometr.jpg
Kto sprzedaje Profiteca ten się w cyrku nie śmieje :D

Zdjęcie z reddit
« Ostatnia zmiana: 30 Kwiecień 2022, 23:12:48 wysłana przez skansen »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi