Autor Wątek: Budżetowy ekspres do małej gastronomii do max 2k  (Przeczytany 6390 razy)

Offline nossy

• Ekspres: Ascaso Uno Prof Black Pid, Ascaso Dream, Delonghi Magnifica S
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Ascaso i-1 mini
Odp: Budżetowy ekspres do małej gastronomii do max 2k
« Odpowiedź #45 dnia: 22 Luty 2022, 19:22:26 »
Wpada pięć osób. Ile czasu Ci zajmie zrobienie na tym Lelit Anita dwóch espresso, dwóch cappuccino i jednego latte macchiato ?

Osoby zamawiające espresso dostałyby je po 6-7 minutach (wliczając nagrzanie maszyny), cappuccino do 10-12 minut, latte machiato do 15-17 minut.   Na dwóch grupach ten czas skróciłby się o 5 minut (jeśli jedna osoba obsługuje).
Z używanym sprzętem też bywa że kilka tygodni po zakupie się zepsuje. Ogólnie przy tym budżecie ciężko o idealne rozwiązanie

Espresso po 6-7 minutach wliczając nagrzanie...a mnie uczyli, że na bojlerze to będzie 15-20min, a termoblock 10-15minut żeby było dobrze. Owszem da radę szybciej. Ale grupa nie będzie dobrze wygrzana. Czas tutaj przemawia za termoblockiem, jeśli nie chcesz aby ekspres chodził cały dzień. Tak jak piszesz-ciężko o idealne rozwiązanie. W tym budżecie trzeba iść na ustępstwa...albo używany jednogrupowy termoblock plus młynek albo coś używanego przyzwoitego w leasing i tyle. Tak jak ktoś napisał. 5-10 dziennie to każdy domowy ogarnie, gorzej jak trzeba będzie to ogarnąć za jednym strzałem.

p.s. pracowałem kiedyś w kawiarni gdzie były automaty. Na koniec dnia czyszczenia od groma, a raz na 2 tygodnie serwis przyjeżdżał rozbierał i czyścił. I tam się grubo zbierało.
« Ostatnia zmiana: 22 Luty 2022, 19:24:41 wysłana przez nossy »

Offline matri123

« Odpowiedź #46 dnia: 27 Luty 2022, 20:10:22 »
Mam możliwość kupienia urządzenia Quickmill retro (podobno te same bebechy co pegaso) ze zintegrowanym młynkiem. Używany w prywatnym domu przez 4 lata. Kwota jaką chce sprzedający to 1300zł.
Jak myślicie, warto?
« Ostatnia zmiana: 27 Luty 2022, 20:14:16 wysłana przez matri123 »

Dawid1144

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: 27 Luty 2022, 21:52:24 »
Mam możliwość kupienia urządzenia Quickmill retro (podobno te same bebechy co pegaso) ze zintegrowanym młynkiem. Używany w prywatnym domu przez 4 lata. Kwota jaką chce sprzedający to 1300zł.
Jak myślicie, warto?

Nowy kosztuje jakieś 3k. Cena niby adekwatna, ale pytanie jak ktoś serwisował ten ekspres, czy był backflush robiony, odkamienianie, czyszczony młynek.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi