Nie wiem jak inne młynki SD, ale Niche na pewno wyeliminowałby Twój "problem".
To jest właśnie główną zaletą tego młynka i do tego został zaprojektowany, żeby zmieniać ustawienia mielenia i zarazem kawy łatwo, przyjemnie i bezproblemowo, choć może chodziło im o zerową retencję?

Jakbym tak ustawił młynek na jedną grubość mielenia i tak zostawił, to Niche byłby fajny, ale przez to, że sobie zmieniam ustawienia 3 razy w ciągu dnia, do różnych metod zaparzania, jest on świetny i za to osobiście go najbardziej cenię.
Duża, czytelna, łatwa w użyciu regulacja grubości mielenia i bezproblemowy powrót do wcześniejszych ustawień, to dla mnie główna zaleta tego młynka, a znikoma retencja i brak wielkiego hoppera to taki "dodatkowy bonus", który ja uznałem za coś oczywistego, bo nigdy nie miałem innego młynka.
Aż się prosi, żeby sobie pokręcić tym kółkiem do regulacji i spróbować kawy po... jakiemu mi właśnie przyjdzie do głowy, a nie tak, jak mam ustawiony młynek.
Oczywiście, jakby obok stał sobie jakiś topowy młynek typowo do espresso, to pewnie by nie zaszkodziło, ale jeśli ktoś chce jednym młynkiem ogarnąć wszystkie swoje kawowe zachcianki, to Niche nie ma konkurencji.