Autor Wątek: Lelit czy cos innego?  (Przeczytany 1259 razy)

Offline Sultzor

Lelit czy cos innego?
« dnia: 09 Grudzień 2021, 16:17:54 »
Hej -

do tej pory korzystalem z Jury E8 ale nadszedl czas na zmiane. :)

Informacje brzegowe:
- glownie w domu pijamy espresso/doppio - 4-6 kaw dziennie
- sporadycznie przydaje sie opcja spieniania mleka (powiedzmy, ze raz w tygodniu)
- ~raz dziennie mlynek bedzie mielic cos do alternatywnych metod
- jestem ograniczony przestrzenia - oba sprzety musza sie zmiescic w przestrzeni: glebokosc: 50 ; szerokosc: 50 ; wysokosc: 40 cm
- budzet: ~5k PLN
- preferuje zakup rzeczy nowych, rozumiem, ze uzywane moga byc super atrakcyjna oferta, ale nie tym razem :)

Potrzebny bedzie mlynek + ekspres.

Ekspres:
Poczatkowo Lelit Victoria wydawal sie fajna opcja jesli chodzi o ekspres (funkcje, rozmiar sitka, czas potrzebny na rozgrzanie, rozmiar samego ekspresu), ale po lekturze forum jestem troche w kropce bo wychodzi, ze to taki model dobry na papierze, ale nie do konca w praktyce (czy zle mysle?). Dodatkowa zaleta tutaj jest dla mnie fakt, ze istnieje opcja wlozenia tam filtra do pojemnika z woda. (nie mam obecnie i nie bede miec dzbanka z woda filtrowana, takze takie rozwiazanie wydawalo mi sie optymalne.. - czy w innych ekspresach tez istnieje taka mozliwosc?)

Jakie ekspresy bylyby godne rozwazenia wg Was?
- ASCASO UNO PID to obecnie koszt prawie 5k ;/
- Lelit Elisabeth podobnie
- Lelit Grace (?) niby jak Victoria tylko nie wiem na ile zaboli mnie docelowo rozmiar sitka (czy nie warto o tym myslec?)
- Lelit Victoria - j.w. rozterki

Mlynek:
Obecnie swoj wzrok kieruje na  Eureka Mignon Specialita.

Preferowalbym opcje automatyczna, nie reczna. Czy sa jakies sensowne alternatywy albo czy cos lepszego do doplacenia ewentualnie?

Bede wdzieczny za porady i ewentualne sugestie :)

Warunkowo zatwierdzono post - używaj polskich czcionek!!!
« Ostatnia zmiana: 09 Grudzień 2021, 19:42:00 wysłana przez ranGo »

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Lelit czy cos innego?
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Grudzień 2021, 09:27:38 »
- ASCASO UNO PID to obecnie koszt prawie 5k ;/

Chyba źle spojrzałeś - w obecnej Świątecznej Promocji cena UNO PID wynosi 4382,11 zł. EUREKA MIGNON SPECIALITA byłaby bardzo dobrym uzupełnieniem do tego ekspresu. Pasuje wzorniczo i kolorystycznie. Gorzej z tym przestawianiem raz dziennie do alternatyw. W takim przypadku lepszy byłby młynek G-IOTA. Ale finalnie cena za komplet i tak zbliży się do 6k. Niestety jeśli chcesz sensowny młynek za cenę poniżej 1600 to musisz szukać wśród używek. No i nie koniecznie będzie on wówczas pasował do ekspresu.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Sultzor

« Odpowiedź #2 dnia: 10 Grudzień 2021, 09:48:44 »
Faktycznie - źle spojrzalem - dzięki za zwrócenie uwagi.
Tak, wygląda na to że budżet będzie musial byc zrewidowany w okolice 6-7k za calosc :(

Nomdobra to kilka pytań dalszych:
- czemu myślisz że Eureka Mignon może się nie sprawdzić przy przestawianiu grubości mielenia? Z tego co oglądałem trochę trzeba się nakręcić i zgaduje że powtarzalność przemiału będzie różna? Czy nie do tego pijesz?

- czy w Ascaso Uno Pid jest opcja włożenia jakiegoś filtra do pojemnika z woda?

- wczoraj moją uwagę zwróciła jeszcze Berezza Bz jak sądzicie?

skansen

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Grudzień 2021, 10:43:26 »
Dodatkowa zaleta tutaj jest dla mnie fakt, ze istnieje opcja wlozenia tam filtra do pojemnika z woda. (nie mam obecnie i nie bede miec dzbanka z woda filtrowana, takze takie rozwiazanie wydawalo mi sie optymalne.. - czy w innych ekspresach tez istnieje taka mozliwosc?)
Taki filtr da się założyć na każdy ekspres który pobiera wodę wężykiem (a przynajmniej można spróbować ;) ). Nie jestem jednak zwolennikiem takiego rozwiązania, ja szedłbym jednak w kierunku filtra z dzbankiem, jakiegoś bardziej rozbudowanego systemu filtracji wody albo w ostateczności w kierunku którejś z polecanych na forum wód butelkowanych...

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Grudzień 2021, 10:57:34 »

- czemu myślisz że Eureka Mignon może się nie sprawdzić przy przestawianiu grubości mielenia? Z tego co oglądałem trochę trzeba się nakręcić i zgaduje że powtarzalność przemiału będzie różna? Czy nie do tego pijesz?

- czy w Ascaso Uno Pid jest opcja włożenia jakiegoś filtra do pojemnika z woda?

Dokładnie o to mi chodziło. Jeśli często w ciągu dnia zmienia się ustawienia młynka przechodząc z espresso na alternatywy to trzeba wykonać ileś tam pokręceń pokrętłem. Później wracając do espresso nie koniecznie utrafi się w to samo idealne ustawienie. Przy częstych zmianach ustawień lepiej więc będą się sprawdzały młynki w regulacją grubości mielenia na obrotowym pierścieniu pod kloszem. Takie rozwiązanie ma G-IOTA a z automatycznych m.in. F4 E Nano, F64 EVO, CEADO...

UNO PID ma wyjmowany zbiornik na wodę. Można więc w nim zainstalować filtr zmiękczający wodę. Mamy do dyspozycji filtry z żywicą jonowymienną zakładane na rurkę zaciągającą wodę. Mamy też saszetki z żywicą firmy BRITA. Kładzie się je na dno zbiornika z wodą. Wystarczają na 100 litrów wody ale należy pamiętać aby saszetka była cały czas przykryta wodą.
« Ostatnia zmiana: 10 Grudzień 2021, 11:11:27 wysłana przez Janusz »
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Artisz Mężczyzna

• Ekspres: Ponte Vecchio Lusso, VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: JT83 Plus, Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Grudzień 2021, 11:54:14 »
- wczoraj moją uwagę zwróciła jeszcze Berezza Bz jak sądzicie?
Solidne ekspresy warte uwagi, używałem BZ10 przez 2 lata. Grupa BZ podgrzewana szybciej elektrycznie i poprzez brak ruchomych elementów łatwiej w konserwacji i utrzymaniu od e61.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi