Autor Wątek: Ekspres kolbowy + młynek za ok. 3000 pln jaki?  (Przeczytany 161694 razy)

Offline jgx Mężczyzna

• Girls From Your Town - Anonymous Casual Dating - No Verify
Odp: Ekspres kolbowy + młynek za ok. 3000 pln jaki?
« Odpowiedź #435 dnia: 16 Listopad 2017, 21:41:07 »
Wracając do tematu - Ascaso I2 odradzam! Mówię o wersji Steel bo taką użytkuje . Chyba że jesteś (i twoja rodzina i sąsiedzi ewentualni) przygłuchy to owszem. Bardzo głośny, każdorazowe mielenie w mieszkaniu w weekend  przed 9 rano (bloki) wywołuje u rozbudzonej rodziny niezbyt przyjemną wiązankę pod moim adresem - musze ją znościć bo dłużej z robieniem kawy nie mogę się rano wstrzymywać :). Ale ma to swoje plusy – żona mówi żebym wywalił to cyt. G…o i kupił coś cichszego - koszty nie ważne  - i to mnie cieszy.  :pycha:

« Ostatnia zmiana: 16 Listopad 2017, 21:43:59 wysłana przez jgx »
https://SecreLocal.com - Dm Dating - No Selfie - Anonymous Casual Dating -   Live Chat Dating

Offline grex

• Ekspres: Phin, Moka, Aeropress+FlaVin sRGB, Slowpresso, Frenchpress
  • Młynek: Eureka single dose
« Odpowiedź #436 dnia: 01 Kwiecień 2018, 14:18:55 »
wątek poruszony w tym temacie doczekał się  omówienia na SCG:

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #437 dnia: 02 Kwiecień 2018, 12:51:15 »
Tyle tylko że są to bardzo źle dobrane ekspresy do porównania. Nie po raz pierwszy zresztą. Generalnie to filmiki z SCG nie są dobrym wzorcem dla domowych baristów. Kobieta wzięła do porównania z RS ekspres DREAM w obudowie z polerowanego aluminium. Opcja droższa ze względu na ręcznie polerowaną obudowę. I przez to ceną może porównywalny. A powinna wziąć do tego porównania ekspres UNO PROF Black. Cena byłaby podobna ale miałby on także profesjonalną grupę kawową, profesjonalny portafilter z sitkami 58 mm, profesjonalną, nienagrzewającą się dyszę pary obracającą się w pełnym zakresie, zawór OPV z regulacją z zewnątrz oraz elektroniczny termostat. Do bani z takimi sugestiami dla potencjalnych zainteresowanych...
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #438 dnia: 02 Kwiecień 2018, 14:33:33 »
Są właśnie takie, jakich dokona przeciętny, niezorientowany w temacie, potencjalny nabywca.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #439 dnia: 02 Kwiecień 2018, 18:15:42 »
Być może...Ale nie na tym powinna polegać "edukacyjna twórczość" tego typu portali.

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #440 dnia: 02 Kwiecień 2018, 20:03:22 »
nie na tym powinna polegać "edukacyjna twórczość" tego typu portali.

Za edukację nie płacą tak dobrze jak za reklamę. Porównanie dobierasz tak, żeby zadowolić zamawiającego, nawet jeśli oficjalnie jest to niezależny test. Wróć! ZWŁASZCZA jeśli jest to niezależny test.

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #441 dnia: 02 Kwiecień 2018, 20:19:25 »
To jest strona sklepu w Seattle. Mają i sklepy stacjonarne i Internetowe. I mają dużo Ascaso na wystawie. Pozytywna załoga, sprzedają to co uważają za dobre i na czym mogą dobrze zarobić. Tyle.

Offline Zawieszony

« Odpowiedź #442 dnia: 17 Kwiecień 2018, 12:56:28 »
Witam wszystkich,
Jak w temacie planuje zakup za ok. 3 k.
Dla mnie sukces, że zdołałem wstępnie przekonać żone na kolbe. Już praktycznie w koszu była nivona z serii 7**. Mamy 3 miesięczne dziecko i argument żony, że nie będzie miała czasu na odprawianie rytuału rano przy ekspresie jest faktycznie trafny. Ja również swoje argumenty przytoczyłem, zresztą dzięki temu forum i stanęło póki co na moim. Choć to ja będę musiał większość funduszy przeznaczyć dlatego proszę o radę doświadczonych osób.
Początkowo myślałem nad  Lelit pl042TEMD z wbudowanym młynkiem

Na tą chwilę zastanawiam się nad  nad Lelit pl041 i np Macap  m2m lub Eureka mignon
Ten Lelit 042TEMD ma kontrolę temperatury, czy to jest ważne dla początkującego ? Czy warto dopłacić za to kilka stówek?
Dodam że wygląd zestawu jest ważny, nie najważniejszy ale ważny, jest to jeden z argumentów który przekonuje żone.

Ja piję praktycznie tylko kawę czarną, żona czarna plus jakieś tam mleczne

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #443 dnia: 17 Kwiecień 2018, 13:09:43 »
Mały bojlerek mosiężny. W tej sytuacji regulacja PID niewiele da jeśli chodzi o stabilność temperaturową w trakcie ekstrakcji kawy. Do tego młynek z żarnami stożkowymi 38 mm. No i dwa w jednym. Z jednej strony zaleta ale z drugiej wada. Jak coś się popsuje i oddasz na serwis to pozbywasz się całkiem możliwości robienia kawy.

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #444 dnia: 17 Kwiecień 2018, 13:41:03 »
Dla początkującego pewnie nie ma to większego znaczenia bo dodatkowa zmienna to tylko kolejne utrudnienie ale może kiedyś zechcesz się bawić w regulację temperatury.

Offline MarcinK Mężczyzna

• Ekspres: Quick Mill Carola PID, V60, AP, FP
  • Młynek: Aergrind, Kazak Tura, Niche Zero
« Odpowiedź #445 dnia: 17 Kwiecień 2018, 13:57:05 »
Witam wszystkich,
Jak w temacie planuje zakup za ok. 3 k.
Dla mnie sukces, że zdołałem wstępnie przekonać żone na kolbe. Już praktycznie w koszu była nivona z serii 7**. Mamy 3 miesięczne dziecko i argument żony, że nie będzie miała czasu na odprawianie rytuału rano przy ekspresie jest faktycznie trafny.

My mamy 6 mies. dziecko i faktycznie żona nie ma czasu na poranny rytuał przy robieniu espresso.. małżonce zamiast tego, przed wyjściem do pracy, przygotowuję gotowy przemiał do Phina, French Press lub kawiarki. Rozważ może (oprócz kupna ekspresu i młynka) kupno Phina, Kawiarki, czy FP (tanie urządzenia i dobra kawa z nich wychodzi) i żona rano przyrządzi sobie szybko kawę w ww. urządzeniach, a później kiedy mąż będzie w domu, będziecie rodzinnie w kuchni przyrządzać espresso.. :)

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #446 dnia: 17 Kwiecień 2018, 16:04:02 »
Jak dla mnie z metod z których kawa jest smaczna to akurat espresso robi się najszybciej. O ile ekspres ma pid to żadnych rytuałów w tym nie ma, mielenie, tamping, zapiąć i ekstrakcja. Spokojnie w minutę da się zmieścić. Wszystko inne jest dłuższe. Phiny, Aero Presy to już idzie w minuty odmierzania czasu. Jedynie turecka zalewajka z gotowej mielonki będzie szybsza. I nie opowiadajmy bajek o nagrzewaniu ekspresu bo po wstaniu robi się klik a żona pewnie w łazience spędza tyle czasu że spokojnie się nagrzeje,  a tu analogia do tureckiej, też trzeba wodę zagotować i tak jak przy grzaniu ekspresu dzieje się to bez asysty.

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #447 dnia: 17 Kwiecień 2018, 16:20:20 »
turecka zalewajka z gotowej mielonki
A co to turecka zalewajka?

Offline Ferdynand

• Ekspres: Rocket
  • Młynek: Macap
« Odpowiedź #448 dnia: 17 Kwiecień 2018, 17:14:26 »
Ja piję praktycznie tylko kawę czarną, żona czarna plus jakieś tam mleczne
I tu jest pies pogrzebany. Przydałby Ci się HX - najtańszy model Bezzera BZ10 S PM. Kolejny - Bezzera Magica (tu już masz grupę E61). Ewentualnie Rocket jakiś.
HX to dwa bojlery - jeden do ekstrakcji kawy, drugi do spieniania mleka. Można jednocześnie włączyć ekstrakcję i spieniać mleko. To daje też niesamowity komfort - nie trzeba zmieniać temperatury w bojlerze cały czas (ekstrakcja to około 92 stopnie, a para 120 stopni). Zmiana temperatury w małym bojlerze jest po pierwsze upierdliwa, po drugie jest to ryzyko niestabilności temperatury ekstrakcji... Generalnie jeżeli chodzi o walory użytkowe to HX. Oczywiście jest droższy, ale warto dopłacić, bo to sprzęt na lata.

PS. Jeżeli Twoja żona lubi kawy mleczne, to nic nie spienia mleka jak dysza ekspresu i żadne metody alternatywne się nie sprawdzą...
PS2. Zgadzam się z Backiem, że espresso robi się najszybciej... Jeśli cappuccino, to tylko na HX, będzie równie szybko jak w espresso.
PS3. Kiedyś sam się śmiałem z takich rad (parcie na HX), ale dziś wiem, że to jedyna słuszna droga jeśli ktoś spienia mleko.
PS4. PID chyba nie jest tak ważny.... O wiele ważniejsze wg mnie są dobry młynek, HX, grupa E61. Po spełnieniu tych 3 warunków, wydaje mi się, że 4 w kolejce jest PID...

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #449 dnia: 17 Kwiecień 2018, 18:01:52 »
Z ciekawości, czemu koniecznie grupa E61?

Marek.
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi