Autor Wątek: Jeśli nie Niche to co? Czyli jaki młynek do espresso w cenie poniżej Niche Zero  (Przeczytany 9956 razy)

Offline Sokorn

• Youtube - Paweł Soczewski
  • Ekspres: Kazak Rota, Cafelat Robot, Fellow Aiden
  • Młynek: C40 MK4, M47 Simplicity, Ode 2, DF64 II, ZP6S, J-Ultra
Sam stoję przed podobnym wyborem. G-IOTA/DF64 wydaję się chyba najlepszym wyborem w tym budżecie, a dokupując żarna SSP dostajemy wysokiej klasy młynek Single Dose do espresso. Nawet dopłacając do lepszych żaren jesteśmy sporo poniżej aktualnej wartości za Niche. Największą zaletą Niche jest to, że od razu z pudełka jest praktycznie idealny w codziennym użytkowaniu, a DF64 potrzebuję kilku modyfikacji, aby nie był upierdliwy. Pytanie, czy warto dopłacać dwa razy tyle za ten lepszy workflow i/lub ewentualnie inny smak w filiżance przez żarna stożkowe?

Offline czmielek

• Ekspres: Bellezza Francesca Leva, V60, Aeropress, Picopresso, Frenchpress, Clever Dripper
  • Młynek: Niche Ziobro, 1zPresso K-plus, Mazzer Philos
ytanie, czy warto dopłacać dwa razy tyle za ten lepszy workflow i/lub ewentualnie inny smak w filiżance przez żarna stożkowe?
Ja nie znam takiego miejsca gdzie można kupić DF64 z SSP sporo poniżej ceny Nicha i na bank nie będzie to 2x tyle z żarnami SSP.

Offline Sokorn

Masz rację, z żarnami SSP nie będzie dwa razy tańszy i ja też tak nie pisałem, miałem  na myśli wersję podstawową DF64 w tym wyliczeniu. Co nie zmienia faktu, że nawet z żarnami SSP i tak będzie tańszy od Niche, który z opłatami wyniesie grubo ponad 3000 zl. Podstawowa wersja DF64 z żarnami Itallmill kosztuje po dzisiejszej podwyżce na stronie Janusza kosztuję 1939 zł co da nam pewnie co najmniej 1200 zł oszczędności niż Niche, a i tak pewnie różnica się powiększy z racji co raz większego kursu funta. Tak czy inaczej myślę, że to są dwa różne światy, dla różnych klientów i ciężko porównywać te dwa młynki ze sobą. Poza tym jak DF64 Ci się nie podoba to pewnie też nic Cię do niego nie przekona i choćby ze względu na aspekt wizualny dobrym argumentem będzie dołożenie więcej np. do Niche czy Fiorenzato.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
po dzisiejszej podwyżce na stronie Janusza kosztuję 1939 zł

Przepraszam ale musiałem zareagować na skok kursu EUR do poziomu 4,85.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline czmielek

• Ekspres: Bellezza Francesca Leva, V60, Aeropress, Picopresso, Frenchpress, Clever Dripper
Z ssp niestety cena sporo ponad 3k. W każdym razie jedzie do mnie Niche.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
E tam - tylko 190 zł ponad 3k.  ;) A zawsze można jeszcze ponegocjować... :)

Offline Sokorn

Z ssp niestety cena sporo ponad 3k. W każdym razie jedzie do mnie Niche.

Gratulacje! Oby jak najszybciej dotarł do Ciebie. Czekam też na opinie jak go zestawisz z K-Plus.

Offline Koziołek

• Ekspres: Aeropress, Chemex6, V60Decanter, LaSpazialeS1, Rota
  • Młynek: Rhinoware, GraefCM702, Tura, NicheZero
W każdym razie jedzie do mnie Niche.
"Będzie Pan zadwolony", mało kto nie jest. Młynek działa od pierwszego przemiału tak jak należy.

Offline czmielek

E tam - tylko 190 zł ponad 3k.   A zawsze można jeszcze ponegocjować...

Mi Pan podał inna cenę w wiadomości PW "po rabacie" :) na tyle... nieatrakcyjną szczerze mówiąc że wybrałem tańszego Nicha. Nie zmienia to faktu że to ciekawy młynek i ze standardowymi żarnami jest znacząco tańszy od Niche.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
Bo w korespondencji na priv przeliczana była cena droższego młynka G-IOTA TITANIUM Silver z żarnami SSP a powyżej podałem cenę młynka G-IOTA STANDARD BLack z żarnami SSP. Stąd różnica...

Offline Hakuri Mężczyzna

• Ekspres: MaraX / Moccamaster
  • Młynek: Niche Zero / Fiorenzato F64 Evo V2
Od dłuższego czasu miałem podobny dylemat jaki młynek wybrać by już nie kręcić ręcznie JE-PLUS zwłaszcza przy większej ilości kaw w weekend.
Wyczekiwana Eureka SD jednak nie spełniła moich oczekiwań, DF64 kusił ze względu na niższą cenę ale odrzuciłem go ze względów estetycznych (głównie żona  :P ) i ewentualnej potrzeby modyfikacji.
Ostatecznie zdecydowałem się dopłacić do Niche wczoraj zamówiłem bo na wcześniejszą turę za długo się zastanawiałem...

Offline Koziołek

• Ekspres: Aeropress, Chemex6, V60Decanter, LaSpazialeS1, Rota
  • Młynek: Rhinoware, GraefCM702, Tura, NicheZero
Wyczekiwana Eureka SD jednak nie spełniła moich oczekiwań
Co nie spełniło Twoich oczekiwań? Niche, DF64 to też młynki SD. Różnice w przygotowaniu przemiału (technika/procedura) nie będą duże.

Offline Hakuri Mężczyzna

• Ekspres: MaraX / Moccamaster
  • Młynek: Niche Zero / Fiorenzato F64 Evo V2
Wyczekiwana Eureka SD jednak nie spełniła moich oczekiwań
Co nie spełniło Twoich oczekiwań? Niche, DF64 to też młynki SD. Różnice w przygotowaniu przemiału (technika/procedura) nie będą duże.

Po pół roku czekania spodziewałem się dopracowanego produktu a wyszło tak sobie ale przynajmniej sprawdziłem osobiście i nie muszę się zastanawiać co i jak.
Wibracje, pompka która nic nie dawała oraz ta zasuwka hoppera, workflow nie był taki jak bym oczekiwał po przesiadce na elektryczny.
Sama procedura ważenia każdej porcji jest spoko dlatego chciałem zostać przy SD zwłaszcza przy 1-2 kawach dziennie i 6-10 w weekend.
Myślę, że Niche dobrze się sprawdzi.

Offline czmielek

No i jest. Pierwsze próby udane. Chyba się polubimy...
20220304_174531.jpg

Offline DawidP

• https://www.przyjacielekawy.pl/
  • Użytkownik komercyjny
  • Ekspres: Jura, De'Longhi, Melitta, Nivona i inne ekspresy do kawy.
Wygląda bardzo dobrze! Daj nam znać, jak Ci się podoba po jakimś czasie!
www.przyjacielekawy.pl - WOK25 - wykorzystaj rabat 25 zł na zakup produktów nieprzecenionych za min. 200 zł. Promocje i rabaty nie łączą się. 

WOK50 - wykorzystaj rabat 50 zł na zakup produktów nieprzecenionych za min. 400 zł. Promocje i rabaty nie łączą się.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi