Autor Wątek: Co się kryje za grubą blachą ECMa  (Przeczytany 11370 razy)

Offline MSL

• Ekspres: Decent, ECM Technika IV Profi, Orchestrale Nota
  • Młynek: Ceado E37S, Ceado E37J, Ceado E6P, Compak K3
Odp: Co się kryje za grubą blachą ECMa
« Odpowiedź #15 dnia: 26 Kwiecień 2022, 20:04:15 »
Ludzie czy Wy już kompletnie "odlecieliście", ewentualnie bardzo się nudzicie?

Ten temat w ogóle nie ma sensu. Ani ECM, ani Lelit to nie jest szajs. Usterki zdarzają się u każdego producenta... bez względu na nazwę i na tym poprzestańmy. @Fux

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #16 dnia: 26 Kwiecień 2022, 20:10:19 »
Po co mnie wzywasz?
Mam zablokować ten wątek bo ktoś nie chwali kilkuletnich maszyn, które się sypią?
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #17 dnia: 26 Kwiecień 2022, 20:23:43 »
To wiem już czemu nie trafiłem jeszcze na nikogo kto by zmienił ECM na następny ekspres tej samej firmy. Jakoś ich użytkownicy są tacy nie za lojalni
Odpowiem Ci na moim przykładzie: lubię espresso z Classiki, ale ECM wśród swoich modeli NIC więcej mi nie zaproponuje, tj espressowe fajerwerki, ale gdybym przypadkiem przeszedł na mleczne, to kupiłbym bym sobie Synchronikę, bo jako DB w podobnej cenie żaden inny mi się nie podoba.
« Ostatnia zmiana: 26 Kwiecień 2022, 20:29:03 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

tegespl

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 26 Kwiecień 2022, 20:26:16 »
Obawiam się, że niestety, ale próba jest za mała i niestety, ale konsensusu w tym wątku nie będzie.

Offline ROSS JB Mężczyzna

• Ekspres: Isomac Zaffiro
  • Młynek: Fiorenzato F5 Roaster: Gene Café
« Odpowiedź #19 dnia: 26 Kwiecień 2022, 20:29:21 »
Czyżby Lelity zaczęły się mniej sprzedawać

Sprawdź jak u ciebie.

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #20 dnia: 26 Kwiecień 2022, 20:33:30 »
Sprawdź jak u ciebie.
Możesz jaśniej?
》tertium non datur《

Offline MSL

« Odpowiedź #21 dnia: 26 Kwiecień 2022, 20:34:21 »
Po co mnie wzywasz?
Mam zablokować ten wątek bo ktoś nie chwali kilkuletnich maszyn, które się sypią?

Raczej miałem na myśli, że skończy się(już jest) to kłótnią, która z założenia nie ma wygranego tylko samych przegranych, więc będzie się toczyła dla idei. Tak jak napisałem powyżej, nie ma nic wspólnego z nazwą ekspresu czy faktem, że się jakiś sypie lub nie.

tegespl

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 26 Kwiecień 2022, 20:42:52 »
Myślę, że sensowniejszy był by wątek do pisania o takich awariach bez względu na producenta o ile już takiego nie ma i tam dzielenie się spostrzeżeniami.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 26 Kwiecień 2022, 20:43:50 »
Usterki zdarzają się u każdego producenta...
Oczywiście, że usterki się zdarzają. Niestety kilku Fanów "renomowanych firm" twierdzi, że ich ulubionymi markami nic nigdy się nie dzieje. Wklejają w kółko te same teksty zachwalające grubą blachę. Warto więc zajrzeć co się za tą grubą blachą kryje...

A to co zrobiło ECM a opisano w filmiku to rzeczywiście nie wygląda na bubel. To wygląda na planned obsolescence. Wysyp usterek tuż po końcu gwarancji-za to ponoć inżynierowie dostają premie... Czy mamy im za to bić brawo i gratulować dobrze wykonanego zadania?
« Ostatnia zmiana: 26 Kwiecień 2022, 20:57:06 wysłana przez skansen »

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #24 dnia: 26 Kwiecień 2022, 20:46:13 »
@MSL obyśmy takie kłótnie że sobą wiedli. Oby więcej takich kawowych sporów zamiast waśni polityczno-wojennych.

« Odpowiedź #25 dnia: 26 Kwiecień 2022, 20:56:49 »
A to co zrobiło ECM a opisano w filmiku to rzeczywiście nie wygląda na bubel.
Jeśli dla Ciebie wypuszczenie ekspresu z fabryki z cieknącym bojlerem (mam podać wszystkie usterki, o których pisali użytkownicy Bianki?) jest mniej naganne, niż nieszczelność po dwuletnim użytkowaniu (wiemy jakie było?), to szkoda gadać.
》tertium non datur《

Offline MSL

« Odpowiedź #26 dnia: 26 Kwiecień 2022, 20:58:58 »
Usterki zdarzają się u każdego producenta...
Oczywiście, że usterki się zdarzają. Niestety kilku Fanów ECM/Profitec twierdzi, że ich ulubionymi maszynami nic nigdy się nie dzieje a problemy są tylko z Lelitem. Wklejają w kółko te same teksty w wątki nt. Lelitów. Nie widzę sensu dyskutować o ECM/Profitec w wątkach Lelita. Zamiast robić OT lepiej podyskutować w oddzielnym wątku...

Zupełnie zrozumiały punkt widzenia, ale wrzuciłeś to w sumie tylko po to aby udowodnić, że tak nie jest? Brzmi nie wiem... personalnie, jakbyś czuł się "pokrzywdzony", że "ktoś" oczernia Lelita, więc trzeba mu udowodnić..... a wiadomo jak to się kończy - kłótnią. Szczególnie, że moim zdaniem dość szyderczo zatytułowałeś ten temat aby podkreślić wydźwięk tego filmu. Ponownie wszystkim zdarzają się usterki, mniejsze, większe, nie wiem nawet jak to nazwać, co jest pokazane na filmie (swoją drogą widziałem już ten film wcześniej, ktoś na HB wrzucił z 2 lata temu) i w życiu bym nie stwierdził, że ECM/Profitec nie ma / nie miał problemów. Tak samo jak Lelit, Bezzera czy jakikolwiek inny producent. Piszę zupełnie uczciwie jako posiadacz m.in. ECM. Nigdy nie rozumiałem "lojalności" czy bronienia do upadłego jakieś marki sprzętu.

@MSL obyśmy takie kłótnie że sobą wiedli. Oby więcej takich kawowych sporów zamiast waśni polityczno-wojennych.
Oczywiście, wszystko jest lepsze od waśni polityczno-wojennych dodałbym do tego jeszcze religijne, które tutaj też często się pokazują.
« Ostatnia zmiana: 26 Kwiecień 2022, 21:02:52 wysłana przez MSL »

Offline Biff

« Odpowiedź #27 dnia: 26 Kwiecień 2022, 21:02:33 »
Proponuję trochę więcej obiektywizmu. Kto z tu obecnych nigdy nie wyłącza ekspresu? Ile godzin dziennie pracują Wasze maszyny? Wygrzane plastiki, zużyty zawór odpowietrzający oraz presostat po dwóch latach, jeżeli ekspres był włączony 24/7, to zupełnie normalna sprawa. Nawet przy założeniu, że ktoś ma taki ekspres włączony przez 8 godzin dziennie, co wydaje mi się długim czasem (ale mogę się mylić), to po tych samych dwóch latach jego sprzęt pracował de facto trzy razy krócej. Bojler to inny temat, bo i ile uszczelka oczywiście może się zużyć (znowu - użytkowanie), to jednak widać tam jakąś korozję(?). Jeśli tak jest, to grzałka powinna być jednak ze stali i w nowszych wersjach chyba jest. Żeby było jasne - nie bronię ECM, bo nie mam w tym żadnego interesu, nie widzę w nich żadnej mitycznej jakości, mają też dla mnie wiele wad, choćby zapiekające się oringi w zaworach dźwigniowych, czy plastikowe tampery w tym pułapie cenowym (może się coś zmieniło), ale czepianie się wypalonych styków presostatu przy takim użytkowaniu świadczy o tym, że nagrywający filmik nie ma pojęcia o serwisowaniu ekspresów.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 26 Kwiecień 2022, 21:03:26 »
jakbyś czuł się "pokrzywdzony", że "ktoś" oczernia Lelita, więc trzeba mu udowodnić.
Dwaj najaktywniejsi hejterzy Lelita piszą w tej chwili na forum już w swoim odpowiednio trzecim i dwudziestym-którymś forumowym wcieleniu. Nie będę nawet wymieniać ich wszystkich wcześniejszych nicków bo nie ma to tutaj sensu. Długo zostawiałem te ich bzdury bez odpowiedzi, nie chciałem zaśmiecać wątków Lelita. Ale jak trafiłem na film postanowiłem się nim podzielić, robiąc to w oddzielnym wątku. Tytuł dobrałem nieprzypadkowo-nawiązuje on do częstego argumentu sprzedawców nt blachy. Argumentu bezkrytycznie powtarzanego potem na forum.

A to co zrobiło ECM a opisano w filmiku to rzeczywiście nie wygląda na bubel.
Jeśli dla Ciebie wypuszczenie ekspresu z fabryki z cieknącym bojlerem (mam podać wszystkie usterki, o których pisali użytkownicy Bianki?) jest mniej naganne, niż nieszczelność po dwuletnim użytkowaniu (wiemy jakie było?), to szkoda gadać.
To jest wątek o ECM, nie wiem czemu Ci się kojarzy z Bianką. Ale OK-skoro porównujesz niewielkie, naprawialne usterki Bianki z usterkami które powodują, że ekspres idzie na złom, tuż po gwarancji, to nie mam pytań.
« Ostatnia zmiana: 26 Kwiecień 2022, 21:24:35 wysłana przez skansen »

« Odpowiedź #29 dnia: 26 Kwiecień 2022, 21:09:33 »
Zupełnie zrozumiały punkt widzenia, ale wrzuciłeś to w sumie tylko po to aby udowodnić, że tak nie jest? Brzmi nie wiem... personalnie, jakbyś czuł się "pokrzywdzony", że "ktoś" oczernia Lelita, więc trzeba mu udowodnić..... a wiadomo jak to się kończy - kłótnią. Szczególnie, że dość moim zdaniem szyderczo zatytułowałeś ten temat aby podkreśl wydźwięk tego filmu.
Zgadzam się i dorzucę ten wątek w takim samym klimacie:

https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=12258.0

Już kiedyś pisałem, jeśli któryś z  producentów odwala fuszerkę, to należy o tym pisać, szczególnie na takim forum, bo przecież kawosze te produkty kupują.

@skansen
Już złego słowa nie napiszę o Lelicie, ale daję słowo, że jak pojawi się jakaś usterka u mojej Classiki (prawie trzyletniej), to zamieszczę odpowiedni komentarz. Tak dla przypomnienia, bo już to obiecałem.
« Ostatnia zmiana: 26 Kwiecień 2022, 21:24:40 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi