Autor Wątek: Lelit Mara-X vs Lelit Elizabeth - porównanie  (Przeczytany 7795 razy)

skansen

• Gość
Lelit Mara-X vs Lelit Elizabeth - porównanie
« dnia: 16 Luty 2022, 18:14:20 »
Opublikowane jakiś czas temu recenzje Lelit Mara-X i Lelit Elizabeth uzupełniam o porównanie tych dwóch maszyn. Trochę mi zeszło z jego napisaniem. Z jednej strony wiedziałem o czym i co chce napisać, z drugiej nie mogłem się do tego pisania zabrać…
Elizabeth Mara (1).jpg
BOHATEROWIE PORÓWNANIA
Przedmiotem porównania jest przedprodukcyjna wersję ekspresu Lelit Mara-X dostarczona przez @Michała oraz mój prywatny ekspres Lelit Elizabeth v1.

Inspiracją do napisania porównania był fakt, że maszyny te są oferowane w podobnej cenie, ale już na pierwszy rzut oka widać, że między nim jest sporo różnic.

WSTĘP-PODOBIEŃSTWA I RÓŻNICE
Mara-X została zaprojektowana podobnie do wielu innych “włoskich pudeł” z grupą E61. Jest klasycznym HXem, z manualną obsługą i “analogowym” wyglądem. Do tego jest maszyną o kompaktowych wymiarach (tylko 22cm szerokości).
Elizabeth jest z kolei to tzw. mały dual boiler, z bojlerem kawowym umieszczonym bezpośrednio nad grupą kawową a więc bez grupy E61. Koncepcja ekspresu nie nawiązuje do “włoskich pudeł” z E61 a do innych ekspresów o podobnej specyfikacji takich jak Profitec Pro 300, Sage Dual Boiler czy Francino Piccino.

Jest też trochę podobieństw.
Obie maszyny pozwalają na jednoczesne parzenie kawy i spienianie mleka,
Obie maszyny mają kolbę 58mm, kolby między nimi są wymienne,
Obie maszyny korzystają z wbudowanych zbiorników wody i pompy wibracyjnej,
Obie maszyny mają obudowę ze stali szczotkowanej,
Obie maszyny można sterować smart wtyczką,
Maszyny są w podobnej cenie.

Elizabeth Mara (2).jpg

HISTORIA PROJEKTU. Mara-X jest kolejnym wcieleniem modelu Mara. W stosunku do wcześniejszej wersji ma większy bojler, zupełnie inną obudowę (porównanie jest dostępne tutaj https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=8272.msg200096#msg200096 ), zupełnie inne sterowanie PID, inna jest grzałka, pompa, zbiornik itd. W porównaniu do pierwotnej wersji pozostała w zasadzie tylko klasyczna grupa E61.
Z kolei Elizabeth powstała jako rozwinięcie modelu Diana. Po poprzedniczce odwdzięczyła bojler kawowy i parowy, natomiast cała reszta, w tym układ hydrauliczny, obudowa, elektronika sterująca są inne.

KRAJ PRODUKCJI
Oba ekspresy produkowane są ręcznie we Włoszech.
Elizabeth Mara (4).jpg
URUCHAMIANIE - Elizabeth jest odpowiednio wygrzana już po około 15 minutach, Mara-X potrzebuje na to około 25 minut. W obu maszynach zastosowano algorytm “przegrzewający” bojler w pierwszej fazie rozgrzewania. Celowo nagrzewa on bojler do dużo wyższej temperatury aby maszyna szybciej się rozgrzała.

BOJLERY, WYDAJNOŚĆ. Są to pod tym względem zupełnie inne konstrukcje. W Elizabeth zastosowano bojler parowy 600ml i kawowy 300ml. Znajdują się w nich grzałki o mocy 1000W (bojler parowy) i 1200W (bojler kawowy) pracujące naprzemiennie. W Mara-X zastosowano jeden bojler z wymiennikiem i jedną grzałką o mocy 1300W.

WYŚWIETLACZ I KONFIGURACJA W Elizabeth zastosowano wyświetlacz graficzny. Służy on nie tylko do prezentowania temperatury i czasu ekstrakcji (shot-timer) ale również programowania funkcji ekspresu (preinfuzja i czas ekstrakcji-oddzielnie dla każdego z dwóch przycisków, temperatura bojlera kawowego, temperatura bojlera parowego oraz wielu innych parametrów jak np. ustawienie algorytmu PID). Wyświetlacz Elizabreth pełni też funkcję licznika zaparzonych kaw. Do dyspozycji mamy dwa liczniki, jeden z nich-cząstkowy-możemy sami resetować na podobnej zasadzie jak licznik przebiegu w samochodzie.
Mara nie posiada wyświetlacza, ustawić możemy jedynie dwa parametry. Pierwszy to temperatura - do wyboru mamy jedną z trzech predefiniowanych wartości, nie ma klasycznego sterownika PID. Drugi parametr to jeden z dwóch trybów pracy - Mara może pracować jak zwykły HX lub w nowym trybie X. Ten drugi tryb zwany priorytetem kawy opiera się na odczytach z dodatkowej sondy PID zamontowanej w wymienniku. Priorytetem jest w nim utrzymanie stabilnej temperatury ekstrakcji kawy, nawet kosztem spadku ciśnienia pary. Wszystkie te aspekty są opisane szczegółowe w wątku nowej Mary-X ( https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=8272.msg200150#msg200150 ). Dodać należy, że opisany sterownik jest bardziej rozbudowany niż tradycyjny PID. Wcześniejsze generacje Mary miały klasyczny sterownik który zastąpiło opisywane rozwiązanie.
Elizabeth Mara (7).jpg
DYSZA PARY. Oba ekspresy mają dyszę "cool touch". Siła pary w Mara-X zależy od tego w jakim trybie pracuje.
Mara w trybie kawy będzie generować parę słabszą niż Elizabeth. Natomiast Mara-X w trybie zwykłego HXa dysponuje znacznie większą mocą niż Elizabeth. Dla kilku kaw w domowym zaciszu nie ma to jednak większego znaczenia. Wspomnieć jednak należy, że Mara posiada solidny, klasyczny kurek pary podczas gdy kurek Elizabeth jest chyba najczęściej krytykowanym elementem tego ekspresu.
Elizabeth Mara (3).jpg
GRUPY KAWOWE. W Mara-X zastosowano klasyczną grupę E61.
W Elizabeth zastosowano grupę zintegrowaną z bojlerem, pasują do niej kolby kompatybilne z E61 i sitkiem 58mm. Grupa Elizabeth, w przeciwieństwie do Mary ma prysznic z śrubą środkową.
Grupa Mary wymaga okresowego smarowania, w Elizabeth jest praktycznie bezobsługowa.

PREINFUZJA - w Elizabeth możemy kontrolować czas i ciśnienie preinfuzji parowej. W nowszej wersji v3 preinfuzja i możliwość jej parametryzacji zostały dodatkowo rozbudowane. W przypadku Mary mamy preinfuzję “na grupię” E61 bez możliwości zmiany jej parametrów.
Elizabeth Mara (5).jpg
PROGRAMOWANIE DOZY - w Elizabeth możemy oddzielnie zaprogramować czas ekstrakcji przypisany do dwóch przycisków. Mara-X nie posiada tej funkcji, kontrola ekstrakcji jest w pełni manualna.

MANOMETR. Obie maszyny wyposażone zostały w manometr(y).
Elizabeth Mara (8).jpg
W Mara-X podwójny (dla ciśnienia w bojlerze parowym i ekstrakcji kawy-zdjęcie powyżej).

Elizabeth Mara (9).jpg
W Elizabeth pojedynczy - tylko dla ciśnienia ekstrakcji. W Elizabeth jest on dodatkowo podświetlany podczas ekstrakcji.

WYLEWKA WRZĄTKU. Sporo uwagi konstruktorzy Elizabeth poświęcili wylewce wrzątku. Możemy z niej pobrać do 700ml wrzątku na raz. Woda wypływa szerokim, zwartym, szybkim strumieniem. W Marze zastosowano tradycyjną wylewkę podobną jak w innych maszynach typu HX. Woda wypływa niezbyt spokojnym strumieniem. Jest to jedna z większych różnic użytkowych pomiędzy tymi maszynami.

ZUŻYCIE PRĄDU-ekspres rano włącza u mnie automatycznie smart-wtyczka. Następnie pracuje on bez przerwy przez około 10 godzin. W tym czasie robię 6 kaw, w 2 mleczne. W takich warunkach Elizabeth zużywa dziennie ok. 1,0 kWh a Mara-X ok
1,3 kWh.

POMPA I GŁOŚNOŚĆ PRACY - w obu ekspresach zastosowano pompy wibracyjne. Jednym z założeń konstruktorów Mary było stworzenie cichego ekspresu. Zastosowano cichą pompę, której mocowanie ma do minimum ograniczyć wibracje przenoszone na ekspres. Mniejszy hałas i wibracje ma zapewniać dobrej jakości OPV. Moją uwagę zwróciło jednak zastosowanie w wielu miejscach gumowych i plastikowych elementów antywibracyjnych. Kratka na tacce odcinkowej i podstawa do ogrzewania filiżanek jest wsparta na takich wkładkach. Łączeniach i mocowaniach wielu elementów zostały wzbogacone o plastikowe wkładki. Pokrywka wlewu wody opiera się na plastikowej konstrukcji zbiornika a nie na metalowej konstrukcji ekspresu. Wszystko to, razem wzięte, przekłada się na cichą pracę ekspresu. Moja wersja Elizabeth aż tak cicha nie jest. W kolejnych wersjach Elizabeth wprowadzono cichą pompę z Mary.
Elizabeth Mara (6).jpg
ZBIORNIK WODY I JEGO UZUPEŁNIANIE - podnosząc pokrywkę zbiornika od razu widać, że Mara-X jest nowszą konstrukcją niż Elizabeth. W Elizabeth zastosowano znany ze starszych modeli Lelita zbiornik z czujnikiem poziomu wody. Woda czerpana jest od góry, za pomocą wężyka. Do zbiornika prowadzi również drugi wężyk stanowiący powrót z zaworu OPV. Zbiornik ten był wielokrotnie krytykowany za trudny dostęp, uciążliwe czyszczenie i konieczność wyjmowania rurek przed jego wyjęciem. Lelit jak widać przejął się krytyką. Bianca a następnie Mara-X otrzymała zbiornik o zupełnie nowej konstrukcji. Zbiornik jest otwarty od góry. Woda czerpana jest z jego dna. Dostępu od góry nie blokują wężyki. Wyjmowanie ułatwiają składane "uszka"-"rączki".
W obu ekspresach dostęp do zbiornika nie wymaga natomiast ściągania filiżanek. Na plus Mary należy również zaliczyć kratkę na podgrzewaczu filiżanek.

BACKFLUSH w Elizabeth odbywa się automatycznie, w Marze musimy robić go ręcznie.

PODSUMOWANIE. Obie opisywane maszyny mają sporo podobieństw i sporo różnic. Elizabeth daje duże możliwości konfiguracji parametrów. To dobry wybór dla tych którzy lubią modyfikować ustawienia. Mara jest z kolei maszyną typu "uruchom i zapomnij", polecaną dla tych którzy nie chcą "bawić się" parametrami, chcą sprawę załatwić "raz a dobrze". Zwolenników obu maszyn może pogodzić Bianka:)

Zdjęcia są mojego autorstwa.

Dziękuję @Michałowi z Konesso za udostępnienie Lelit Mara-X do testów.

Dziękuję Żonie za cierpliwość i to, że znosi wszystkie moje kawowe fanaberie.

« Ostatnia zmiana: 16 Luty 2022, 18:47:30 wysłana przez skansen »

Offline headstar

• Ekspres: Lelit MaraX V2
  • Młynek: Lelit William PL72
Odp: Lelit Mara-X vs Lelit Elizabeth - porównanie
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Luty 2022, 19:52:22 »
Bardzo fajnie napisane, na etapie poszukiwania i wyboru pomocne okazały się Twoje recenzje zarówno Elizabeth jak i Mary. Wkradło się kilka błędów pewnie wynikających z jakiejś autokorekty tekstu, ale to kosmetyka. Może to być przydatna lektura  kawka
Ja wybrałem Mara X w wersji 2 - może wart do tekstu dorzucić co poprawiono w V2: coffeetime.freeflarum.com/d/417-lelit-mara-x-v1-and-v2-the-differences

Offline MrOwArdm

• Ekspres: Ascaso Duo PID
  • Młynek: Fiorenzato All Ground
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Luty 2022, 20:17:44 »
Super opisy jak i porównanie. Niedługo stanę przed tym wyborem. Póki co chyba bardziej skłaniam się do Eli.

Offline kabzior

• Ekspres: Bianka v3
  • Młynek: 078s
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Luty 2022, 21:04:56 »
kurek Elizabeth jest chyba najczęściej krytykowanym elementem tego ekspresu

To jest straszne co oni tam zrobili.
Nie tak dawno jak szukałem nowego ekspresu to mocno rozważałem Eli (jak i MaręX) i jednym z głównych powodów przeciw było właśnie to pokrętło. Nawet spędziłem sporo czasu szukając czy da się je czymś zastąpić. I tak, wiem, że nie kupować ekspresu z powodu jednego kółka to trochę głupie, ale co zrobić ;)

Offline MrOwArdm

« Odpowiedź #4 dnia: 16 Luty 2022, 21:21:11 »
kurek Elizabeth jest chyba najczęściej krytykowanym elementem tego ekspresu

To jest straszne co oni tam zrobili.
Nie tak dawno jak szukałem nowego ekspresu to mocno rozważałem Eli (jak i MaręX) i jednym z głównych powodów przeciw było właśnie to pokrętło. Nawet spędziłem sporo czasu szukając czy da się je czymś zastąpić. I tak, wiem, że nie kupować ekspresu z powodu jednego kółka to trochę głupie, ale co zrobić ;)
I na co się zdecydowałeś.

Offline kabzior

• Ekspres: Bianka v3
  • Młynek: 078s
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Luty 2022, 21:32:49 »
Na Biankę  :hihihi:

Offline MrOwArdm

« Odpowiedź #6 dnia: 17 Luty 2022, 07:40:58 »
Bianka niestety ponad budżet :(

Offline Michał Mężczyzna

• Konesso.pl
  • Użytkownik komercyjny
    • Konesso.pl
  • Ekspres: La Marzocco linea classic, Lelit Victoria, Faema Enova, Ascaso Dream, Jura, Nivona, Aeropress, V60, Chemex, French Press, Moccamaster
  • Młynek: Nuova Simonelli Mythos One, Lelit William, Ascaso, Casadio enea, Hario, Rhinowares
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Luty 2022, 08:32:19 »
@skansen  :uklony:
Zdecydowanych na zakup Elizabeth lub mary zapraszam do kontaktu :)
http://www.konesso.pl - Sklep z kawą, herbatą i ekspresami & Serwis ekspresów do kawy
wok - kod na 7% rabatu na kawy i akcesoria
wysylkawok - kod na darmową dostawę

RABAT na ekspresy i młynki przydzielam indywidualnie w zależności od modelu i marki.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Luty 2022, 11:53:32 »
Dziękuję za miłe słowa. Nie odnosiłem mojego porównania do Mary v2 ani Elizabeth v3 ponieważ chciałem się skupić na maszynach które fizycznie przetestowałem. Nie rozpisywałem się natomiast szeroko o elementach o których wiedziałem, że zostały zmienione/poprawione w Mara v2/Elizabeth v3.

Offline RobertL

« Odpowiedź #9 dnia: 19 Luty 2022, 12:18:40 »
Która z tych dwóch maszyn wymaga mniej zabiegów konserwacyjnych? W której łatwiej wymienić uszczelkę w grupie? Byłem już blisko i chciałem pisać do @Michała prośbę o lepszą cenę na Marę, ale poczytałem o smarowaniu wajchy i entuzjazm opadł. Nie wiem czy słusznie, czy też obawy są przesadzone. Mara ma skrojone do miejsca, świetne rozmiary. Z drugiej strony przy 90%  kawka espresso może w ogóle szukać na tym forum innej maszyny... Za cholerę nie wiem. W kropce jestem. Jeśli ktoś ma chęć podpowiedzieć, to z góry dziękuję.

Dodatkowo przeczytałem, że młynek kupiłem słaby... wiatr wieje, wilki jakieś :sciana: Eureka Mignon Specialita do La Pavoni Dempid zwykłego pasował jak ulał [emoji106] Cóż. Może uda się wybrać "szyty" na miarę możliwości ekspres  :-\.
« Ostatnia zmiana: 19 Luty 2022, 12:33:09 wysłana przez RobertL »

Offline Michał Mężczyzna

• Konesso.pl
  • Użytkownik komercyjny
    • Konesso.pl
  • Ekspres: La Marzocco linea classic, Lelit Victoria, Faema Enova, Ascaso Dream, Jura, Nivona, Aeropress, V60, Chemex, French Press, Moccamaster
  • Młynek: Nuova Simonelli Mythos One, Lelit William, Ascaso, Casadio enea, Hario, Rhinowares
« Odpowiedź #10 dnia: 21 Luty 2022, 08:22:13 »
Mniej konserwacji wymaga Elizabeth bo nie musisz smarować wajchy raz na  jakiś czas, ale czy to faktycznie takie uciążliwe? To już inni użytkownicy się muszą wypowiedzieć bo dla mnie nie :)
http://www.konesso.pl - Sklep z kawą, herbatą i ekspresami & Serwis ekspresów do kawy
wok - kod na 7% rabatu na kawy i akcesoria
wysylkawok - kod na darmową dostawę

RABAT na ekspresy i młynki przydzielam indywidualnie w zależności od modelu i marki.

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #11 dnia: 21 Luty 2022, 09:05:38 »
W której łatwiej wymienić uszczelkę w grupie?

Proste jak budowa cepa, zaś smarowanie wajchy w e61, troszkę trudniejsze, ale najpierw oglądasz filmik na YT i dasz radę.

Przy piciu 90% espresso nie brałbym HX-a tylko SB.
》tertium non datur《

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #12 dnia: 21 Luty 2022, 09:13:15 »
Ciekawe, że Hx-ów nie chcą ci, którzy z nich nie korzystali :). Kilka razy już o tym pisałem, przez długi czas używałem równocześnie SB i Hx-a. SB miał Pid, szybko się nagrzewał, ale co z tego, skoro kawa była gorsza.

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #13 dnia: 21 Luty 2022, 09:15:00 »
SB miał Pid
A jaki to był ekspres?

Edit:
Nie mam takiego doświadczenia jak Ty i tu jest pies pogrzebany, ale przez parę godzin walczyłem na dwóch HX-ach, jeden gastro, ta sama kawa i młynek, lepsze espresso było z mojego SB.

Możesz swoje cenne uwagi dołożyć w tym wątku:

https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=10269.msg219062#msg219062

« Ostatnia zmiana: 21 Luty 2022, 09:55:51 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline MaciejF Mężczyzna

• Ekspres: Steel Uno Prof
  • Młynek: Ceado E6P, Comandante C40 IronHeart
« Odpowiedź #14 dnia: 21 Luty 2022, 10:03:04 »
Ciekawe, że Hx-ów nie chcą ci, którzy z nich nie korzystali :). Kilka razy już o tym pisałem, przez długi czas używałem równocześnie SB i Hx-a. SB miał Pid, szybko się nagrzewał, ale co z tego, skoro kawa była gorsza.

W moich oczach dużym plusem HX vs SB z większym bojlerem jest świeżość wody w filiżance, oczywiście na kożyść HX'a.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi