Autor Wątek: delonghi dl dedica ec685 kawa nie leje się  (Przeczytany 5919 razy)

Offline seneamin

• Ekspres: delonghi dl dedica ec685
  • Młynek: Bosch TSM6A013B
delonghi dl dedica ec685 kawa nie leje się
« dnia: 25 Listopad 2021, 15:45:17 »
Serwus!

Kupiłem ekspres kolbowy Delonghi dl dedica ec685 i do niego młynek Bosch TSM6A013B. Pierwsze razy robiłem kawkę i wszystko było super, ale jakoś po tygodniu przy robieniu podwójnego espresso przeważnie nie leci mi kawa. Do ekspresu w zestawie idzie łyżka z tamperem, na doppio daję jedną pełną łyżkę i drugą 3/4 pojemności, aby zostało ok. 0.5cm. Ubijam nie za mocno, nie za lekko, wkładam kolbę do ekspresu, włączam i słyszę, jak woda zaczyna trafiać do kolby i po kilku sekundach program doppio sam się wyłącza. Przy odkręceniu kolby kawa jest spuchnięta i wylewa się trochę płynu z niej, który zdążył przez te kilka sekund tam się uzbierać.

Czy chodzi wyłącznie o zatkane oczka w sitku? (wyciągałem je i nie wyglądało na zapchane, dobrze je umyłem i nie wiem czy chodziło o to. jutro z rana będę robił kawę to zobaczę)
Czy może nie za dobrze też ubijam kawę w kolbie?
Czy sypię za dużo kawy?
Czy może mieć wpływ na to jak jest zmielona kawa? Jeśli tak, to jak najlepiej mielić kawę do tego ekspresu (Delonghi dl dedica ec685 )  posiadając ten młynek (Bosch TSM6A013B)

Z góry dziękuję bardzo za udzielone odpowiedzi !

Offline Makgajwer

• Ekspres: Sage Bambino Plus, DeLonghi Esam 420.80TB
  • Młynek: Sage BCG600
Odp: delonghi dl dedica ec685 kawa nie leje się
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Listopad 2021, 19:44:34 »
Młynek to dużo powiedziane. To jest raczej rozdrabniacz, który nadaje się jak ktoś pije plujkę.
Takie ustrojstwo za każdym razem inaczej rozdrabnia, nie mieli i to na pył, bo mieleniem tego nazwać nie można.
Kup młynek z żarnami nawet najtańszy i od razu będzie lepiej.
Sitka, które na bank w tej kolbie masz ciśnieniowe mogły się zatkać.
Będą tu zaraz pisać,  abyś wyrzucił ten ekspres bo to shit,  ale całkiem niedawno mój znajomy miał podobny sprzęt i też zobaczyłem u niego identyczny pseudo młynek,  kupił najtańszy delonghi żarnowy i stwierdził,  że różnica jest ogromna.

Offline Bogdaniec

• Ekspres: Delonghi EC685
  • Młynek: Kinu M47 Phoenix
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Listopad 2021, 21:27:48 »
Cześć,

miałem, tzn. mam jeszcze ten ekspres, ale jestem w trakcie zmiany na coś co zrobi porządne espresso. To nie jest tak, że się nie da na tym sprzęcie zrobić espresso, ale nie będzie nigdy idealne.
Na sitkach ciśnieniowych nie byłem w stanie zrobić espresso, które miałoby odpowiednią "gęstość".
Ja poszedłem tą drogą:

1. Kupiłem sitko bezciśnieniowe - możesz wykręcić ten czarny plastik z kolby i wtedy można zamontować sitko bezciśnieniowe
2. Zmieniłem młynek z Hario mini slim na Kinu M47 Phoenix - oba są ręczne, Kinu jest naprawdę porządny, ale w tej cenie co za Kinu to kupisz na pewno jakiś "normalny" żarnowy
3. Kolba aluminiowa nadal nie trzymała mocno ciepła, dlatego dokupiłem kolbę ze stali nierdzewnej NPF (bez dna)
4. Dopiero wtedy zobaczyłem, że nie jest to idealna doza, ubicie kawy, zaczęły się pojawiać kanały - strzelała kawy
5. Dokupiłem dystrybutor kawy - taki krążek do wyrównania kawy (wcześniej kawę w kolbie mieszadłem - można zrobić korek z drutem, igłami, spinaczem)
6. Espresso zaczęło wychodzić znośne, dużo lepsze niż w niejednej kawiarni, niestety nie było powtarzalne
7. Kawy które były ok, to ciemno palone, im świeższe tym lepsze, z marketowych Illy classico było ok
8. Generalnie kawy mleczne wychodziły naprawdę wypas :)

Wszystkie te informację znalazłem na tym forum :)

Będę na dniach kupował ekspres, jak kupię, mogę Ci część elementów dodatkowych sprzedać

Offline Damian

• Ekspres: Lelit Pl41e, V60, kawiarka GAT 3tz, Aeropress
  • Młynek: Fiorenzato F4 Eco, ascaso i2 mini, Hario skerton, xeoleo
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Listopad 2021, 22:55:44 »
Wiele na tym sprzęcie nie zdziałasz. Na początek spróbuj może mielić nieco grubiej, bo być może ilość pyłu jest tak duża, że zapycha sitko.  Ewentualnie na jakimś drobnym sitku przesiać zmielona kawę, aby pozbyć się pyłu. Ale na rasowe espresso z tego sprzętu nie licz.
Daj znać, czy coś się zmienia.

Offline slusar_o2 Mężczyzna

• Ekspres: Dream PID, La Peppina, v60, FP, moka, etc.
  • Młynek: Niche, C40, Rhino
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Listopad 2021, 08:49:20 »
dedica nie ma zaworu trójdrożnego, więc jeśli faktycznie pył zapychałby sitko, to nabite przez ten czas ciśnienie uniemożliwiłoby odpięcie kolby. Ewentualnie byłby wybuch na pewno zauważony przez OPa.

Offline Bogdaniec

« Odpowiedź #5 dnia: 26 Listopad 2021, 10:13:28 »
slusar_o2 : Ja podczas swoich testów ustawień młynka, kilkukrotnie udało mi się zatkać zarówno sitko ciśnieniowe, jak i bezciśnieniowe, do momentu aż sama pompa się wyłączała. Na szczęście bez problemu można było odpiąć, kolba też nie strzeliła. Moja rada to sprawdzić, czy bez zapiętej kolby leci woda z prysznica, następnie tak jak napisał Damian zmielić grubiej - najlepiej tak jak w kawach mielonych na gotowo. To są sitka ciśnieniowe i nie można za drobno mielić, dopiero na bezciśnieniowych można trochę się pobawić i pouczyć :)

Offline Bogdaniec

« Odpowiedź #6 dnia: 26 Listopad 2021, 10:39:43 »
A tak wyglądała ekstrakcja na kolbie z sitkiem bezciśnieniowym:
youtube.com/watch?v=EA2ihEHYxcU

Musisz wkleić ten link do przeglądarki, ponieważ nie mam uprawnień do udostępniania plików.

może ktoś za mnie będzie mógł poprawić.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi