Autor Wątek: Kawiarnie Krakowa  (Przeczytany 132097 razy)

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Kawiarnie Krakowa
« Odpowiedź #240 dnia: 05 Maj 2022, 12:51:16 »
@kawka_wypita przedstaw nam się w odpowiednim dziale: https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=3.3510

Offline MaciejM

• Ekspres: Kazak Rota 2, Bialetti Moka Induction, Aeropress
  • Młynek: 1Zpresso JX-Pro, K-Max
« Odpowiedź #241 dnia: 25 Kwiecień 2023, 19:18:38 »
Wątek trochę umiera, a byłem ostatnio w paru świetnych miejscach, które chętnie polecę.
Nie będę się rozpisywał odnośnie szczegółów, smaków itp bo pewnie kawy na młynku i tak się zmieniają. Na pewno o każdym z tych miejsc mogę powiedzieć, że pracują tam bariści zaznajomieni w temacie i sam chętnie do każdego z nich wrócę:

1. kawa - Zwierzyniecka
2. Salvator Espresso Bar
3. Coffeece
4. Karma Coffee Roastery

A jako łyżkę dziegciu dorzucę Meho Cafe, małe americano kosztuje 13 zł, a w smaku gorsza mogłaby być tylko tchibo z gruntem. Rozumiem, że ogródek jest świetny i nie oczekuję, że wszędzie kawa będzie smakowała jak w czterech powyższych kawiarniach ale jednak bez przesady- nie ta cena za ten towar.

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #242 dnia: 10 Sierpień 2023, 17:13:51 »
Kraków, Rynek, Wedel, piątek koło 16ej.

Dwa piwa, dwa ciastka, 106 zł
 :o

Przychodzi kelner o twarzy nieskalanej myśleniem.
Poproszę rachunek.
Wraca, kartą?
Tak.
Mogę doliczyć 30zł?

:ogien: :ogien: :ogien: :ogien: :ogien: :ogien:

Nie.
Zapłaciłem 106, nabzdyczony odszedł.

W 90% daję napiwki. Nieczęsto się zdarza aby knajpa czy recepcja nie dostała napiwku.
Ale prawie 30% i ta forma?

On nawet tych 30 zł nie określił mianem napiwku.

Kilku znajomych ma zasadę, że napiwków nie daje nikomu. Wychodzą z założenia, że skoro oni nie dostają, mimo wychodzenia poza zakres swoich obowiązków, to nie są zobligowani do ich dawania innym.
« Ostatnia zmiana: 10 Sierpień 2023, 17:15:54 wysłana przez Fux »
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #243 dnia: 10 Sierpień 2023, 18:29:12 »
Kilku znajomych ma zasadę, że napiwków nie daje nikomu.
Jako rodowity krakus powiem Ci, że to typowo krakowskie. U nas, w Krakowie, kiedyś mieszkali Szkoci - aleśmy ich wygonili. Byli zbyt rozrzutni.

A co do zachowania kelnera u Wedla, to jakieś niewiarygodne przegięcie pały. Porozmawiałbym z managerem.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #244 dnia: 10 Sierpień 2023, 18:48:30 »
Ale Wedel?

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #245 dnia: 10 Sierpień 2023, 18:52:53 »
Ale Wedel?
Strzelam - może to franczyza?

Dawid1144

• Gość
« Odpowiedź #246 dnia: 10 Sierpień 2023, 19:03:17 »
Ja polecam kawiarnie Pożegnanie z Afryką. Byłem tam wczoraj. Fenomenalny wybór, w dodatku każda kawę można wybrać w parze z każdą metoda parzenia. W Karmie byłem dzisiaj, przelew był dobry, ale espresso dostałem trochę niedoparzone, było na Brazylii i wyszło dosyć cierpkie.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #247 dnia: 10 Sierpień 2023, 19:03:31 »
Tak, ale jakość straszna, np. czekolady.
To o Wedlu.

Offline piter2015 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Victoria, AP
  • Młynek: DF64, Timemore C3
« Odpowiedź #248 dnia: 10 Sierpień 2023, 19:06:49 »
Wątek trochę umiera, a byłem ostatnio w paru świetnych miejscach, które chętnie polecę.
Nie będę się rozpisywał odnośnie szczegółów, smaków itp bo pewnie kawy na młynku i tak się zmieniają. Na pewno o każdym z tych miejsc mogę powiedzieć, że pracują tam bariści zaznajomieni w temacie i sam chętnie do każdego z nich wrócę:

1. kawa - Zwierzyniecka
2. Salvator Espresso Bar
3. Coffeece
4. Karma Coffee Roastery
Sugerując się wpisem kolegi @MaciejM przy okazji wycieczki do Krakowa postanowiliśmy odwiedzić lokal kawa - Zwierzyniecka. Byliśmy na 20 minut przed zamknięciem, więc zamiast pierwotnie założonej kawy i herbaty poprzestaliśmy na dwóch kawach mlecznych. Lokal malutki (nie przyglądaliśmy się wcześniej zdjęciom, więc było to zaskoczenie), a pani baristka przemiła (i jak napisano wcześniej) znająca się na rzeczy. Chętnie tam wrócimy przy najbliższej okazji.

Offline MaciejM

• Ekspres: Kazak Rota 2, Bialetti Moka Induction, Aeropress
  • Młynek: 1Zpresso JX-Pro, K-Max
« Odpowiedź #249 dnia: 11 Sierpień 2023, 16:48:46 »
Jeśli chodzi o same lokale to wszystkie są rzeczywiście małe, grupa większa niż 2 osoby raczej tam nie posiedzimy.
Wyjątek to Karma, maja parę stolików w środku, a do tego duży ogródek z wieloma stolikami. Nie jest on (ogródek) w najlepszym stanie ale ma swój klimat Kazimierza  :-)

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #250 dnia: 27 Maj 2025, 22:08:56 »
Ponieważ moja córka wymarzyła sobie odwiedzić Harry Potterową wystawę pod Krakowem, to robimy mały wypad.

Coś polecacie dla rodzin w Krakowie do odwiedzenia, ewentualnie jakąś fajną kawową miejscówkę?

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
« Odpowiedź #251 dnia: 27 Maj 2025, 22:51:52 »
Na Kraszewskiego (Salwator) jest fajna mała kawiarnia pod nazwą Bukowski. Domowe ciasta i kawa z polskich palarni. Ostatnio w ekspresie mieli mieszankę Brazylii z Rwandą.

https://www.instagram.com/bukowski_kawiarnia?igsh=MXR1dXA2ZzR5cGhpYw==

Nam się bardzo podobało zwiedzanie muzeum Lotnictwa Polskiego w Krakowie. Bardzo duża wystawa samolotów, ogromna hala z imponującą ilością silników, można spokojnie tam spędzić parę godzin i się nie nudzić, ale nie wiem czy to dla maluchów. Im najczęściej wystarcza ogień z Smoka i obwarzanek.

Offline Airacobra

« Odpowiedź #252 dnia: 28 Maj 2025, 14:26:21 »
Ponieważ moja córka wymarzyła sobie odwiedzić Harry Potterową wystawę pod Krakowem, to robimy mały wypad.

Coś polecacie dla rodzin w Krakowie do odwiedzenia, ewentualnie jakąś fajną kawową miejscówkę?
Kawowa miejscówka - hmmm moja ulubiona to palarnia "BEMYBEAN" Na Dołach 8 30-704 Kraków; poniedziałek - piątek 8:00 - 16:00 - palarnia speciality - z ciekawą ofertą wielu kaw (są też w Konesso). Miłą obsługa, palarnia na zapleczu, można spróbować wielu kaw czy to  espresso czy to przelew. Obok przychodnia weterynaryjna - jakby pieseł lub koteł potrzebował leczenia/badania.

Offline J_J Mężczyzna

• Ekspres: Krups EA8948 do kaw "kawowych", kawiarka do aromatyzowanych
  • Młynek: Xeoleo
« Odpowiedź #253 dnia: 29 Maj 2025, 13:56:01 »
Co prawda byłem tylko w trzech miejscach i w obu raczej przypadkiem, ale...

1. Cukiernia "Czarodziej", ul. Karmelicka 15. Kawa jak kawa, ale słodkie rzeczy mają rewelacyjne - np. brownie jest takie, jakie powinno być, czyli ciężkie, z wierzchu lekko chrupiące, w środku lepkie. Drożdżówka też była świetna. Jeśli kiedyś jeszcze będę, wejdę na pewno na dłużej.
2. Cukiernia "Ciacho bez cukru", ul. Karmelicka 21. Wyroby raczej dalekie od typowych słodkich wypieków, ale warte spróbowania.
3. Palarnia "Ja-Wa", Karmelicka 17. Teoretycznie: klimat "dawnego sklepu kolonialnego". Praktycznie: ciasno, jedna osoba za ladą do obsługi wszystkiego (może akurat tak trafiłem), a ceny herbaty i kawy takie, że bez problemu kupię za tyle polecajki z forum. W skrócie: nie mam pojęcia, skąd tak wysoka ocena na google.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #254 dnia: 29 Maj 2025, 19:11:45 »
Dziękuję pięknie za wszystkie polecajki.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi