Hej -
do tej pory korzystalem z Jury E8 ale nadszedl czas na zmiane.
Informacje brzegowe:
- glownie w domu pijamy espresso/doppio - 4-6 kaw dziennie
- sporadycznie przydaje sie opcja spieniania mleka (powiedzmy, ze raz w tygodniu)
- ~raz dziennie mlynek bedzie mielic cos do alternatywnych metod
- jestem ograniczony przestrzenia - oba sprzety musza sie zmiescic w przestrzeni: glebokosc: 50 ; szerokosc: 50 ; wysokosc: 40 cm
- budzet: ~5k PLN
- preferuje zakup rzeczy nowych, rozumiem, ze uzywane moga byc super atrakcyjna oferta, ale nie tym razem

Potrzebny bedzie mlynek + ekspres.
Ekspres:Poczatkowo Lelit Victoria wydawal sie fajna opcja jesli chodzi o ekspres (funkcje, rozmiar sitka, czas potrzebny na rozgrzanie, rozmiar samego ekspresu), ale po lekturze forum jestem troche w kropce bo wychodzi, ze to taki model dobry na papierze, ale nie do konca w praktyce (czy zle mysle?). Dodatkowa zaleta tutaj jest dla mnie fakt, ze istnieje opcja wlozenia tam filtra do pojemnika z woda. (nie mam obecnie i nie bede miec dzbanka z woda filtrowana, takze takie rozwiazanie wydawalo mi sie optymalne.. - czy w innych ekspresach tez istnieje taka mozliwosc?)
Jakie ekspresy bylyby godne rozwazenia wg Was?
- ASCASO UNO PID to obecnie koszt prawie 5k ;/
- Lelit Elisabeth podobnie
- Lelit Grace (?) niby jak Victoria tylko nie wiem na ile zaboli mnie docelowo rozmiar sitka (czy nie warto o tym myslec?)
- Lelit Victoria - j.w. rozterki
Mlynek:
Obecnie swoj wzrok kieruje na Eureka Mignon Specialita.
Preferowalbym opcje automatyczna, nie reczna. Czy sa jakies sensowne alternatywy albo czy cos lepszego do doplacenia ewentualnie?
Bede wdzieczny za porady i ewentualne sugestie

Warunkowo zatwierdzono post - używaj polskich czcionek!!!