Autor Wątek: Ekspres pod kawy mleczne bez założonego budżetu  (Przeczytany 16428 razy)

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Ekspres pod kawy mleczne bez założonego budżetu
« Odpowiedź #15 dnia: 23 Luty 2022, 10:56:41 »
Teraz pytanie o to czy mając ten E6P taki DUO PID będzie dobrym kompanem do tego młynka czy lepiej pójść w inny ekspres.

A dlaczego miałby nie być dobrym kompanem ? Jedynie do spieniania można się przyczepiać bo do spieniania z termobloku trzeba się przyzwyczaić. Jeśli natomiast chodzi o układ do kawy, jakość espresso to będzie identyczne jak w gastronomicznym ASCASO BARISTA T ONE. Ten sam termoblok, ta sama grupa kawowa, ten sam PID, ta sama kolba...
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline adiki

• Ekspres: Bezzera DUO TOP DE, ex Jura ENA8
  • Młynek: Ceado E6P
« Odpowiedź #16 dnia: 23 Luty 2022, 11:07:17 »
Ok no to o ile faktycznie może trzeba pójść w młynek bez kompromisów i wybrać ten Ceado E6P i się później nie zastanawiać nad zmianami to z tym ekspresem to mam teraz mętlik. Te 10minut ze spustami w DUO PID mi się podoba bo daje radę w sytuacjach gdy maszyna jest całkiem zimna. Teraz pytanie o to czy mając ten E6P taki DUO PID będzie dobrym kompanem do tego młynka czy lepiej pójść w inny ekspres.
Sporo zależy od tego jaki faktycznie chcesz przeznaczyć budżet.
A no i od tego ile faktycznie masz miejsca gdzie ekspres ma stać...

Nie chce zakładać żadnego budżetu, interesuje mnie satysfakcja z nowego sprzętu, nie dywagując czy może jednak warto byłoby dołożyć do czegoś innego. Chcę kupić i cieszyć się na kolejne lata. Dużych maszyn raczej nie rozważam, wolałbym kompaktowe rozmiary.

LELIT Mara PL62T

Wersja T Mary już chyba nie ma sensu, jeśli Mara to X.
T ma PID i na to się nastawiłeś, wiem, ale w HX to de facto nic nie zmienia, podczas gdy X wprowadza naprawdę znaczące zmiany.
Przeczytaj tutaj wątek o Mara X, co prawda z tego jak rozwija się ta dyskusja wątpię żebyś poszedł w tę stronę, ale tak na wszelki wypadek podpowiadam.

Ok to faktycznie musze zgłębić bardziej ten wątek. Czemu w HX to nie nic nie zmiena? Tylko w przypadku tego ekspresu znowy wchodzimy w dłuższe czasu nagrzewania z tego co rozumiem. (Chyba muszę dojrzeć do przekonania że to nie jest taki wielki problem)

Teraz pytanie o to czy mając ten E6P taki DUO PID będzie dobrym kompanem do tego młynka czy lepiej pójść w inny ekspres.

A dlaczego miałby nie być dobrym kompanem ? Jedynie do spieniania można się przyczepiać bo do spieniania z termobloku trzeba się przyzwyczaić. Jeśli natomiast chodzi o układ do kawy, jakość espresso to będzie identyczne jak w gastronomicznym ASCASO BARISTA T ONE. Ten sam termoblok, ta sama grupa kawowa, ten sam PID, ta sama kolba...

No właśnie zależy mi na tym żeby spenianie mleka było raczej łatwe i przyjemne. Rozumiem że w takim wypadku lepsza byłaby ta Bellona tak? Jak u niej z czasem gotowości do pracy?
Wyszukiwarka kaw z polskich palarni zpalarni.pl

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #17 dnia: 23 Luty 2022, 11:10:34 »
Bellona ma podobny czas gotowości - ok. 15 minut. Możesz podpytać się użytkowników na forum. Jeśli grupa E61 może być to pamiętaj też o modelu Francesca. Ekspres DB będzie moim zdaniem lepszym rozwiązaniem niż HX.

Dawid1144

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 23 Luty 2022, 11:10:53 »
Nadszedł czas aby powiedzieć Jurze pa pa i kupić profesjonalny sprzęt do kawy. Od jakiegoś czasu czytam różne posty które się pojawiają na forum, troszkę wiedzy już zdobyłem ale nie czuję żeby było to wystarczajaco dużo żeby samodzielnie być w stanie podjąć w pełni świadomy wybór jeśli chodzi wybór sprzętu, który potrzebuję.

1. Młynek
Według wielu najważniejszy sprzęt, z racji tego że głównie pije kawy mleczne (choć kto wie czy to się nie zmieni przy nowych urządzeniach) zastanawiałem się czy złotym środkiem w tym przypadku nie będzie Eureka Mignon Specialita. Widziałem że sporo ludzi na forum posiada młynek Ceado E6P zastanawiam się co w nim jest takiego lub w innych młynkach o podobnej cenie że ludzie są skorzy zapłacić za nie dwa razy więcej niż za Specialite.

2. Ekspres
Tutaj chyba sytuacja jest bardziej skomplikowana bo różnych parametrów i rozwiązań jest znacznie więcej niż w przypadku młynka. Z wymagań które mam to
1. Czas nagrzewania możliwie jak najkrótszy,
2. Po opanowaniu techniki łatwość przygotowania jednego lub dwóch Cappuccino pod rząd,
3. Podobno warto mieć PID w ekspresie więc chyba chciałbym żeby był.
Co do czasu nagrzewania to o ile dobrze rozumiem to ekspresy z grupą E61 potrzebują na to plus minus 30min. O ile rano i popołudniu jestem w stanie przewidzieć kiedy będę pić kawę i odpowiednio wcześniej włączyć ekspres to zastanawiam się jak można z takim czasem egzystować jeśli ma się spontaninczą ochotę na kawę np wieczorem. Początkowo myślałem o ekspresach HX takich jak Bezzera MAGICA S MN PID lub LELIT Mara PL62T choć nie jestem przekonany że to dobry wybór z racji tego czasu nagrzewania. Jeśli chodzi o alternatywy to design Ascaso Dream Zero oraz Oscara nie bardzo mi się podoba, ale już Ascaso Uno Pid wygląda ok i ma czas nagrzewania całkiem rozsądny.

Zastanawiam się czy przyzwyczajony w automacie tym że kawę mam odrazu kiedy chcę, przesadzam teraz z tym czasem nagrzewania. Może muszę nauczyć się z tym jakoś żyć i poznać jakieś life hacki z tym związane. Czy może lepiej pójść w jakąś alternatywę może jeszcze coś innego czego tutaj nie wymieniłem.

Ja trochę z innej beczki. Nie odbierz tego jako zniechęcanie, ale ja bym dobrze przemyślał czy na pewno będziesz w stanie zaakceptować fakt że to nie automat i robienie kawy będzie trwało znacznie dłużej, będą też pewnie takie sytuacje że espresso poleci do zlewu ( na początku pewnie częściej, później rzadziej ale czasem się zdarzy) bo z jakiegoś powodu wystąpi nadekstrakcja / podekstrakcja, i będziesz musiał wyczyścić kolbę i robić kolejne. Spienianie mleka też nie jest bez problemowe, mi np nauka zajęła trochę czasu a pierwsze próby kończyły się tym że mleko w ogóle nie było spienione. Różnica jest spora i pisze ten post bo zdarza się ze ktoś wyda kilka tysięcy zł na sprzęt a bywają nawet osoby że wydadzą 6-8 tys, a zapału starcza na miesiąc, potem sprzęt ładuje na pchlim targu albo olx czy gdzieś tam, oczywiście duzo taniej.

Oczywiście kawa z kolby jest warta zachodu, po prostu warto się zastanowić wydając nie małe pieniądze.

Offline adiki

« Odpowiedź #19 dnia: 23 Luty 2022, 11:19:02 »
Ja trochę z innej beczki. Nie odbierz tego jako zniechęcanie, ale ja bym dobrze przemyślał czy na pewno będziesz w stanie zaakceptować fakt że to nie automat i robienie kawy będzie trwało znacznie dłużej, będą też pewnie takie sytuacje że espresso poleci do zlewu ( na początku pewnie częściej, później rzadziej ale czasem się zdarzy) bo z jakiegoś powodu wystąpi nadekstrakcja / podekstrakcja, i będziesz musiał wyczyścić kolbę i robić kolejne. Spienianie mleka też nie jest bez problemowe, mi np nauka zajęła trochę czasu a pierwsze próby kończyły się tym że mleko w ogóle nie było spienione. Różnica jest spora i pisze ten post bo zdarza się ze ktoś wyda kilka tysięcy zł na sprzęt a bywają nawet osoby że wydadzą 6-8 tys, a zapału starcza na miesiąc, potem sprzęt ładuje na pchlim targu albo olx czy gdzieś tam, oczywiście duzo taniej.

Oczywiście kawa z kolby jest warta zachodu, po prostu warto się zastanowić wydając nie małe pieniądze.

Dzięki za te uwagę akurat w tym jestem mocno ugruntowany że chce osiągnąć maksimum jakości kawy a nie zadawalać sie półśrodkiem z automatu. Dlatego też chce takie urzadzenie które będzie wymagało ode mnie jak najmniej wysiłku i kompromisów (nie znaczy mało) jednocześnie dostarczajac wysoką satysfakcje smakową.

Offline adiki

« Odpowiedź #20 dnia: 23 Luty 2022, 11:20:45 »
Ekspres DB będzie moim zdaniem lepszym rozwiązaniem niż HX.

Mółbyś rozwinąć te myśl?

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #21 dnia: 23 Luty 2022, 11:26:37 »
W takim razie i ja zadam pytanie z innej beczki. W tytule wątku napisałeś "bez założonego budżetu". Czy to oznacza, że budżet nie jest w żaden sposób ograniczony ? Bo jeśli tak to możemy Ci zaproponować ekspresy z zupełnie innej półki cenowej i jakościowej...Jeśli więc można to podaj maksymalny budżet przeznaczony na zestaw.

Rozwinąć tę myśl mogę ale w tej chwili troszkę brak mi czasu. W skrócie to HX nie da ci stabilnej temperatury ekstrakcji kawy. PID przy HX steruje temperaturą wody w bojlerze. To samo można osiągnąć zmieniając ciśnienie na presostacie. Temperatura ustawiona na PIDzie nie przekłada się bezpośrednio na temperaturę wody w rurce wymiennika ciepła ani tym bardziej w grupie kawowej E61. Więcej - proszę o telefon bo brak teraz czasu na pisanie.

Offline kabzior

• Ekspres: Bianka v3
  • Młynek: 078s
« Odpowiedź #22 dnia: 23 Luty 2022, 11:32:29 »
Czemu w HX to nie nic nie zmiena?

Bo PID w HX nie ma aż takiego wpływu, inne rozwiązanie techniczne sprawia, że bezwładność jest duża i nie osiągniesz takiej stabilizacji.
Mara X to coś jakby pośredniego - zachowuje plusy HX a eliminuje minusy. Przeczytaj wątek, jest tam wyjaśnione.

Tylko w przypadku tego ekspresu znowy wchodzimy w dłuższe czasu nagrzewania z tego co rozumiem. (Chyba muszę dojrzeć do przekonania że to nie jest taki wielki problem)

Nie wiem, ja używam smart plug i zawsze jak czytam dyskusje o czasie nagrzewania to nie do końca rozumiem o co chodzi z tym, dla mnie to nie problem, mam ustawione włączenie 30 min przed pobudką i nawet jak bym chciał pierwsze co to wypić kawę to ekspres jest gotowy. Mniej więcej też wiem kiedy w ciągu dnia i ja i partnerka pijemy kawę i nie jest dla mnie problemem z pokoju włączyć ekspres przez telefon. A ponieważ jestem aspołeczny to sytuacje z niespodziewaną wizytą sąsiada mi się nie zdarzają, także dla mnie problem nagrzewania nie istnieje :D

Dlatego też chce takie urzadzenie które będzie wymagało ode mnie jak najmniej wysiłku i kompromisów

To może Sage Oracle? Nie ma mniej angażującej kolby ;)

Offline adiki

« Odpowiedź #23 dnia: 23 Luty 2022, 11:38:04 »
W takim razie i ja zadam pytanie z innej beczki. W tytule wątku napisałeś "bez założonego budżetu". Czy to oznacza, że budżet nie jest w żaden sposób ograniczony ? Bo jeśli tak to możemy Ci zaproponować ekspresy z zupełnie innej półki cenowej i jakościowej...Jeśli więc można to podaj maksymalny budżet przeznaczony na zestaw.

Rozwinąć tę myśl mogę ale w tej chwili troszkę brak mi czasu. W skrócie to HX nie da ci stabilnej temperatury ekstrakcji kawy. PID przy HX steruje temperaturą wody w bojlerze. To samo można osiągnąć zmieniając ciśnienie na presostacie. Temperatura ustawiona na PIDzie nie przekłada się bezpośrednio na temperaturę wody w rurce wymiennika ciepła ani tym bardziej w grupie kawowej E61. Więcej - proszę o telefon bo brak teraz czasu na pisanie.

Jasne, może faktycznie najlepiej jak zadzwonie i po prostu pogadamy. Myślę że za cały zestaw nie chciałbym wydać więcej niz 15k, ale też nie chce wydawać kasy na coś czego nie potrzebuje w stylu możliwość zrobienia 20 cappuccino pod rząd kiedy potrzebuję do szczęścia tylko 2óch.

Offline adiki

« Odpowiedź #24 dnia: 23 Luty 2022, 11:41:07 »
To może Sage Oracle? Nie ma mniej angażującej kolby ;)

Kiedyś o tym myślałem ale to ma swój wbudowany młynek pewnie nie górnych lotów więc to chyba nie ta drogą w którą chciałbym pójść.

Offline akrool

• Ekspres: Bezzerà DUO TOP MN
« Odpowiedź #25 dnia: 23 Luty 2022, 11:56:12 »

Jasne, może faktycznie najlepiej jak zadzwonie i po prostu pogadamy. Myślę że za cały zestaw nie chciałbym wydać więcej niz 15k, ale też nie chce wydawać kasy na coś czego nie potrzebuje w stylu możliwość zrobienia 20 cappuccino pod rząd kiedy potrzebuję do szczęścia tylko 2óch.
To w tej sytuacji zmieścisz się z Ceado oraz porządnym ekspresem DB. Wtedy nie będziesz za parę mięsięcy myślał o zmianach znowu... (przynajmniej urządzeń)
Myślę, ze warto żebyś się wybrał do jakiegoś konkretnego Show Room i warto żebyś zobaczył i dotknął te maszyny własnoręcznie, a często w takich miejscach są też bardzo kompetentni ludzie do rozmowy.
Ja osobiście kupowałem w CoffeeSite w Nadarzynie i zarówno ShowRoom jak i p. Tomek (właściciel z mega wiedzą) są nieocenione w pomocy przy wyborze przed zakupem - polecam
"Ludzie budują za dużo murów, a za mało mostów" - Isaac Newton

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #26 dnia: 23 Luty 2022, 12:08:55 »
chciałbym wydać więcej niz 15k, ale też nie chce wydawać kasy na coś czego nie potrzebuje w stylu możliwość zrobienia 20 cappuccino pod rząd kiedy potrzebuję do szczęścia tylko 2óch.

https://www.coffeesite.pl/ceado/537-e37j.html

Z wtyczką na wcześniejsze włączenie:
https://coffee-lovers.eu/produkt/cudowny-ekspres-do-kawy-acs-minima/

I zostanie Ci jeszcze  kasa na nieodzowne akcesoria.
« Ostatnia zmiana: 23 Luty 2022, 12:12:32 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline adiki

« Odpowiedź #27 dnia: 23 Luty 2022, 12:15:01 »

Jasne, może faktycznie najlepiej jak zadzwonie i po prostu pogadamy. Myślę że za cały zestaw nie chciałbym wydać więcej niz 15k, ale też nie chce wydawać kasy na coś czego nie potrzebuje w stylu możliwość zrobienia 20 cappuccino pod rząd kiedy potrzebuję do szczęścia tylko 2óch.
To w tej sytuacji zmieścisz się z Ceado oraz porządnym ekspresem DB. Wtedy nie będziesz za parę mięsięcy myślał o zmianach znowu... (przynajmniej urządzeń)
Myślę, ze warto żebyś się wybrał do jakiegoś konkretnego Show Room i warto żebyś zobaczył i dotknął te maszyny własnoręcznie, a często w takich miejscach są też bardzo kompetentni ludzie do rozmowy.
Ja osobiście kupowałem w CoffeeSite w Nadarzynie i zarówno ShowRoom jak i p. Tomek (właściciel z mega wiedzą) są nieocenione w pomocy przy wyborze przed zakupem - polecam

Zadzwonie skosultować się z Januszem i pewnie też rozważę pojawienie się w jakimś miejscu na przetestowanie konkretnych sprzętów.

Offline kabzior

• Ekspres: Bianka v3
  • Młynek: 078s
« Odpowiedź #28 dnia: 23 Luty 2022, 13:09:15 »
pewnie też rozważę pojawienie się w jakimś miejscu na przetestowanie konkretnych sprzętów

To jest bardzo rozsądny pomysł, oglądanie zdjęć w sieci i czytanie forum (zwłaszcza jak to ma być pierwsza maszyna i nie ma się doświadczenia i wynikającego z niego punktu odniesienia) to trochę abstrakcja. Pojechać, zobaczyć, dotknąć, porozmawiać - to zmienia bardzo, bardzo wiele i daje perspektywę.

Dodam jeszcze coś co przeczytałem na forum home-barista kiedyś, apeluję o podejście do tego z pewnym dystansem i potraktowanie jako przyczynku do przemyśleń a nie absolutnej prawdy objawionej:
Zaczynanie przygody od bardzo zaawansowanej maszyny niesie ze sobą ryzyko łatwego zniechęcenia. Opanowanie sztuki na w miarę podstawowych (albo średnich) maszynach daje potrzebne doświadczenie i perspektywę, która pozwala na świadomą decyzję czego brakuje i w którym kierunku się chce iść. Zmiana maszyny powinna wynikać z chęci rozwiązania konkretnych braków obecnej. Wysoce zaawansowane ekspresy mając duże możliwości niosą ze sobą jednocześnie dużo zmiennych mogących powodować zagubienie i kiepskie efekty w filiżance, w dodatku z niezrozumiałych dla operatora powodów. Innymi słowy - im większe możliwości tym może być lepiej, ale i tym może być gorzej. Celowo nie podaje tu żadnych nazw bo dla jednych coś-tam jest podstawową maszyną a dla innych już nie, wszyscy Ci starają się tu dobrze doradzić i jestem pewien że po rozmowie z Januszem i po wizycie w showroomie jakimś dokonasz dobrego i świadomego wyboru :)

Offline adiki

« Odpowiedź #29 dnia: 23 Luty 2022, 22:16:13 »
Jeszcze raz dziękuje Panie Januszu za rzeczową rozmowę i profesjonalne wytłumaczenie wielu aspektów związanych z ekspresami i młynkami. Co do młynka to tutaj chyba sprawa jest prostsza, sensownym wyborem z tej najwyższej półki wydaje się G-RISTO ZF64W gdyż ma wagę więc mieli dokładnie zadaną ilość a nie przez określony czas. Co do ekspresów to na moje potrzeby dobrym wydaje się być DUO PID, no albo Belleza Bellona choć z tego co zrozumiałem espresso plus zabawa z nim lepiej wyjdzie na DUO PID a szybsze spienianie mleka będzie w Bellonie. Ostatecznej decyzji jeszcze nie podjąłem chwilę pochodzę jeszcze z tematem :)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi