Autor Wątek: Jeśli nie Niche to co? Czyli jaki młynek do espresso w cenie poniżej Niche Zero  (Przeczytany 9978 razy)

Offline czmielek

• Ekspres: Bellezza Francesca Leva, V60, Aeropress, Picopresso, Frenchpress, Clever Dripper
  • Młynek: Niche Ziobro, 1zPresso K-plus, Mazzer Philos
Kochani powoli męczy mnie machanie ręcznym K-plusem i się rozglądam za sensowną alternatywą na prąd. Dzięki waszym radom kupiłem kolbę  :ogien: i liczę że i tutaj mi pomożecie z wyborem. Budżet napięty jak baranie jaja czyli max 3k PLN. Ogólnie podoba mi się Niche ze względu na single dose i niską retencję ale musiałbym kombinować z jakimś znajomym co by mi go przywiózł z UK w moim budżecie no i czekać trzeba. Oczywiście jeśli nie ma lepszej alternatywy to się poświęcę i go kupię ale może jest cos godnego uwagi za mniej  :diabelek: ?

Wymagania:
- budżet 3000zł
- mała retencja
- im ciszej tym lepiej
- jak największe żarna
- kolor najlepiej chrom ewentualnie czerń.

« Ostatnia zmiana: 24 Luty 2022, 20:33:52 wysłana przez czmielek »

Offline tytoos Mężczyzna

• Ekspres: Torre 2B, Rota v2
  • Młynek: E37S, C40 IH, J-Max
Single dose to warunek konieczny? Bo napisałeś "podoba mi się"...

Offline dawids

• Ekspres: Flair 58 & masa dripperów
  • Młynek: Lagom P64 SSP Brew + Lagom Mini 48mm TICN Moonshine + C40 + K-Max
Bierz Lagom Mini, pre-ordery są aktualnie otwarte. Jakość przemiału pod filtry lepsza od Niche Zero, a pod espresso taka sama.
« Ostatnia zmiana: 25 Luty 2022, 09:57:31 wysłana przez dawids »

Offline czmielek

• Ekspres: Bellezza Francesca Leva, V60, Aeropress, Picopresso, Frenchpress, Clever Dripper
Single dose to warunek konieczny? Bo napisałeś "podoba mi się"...

Wolałbym żeby był SD

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE, M01
Może coś od @Janusz ? DF64/ G-iota?
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline Cob Mężczyzna

• Brak
  • Ekspres: Do wyboru do koloru ;)
  • Młynek: Też już kilka jest ;)
Arco 2+1 jeśli żeczywiście go zrobią

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Poprawię - rzeczywiście.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline czmielek

Janusz polecił mi ZF64W czyli G-risto który pod względem oferowanych funkcji jest bardzo ciekawą maszyną, ale niestety za duży jest. Chciałbym coś mniejszego. Lagom Mini odpada ze względu na czekanie. Jeśli mam czekać to poczekam na Niche.  Arco 2+1 to nawet nie wiadomo czy będzie...

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE, M01
Df64 wydaje się ciekawą alternatywą dla niche ( kwestia designu), dochodzi jeszcze ilość modów + możliwość wyboru żaren.
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline czmielek

Df64 wydaje się ciekawą alternatywą dla niche ( kwestia designu)
Brzydki jak noc niestety skłaniam się obecnie w kierunku FIORENZATO ALLGROUND lub FIORENZATO F64. Będę wdzięczny za informacje na temat tych 2 modeli od użytkowników. Głównie o retencje mi chodzi.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Brzydki jak noc
A widziałeś go w naturze ? Jakby co to zapraszam do nas na oględziny. Do porównania mamy G-IOTA, G-RISTO i F64 EVO.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline tom517

• Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
Czmielek, jak robisz po 4 i więcej przemiałów na raz do Fiorenzato ma sens, w innym wypadku Niche.

Offline slusar_o2 Mężczyzna

• Ekspres: Dream PID, La Peppina, v60, FP, moka, etc.
  • Młynek: Niche, C40, Rhino
Czmielek, jak robisz po 4 i więcej przemiałów na raz do Fiorenzato ma sens, w innym wypadku Niche.
+1
W gardzieli przy antyzbrylaczu zawsze zostaję trochę kawy.

Offline czmielek

W gardzieli przy antyzbrylaczu zawsze zostaję trochę kawy.

Mimo że gardziel magnetyczna, łatwo wyciągalna i po jej wyjęciu przedmuchaniu też?

Offline czmielek

A widziałeś go w naturze ? Jakby co to zapraszam do nas na oględziny. Do porównania mamy G-IOTA, G-RISTO i F64 EVO.
wysyłam PW

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi