Autor Wątek: Niski, cichy młynek do domu - budżet 1,5k (używane mogą być)  (Przeczytany 4376 razy)

Offline B737

• Ekspres: ECM Classika II PID <- Ascaso Arc
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
Cześć wszystkim czytającym,

Mam do Was prośbę o pomoc w podjęciu decyzji o wymianie młynka. Obecnie mam Ascaso i-2, w sumie chyba od 2017 r.
Młynek jest strasznie głośny, co mocno przeszkadza przy małym dziecku w domu. Chciałbym go zmienić.

Czego bym oczekiwał?

• młynek musi być wyraźnie cichszy od mojego obecnego potwora
  • ponieważ młynek musi się zmieścić we wnęce kuchennej, to jego maksymalna wysokość z hopperem nie może przekraczać 43 cm
  • idealnie, gdyby nie był to młynek na single dose
  • może być używany, jeśli będzie w stanie wizualnym i technicznym idealnym, ale oczywiście preferuję nowe
  • budżet: 1500 PLN z marginesem

Dodatkowo chciałem Was spytać, czy oprócz samej głośności zyskam coś na zmianie młynka? Mam wrażenie, że pomimo stałego rozmiaru mielenia (odpowiednio dobranego do kawy) i dozy (dość dokładna waga), kawy wychodzą często bardzo różnie. Nie wiem właśnie, czy to nie kwestia tego, jak równomiernie i powtarzalnie mieli młynek? Używam go z Ascaso Arc.

Eureka Mignon? Coś innego?

dzięki!

Offline rubin Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Odp: Niski, cichy młynek do domu - budżet 1,5k (używane mogą być)
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Styczeń 2022, 10:51:31 »
No hej, Twoje wymagania idealnie spełnia młynek ręczny wysokiej klasy - powinien się zmieścić w budżecie, jest single dose, super cichy, niziutki.

A tak serio, to jeśli dobrze pamietam artykuły tu na forum, to młynek Ascaso należy do  głośniejszych w gamie elektryków. Myślę, że każdy inny będzie cichszy. W tej cenie młynek S-D to chyba Ci nie wyjdzie. Ewentualnie jakaś samoróbka.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Styczeń 2022, 10:58:54 »
Jeśli ma być elektryczny, cichy, niski i nie SD to w grę mogą wchodzić np. młynki EUREKA MIGNON oraz MACAP M2M. Mam aktualnie M2M czarny, lekko używany do sprzedaży w dobrej cenie.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline B737

« Odpowiedź #3 dnia: 07 Styczeń 2022, 12:53:55 »
(...) młynek ręczny w(...)jest single dose (...)

Pisałem, że właśnie nie ma być single dose :) No i elektryk, koniecznie. Robię kilka kaw dziennie, nie chce mi się z tym pieścić. Robię tylko doppio, bez mleka, więc w sumie smak samej kawy jest dla mnie bardzo istotny, stąd pytanie do Was, czy zmiana młynka na Eurekę lub tego MACAPa zmieni coś odnośnie kawy? Najbardziej zależy mi na powtarzalności kawy... no i z tych dwóch - który? ;)

Ewentualne inne propozycje też mile widziane.

P.S. - czy dołożenie np. do 2k PLN coś zmieni i będzie to lepszej klasy młynek? Czy w tym przedziale cenowym różnica i tak będzie raczej pomijalna?

dzięki!

Offline rubin Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Styczeń 2022, 13:00:54 »
(...) młynek ręczny w(...)jest single dose (...)

Pisałem, że właśnie nie ma być single dose :) No i elektryk, koniecznie.

A to wybacz. Tyle ludzie teraz chce single dose, że mój mózg wymazał „nie” z Twojej wypowiedzi ;).

W budżecie do 2k to się nie wypowiem. Mogę jedynie powiedzieć, że przy ekspresie Gaggia Classic przeskoczyłem z Demoka (malutkie żarna, prosta konstrukcja) na żarna 65mm i Eurekę (Rocket Fausto), ale to półka bliżej 3k. Różnica w filiżance była znaczna (nie pytaj co konkretnie, bo już nie pamiętam).

Offline piotrdab

• Ekspres: Ascaso Uno Black, aeropress, moca, Melitta Aroma Signature
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Ascaso i-1 mini, Timemore Nano, Severin
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Styczeń 2022, 13:18:29 »
Ponad rok temu wymieniłem młynek Ascaso na Eureka Mignon Specialita. Jest ciszej, znaaacznie ciszej :) Czasowy wyzwalacz mielenia działa dokładnie, według pomiarów niektórych kawoszy z tego forum - różnice między poszczególnymi mieleniami są minimalne. Tak więc na pewno zyskasz na głośności i będziesz zadowolony.

Offline tom517

• Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Styczeń 2022, 18:37:15 »
Zerknij na Arco2

Offline kabzior

• Ekspres: Bianka v3
  • Młynek: 078s
« Odpowiedź #7 dnia: 07 Styczeń 2022, 21:22:45 »
Stałem przed takim samym dylematem jak Ty kilka miesięcy temu, sprzedałem i2 i kupiłem Mignon Specialita.
Jestem bardzo zadowolony.
Cisza jest niesamowita w porównaniu do i2, nikogo nic nie budzi, można też normalnie kontynuować rozmowę bez podnoszenia głosu.
Co jeszcze zyskujesz:
- jak już zrobisz dial-in to timer pozwala w sumie odrzucić ważenie (o ile nie jesteś purystą dla którego 1% różnicy jest nieakceptowalne) - opublikowałem test powtarzalności wagi tutaj
- zbrylanie jest kosmicznie mniejsze niż w i2, wypada puszek dosłownie, każda drobinka osobno
- myślałem, że nie będę korzystał z widelca do wieszania porta i mielenia do niego, ale bardzo szybko doceniłem jakie to wygodne, ma sporą regulację, pewnie trzyma porta zarówno sam jak i z założonym funnelem

PS offtop - też tak jak Ty zmagałem się z niepowtarzalnym espresso swego czasu, problem zniknął jak ręką odjął po zakupie Sputnika od Valeriego oraz OCD od Motty. Wydaje mi się, że Sputnik miał tu większy udział, przynajmniej jeszcze za czasów i2 gdzie zbrylenie było spore, ale i OCD bardzo mi pomaga, teraz w ogóle przestałem używać tampera.

Offline rollo45 Mężczyzna

• Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,
  • Młynek: EK43S ICON
« Odpowiedź #8 dnia: 07 Styczeń 2022, 21:23:35 »
Ma do sprzedania praktycznie nowy młynek Profitec T-64 powinien spełniać wszystkie twoje kryteria , niestety cena trochę ponad budżet bo 2300

Offline GrzegorzS

• Ekspres: Ascaso Uno Pid , V60
  • Młynek: Graef CM 800; Eureka Mignon
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Styczeń 2022, 23:43:55 »
Posiadam młynek Graef CM 800 i Eureka Mignon. Graef głośny jak diesel z lat '80; rano budzę wszystkich z Eureką nie ma tego problemu; zgadzam się z @kabzior i jego spostrzeżeniami; timer i widelec do wieszania to świetna sprawa.

Offline B737

« Odpowiedź #10 dnia: 15 Styczeń 2022, 19:22:48 »
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, wygrał mignon specialita. Wyrwałem go za 1,7k PLN, powinien do mnie dojść we wtorek.  kawka

Offline piotrdab

« Odpowiedź #11 dnia: 15 Styczeń 2022, 19:52:10 »
Gratulacje! Będzie Pan zadowolony  :D

Offline B737

« Odpowiedź #12 dnia: 19 Styczeń 2022, 11:19:02 »
No i wczoraj dotarł. Oczywiście jeszcze za wcześnie na jakieś rozstrzygające wnioski. Na razie na pewno:

• jest znacznie cichszy, niż Ascaso i-2 - prosta aplikacja na telefon mierząca natężenie dźwięku wskazywała różnicę na poziomie ok. 9 decybeli. Dźwięk nie jest też tak świdrująco-bolesny dla uszu jak w Ascaso
  • przemiał ma zdecydowanie mniej bryłek / gródek
  • ... ale ekspres robi zdecydowanie więcej syfu przy mieleniu - załączam szybki filmik poglądowy, gdzie widać różnicę w mieleniu między oboma młynkami i to, jak pluje na boki Eureka pyłem kawowym - tu zdecydowany minus wobec Ascaso
  • czuję wyraźną różnicę w smaku kawy. Bałem się, że ze śrubą mikrometryczną będę kręcił na początek w nieskończoność, żeby dobrać przemiał, ale poszło szybko i uzyskuje z 17,5g kawy 36g naparu w 25 sekund (akurat Ariadnę testuję)

Krótki filmik: https://photos.app.goo.gl/DyxeXJvagr8c8ERp6
mlynek1.jpg

Offline piotrdab

« Odpowiedź #13 dnia: 19 Styczeń 2022, 18:45:19 »
"jest znacznie cichszy, niż Ascaso i-2 - prosta aplikacja na telefon mierząca natężenie dźwięku wskazywała różnicę na poziomie ok. 9 decybeli"
To znaczy, że jest 3x cichszy! Każde 3 dB jest odbierane przez ucho człowieka jako dwukrotna zmiana poziomu natężenia.

"ale ekspres robi zdecydowanie więcej syfu przy mieleniu"
Kompletnie mnie to zaskoczyło! U mnie przy mieleniu Ascaso do portafiltra zawsze wokół było rozsypane, ale gdy zacząłem mielić EMS, to nic nie wypada mi poza ten sam portafilter... Ciekawe, czy to kwestia wilgotności kawy? Czy coś innego? Aż trudno mi uwierzyć, że EMS rozrzuca Ci kawę poza portafilter.

Offline mcjczapiewski Mężczyzna

• Ekspres: Bialetti Moka Express 2tz & 6tz, Hario Drip Decanter, Aeropress, Ceado Hoop, French press
  • Młynek: Fellow Ode 2, 1zpresso Q2
« Odpowiedź #14 dnia: 19 Styczeń 2022, 18:48:43 »
Nie piszę tego ironicznie czy dokuczliwie, ale słyszeliście o RDT?

http s://www. youtube.com/watch?v=T0Dh1W40ILY

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi