Autor Wątek: Budżetowy ekspres do małej gastronomii do max 2k  (Przeczytany 6389 razy)

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Budżetowy ekspres do małej gastronomii do max 2k
« Odpowiedź #30 dnia: 20 Luty 2022, 11:13:36 »
Planuję sprzedaż na poziomie nie więcej jak 5-10 kaw dziennie
Młynek Fellow Ode, konewka (Hario/Fellow), waga Timemore i 2 x Hario V60 Drip Decanter.
Do tego odrobina chęci i będzie najlepsza kawa w okolicy jeżeli zadbasz o dobre ziarno.
Całość w budżecie.

Offline nossy

• Ekspres: Ascaso Uno Prof Black Pid, Ascaso Dream, Delonghi Magnifica S
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Ascaso i-1 mini
« Odpowiedź #31 dnia: 20 Luty 2022, 11:25:00 »

Młynek Fellow Ode, konewka (Hario/Fellow), waga Timemore i 2 x Hario V60 Drip Decanter.
Do tego odrobina chęci i będzie najlepsza kawa w okolicy jeżeli zadbasz o dobre ziarno.
Całość w budżecie.
[/quote]

Pod warunkiem, że to Kraków, Wawa, Poznań lub Wrocek a do tego hipsterska dzielnica...wtedy to przepis na sukces. W innym wypadku może być odwrotnie. Tak więc wiele zależy od miejsca, potencjalnych klientów i chęci samego autora. Przy odrobinie samozaparcia, chęci nauki prosta kolba plus młynek będzie lepszym wyborem. Ale jest jeszcze jedna rzecz o której pamiętać musi autor, czyli czas. To ma być 5-10 kaw dziennie, ale jak się zwali nagle 5 osób i każdy na kawę ze spienionym mlekiem to na jednogrupowym i młynku bez zbiornika/karuzeli to chwilę to zajmie.

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #32 dnia: 20 Luty 2022, 11:32:24 »
Automat dobrej kawy nie zrobi, ale osoba nie mająca pojęcia co robi, a dysponująca sensownym ekspresem i młynkiem osiągnie tak samo marny, a może i gorszy efekt.
Chciałbym nieśmiało zauważyć, że kolega @matri123 :
kiedyś dawno temu pracowałem w kawiarni
Więc dalej uważam, że Classic z pidem od @pavo  i ręczny młynek lepsze zrobi espresso niż automat za dużą większą kasę.
« Ostatnia zmiana: 20 Luty 2022, 11:41:38 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #33 dnia: 20 Luty 2022, 11:49:22 »
Jakoś nie widzę tego w praktyce. Chodzi mi o dwie kwestie.
1. Ręczny młynek.
Jeśli jedna osoba obsługuje to nie wyobrażam sobie kręcenia młynkiem i wykonywania innych czynności za barem.
2. Gaggia z pidem.
Może i dobre rozwiązania pod espresso. Chociaż uważam, że STEEL UNO PROF z pidem używany będzie znacznie lepszy od Classica. Ale zawsze odradzałem do małej gastronomii ekspres z jednym układem grzewczym. Tu potrzebny jest ekspres z dwoma niezależnymi układami grzewczymi aby móc jednocześnie robić espresso i spieniać mleko. Nie tracić czasu na zmiany temperatur z kawy na parę i odwrotnie. Ze względu na budżet w grę wchodzi tylko używany ekspres 2B, 2T lub HX.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #34 dnia: 20 Luty 2022, 12:04:41 »
@Janusz
Dobrze piszesz, ale mały budżet i nie za wiele tej kawki będzie.
》tertium non datur《

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #35 dnia: 20 Luty 2022, 12:12:36 »
To zależy - przede wszystkim od tego jakiej jakości ta kawka będzie serwowana. Z mojego doświadczenia wynika, że dobre podejście, przeszkolenie, dobrej jakości kawa i zaangażowanie wykonującego w efekcie powodują wzrost ilości sprzedawanej kawy. I na tym powinno zależeć właścicielowi takiego punktu. Nie powinien traktować kawy jako tylko dodatku a wręcz jako uatrakcyjnienie tego punktu dla klientów. No i w końcu może wymieni ten sprzęt za 2000 zł na jakiś zestaw profesjonalny 2GR plus młynek OD. Czego życzę @matri123 ... :)

Offline matri123

« Odpowiedź #36 dnia: 20 Luty 2022, 12:19:04 »
Do kolby trzeba mieć chęci, interesować się procesem, trzeba mieć zapał. I pić espresso. Inaczej kolba nie ma sensu, nawet mimo tego że zrobi lepsza kawę, bo po prostu ktoś kupi i odda bo stwierdzi że za trudno się obsługuje.
Jako tako ja osobiście espresso nie piję bo żołądek już nie ten (w przeszłości piło się litrami jak się jeszcze pracowało w kawiarni). Ale lubię kawy mleczne na bazie espresso. Z mojej strony wygląda to tak że użytkowanie takiego ekspresu i picie z niego kawy trzeba po prostu lubić. Wiele osób kupuje kolbę bo są przekonani że napiją się z niej lepszej kawy. Jednak jak widzą ile to jest zachodu (w porównaniu do podstawienia filiżanki i wciśnięcia przycisku w automacie) po krótkim czasie zniechęcają się do tego typu parzenia kawy. Potem oczywiście jest sporo ofert na portalach i aukcjach gdzie można kupić 0,5 roczny lub roczny ekspres bo komuś najprościej w świecie się znudziło i wyszedł z założenia że woli napić się kawy gorszej a łatwiejszej lub po prostu zajechać do kawiarni na mieście. Co by nie było jestem w stanie stwierdzić różnicę pomiędzy kawą mleczną zrobioną z automatu a kawą mleczną na espresso zrobioną z kolby. Po za tym kolba jest dużo łatwiejsza w utrzymaniu czystości. Jak widzę te automaty ze zintegrowaną grupą zaparzającą to nie dobrze się się robi. To ma być urządzenie nie wielkie, stosunkowo kompaktowe z jedną grupą zaparzającą i robiące stosunkowo dobrą kawę (przy zachowaniu podstawowych umiejętności obsługi urządzenia i znajomości kawy). Uściślając to nie ma być kawa dla smakoszy ale kompromis ceny i jakości. :)

Dawid1144

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 20 Luty 2022, 15:34:56 »
Po za tym kolba jest dużo łatwiejsza w utrzymaniu czystości. Jak widzę te automaty ze zintegrowaną grupą zaparzającą to nie dobrze się się robi. To ma być urządzenie nie wielkie, stosunkowo kompaktowe z jedną grupą zaparzającą i robiące stosunkowo dobrą kawę (przy zachowaniu podstawowych umiejętności obsługi urządzenia i znajomości kawy). Uściślając to nie ma być kawa dla smakoszy ale kompromis ceny i jakości. :)

I tutaj obiema rękami się podpisuje. Słyszałem o przypadkach gdzie ktoś miał robale w automacie bo nigdy nie czyścił  bloku zaparzajacego. Ja też dostrzegam łatwość utrzymania higieny - backflush, czyszczenie młynka , prysznica i okolic i od razu kawa smakuje inaczej .

Jesli nie będziesz robić kawy za kawa i chcesz coś nowego, dalej uważam że taki Lelit Anita nie byłby złym wyborem. Ja robię kilka kaw dziennie, po opanowaniu młynka od dłuższego czasu żadna nie poszła do zlewu - każde wychodzi mniej lub bardziej poprawne . Żona nawet nauczyła się spieniać mleko i maluję sobie wzorki na cappuccino. Właściwie jedno urządzenie a dużo zalet - zajmuje mało miejsce, jest stosunkowo niedrogie, ma młynek którym bez problemu zmielisz pod espresso ( na bazie podzespołów z młynka Lelit Fred), tackę do podgrzewania filiżanek. Kto wie, może za jakiś czas będziesz miał więcej środków to kupisz wtedy coś porządnego już, z wyższej półki.

A od czegoś trzeba zacząć przecież :)  to jest budżetowy sprzęt ale pozwalający zrobić poprawna kawę i posiadające poprawny młynek że się tak wyrażę, chyba tak najlepiej go opisać.  Biorąc pod uwagę jakie wypisałeś wyżej wymagania - moim zdaniem spełnia wszystkie łącznie z ceną.

Zdjęcie espresso z Anity robionego przed chwilą
Cappuccino też robię dla siebie i żony, wychodzi nieźle. Miałem problem z opanowaniem dyszy do spieniania, kiedyś miałem marketową kolbę i tam był taki spieniacz że jak nie wsadziłeś, tak zawsze coś wyszło. Tutaj przy pierwszej próbie usłyszałem zarzynaną świnie, a mleko się słabo spieniło, ale założyłem wątek i chłopaki tu na forum pomogli mi zrozumieć gdzie leży problem - teraz po opanowaniu tej dyszy mleko spienia się świetnie

« Ostatnia zmiana: 20 Luty 2022, 16:07:27 wysłana przez Dawid1144 »

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #38 dnia: 20 Luty 2022, 17:05:35 »
Wpada pięć osób. Ile czasu Ci zajmie zrobienie na tym Lelit Anita dwóch espresso, dwóch cappuccino i jednego latte macchiato ?

Dawid1144

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 20 Luty 2022, 17:26:21 »
Wpada pięć osób. Ile czasu Ci zajmie zrobienie na tym Lelit Anita dwóch espresso, dwóch cappuccino i jednego latte macchiato ?

Tragedii by nie było dla kogoś wprawnego. Najpierw 2 espresso, potem 2 cappuccino poszłoby względnie szybko  jedynie gorzej z tym latte. Ale to ekspres z jednym bojlerem i 1 grupą, więc czego się spodziewać. W takim budżecie chyba nie ma alternatywy. Oczywiście można szukać czegoś używanego, szybciej by poszło gdyby to był HX, tylko pytanie w jakim stanie to będzie za takie pieniądze.

Ale wiem do czego zmierzasz i nie neguje tego że masz rację. Pytanie ile rzeczywiście tej kawy będzie robione.

Z używanym sprzętem też bywa że kilka tygodni po zakupie się zepsuje. Ogólnie przy tym budżecie ciężko o idealne rozwiązanie
« Ostatnia zmiana: 20 Luty 2022, 17:29:26 wysłana przez Dawid1144 »

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #40 dnia: 20 Luty 2022, 17:34:35 »
Pytanie ile rzeczywiście tej kawy będzie robione

Tego to nawet właściciel tego lokalu nie jest w stanie przewidzieć. Może pisać o 5 - 10 kawach dziennie. Ale tak jak wcześniej pisałem dobra kawa powoduje wzrost sprzedaży w danym lokalu. Jako przykład podam bar mleczny w Pabianicach. Mieli ekspres automatyczny. Po popróbowaniu kaw z profesjonalnego ekspresu na Festiwalu Kawy zainwestowali w tani ekspres 2GR z osobnym młynkiem. Z miesiąca na miesiąc sprzedaż kawy w barze wzrastała. Obecnie kupują po 4 - 6 kg kawy w miesiącu. To nie są ilości 5 czy 10 kaw dziennie...
Nie mówiąc już o obsłudze grupy osób j.w. w szybkim tempie.

Offline matri123

« Odpowiedź #41 dnia: 20 Luty 2022, 19:06:05 »

Osoby zamawiające espresso dostałyby je po 6-7 minutach (wliczając nagrzanie maszyny), cappuccino do 10-12 minut, latte machiato do 15-17 minut.   Na dwóch grupach ten czas skróciłby się o 5 minut (jeśli jedna osoba obsługuje).
Z używanym sprzętem też bywa że kilka tygodni po zakupie się zepsuje. Ogólnie przy tym budżecie ciężko o idealne rozwiązanie
I pod tym się podpisuję obiema rękami. To jest istna loteria. Niestety ale nie ma nic za darmo. Jeśli coś jest względnie tanie to jest już zużyte i swoje lata świetności ma już dawno za sobą. Ten kto kombinuje często traci dwa razy. Bywa tak że nie można mieć wszystkiego. Jeśli kupię maszynę na grubą kasę z dwiema grupami a kawy rzeczywiście będzie mi się sprzedawać w ilości 5-10 dziennie to ile będę musiał ich sprzedać aby tę maszynę odrobić? Coraz bardziej skłaniam się ku pomysłowi zakupu właśnie takiej anity i obserwacji...... jeśli kawy będzie się sprzedawać względnie sporo (powiedzmy 20-30 kaw dziennie)  to będę skłonny zainwestować w lepsze urządzenie. 

Offline akrool

• Ekspres: Bezzerà DUO TOP MN
  • Młynek: Ceado E6P
« Odpowiedź #42 dnia: 20 Luty 2022, 19:12:10 »
Po za tym kolba jest dużo łatwiejsza w utrzymaniu czystości. Jak widzę te automaty ze zintegrowaną grupą zaparzającą to nie dobrze się się rob
U mnie po latach użytkowania Automatów Jury to był jedne z kluczowych argumentów za przesiadką - to co w automacie się zbiera to jest jakiś dramat... Ile wymaga zachodu wymaga czyszczenie, a i tak się nie wyczyści dobrze.
I poza zdrowiem to to ma kolosanie negatywny wpływ na smak uzyskiwanej kawy.

Teraz już za nic na świecie nie wróciłbym do automatu
"Ludzie budują za dużo murów, a za mało mostów" - Isaac Newton

skansen

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: 20 Luty 2022, 19:38:16 »
Planuję sprzedaż na poziomie nie więcej jak 5-10 kaw dziennie (espresso + kawa z mlekiem, ew. od czasu do czasu latte). Nie jest to dużo ale jednak zależy mi aby kawa była smaczna.
Na początku celowałem w jakiś używany automat jednak żaden automat nie zastąpi kolby. zainteresował mnie Lelit Anita ze zintegrowanym młynkiem który w sumie odpowiada moim oczekiwaniom i mieści się w budżecie.
5-10 kaw dziennie spokojnie obsłuży typowo domowy sprzęt. Zakładając że byłoby to tylko espresso to Anita da radę. Tyle kaw zdarza mi się robić na Anicie u moich Rodziców. Schody zaczynają się przy kawach mlecznych. Dlatego dobrze byłoby zwiększyć budżet i dołożyć do jakiegoś młynka z dozownikiem i powiedzmy NS Oscar II. Jeśli zwiększenie budżetu nie wchodzi w grę to może lepiej wynająć sprzęt?

« Odpowiedź #44 dnia: 20 Luty 2022, 21:44:11 »
jeśli kawy będzie się sprzedawać względnie sporo (powiedzmy 20-30 kaw dziennie)  to będę skłonny zainwestować w lepsze urządzenie.
Dokładnie. Znajomy, zapłacił za  porządne szkolenie, otworzył kawiarenkę w dobrym miejscu, z ziarnem specialty w mieście 60000 mieszkańców: NS 2gr plus dwa młyny też NS i biorąc pod uwagę przychody, to szybko mu się nie zwróci, a kawkę robi najlepszą w mieście.
« Ostatnia zmiana: 20 Luty 2022, 22:37:22 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi