Autor Wątek: Wymiana ekspresu kolbowego i młynka, budżet około 3000zł  (Przeczytany 3598 razy)

Dawid1144

• Gość
Wymiana ekspresu kolbowego i młynka, budżet około 3000zł
« dnia: 11 Styczeń 2022, 18:01:13 »
Witam wszystkich. Myślę powoli nad wymianą ekspresu i młynka, pewnie kilka miesięcy potrwa zanim odłożę pieniądze, ale rozglądam się już co kupić. Po lekturze forum mam świadomość że mój aktualny sprzęt  jest mówiąc delikatnie słaby ( ekspres kolbowy Delonghi EC 260BK i młynek żarnowy Delonghi KG79), dlatego chciałbym żeby kolejny był już w miarę porządny i pozwolił zrobić lepsza kawę a przede wszystkim lepiej ja zmielić bo z tym bywa różnie na tą chwilę.

Najczęściej piję Lungo, espresso bardzo sporadycznie ( nie wiem czy z tego sprzętu w ogóle można nazwać to espresso), w weekend robię kilka kaw mlecznych dla żony.  Przejrzałem forum i widziałem że polecacie m.in ekspresy marki Lelit. Obejrzałem sobie je i jestem zaskoczony ceną, spodziewałem się że będą droższe jak za takie wykonanie. Oglądałem też Ascaso, ale chętnie bym wybrał coś z tej marki bo cena jest bardziej przystępna. Nasunęło mi się jednak pewne pytanie na które nie znalazłem odpowiedzi w wyszukiwarce.

Czy ekspres z wbudowanym młynkiem to dobry wybór? Sporo modeli np Lelit Anita ma wbudowany młynek. Nie ukrywam że rozwiązanie na oko wydaje się fajne, mieli od razu do kolby, wygodnie. Pytanie jaka jest jakość takiego wbudowanego młynka. Może lepiej kupić osobno? Zauważyłem że raczej polecacie ekspres + młynek a nie z wbudowanym, więc chyba coś jest na rzeczy. Po lekturze forum zdaje sobie sprawę że młynek jest bardzo ważny, więc jeśli wbudowany nie będzie dobry, to może polecicie jakąś alternatywę  do około 3000zł ekspres + młynek.

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi :)

Offline kyeelt

• Ekspres: Bezzera DUO TOP MN Poprzednio: La Pavonii Europiccola
  • Młynek: Ceado E37J Poprzednio: Barazza Sette 270
Odp: Wymiana ekspresu kolbowego i młynka, budżet około 3000zł
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Styczeń 2022, 18:38:51 »
Może pomyśl o prostej dźwigni. Nie piszę bo sprzedaje, ale dlatego że mi dawała sporo frajdy. Samo pociągnięcie wajchą to magia, super ekspres tego nie ma  ;).

Offline tom517

• Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall

Offline MacJaro Mężczyzna

• Ekspres: LA Marzocco Linea Mini R
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense Dark-T GBW
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Styczeń 2022, 14:43:29 »
By zmieścić się w budżecie 3,0 osobiście wybrał bym:

Gaggia Classic
Eureka Mignon Manuale
Całość ok 2,5 zostaje sporo na akcesoria i kawę

Ewentualnie coś z oferty Ascaso od forumowego @Janusz zaptyaj, doradzi.

Wybór ekspresu z wbudowanym młynkiem nie jest w/g mnie dobrym pomysłem.

kawka

coffe, jazz & święty spokój ;)

Offline wjp

• Ekspres: QM AQUILA, La Pavoni Abile, Flair 2 Pro
  • Młynek: SanRemo SR70, comandante c40 mk3

Dawid1144

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Styczeń 2022, 15:17:17 »
By zmieścić się w budżecie 3,0 osobiście wybrał bym:

Gaggia Classic
Eureka Mignon Manuale
Całość ok 2,5 zostaje sporo na akcesoria i kawę

Ewentualnie coś z oferty Ascaso od forumowego @Janusz zaptyaj, doradzi.

Wybór ekspresu z wbudowanym młynkiem nie jest w/g mnie dobrym pomysłem.

kawka

Właśnie, a dlaczego z wbudowanym młynkiem to kiepski pomysł?  W takich zestawach na młynku trochę oszczędzają? Czy raczej chodzi o to że w razie awarii do serwisu idzie całość i nie mamy jak kawy zrobić

skansen

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Styczeń 2022, 17:13:21 »
dlaczego z wbudowanym młynkiem to kiepski pomysł? 
Największy problem tego rozwiązania to nagrzewanie się ziaren w hopperze. Jest to zjawisko niepożądane.

Offline MacJaro Mężczyzna

• Ekspres: LA Marzocco Linea Mini R
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense Dark-T GBW
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Styczeń 2022, 17:53:11 »
„Home barista” tak mają, że po jakimś czasie mają ochotę zmienić sprzęt na lepszy, droższy.
Łatwiej i prawdopodobnie z mniejszą stratą będzie się można pozbyć osobno ekspresu i młynka niż „combo”.
coffe, jazz & święty spokój ;)

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Styczeń 2022, 10:52:03 »
dlaczego z wbudowanym młynkiem to kiepski pomysł?
Największy problem tego rozwiązania to nagrzewanie się ziaren w hopperze. Jest to zjawisko niepożądane.
Drugi problem to jakość młynka w takich kombajnach. Zwykle są to najtańsze młynki z żarnami stożkowymi.
Trzeci problem to jeśli nawali ekspres pozbywasz się też młynka. Całość idzie do serwisu. Jeśli nawali młynek podobnie. Mając te dwa urządzenia jako osobne elementy zestawu to zawsze z tego co zostanie jakąś kawę się zrobi.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Dawid1144

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Styczeń 2022, 21:38:33 »
Dzięki za wszystkie porady. Powiem szczerze że zaczynałem już szukać osobno ekspresu i osobno młynka, teraz już rozumiem czemu to lepsze rozwiązanie. Jednak życie pisze różne scenariusze - na pchlim targu trafił się Lelit Anita PL042TEMD że zwrotu, z pełną gwarancja a cena taka ze szkoda było nie wziąć, w sklepie około 3000zł ( niedawno kosztował podobno około 2700zł) a tutaj 1850zł. Można powiedzieć że pieniądze zdecydowały, upust był spory.  Wyczytałem że można ograniczyć nagrzewanie się kawy w hopperze po prostu nie trzymając tak nadmiaru kawy tylko wsypywać tyle ile się zmieli. Spróbuję tak zrobić. Dokupiłem też tamper oryginalny Lelit, bo tym wbudowanym w ekspres podobno nie da się dobrze ubić., no i ślepe sitko do czyszczenia. Zobaczymy co wyjdzie, ale jestem dobrej myśli. Dzięki jeszcze raz za wszystkie rady

skansen

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 14 Styczeń 2022, 22:27:46 »
Gratuluje zakupu. W Anicie "siedzi" Lelit Fred, młynek podobny do innych stożków w tej cenie. Za 1850 ciężko wg mnie byłoby skompletować lepszy zestaw złożony z oddzielnych urządzeń.

W związku z sytuacją epidemiczną od kilku tygodni jestem z dziećmi u Rodziców i pijam kawę z Anity właśnie. Jak najbardziej da się uzyskać z niej poprawne espresso.

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE, M01
« Odpowiedź #11 dnia: 14 Styczeń 2022, 23:23:25 »
Dawid, mierzyłem pirometrem i jeśli ekspres nie chodzi cały dzień od rana do wieczora z pełnym hoperem, nie nagrzewa się tak jak twierdzą Ci co w życiu nie mieli takiego comba.

Jak mam gości to wsypuje kubkiem około 80-90 gram kawy, robię pod rząd powiedzmy 5 kaw i problem z głowy.
Rzadko kto wsypuje cały hoper kawy i czeka aż "zwietrzeje".

Dla siebie miele ręcznym, ale próbowałem też mielić po 18 gram i tragedii nie było, wrzucam przed robieniem szota, miele i już.

Mi jako laikowi kolbowemu, bardzo ułatwił życie lejek/pieścień i dystrybutor, oczywiście NPF również, ale to dodatkowe koszta.
 Bezproblemowego użytkowania życzę!
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Dawid1144

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 20 Styczeń 2022, 19:12:58 »
Pozwolę sobie po kilku dniach odkopać temat i napisać parę słów, może przyda się komuś kto kupi Anitę.

Sam ekspres wygląda na solidnie wykonany, choć ma parę mankamentów.
 Pierwszy minus to trochę mało ergonomiczny zbiornik na wodę  ( największy problem to ta mała dziura) ale już obmyśliłem że mogę go czyścić taką szczotka do dziecięcych butelek do mleka, akurat się zmieści.
Drugi minus to wbudowany tamper - nie wiem co można nim ubić, ale na pewno nie kawę w kolbie. Postanowiłem od razu dokupić tamper Lelit 57.35mm z taki aluminiowo - stalowy - jest ciężki (430g) i świetnie ubija.

Na plus zaskoczył mnie młynek. W porównaniu do tego co widziałem czy miałem okazję używać ten bardzo równo mieli i odnoszę wrażenie że nie tworzy za dużo pyłu bo ani razu nie przytkało mi się sitko co zdarzało mi się na starym sprzęcie, nawet gdy wcale nie mieliłem jakoś bardzo drobno. Chociaż mam świadomość że koledzy posiadający mlynki za 2 czy 3 tys złotych powiedzą ze nie widziałem jeszcze naprawdę dobrego młynka. No ale mam nadzieję że jak kiedyś zmienię sprzęt to wtedy zobaczę.
Obsługa prosta, tacki ociekowe bardzo praktyczne. Wszystko porządnie się nagrzewa i jest mało strat ciepła.

Doppio ze zdjęcia zostało zrobione z 16.5g kawy, uzysk 35g, czas ekstrakcji 32 sekundy. Wyszło nie najgorzej, na pewno byłoby lepsze gdyby nie to że zrobione jeszcze z marketowej mieszkanki arabici i robusty, mam pół opakowania i muszę je skończyć zanim kupię coś lepszego.

Ale po wypiciu dowiedziałem się dwóch rzeczy. Po pierwsze to zrozumiałem że poprzedni ekspres i młynek robił kiepskie espresso, nawet bardzo. No i druga, zrozumiałem czemu tyle osób tutaj piję Doppio - jest naprawdę dobre i można wyczuć mnóstwo nut smakowych.

Także za te pieniądze zakup zdecydowanie udany a Doppio chyba zacznę pić codziennie. Zostaje zainwestować w lepszą kawę i podszkolić się z przygotowywania.

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE, M01
« Odpowiedź #13 dnia: 20 Styczeń 2022, 19:48:06 »
Super, noi kolor tampera mega !
Cięższy gdzieś chyba o 100 gram niż mój drewniany, no może 80gram.
Powiedz jak się u Ciebie zapina kolba, przytrzymujesz ręką ekspres?
Ja podziadowałem i w promocji kupiłem czerwony tamper, ale już mi żona czymś drapneła farbę i zastanawiam się czy nie polecieć do gołego drewna i zaolejować.
« Ostatnia zmiana: 20 Styczeń 2022, 19:51:28 wysłana przez Heniutek »
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline piotrdab

• Ekspres: Ascaso Uno Black, aeropress, moca, Melitta Aroma Signature
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Ascaso i-1 mini, Timemore Nano, Severin
« Odpowiedź #14 dnia: 20 Styczeń 2022, 20:15:04 »
@Dawid1144 piękna krema Ci wyszła, brawo! Od samego początku widać "polubiliście się" z ekspresem  :D

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi