Autor Wątek: Jaki Ekspres do lokalu  (Przeczytany 4788 razy)

Offline Devix

• ARPRO
Jaki Ekspres do lokalu
« dnia: 03 Marzec 2022, 16:23:39 »
Witam,
Zacznę od przedstawienia się nazywam się Arkadiusz i w najbliższym czasie planuje otwarcie lodziarni w której również mam Zamiar sprzedawać na wynos kawę. Chciałbym się poradzić was jaki ekspres byłby najlepszy do mojego lokalu zastanawiam się między Expressem kolbowym niestety nie znam żadnych marek ani modeli, a Expressem automatycznym coś jak na Orlenie. Budżet myślałem coś o ok 10-12 tys. Czy mógłbym poznać wasze zdanie i jakieś propozycje na ten temat. Za wszelkie porady i odpowiedzi będę bardzo Wdzięczny

Teraz po polsku.
 ;)
Dzień dobry,
Mam na imię Arkadiusz i w najbliższym czasie planuję otwarcie lodziarni, w której mam zamiar sprzedawać na wynos kawę. Chciałbym się poradzić, jaki ekspres byłby najlepszy do mojego lokalu. Zastanawiam się między ekspresem kolbowym, niestety nie znam żadnych marek ani modeli, a ekspresem automatycznym, coś jak na Orlenie. Budżet ok. 10-12 tys. Czy mógłbym poznać Wasze zdanie i jakieś propozycje na ten temat? Za wszelkie porady i odpowiedzi będę bardzo wdzięczny.
« Ostatnia zmiana: 03 Marzec 2022, 20:10:24 wysłana przez Fux »

Dawid1144

• Gość
Odp: Jaki Ekspres do lokalu
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Marzec 2022, 18:17:32 »

zastanawiam się między Expressem kolbowym niestety nie znam żadnych marek ani modeli, a Expressem automatycznym

Po lekturze tego co napisałeś strzeliłbym w ciemno że automat, kolba wymaga nauki i zaangażowania, a jak planujesz sprzedawać lody to nie wiem czy starczy czasu na obsługę takiego sprzętu.

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Marzec 2022, 18:52:32 »
@Devix
Zadzwoń do Koree i zapytaj się o cenę nowego najtańszego Thermoplana albo używanego.
》tertium non datur《

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Marzec 2022, 12:13:13 »
Wiele zależy od tego ile osób przewidujesz do obsługi tego punktu. Przy jednej osobie to rzeczywiście automat chyba byłby najlepszym rozwiązaniem. W tym przypadku mógłbym Ci zaproponować ekspres automatyczny DrCoffee. Jeśli dwie osoby to warto już pomyśleć o ekspresie kolbowym z młynkiem. W wielu punktach sprawdziły się nasze ekspresy ASCASO BAR 1GR lub 2GR z własnym 5 / 10 litrowym zbiornikiem na wodę.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Devix

• ARPRO
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Marzec 2022, 17:03:01 »

Polski nigdy nie był moja mocną stroną 🤣🤣 bardzo dziękuje za przeredagowanie

Dziękuje wszystkim za odpowiedzi i przepraszam że dopiero teraz odpisuje ale od rana do nocy siedzę na lokalu i robię remont. @GostRado  W dniu jutrzejszym zadzwonię podpytam o automat, a dziś wieczorem przeczytam i zobacze twoje propozycje @Janusz

Planuje aby były dwie osoby jednakże nie wiem czy uda mi się to do końca zgrać.

A pytanie o smak kawy czy jest duża różnica między automatem a kolbą??   W domu pije Kawę z kawiarki
« Ostatnia zmiana: 07 Marzec 2022, 17:36:11 wysłana przez Devix »

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Marzec 2022, 18:11:16 »
A pytanie o smak kawy czy jest duża różnica między automatem a kolbą??   W domu pije Kawę z kawiarki
Nie idź w żaden automat. Szkoda Twojego zdrowia psychicznego. Każdy automat: szybciej się psuje, więcej wymaga czasu na czyszczenie i konserwację, jest mniej wydajny. Różnica jest ogromna. Automat nie zrobi poprawnego espresso. Nie zrobi też pysznego cappuccino. Warto kupić dobre sprzęty: ekspres "kolbowy" i solidny młynek, jeszcze trochę pasji do kawy i jakieś minimalne szkolenie, a wyjdzie z tego coś bardzo dobrego.

Do lodów *musi* być prawdziwa kawa, a nie jakieś byle plujki z automatów. Pomyśl o affogato  :pycha:. Nie rozumie, dlaczego moi poprzednicy proponują Ci automat. Kiedyś mieliśmy bardzo popularną lodziarnię. Na początku automaty -- było to nieznośnie okropne. Przeklinałem te urządzenia w trakcie ich czyszczenia i serwisowania. Wszystko się zmieniło, gdy do kawiarni wjechała 2-grupowa Faema i Mazzer.
« Ostatnia zmiana: 07 Marzec 2022, 18:17:20 wysłana przez Antonio »

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Marzec 2022, 18:26:05 »
Automat nie zrobi poprawnego espresso. Nie zrobi też pysznego cappuccino.
A czy ktoś twierdzi, że tak?
A może użytkowałeś Thermoplan lub o tej firmie czytałeś?
》tertium non datur《

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #7 dnia: 07 Marzec 2022, 18:33:33 »
Tak, czytałem, użytkowałem, widziałem, słyszałem -- już dekadę wstecz. Skomplikowane to i tyle. Prosty HX z grupą E61 załatwi sprawę znacznie lepiej i będzie przy tym niezawodny. Niedobrze mi się robi na samą myśl, że do kartonika mleka miałbym wsadzić plastikową rurkę... ;)

kolba wymaga nauki i zaangażowania
Automat jeszcze bardziej. Jeśli się go zostawi samemu sobie, to efekty będą opłakane.
« Ostatnia zmiana: 07 Marzec 2022, 18:36:11 wysłana przez Antonio »

« Odpowiedź #8 dnia: 07 Marzec 2022, 18:45:55 »
dekadę wstecz.
To wiele wyjaśnia.
Jak znajomy już otworzy nie kawiarnię, tylko pijalnię kawy, to Cię zaproszę, a kawkę będzie serwował specialty.
》tertium non datur《

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Marzec 2022, 18:49:40 »
dziś wieczorem przeczytam i zobacze twoje propozycje @Janusz

Najlepiej odezwij się do mnie na e-mail [email protected] lub na priv. Prześlę Ci oferty w pdf. Telefon do mnie też będzie dobrym pomysłem.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Marzec 2022, 19:22:40 »
Cóż to za pijalnia kawy? ;)

« Odpowiedź #11 dnia: 07 Marzec 2022, 19:41:58 »
Cóż to za pijalnia kawy? ;)
Przecież napisałem - nie kawiarnia. Taki sobie znajomy biznes wymyślił. Od samego początku nie chciał kolby, tylko z wyższej półki  automat.
》tertium non datur《

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #12 dnia: 07 Marzec 2022, 19:51:06 »
Nie kawiarnia. I ten automat do kawy determinuje określenie: pijalnia kawy... Ok ;).

Offline MacJaro Mężczyzna

• Ekspres: LA Marzocco Linea Mini R
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense Dark-T GBW
« Odpowiedź #13 dnia: 08 Marzec 2022, 13:59:43 »
Minimum HX np. NS Oscar II i młynek z żarnami 60 mm np. Eureka Atom.
Taki  zestawik ma mój kolega w małym pensjonacie i mu się sprawdza.
coffe, jazz & święty spokój ;)

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #14 dnia: 08 Marzec 2022, 14:11:27 »
W małym pensjonacie może wystarczać. Ale nie w lodziarni. Lodziarnie mają także dużą sprzedaż kawy. Bardzo często w lodziarniach są ekspresy 2GR a nawet 3GR. Jakby ktoś był w BB to niech sobie zajrzy np. do Lodomanii w CH SFERA. Takich miejsc można wskazać więcej.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi