Autor Wątek: Co się kryje za grubą blachą ECMa  (Przeczytany 11385 razy)

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Co się kryje za grubą blachą ECMa
« Odpowiedź #45 dnia: 27 Kwiecień 2022, 16:18:36 »
Idźcie sobie na spacer... :mrgreen:
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

tegespl

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: 27 Kwiecień 2022, 16:45:50 »
Ja tylko chciałem dodać, że wymienieni producenci i Ci pozostali z Włoch to nie są kilku zakładowe fabryki z rozbudowanymi działami kontroli jakości, tylko manufaktury, b. często rodzinne, a Pan, który spawał bojler wypił w sobotę za dużo wina.  :mrgreen:

Offline Biff

« Odpowiedź #47 dnia: 27 Kwiecień 2022, 18:50:45 »
Mogli więc zastosować większy presostat i powiększyć obudowę. Mogli zastosować elektroniczny presostat. Mogli zastosować PID.
Rozmiar presostatu nie ma tu znaczenia. Po prostu się zużył, bo to nie było "normalne użytkowanie". Mogli zastosować elektroniczny i jak widzisz obecnie stosują. PID to zupełnie inny temat, zwłaszcza w HX. Odpuść już ten konkretny presostat, bo to naprawdę kiepski argument, zwykłe eksploatacyjne zużycie. ECM ma wiele innych wad.

Offline MacJaro Mężczyzna

• Ekspres: LA Marzocco Linea Mini R
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense Dark-T GBW
« Odpowiedź #48 dnia: 27 Kwiecień 2022, 19:20:44 »
Ja tylko chciałem dodać, że wymienieni producenci i Ci pozostali z Włoch to nie są kilku zakładowe fabryki z rozbudowanymi działami kontroli jakości, tylko manufaktury, b. często rodzinne, a Pan, który spawał bojler wypił w sobotę za dużo wina.  :mrgreen:

I miał ciężki poniedziałek. Nie kupujemy ekspresów  montowanych w poniedziałki  :ohyda:
coffe, jazz & święty spokój ;)

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #49 dnia: 27 Kwiecień 2022, 20:01:24 »
Bądź więc łaskaw i skomentuj ich pękanie w Profitiekach...
Gargantuicznie potępiam :Bicz:  :Bicz: 

Weź pod uwagę jedną rzecz: ja i inni komentowaliśmy delikatne mankameny wypuszczanych z fabryki Bianki po zgłoszeniu ich przez użytkowników tego ekspresu na naszym forum, Ty zaś przekopałeś cały internet w kwestii Profiteka, więc nie każ mi, abym poświęcił tyle czasu, co Ty, na szukanie wszelakich fuszerek Lelita po całym świecie, ale nie martw się, przecież obiecałem, że będę już chwalił Lelita na wszystkich odpustach.
« Ostatnia zmiana: 27 Kwiecień 2022, 20:16:55 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

tegespl

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: 27 Kwiecień 2022, 20:29:23 »
Mogę się mylić bo jestem abstynentem od 10 lat.

A jeśli chodzi o meritum to cenię sobie podstawową wiedzę ze statystyki bo okazuje się to kluczem do rozumienia świata.

I miał ciężki poniedziałek. Nie kupujemy ekspresów  montowanych w poniedziałki  :ohyda:

Offline Jozin von Bazin

« Odpowiedź #51 dnia: 27 Kwiecień 2022, 20:31:00 »
Widać trzeba było założyć ten wątek by to do niektórych dotarło...
do niektórych nie może widać dotrzeć, że Bianca jest gorszej jakości niż ECM/Profitec/Bezzera/Rocket, bo jest. Jak Bianka kosztowała te 7tyś to można było się zastanawiać. Te nieszczęsne trójniki w Bianca to nie jednostkowy przypadek jak w Profitec, multum tego jest nas forach. Te trójniki był/są o tyle niefajne w Bianca, że się kruszyły, rurki były całe zasyfione, nie wiem czy ten plastik mógł trafić do bojlerów i później się tam gotować.
Pierwsze co bym zrobił po zakupie Bianca to otworzył ekspres i sprawdził jakie tam są trójniki. Lelit w którejś tam wersji fał pińcet miał je zmienić, ale ja jej widziałem w Lelitach jeszcze później, ja bym się wolał upewnić,że ich tam nie ma.

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: 27 Kwiecień 2022, 22:46:21 »
Temat mocno naciągany :) Jeden przypadek przecież nie definiuje całego producenta, z resztą można poczytać uwagi na ten temat w oryginalnym wątku https://www.home-barista.com/advice/quality-issues-with-ecm-synchronika-after-two-years-t64669.html

Do takiego stanu można doprowadzić wiele ekspresów.

Offline rapoh

• Ekspres: QuickMill Carola
  • Młynek: Ceado E6P
« Odpowiedź #53 dnia: 28 Kwiecień 2022, 00:45:54 »
"zresztą", pls

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #54 dnia: 28 Kwiecień 2022, 07:16:20 »
Temat mocno naciągany :) Jeden przypadek przecież nie definiuje całego producenta, z resztą można poczytać uwagi na ten temat w oryginalnym wątku https://www.home-barista.com/advice/quality-issues-with-ecm-synchronika-after-two-years-t64669.html

Do takiego stanu można doprowadzić wiele ekspresów.
To tak jakby na rajd pojechać zwykłym samochodem i jeszcze nalać mu gorszej jakości paliwa niż co zwykle z cepeenu.
》tertium non datur《

skansen

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: 28 Kwiecień 2022, 08:35:28 »
Nie taki znowu jednostkowy - na forach zagranicznych jest trochę więcej opisów podobnych przygód.
Po lekturze Forum doszedłem jednak do wniosku, że opisane usterki to wina użytkowników którzy nie stosują się do zalecanego sposobu używania ekspresu. ECMa należy "po niemiecku", jak samochód "trzymać pod kocem" a samą grupę nakrywać filiżanką. Powstała nawet specjalna instrukcja:
Połóż filiżankę na grupie i nakryj grubym ręczniczkiem

Resized_20220421_065623.jpeg

PS
Uspokoiliście mnie z tym, że to wina użytkownika. Już się bałem, że zaraz ktoś napisze, że to WINA (wiadomo kogo) i wybuchnie nam kolejna awantura...
« Ostatnia zmiana: 28 Kwiecień 2022, 08:45:03 wysłana przez skansen »

« Odpowiedź #56 dnia: 28 Kwiecień 2022, 09:02:40 »
Powstała nawet specjalna instrukcja (GostRado): Połóż filiżankę na grupie i nakryj grubym ręczniczkiem 
:picardpalm: Jesteś niesamowity, bo ja myślałem, że te dziury w tacce na filiżanki, to niewolno zakrywać.
« Ostatnia zmiana: 28 Kwiecień 2022, 10:48:45 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline kabzior

• Ekspres: Bianka v3
  • Młynek: 078s
« Odpowiedź #57 dnia: 28 Kwiecień 2022, 09:04:33 »
ECMa należy "po niemiecku", jak samochód "trzymać pod kocem"

[emoji38] używać tylko w niedzielę po kościele, jako czwarty ekspres w rodzinie, nie palić i fabryka przez lata jeszcze będzie dzwonić posłuchać pompy  :lol2:

Offline rapoh

• Ekspres: QuickMill Carola
  • Młynek: Ceado E6P
« Odpowiedź #58 dnia: 28 Kwiecień 2022, 10:34:52 »
ECMa należy "po niemiecku", jak samochód "trzymać pod kocem"

[emoji38] używać tylko w niedzielę po kościele, jako czwarty ekspres w rodzinie, nie palić i fabryka przez lata jeszcze będzie dzwonić posłuchać pompy  :lol2:

A potem "płakać, jak sprzedaje"

Offline Biff

« Odpowiedź #59 dnia: 28 Kwiecień 2022, 22:14:03 »
Po lekturze Forum doszedłem jednak do wniosku, że opisane usterki to wina użytkowników którzy nie stosują się do zalecanego sposobu używania ekspresu.
Jeśli weźmiesz dwa identyczne samochody i jednym zrobisz w ciągu dwóch lat 200 000 km, a drugim 30 000 km to czekujesz od tego pierwszego żeby był tak samo zużyty jak ten drugi? A może pierwszy przegląd po dwóch latach orki, bo przecież zapłaciłem więc ma działać?

Może zamiast  żartować lepiej podyskutować merytorycznie? Nikt nie podjął tematu i nie napisał jak długo w ciągu dnia jego ekspres jest włączony. Jest zasadnicza różnica między krytyką a krytykanctwem.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi