Autor Wątek: Ekspres pod kawy mleczne bez założonego budżetu  (Przeczytany 16454 razy)

Offline adiki

• Ekspres: Bezzera DUO TOP DE, ex Jura ENA8
  • Młynek: Ceado E6P
Ekspres pod kawy mleczne bez założonego budżetu
« dnia: 23 Luty 2022, 09:27:48 »
Nadszedł czas aby powiedzieć Jurze pa pa i kupić profesjonalny sprzęt do kawy. Od jakiegoś czasu czytam różne posty które się pojawiają na forum, troszkę wiedzy już zdobyłem ale nie czuję żeby było to wystarczajaco dużo żeby samodzielnie być w stanie podjąć w pełni świadomy wybór jeśli chodzi wybór sprzętu, który potrzebuję.

1. Młynek
Według wielu najważniejszy sprzęt, z racji tego że głównie pije kawy mleczne (choć kto wie czy to się nie zmieni przy nowych urządzeniach) zastanawiałem się czy złotym środkiem w tym przypadku nie będzie Eureka Mignon Specialita. Widziałem że sporo ludzi na forum posiada młynek Ceado E6P zastanawiam się co w nim jest takiego lub w innych młynkach o podobnej cenie że ludzie są skorzy zapłacić za nie dwa razy więcej niż za Specialite.

2. Ekspres
Tutaj chyba sytuacja jest bardziej skomplikowana bo różnych parametrów i rozwiązań jest znacznie więcej niż w przypadku młynka. Z wymagań które mam to
1. Czas nagrzewania możliwie jak najkrótszy,
2. Po opanowaniu techniki łatwość przygotowania jednego lub dwóch Cappuccino pod rząd,
3. Podobno warto mieć PID w ekspresie więc chyba chciałbym żeby był.
Co do czasu nagrzewania to o ile dobrze rozumiem to ekspresy z grupą E61 potrzebują na to plus minus 30min. O ile rano i popołudniu jestem w stanie przewidzieć kiedy będę pić kawę i odpowiednio wcześniej włączyć ekspres to zastanawiam się jak można z takim czasem egzystować jeśli ma się spontaninczą ochotę na kawę np wieczorem. Początkowo myślałem o ekspresach HX takich jak Bezzera MAGICA S MN PID lub LELIT Mara PL62T choć nie jestem przekonany że to dobry wybór z racji tego czasu nagrzewania. Jeśli chodzi o alternatywy to design Ascaso Dream Zero oraz Oscara nie bardzo mi się podoba, ale już Ascaso Uno Pid wygląda ok i ma czas nagrzewania całkiem rozsądny.

Zastanawiam się czy przyzwyczajony w automacie tym że kawę mam odrazu kiedy chcę, przesadzam teraz z tym czasem nagrzewania. Może muszę nauczyć się z tym jakoś żyć i poznać jakieś life hacki z tym związane. Czy może lepiej pójść w jakąś alternatywę może jeszcze coś innego czego tutaj nie wymieniłem.
Wyszukiwarka kaw z polskich palarni zpalarni.pl

Offline mikus Mężczyzna

• Ekspres: Bellezza Bellona
  • Młynek: ZF64W
Odp: Ekspres pod kawy mleczne bez założonego budżetu
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Luty 2022, 09:35:59 »
Jak kawki mleczne i ma sie szybko nagrzewać to do dzisiaj jest promka w oleole na Sage Dual Boiler. Za niecałe 4k masz świetną maszynę. Kwestia czy wygląd i wymiary podejdą (:

Dawid1144

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Luty 2022, 09:37:14 »
Z czasem nagrzewania da się żyć.. Ja na przykład rano włączam ekspres idąc do łazienki, jak wychodzę po kilkunastu minutach to ubieram się, od włączenia mija zwykle 15 minut i jest nagrzany. I tak mija jeszcze kilka minut zanim przygotuje wszystko, zmiele kawę. No ale są maszyny które potrzebują jeszcze więcej czasu.

Automat jest wygodny. Jak ktoś się przyzwyczaił ze ma szybko kawę z automatu to nie będzie łatwo się przestawić na to że trzeba nagrzać maszynę, przygotować espresso, spienić mleko. No i posprzątać po tym wszystkim od razu, kolby nie powinno się zostać wpiętej z ciastkiem w środku

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Luty 2022, 09:39:29 »
Jeśli zależy Ci przede wszystkim na kawach mlecznych i łatwości / szybkości przygotowania kilku cappu pod rząd to moim zdaniem (pewnie nieco wbrew panującym tu trendom) radziłbym zrezygnować z wersji PID. Przy cappu nie odczujesz tego braku. Za to zamiast UNO PID proponowałbym wziąć ekspres DUO Black z osobnym termoblokiem na parę. Będziesz mógł jednocześnie wykonywać dwie espresso i w tym samym czasie spieniać mleko na dwie filiżanki. Szybko i sprawnie. Wygląda tak samo jak UNO PID. Nie ma tylko wyświetlacza. Za to ma osobny termoblok na parę i osobną wylewkę na gorącą wodę.
Do tego ekspresu będzie bardzo dobrze pasował stylistycznie, materiałowo, wizualnie i pod względem jakości przemiału młynek EUREKA MIGNON SPECIALITA 16CR Black.
BELLEZZA Bellona Black z tym samym młynkiem też by pasowała.
Jeśli będziesz zainteresowany to zapraszam na priv.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline kyeelt

• Ekspres: Bezzera DUO TOP MN Poprzednio: La Pavonii Europiccola
  • Młynek: Ceado E37J Poprzednio: Barazza Sette 270
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Luty 2022, 09:41:49 »
Mój rano włącza i wyłącza się sam :D

sam tytuł wątku wskazuje
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=11966.0

Offline adiki

« Odpowiedź #5 dnia: 23 Luty 2022, 09:59:15 »
Z czasem nagrzewania da się żyć.. Ja na przykład rano włączam ekspres idąc do łazienki, jak wychodzę po kilkunastu minutach to ubieram się, od włączenia mija zwykle 15 minut i jest nagrzany. I tak mija jeszcze kilka minut zanim przygotuje wszystko, zmiele kawę. No ale są maszyny które potrzebują jeszcze więcej czasu.

Automat jest wygodny. Jak ktoś się przyzwyczaił ze ma szybko kawę z automatu to nie będzie łatwo się przestawić na to że trzeba nagrzać maszynę, przygotować espresso, spienić mleko. No i posprzątać po tym wszystkim od razu, kolby nie powinno się zostać wpiętej z ciastkiem w środku

No dobra a co jak np wpada niespodziewanie sąsiad, maszyna zimna a Ty go chcesz uraczyć kawką? Musisz go zagadać na jakieś co najmniej 20 min? W internetach w przypadku LELIT Mara PL62T i grupy E61 piszą o jakiś 30 minutach nagrzewania.

Offline adiki

« Odpowiedź #6 dnia: 23 Luty 2022, 10:01:29 »
Jeśli zależy Ci przede wszystkim na kawach mlecznych i łatwości / szybkości przygotowania kilku cappu pod rząd to moim zdaniem (pewnie nieco wbrew panującym tu trendom) radziłbym zrezygnować z wersji PID. Przy cappu nie odczujesz tego braku. Za to zamiast UNO PID proponowałbym wziąć ekspres DUO Black z osobnym termoblokiem na parę. Będziesz mógł jednocześnie wykonywać dwie espresso i w tym samym czasie spieniać mleko na dwie filiżanki. Szybko i sprawnie. Wygląda tak samo jak UNO PID. Nie ma tylko wyświetlacza. Za to ma osobny termoblok na parę i osobną wylewkę na gorącą wodę.
Do tego ekspresu będzie bardzo dobrze pasował stylistycznie, materiałowo, wizualnie i pod względem jakości przemiału młynek EUREKA MIGNON SPECIALITA 16CR Black.
BELLEZZA Bellona Black z tym samym młynkiem też by pasowała.
Jeśli będziesz zainteresowany to zapraszam na priv.

Czemu zrezygnować z PID? Czy to wpływa na czas nagrzewania? Przeczytałem w necie że UNO PID nagrzewa sie w 5 min. Co jeśli zasmakują mi espresso to nie będę żałować że nie mam pid? Może w takim razie lepiej wziąć DUO PID?

A jeśli chodzi o młynek to Specialita jest wystarczająco dobra czy lepiej rozważyć kupno droższego młynka?
« Ostatnia zmiana: 23 Luty 2022, 10:05:33 wysłana przez adiki »

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Luty 2022, 10:09:37 »
Odnosiłem się wyłącznie do kaw mlecznych. Tak wynikało z kontekstu Twojej wypowiedzi. Jeśli w przyszłości nie zamierzasz się ograniczać do cappu ale zasmakować także w espresso to oczywiście PID będzie wskazany.
No i wtedy warto pomyśleć o DUO PID. W dalszym ciągu też Bellona może wchodzić w rachubę. Zakładam, że ze względu na czas nagrzewania grupa E61 odpada. Jeśli nie to możesz skorzystać z obecnej MEGA PROMOCJI na ekspres BELLEZZA Francesca. Warto...
Odnośnie młynka - podobna historia. Eureka będzie wystarczają do powtarzalnego espresso i do kaw mlecznych. Ale jeśli chcesz aby to espresso było jeszcze lepsze to warto zainwestować w młynek o większej średnicy żaren. Wtedy może to być CEADO E6P, E37J, Fiorenzato F64, F64 EVO czy też G-RISTO W z programowaniem wagi zmielonej kawy.

Offline adiki

« Odpowiedź #8 dnia: 23 Luty 2022, 10:15:41 »
Odnosiłem się wyłącznie do kaw mlecznych. Tak wynikało z kontekstu Twojej wypowiedzi. Jeśli w przyszłości nie zamierzasz się ograniczać do cappu ale zasmakować także w espresso to oczywiście PID będzie wskazany.
No i wtedy warto pomyśleć o DUO PID. W dalszym ciągu też Bellona może wchodzić w rachubę. Zakładam, że ze względu na czas nagrzewania grupa E61 odpada. Jeśli nie to możesz skorzystać z obecnej MEGA PROMOCJI na ekspres BELLEZZA Francesca. Warto...
Odnośnie młynka - podobna historia. Eureka będzie wystarczają do powtarzalnego espresso i do kaw mlecznych. Ale jeśli chcesz aby to espresso było jeszcze lepsze to warto zainwestować w młynek o większej średnicy żaren. Wtedy może to być CEADO E6P, E37J, Fiorenzato F64, F64 EVO czy też G-RISTO W z programowaniem wagi zmielonej kawy.

W jakim czasie ten DUO PID się nagrzewa? Też jakieś 5 minut? Jeśli chodzi o Bellone to co przemawiałoby za nią w porównaniu do DUO PID?

Offline akrool

• Ekspres: Bezzerà DUO TOP MN
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Luty 2022, 10:22:35 »
Też przesiadałem się z Jury, a w rodzinie pijemy dziennie ok. 2-3 espresso oraz 2-3 latte, to mogę coś powiedzieć od siebie

1. młynek - początkowo zakupiłem Eureka mignon specialita, ale po pierwsze pierwszego wieczoru przestała działać (to pewnie jakaś usterka co można by było naprawić), ale po drugie i najważniejsze ona strasznie bałagani naokoło podczas sypania zmielonej kawy do kolby i dodatkowo uchwyt do kolby jest mz wyjątkowo marnej jakości. Trzecie to regulacja - dość kłopotliwa bo kręcenie jest kilkuobrotowe, więc nigdy nie wiadomo jak to jest...
Zatem zdecydowałem się oddać urządzenie następnego dnia i po wizycie w show roomie jednego ze sklepów wybrałem Ceado E6P - moim zdaniem super maszyna. Bardzo dokładna regulacja oraz rewelacyjna dokładność wysypywania zmielonego ziarna - wszystko trafia do kolby i nie ma naokoło żadnego bałaganu.

2. ekspres. Początkowo nawet zapłaciłem za Lelit Elizabeth, ale ponieważ dostawa się mocno opóźniała to zrezygnowałem i w czasie tej samej wizyty w show room trochę sobie przewartościowałem co chcę i poszedłem raczej "bezkompromisowo". Wybrałem maszynę dual Bojler (najprecyzyjniejsze rozwiązanie dla różnych kaw), grupę E61 (nagrzewanie mi nie przeszkadza - robię tak jak kolega @Dawid1144 ), pompę rotacyjna (ciszej) oraz PID - czyli wyszła Bezzera DUO TOP MN.

mam te urządzenia już pare miesięcy i dzisiaj wybrałbym chyba tak samo - jestem mega zadowolony.

No dobra a co jak np wpada niespodziewanie sąsiad, maszyna zimna a Ty go chcesz uraczyć kawką? Musisz go zagadać na jakieś co najmniej 20 min? W internetach w przypadku LELIT Mara PL62T i grupy E61 piszą o jakiś 30 minutach nagrzewania.
jak masz maszynę wyłączoną i całkiem zimną to pewnie tak, ale:
a. po pierwsze pewnie nie jest całkiem zimna, bo rano piłeś kawę i maszyna się studzi parę godzin. Więc ponowne włączenie i gotowość do użycia to raczej 15-20 min
b. po drugie sąsiad chyba nie wpada mówiąc "dawaj kawę i lecę" bo wtedy poszedłby do kawiarni :-D więc ta chwila rozmowy zapewne wystarczy
« Ostatnia zmiana: 23 Luty 2022, 10:38:07 wysłana przez akrool »
"Ludzie budują za dużo murów, a za mało mostów" - Isaac Newton

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Luty 2022, 10:26:53 »
Te 5 minut to za krótko. Termoblok nagrzewa się w 1,5 minuty ale aby grupa i kolba były nagrzane to przy dokonywaniu spustów wody potrzeba 10 minut a bez spustów 15 minut.
Bellona ma do pary bojler a nie termoblok jak w DUO PID. Para jest więc silniejsza i spienianie trwa krócej. Poza tym gorąca woda idzie z bojlera kawowego a więc można poprzez PID ustawić temperaturę na herbatę. No i zewnętrzny zbiornik na wodę ze szkła ze szczelną pokrywką.

Offline slusar_o2 Mężczyzna

• Ekspres: Dream PID, La Peppina, v60, FP, moka, etc.
  • Młynek: Niche, C40, Rhino
« Odpowiedź #11 dnia: 23 Luty 2022, 10:27:28 »
Też jakieś 5 minut?
nie zrobisz dobrej kawy po 5 minutach. Nagrzany =/= rozgrzany i ustabilizowany. Jak sąsiad wpada to przed kawą szybka partyjka w szachy.

Offline adiki

« Odpowiedź #12 dnia: 23 Luty 2022, 10:39:40 »
Ok no to o ile faktycznie może trzeba pójść w młynek bez kompromisów i wybrać ten Ceado E6P i się później nie zastanawiać nad zmianami to z tym ekspresem to mam teraz mętlik. Te 10minut ze spustami w DUO PID mi się podoba bo daje radę w sytuacjach gdy maszyna jest całkiem zimna. Teraz pytanie o to czy mając ten E6P taki DUO PID będzie dobrym kompanem do tego młynka czy lepiej pójść w inny ekspres.

Offline akrool

• Ekspres: Bezzerà DUO TOP MN
« Odpowiedź #13 dnia: 23 Luty 2022, 10:47:04 »
Ok no to o ile faktycznie może trzeba pójść w młynek bez kompromisów i wybrać ten Ceado E6P i się później nie zastanawiać nad zmianami to z tym ekspresem to mam teraz mętlik. Te 10minut ze spustami w DUO PID mi się podoba bo daje radę w sytuacjach gdy maszyna jest całkiem zimna. Teraz pytanie o to czy mając ten E6P taki DUO PID będzie dobrym kompanem do tego młynka czy lepiej pójść w inny ekspres.
Sporo zależy od tego jaki faktycznie chcesz przeznaczyć budżet.
A no i od tego ile faktycznie masz miejsca gdzie ekspres ma stać...
"Ludzie budują za dużo murów, a za mało mostów" - Isaac Newton

Offline kabzior

• Ekspres: Bianka v3
  • Młynek: 078s
« Odpowiedź #14 dnia: 23 Luty 2022, 10:47:16 »
LELIT Mara PL62T

Wersja T Mary już chyba nie ma sensu, jeśli Mara to X.
T ma PID i na to się nastawiłeś, wiem, ale w HX to de facto nic nie zmienia, podczas gdy X wprowadza naprawdę znaczące zmiany.
Przeczytaj tutaj wątek o Mara X, co prawda z tego jak rozwija się ta dyskusja wątpię żebyś poszedł w tę stronę, ale tak na wszelki wypadek podpowiadam.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi