Cześć,
miałem, tzn. mam jeszcze ten ekspres, ale jestem w trakcie zmiany na coś co zrobi porządne espresso. To nie jest tak, że się nie da na tym sprzęcie zrobić espresso, ale nie będzie nigdy idealne.
Na sitkach ciśnieniowych nie byłem w stanie zrobić espresso, które miałoby odpowiednią "gęstość".
Ja poszedłem tą drogą:
1. Kupiłem sitko bezciśnieniowe - możesz wykręcić ten czarny plastik z kolby i wtedy można zamontować sitko bezciśnieniowe
2. Zmieniłem młynek z Hario mini slim na Kinu M47 Phoenix - oba są ręczne, Kinu jest naprawdę porządny, ale w tej cenie co za Kinu to kupisz na pewno jakiś "normalny" żarnowy
3. Kolba aluminiowa nadal nie trzymała mocno ciepła, dlatego dokupiłem kolbę ze stali nierdzewnej NPF (bez dna)
4. Dopiero wtedy zobaczyłem, że nie jest to idealna doza, ubicie kawy, zaczęły się pojawiać kanały - strzelała kawy
5. Dokupiłem dystrybutor kawy - taki krążek do wyrównania kawy (wcześniej kawę w kolbie mieszadłem - można zrobić korek z drutem, igłami, spinaczem)
6. Espresso zaczęło wychodzić znośne, dużo lepsze niż w niejednej kawiarni, niestety nie było powtarzalne
7. Kawy które były ok, to ciemno palone, im świeższe tym lepsze, z marketowych Illy classico było ok
8. Generalnie kawy mleczne wychodziły naprawdę wypas

Wszystkie te informację znalazłem na tym forum

Będę na dniach kupował ekspres, jak kupię, mogę Ci część elementów dodatkowych sprzedać