Autor Wątek: EC.685 NPF  (Przeczytany 4600 razy)

Offline Gaaworek95

• Ekspres: Sage impress barista
EC.685 NPF
« dnia: 03 Styczeń 2022, 14:49:41 »
Cześć Kawowicze!

Zacząłem od wprowadzenia na stronie głównej, potem przejrzałem wiele wątków w poszukiwaniu konkretnej odpowiedzi jednak nie udało mi się jej odnaleźć.
Temat kilkukrotnie się pojawił już na forum, jednak komentarze odbiegały od zadanych pytań, a myślę, że osób w mojej sytuacji jest sporo. Zachęcam więc do dyskusji.

Niespełna rok temu zrezygnowałem z pracy w kawiarni, a na pracy zdalnej zachciało mi się dobrej kawy. I tutaj się zaczyna. Korzystam z całkowitej podstawy. Ekspres DeLonghi EC.685 oraz młynek żarnowy też od DeLonghi (KG 79). Do tej pory to mi wystarczało, ale obejrzałem kilka filmików na YT z filtrami NPF i zauważyłem, że ludzie wyciskają z tego ekspresu naprawdę fajna kawę. Idąc za tym kupiłem parę bajerów, w tym NPF - młynek przestał dawać radę. W kawiarni, w której pracowałem zmieliłem trochę ziaren i wrzuciłem je na NPF i mój ekspres. Okazało się, że doppio na mój gust wyszło świetne - jak w kawiarni.
To oznaczałoby, że ekspres w miarę daje rade?
Stwierdziłem, że chce w to iść i tutaj pojawia się problem - młynek. Niestety mój budżet jest ograniczony. Nie chciałbym przekroczyć 700/800 zł. W grę wchodzą tez używki. Pierwotnie zastanawiałem się nad Baratzza Encore, potem na YT zauważyłem, że ludzie dają radę na Graef cm720 lub wyższej wersji cm802. Krema wychodzi im super, a espresso wygląda na poprawne. Na takim "poprawynym" espresso mi zależy.

Czy na Encore albo cm702/802 jestem w stanie coś ukręcić?
Na co ewentualnie zwrócić uwagę przy zakupie młynka używanego?
Iść w nowe młynki, które wymieniłem czy szukać używki w tym budżecie? Jeżeli używki to jakiej?

Nie traktujcie mnie jako kawowego geeka. Raczej amatora, który szuka rozeznania w temacie i wszelkiej dobrej rady od bardziej doświadczonych forumowiczów. Może ktoś miał do czynienia z takim zestawem (EC.685 i młynek GRAEF cm702/802 / Encore)?

Pozdrawiam,
Bartosz

Offline AdamGD Mężczyzna

• Ekspres: LM Linea Mini R, La Pavoni Europiccola Professional
  • Młynek: Mazzer Philos
Odp: EC.685 NPF
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Styczeń 2022, 17:11:11 »
Cześć!

Miałem zestaw o którym piszesz zanim zacząłem czytać to forum.
Było to dokładnie Delonghi EC685 i Graef CM702. Miałem też do niego kolbę naked bez wylewek.

Z perspektywy moich własnych dotychczasowych doświadczeń mogę napisać, że jeśli planujesz upgrade niskim kosztem to warto wymienić właśnie sam młynek. Celowałbym (w zależności od Twoich preferencji i potrzeb) w młynek ręczny (np 1zpresso JX-PRO jest ostatnio polecany i nowy mieści się w zakładanym budżecie ). Jeśli natomiast powinien być automatyczny to odpuściłbym oba które wymieniłeś i poszukał używanej Eureki mignon, Ascaso i-1, jakiegoś macapa lub mazzera. Da się kupić rozsądny używany młynek w tym budżecie. Oczywiście często będzie to większy gabaryt na blacie.

Offline Gaaworek95

« Odpowiedź #2 dnia: 03 Styczeń 2022, 17:42:43 »
Dzięki za zainteresowanie i odpowiedź.
Przeglądam właśnie internet w poszukiwaniu używek automatycznych, które wymieniłeś.
To są młynki do "gastro" czy raczej przeznaczone do domowego użytku?  :)

Offline AdamGD Mężczyzna

« Odpowiedź #3 dnia: 03 Styczeń 2022, 18:44:11 »
Pierwsze dwa są relatywnie kompaktowe. Zerknij też na dział pchlego targu. Wydaje mi się, że ostatnio widziałem ofertę sprzedaży ascaso i-1

Offline daniell Mężczyzna

• Ekspres: Expobar Brewtus IV, Gaggia Classic Pro (ex. Nuova Simonelli Oscar II, EC680)
  • Młynek: Niche Zero, Ceado E6P, Baratza Virtuoso
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Styczeń 2022, 20:44:53 »
Ja wcześniej mieliłem Baratzą Virtuoso (starszy brat Encore) do Delonghi EC680, teraz mielę nim do Gangi Classic Pro i jak najbardziej daje radę. To jeszcze poprzedni model, ten bez plusa. Używam go jak single dose - wsypuję zawsze odmierzoną ilość kawy. Przemiał jest bardzo równy, nigdy się nie zbryla (w porównaniu do również posiadanego Cedao E6P). Największą wadą jest brak możliwości precyzyjnej regulacji. Jeden klik to może być plus/minus kilka sekund.
Mój znajomy używa Encore ze swoim EC680 i wydaje się być zadowolony.

Natomiast bardzo polecam ci albo układanie na kawie papierowego filtra (przycięty od aeropresu - efekt umiarkowanie dobry), albo zakup metalowego filtra (https://pl.aliexpress.com/wholesale?SearchText=51mm+puck+screen). Dystrybucja wody w delonghi jest delikatnie mówiąc nieoptymalna.

tu jakiś mój stary filmik

Offline Gaaworek95

« Odpowiedź #5 dnia: 04 Styczeń 2022, 10:18:37 »
@AdamGD, dzięki. Właśnie widziałem Ascaso I-1 na pchlim targu. Chyba będę przymierzać się do zakupu. Zakładam, że jak zacznę używać tego młynka to ekspres przestanie dawać radę i jego też będzie trzeba wymienić. Czy jest to młynek, który będzie mógł już ze mną zostać przy wymianie ekspresu na coś lepszego?   :)

@daniell, dzięki za pomoc. Twój filmik na youtube oglądałem już chyba 20 razy  [emoji38] . Co do filtrów, nawet nie wiedziałem, że takie filtry metalowe istnieją - zamówione! Tak się składa, że nad wymianą ekspresu też się zastanawiałem i po głowie chodził mi wspomniany Gangi Classic Pro. Czy różnica między EC.680, a Gangi Classic Pro jest znacząca? Czy w tym budżecie ewentualnie polecasz coś innego? :)

Offline AdamGD Mężczyzna

« Odpowiedź #6 dnia: 04 Styczeń 2022, 14:24:15 »
@Gaaworek95 Na pewno będzie mógł zostać, ale trzeba się liczyć z tym że apetyt rośnie w miarę jedzenia :) Jeśli ma być to zakup na dłużej to ja bym zapolował na Eurekę Mignion Specialita. Na pchlim targu da się je wyrwać za 1000-1200zł używane i to już jest na prawdę w porządku młynek do domu, dla wielu osób docelowy. Dużo użytkowników (m.in. ja) czeka na dostawę nowego młynka mignon oro SD (dostawa jest już mocno opóźniona, ale przypuszczam/wierzę, że się pojawią w ciągu 2m od teraz), więc jest szansa, że niedługo pojawi się więcej ofert na sprzęt używany. Jeśli zakup nie jest dla Ciebie pilny to bym poczekał na jakąś fajną okazję.

Offline daniell Mężczyzna

• Ekspres: Expobar Brewtus IV, Gaggia Classic Pro (ex. Nuova Simonelli Oscar II, EC680)
  • Młynek: Niche Zero, Ceado E6P, Baratza Virtuoso
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Styczeń 2022, 14:55:34 »
Tak, różnica jest odczuwalna, na korzyść Gaggii. Ale można na EC680/EC685 zaparzyć bardzo dobre espresso, co bardzo długo robiłem.

Największym problemem DeLonghi jest za niska temperatura ekstrakcji. Max co można uzyskać to 85-86 stopni (wg testów z internetu). Dlatego najlepiej z niego wychodzą kawy średnio-mocno i mocno wypalone. W pozostałych będzie zwykle dominował kwas.
Brakuje też zaworu trójdrożnego, co utrudnia nieco robienie kilku kaw z rzędu (rozbryzg gdy odkręcisz portafilter za szybko po zrobieniu kawy)

Ale ma też kilka zalet w stosunku do Gaggii. Dużo szybciej się nagrzewa (nawet uwzględniając 2 puste przebiegi które polecam robić) i nieco szybciej przechodzi w tryb pary. Jakiś czas po nakręceniu tego filmiku założyłem dyszę pary z Rancilio Silvia i jakości spienionego mleka nie mogę nic zarzucić.

Z przydatnych drobiazgów to:
- świetnie sprawdził mi się ten wydrukowany funnel https://www.thingiverse.com/thing:4707037
- bardzo dobrze sprawdził się taki regulowany tamper jak na zdjeciu niżej
- swietnie sprawdziło się narzędzie do WDT (może być korek po winie z igłami)
- nie sprawdził się leveler (nie zaobserwowałem żadnej różnicy)

A Gaggia to świetny ekspres. Jeśli poczujesz konieczność wymiany na coś lepszego to  w tej półce cenowej ciężko o coś lepszego.

Screen Shot 2022-01-04 at 14.46.59.jpg

Offline Gaaworek95

« Odpowiedź #8 dnia: 04 Styczeń 2022, 15:23:32 »
@AdamGD @daniell dziękuję za pomoc. Bardzo rozjaśniliście mi sytuacje i rozwialiście wątpliwości. Nie śpieszy mi się bardzo więc pójdę za waszymi radami - to wydaje mi się najrozsądniejsze. Sprawdzone i pewne sprzęty. Na ten moment będę rozglądać się za używanym młynkiem Eureka Mignion Specialita i zostaje przy DeLonghi EC.685. Akurat mam już te gadżety, o których wspomniałeś @daniell (tj. pierścień dozujący, dystrubutor kawy itd.), a metalowi filtr już zamówiony. Myślę, że ten zestaw pozwoli mi zaparzyć kawę, która będzie mnie satysfakcjonować. W przyszłości jakby EC.685 nie dawał rady będę rozglądać się za ekspresem Gangi Classic Pro wiedząc że mam dobry młynek. Myślę, że to będzie max, który złoże do parzenia kawy w domu, ale nigdy nie wiadomo. Może tak się wkręcę, że zrobię sobie domową kawiarnię. DZIĘKUJĘ JESZCZE RAZ! :)

Offline Bogdaniec

• Ekspres: Delonghi EC685
  • Młynek: Kinu M47 Phoenix
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Styczeń 2022, 16:00:03 »
W moim przypadku bardzo dobrze sprawdził się taki oto funnel, ma magnetyczne mocowania. Tylko wtedy musi być kolba stalowa, w standardzie jest aluminium.

Odnośnie tampera to ja używałem Motty, leveler u mnie mocno pomagał, możliwe, że brak takiej wprawy, ale dzięki niemu pozbyłem się kanałowania.
Leveler miałem dwustronny, regulowany.

Pozostały mi dwie sztuki (jeden używany, drugi nowy, omyłkowo kupiłem dwa na aliexpress :) )

Jak chcesz mogę Ci odsprzedać, mam też kolbę NPF.
« Ostatnia zmiana: 04 Styczeń 2022, 16:48:10 wysłana przez Bogdaniec »

Offline Gaaworek95

« Odpowiedź #10 dnia: 04 Styczeń 2022, 16:34:44 »
@Bogdaniec właśnie czekam na leveler, ale są z tym jakieś zawirowania. Inpost najpierw przysłał mi otwartą, pusta paczkę bez levelera w środku. Po reklamacji go odnaleźli, gdzieś na magazynie i jak mieli mi go ponownie przesłać to wysłali go do innej osoby. Na ten moment mój leveler odebrała inna osoba więc nie wiem czy on do mnie dobrze. Jak coś to się odezwę na wiadomości prywatnej.

A Ty z jakiego młynka korzystałeś do NPF i DeLonghi EC.680/685? :)

Offline Bogdaniec

• Ekspres: Delonghi EC685
  • Młynek: Kinu M47 Phoenix
« Odpowiedź #11 dnia: 04 Styczeń 2022, 17:49:36 »
Gaaworek95: Ja korzystałem i nadal korzystam z Kinu M47 Phoenix. Teraz używam do Ascaso Dream PID i też się sprawdza :) Tylko, że jest to młynek ręczny, ale mieli dość szybko i nie zajmuje miejsca, a i można zabrać np w podróż np. do kawiarki.

Offline Gaaworek95

« Odpowiedź #12 dnia: 09 Styczeń 2022, 20:00:50 »
@AdamGD dziś na pchlim targu zauważyłem że jest młynek ascaso i-2 mini. Myślisz że to się nada? ;)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi