Autor Wątek: Budżetowy ekspres do małej gastronomii do max 2k  (Przeczytany 6415 razy)

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
Odp: Budżetowy ekspres do małej gastronomii do max 2k
« Odpowiedź #15 dnia: 14 Luty 2022, 22:07:57 »
Żadne zgłoszenie nie dotarło ale wiadomo ze o cytat fux-a chodziło.
Kiedyś zgłaszałem.
》tertium non datur《

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #16 dnia: 14 Luty 2022, 22:16:46 »
Jak już ma być solidne espresso i solidna maszyna, to sam wybrałbym taką:

-->> CMA/MCE

Proste to, bez problemu sam tę maszynę rozkręcisz, umyjesz i złożysz do kupy. Odwdzięczy się pod każdym względem.

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #17 dnia: 15 Luty 2022, 08:17:55 »
Jak już ma być solidne espresso i solidna maszyna, to sam wybrałbym taką:

-->> CMA/MCE

Proste to, bez problemu sam tę maszynę rozkręcisz, umyjesz i złożysz do kupy. Odwdzięczy się pod każdym względem.
Andy, budżet 2k, w tym młynek.
》tertium non datur《

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE, M01
« Odpowiedź #18 dnia: 15 Luty 2022, 11:44:28 »
Może w ten deseń, migneło mi jakiś czas temu na.olx.

https://m.olx.pl/d/oferta/ekspres-do-kawy-brasilia-roma-dig-2gr-CID99-IDJAJCq.html
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline matri123

« Odpowiedź #19 dnia: 15 Luty 2022, 22:05:12 »
Może w ten deseń, migneło mi jakiś czas temu na.olx.
Zastanawiałem się nad czymś takim na początku. Powiem tak: mam trochę złe doświadczenia.... kiedyś dawno temu pracowałem w kawiarni w właśnie szefowa kupiła jakąś taką używkę bo nasz poszedł do serwisu. W większości przypadków są to bardzo wysłużone maszyny których już się nie opłacało po prostu prawić. Bardzo ciężko do nich o części bo często są już one od min. 20 lat nie produkowane. A jeśli już coś jest to naprawa przekracza wartość urządzenia.

Offline nossy

• Ekspres: Ascaso Uno Prof Black Pid, Ascaso Dream, Delonghi Magnifica S
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Ascaso i-1 mini
« Odpowiedź #20 dnia: 19 Luty 2022, 13:24:39 »
Przy tej ilości kaw to serio rozważyłby używanego ascaso uno/duo profa. Niestety do tego jeszcze jakiś używany młynek musisz doliczyć. Kiedyś na Teneryfie w jakiejś małej knajpce koleś leciał na zestawie ascaso wg producenta dedykowanym do użytku domowego (co mnie w sumie trochę przekonało :) )

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #21 dnia: 19 Luty 2022, 15:33:29 »
Wrzucę dziś na Pchli Targ używanego UNO PROF z założonym PIDem.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline mikus Mężczyzna

• Ekspres: Bellezza Bellona
  • Młynek: ZF64W
« Odpowiedź #22 dnia: 19 Luty 2022, 16:05:15 »
Nie wiem czy ktoś już to sugerował, ale może lepiej jakiś automat po prostu?

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Offline nossy

• Ekspres: Ascaso Uno Prof Black Pid, Ascaso Dream, Delonghi Magnifica S
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Ascaso i-1 mini
« Odpowiedź #23 dnia: 19 Luty 2022, 17:20:13 »
...nie wiem jaki profil tego małego gastro. Ale jak widzę automat to nie zamawiam kawy...

Dawid1144

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 19 Luty 2022, 20:15:45 »
Nie wiem czy ktoś już to sugerował, ale może lepiej jakiś automat po prostu?

Automat to trochę bez sensu rozwiązanie. Automat można postawić na stacji benzynowej albo w biurze.

Offline mikus Mężczyzna

• Ekspres: Bellezza Bellona
  • Młynek: ZF64W
« Odpowiedź #25 dnia: 20 Luty 2022, 08:40:48 »
Dobrze ustawiony automat nie musi oznaczać kompromisu w jakości serwowanej kawy. Kawa w tym lokalu ma być tylko dodatkiem,  stąd pomysł. Wg mnie wart rozpatrzenia.

« Odpowiedź #26 dnia: 20 Luty 2022, 08:59:33 »
Dobrze ustawiony automat nie musi oznaczać kompromisu w jakości serwowanej kawy
To chyba ta Twoja Bellezza słabą kawkę robi, jeśli proponujesz napar z dobrze ustawionego automatu? Żaden automat nie zrobi lepszego espresso od kolby, szczególnie za 2k.
》tertium non datur《

Offline korea83 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: Mazzer SJ V Pro Electronic, etzMAX Light T, Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #27 dnia: 20 Luty 2022, 09:28:16 »
Weźcie pod uwagę, że dla użytkownika tego forum "dobra kawa" jest czymś zupełnie innym niż dla przeciętnego klienta "małego gastro" ;) My jesteśmy mocno skrzywieni, a dla takiego klienta synonimem jakości może być napis "kawa z ekspresu" ;) Przeciętny Kowalski ma zupełnie inne oczekiwania niż my. Daj mu naszej kawy, a na 99% powie, że mu nie smakuje...

Automat dobrej kawy nie zrobi, ale osoba nie mająca pojęcia co robi, a dysponująca sensownym ekspresem i młynkiem osiągnie tak samo marny, a może i gorszy efekt.

Offline Damian

• Ekspres: Lelit Pl41e, V60, kawiarka GAT 3tz, Aeropress
  • Młynek: Fiorenzato F4 Eco, ascaso i2 mini, Hario skerton, xeoleo
« Odpowiedź #28 dnia: 20 Luty 2022, 09:51:31 »
.... a dla takiego klienta synonimem jakości może być napis "kawa z ekspresu" ;).....

Widząc jak ludzie u nas w korpo piją kawę, podzielam to stwierdzenie. Dla nich to coś z automatu vendongowego za 1.30zl to kawa... Śmierdzi niemiłosiernie... Ale jest ładna uśmiechnięta pani na obudowie i duży napis Jacobs..  Jest też u nas kawiarnia, w której mają prawdziwy sprzęt gastro do kawy, ale ziarenka są bardzo przeciętne, ale każdy się zachwyca... Bo Pan barista zrobi kawe z ekspresu, to musi być dobra, bo z ekspresu... Większość ludzi nie zastanawia się czy ta kawa smakuje marcepanem i palonym cukrem czy może orzechem i gorzka czekolada.... Zapijają nią kawałek ciasta albo wypija po zjedzeniu kanapki przy papierosie na palarni... Dla nich to tylko kawa. My faktycznie jesteśmy mocno niereprezentatywna grupą

Dawid1144

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 20 Luty 2022, 10:59:16 »
 Dokładnie, trudno się nie zgodzić z dwoma przedmówcami. Wczoraj tak sobie przeglądałem forum i natknąłem się na 2 dłuższe wątki w których ktoś chciał kupić ekspres. ( automat lub kolbę, sam nie wiedział) Przez 10 stron wszyscy udzielali mądrych rad, na końcu ktoś kupił kolbę za 300zl  młynek za niecałe 200zl, zrobił kawę byle jak, byle jak zmielił, w kolbie były błoto po zaparzeniu.

No ale wg tej osoby kawa była wyborna 🤦
Choć pewnie był to jakiś produkt uboczny podekstrakcji.

Załamałem się jak to zobaczyłem. Ale taka jest prawda. Do kolby trzeba mieć chęci, interesować się procesem, trzeba mieć zapał. I pić espresso. Inaczej kolba nie ma sensu, nawet mimo tego że zrobi lepsza kawę, bo po prostu ktoś kupi i odda bo stwierdzi że za trudno się obsługuje.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi