Autor Wątek: Ascaso Dream PID czy Lelit Mara X  (Przeczytany 8250 razy)

Offline slusar_o2 Mężczyzna

• Ekspres: Dream PID, La Peppina, v60, FP, moka, etc.
  • Młynek: Niche, C40, Rhino
Odp: Ascaso Dream PID czy Lelit Mara X
« Odpowiedź #30 dnia: 25 Listopad 2021, 07:59:10 »
Dlatego pisałem z pewną ostrożnością ;) 24' to świetny wynik w sumie, sprawdzę dzisiaj czy po 10 uda mi się w dreamie zrobić coś sensownego, kiedyś próbowałem i było średnio, aczkolwiek może teraz umiem lepiej. Z doświadczenia wiem, że pierwszy szot zawsze lepiej oddać żonie, drugi zawsze wychodzi :P
Kiedyś latał po forum wykres z lelita grace wg którego stabilność łapał po ok 15 minutach. Wiem, że to inny ekspres, ale gabaryty i budowa podobne, a z tego co kiedyś testowałem z ascaso było zbliżone, ale już nie pamiętam. Też nigdy nie patrze na zegarek więc nawet nie mam odniesienia, włączam, ide coś porobić, zwykle mija 30' i sobie przypominam, że czegoś mi brakuje. Ach tak kawy.
« Ostatnia zmiana: 25 Listopad 2021, 08:03:22 wysłana przez slusar_o2 »

Offline Cob Mężczyzna

• Brak
  • Ekspres: Do wyboru do koloru ;)
  • Młynek: Też już kilka jest ;)
« Odpowiedź #31 dnia: 25 Listopad 2021, 08:41:20 »
@Bogdaniec

Odnośnie Dream, to również bardzo mi się podoba, chociaż jak napisałeś damski :) Czy testowałeś preinfuzję w Dreamie?
slusar_o2 napisał, że jego Dream też potrzebuje 20-30 min, także czas podobny co HX?

Tak zwykle mam ustawioną na 2-3 sekundy - stabilizuje ekstrakcję, do espresso w mojej ocenie dream potrzebuje 10-15 min ale żeby pociągnął lepiej parę to jednak tak min 20-30 ale tego nie zauważam bo jest włączony i sobie czeka (ma timer wyłączania) i ma chyba 1200w vs 2400 w moim ecm (tego odbrze nie pmiętam) natomiast trzeba czekać na parę która w hx jest od razu gotowa
Natomiast na wszystkich sprzętach stosuję zasadę 1 kawa dla wroga, druga dla przyjaciela, trzecia dla siebie hahaha
Generalnie pierwsze sepresso w danym dniu nigdy nie wychodzi dobrze także do zlewu - a w takiej sytuacji te czasy oczekiwania na nagrzanie nie mają znaczenia

Offline Bogdaniec

• Ekspres: Delonghi EC685
  • Młynek: Kinu M47 Phoenix
« Odpowiedź #32 dnia: 25 Listopad 2021, 12:45:26 »
 slusar_o2 - dziękuję za odpowiedź, racja ja też tak robię, że wstaję, ogarniam zwierzaki, małą córkę i jak nic leci te 30 minut :)

Cob - czyli wychodzi na to, że oba są ok :) tylko trzeba mocno się zastanowić, jednym z czynników będzie wybór żony, drugi pewnie oferta cenowa :)

Offline Bogdaniec

« Odpowiedź #33 dnia: 26 Listopad 2021, 08:56:36 »
Jeszcze raz chciałbym wszystkim podziękować za pomoc i wyjaśnienia. Dzisiaj został dokonany przelew i jeszcze dzisiaj ma być wysyłka Dream PID kolor kremowy.

Co spowodowało, że jednak Dream, a nie Mara?
Wyczytałem w postach, że do tych 40 cm głębokości Mary trzeba dodać dodatkowe cm na wtyczkę (ewentualnie łamana, ale nadal 2 cm), pomierzyłem jeszcze raz ile miejsca na blacie mi zajmie i musiałbym praktycznie przy zlewie postawić i ryzyko poparzenia od gorącej grupy murowane :)
Ponadto, jak pokazałem ile głębokości ma Mara, to żona stwierdziła, że za duży będzie się wydawał i jako następny w większym mieszkaniu może być, ale teraz ma być Dream :)

Jak już ekspres przyjdzie i go ogarnę, to napiszę coś więcej :)

Offline MacJaro Mężczyzna

• Ekspres: LA Marzocco Linea Mini R
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense Dark-T GBW
« Odpowiedź #34 dnia: 26 Listopad 2021, 23:17:24 »
Jeszcze raz chciałbym wszystkim podziękować za pomoc i wyjaśnienia. Dzisiaj został dokonany przelew i jeszcze dzisiaj ma być wysyłka Dream PID kolor kremowy.

Co spowodowało, że jednak Dream, a nie Mara?
Wyczytałem w postach, że do tych 40 cm głębokości Mary trzeba dodać dodatkowe cm na wtyczkę (ewentualnie łamana, ale nadal 2 cm), pomierzyłem jeszcze raz ile miejsca na blacie mi zajmie i musiałbym praktycznie przy zlewie postawić i ryzyko poparzenia od gorącej grupy murowane :)
Ponadto, jak pokazałem ile głębokości ma Mara, to żona stwierdziła, że za duży będzie się wydawał i jako następny w większym mieszkaniu może być, ale teraz ma być Dream :)

Jak już ekspres przyjdzie i go ogarnę, to napiszę coś więcej :)

Od czegoś trzeba zacząć 😉 gratuluję i czekamy na recenzję  kawka kawka kawka
coffe, jazz & święty spokój ;)

Offline Bogdaniec

« Odpowiedź #35 dnia: 27 Listopad 2021, 21:06:55 »
MacJaro - dziękuję, już nie mogę się doczekać, w poniedziałek powinien do mnie dojechać, ogarnę go trochę i na pewno opiszę swoje wrażenia  :taniec:

Offline Bogdaniec

« Odpowiedź #36 dnia: 11 Grudzień 2021, 22:36:23 »
Ekspres dotarł, szykuję się aby coś więcej napisać, ale muszę potestować. Tak na szybko ekspres robi wrażenie przeskok z Delonghi jest niesamowity, niestety ma też trochę wad, przedstawię je w przyszłym tygodniu.

mam dwa pytania:

1. Czy to normalne, że kawa odbija się po ekstrakcji na prysznicu? Ciastko jest ładne, suche. Na początku myślałem, że za duża doza, sypałem 14g, tamper Motta dociśnięty do krawędzi sitka.
Zmniejszyłem dozę do 13g i nadal zostaje trochę kawy, w Deloghi tego nie miałem. Po przepuszczeniu wody przez prysznic nie czyści się, muszę szczotką.

2. Ciastko w sitku jest ładne, po odbiciu nie wypada całe, zostaje trochę po krawędzi na dole sitka, muszę albo pędzelkiem, albo ręcznikiem papierowym doczyścić.

Co robię nie tak, ten typ tak ma ?:)

« Ostatnia zmiana: 11 Grudzień 2021, 22:52:59 wysłana przez Bogdaniec »

« Odpowiedź #37 dnia: 12 Grudzień 2021, 10:40:51 »
Zawór trójdrożny po ekstrakcji usuwa ciśnienie z kolby, zwykle zasysa tez ciastko, więc to normalne. Kiedyś napewno zobaczysz pusty PF i całe ciastko przyklejone do prysznica ;)
Co do ilości kawy zrób test monety. U mnie zwykle wchodzi do podwójnego sitka 15-16g

Offline Bogdaniec

« Odpowiedź #38 dnia: 12 Grudzień 2021, 20:16:33 »
Na początku też zmieściłem 15g i było ok, ale zobaczyłem, że prysznic jest "brudny" od kawy i zacząłem zmniejszać do 14g, nadal kawa na prysznicu, później 13,5g, aż doszedłem do 13  :doh: i myślę sobie zapytam się bardziej doświadczonych.

Od dzisiaj już wiem kto jest za to odpowiedzialny -> zawór , dzięki :)

Czy też musisz manualnie wyczyścić prysznic, czy u Ciebie po przepuszczeniu wody przez grupę wszystko się czyści?

Dzisiaj dałem ponownie 15g i tak ubiłem i tak przesadziłem, że na manometrze pojawiło się ciśnienie 11  :hihihi:

Najlepsze jest to, że przy tak mocnym ubiciu ciastko wypadło idealnie  :smiech: 

Offline Cob Mężczyzna

• Brak
  • Ekspres: Do wyboru do koloru ;)
  • Młynek: Też już kilka jest ;)
« Odpowiedź #39 dnia: 12 Grudzień 2021, 22:04:31 »
Trzeba poćwiczyć przemiał i go dopasować + pamiętaj że to się zmienia (starzenie kawy, inny rodzaj obróbki itd itd) może warto zmienić sito na 18g.
Sito ascaso seryjne jest ok, ale mam nawet najnowszy model competizione ale jakoś ims i vst mi lepiej pasują... najpierw zadaj fabryczną (dla sita) ilość gramów kawki, potem strojenie zgrubne, test monety, a nawet lepiej pomiar wagowy 15 g kawki =30 naparu w 25 sec  i jedziesz w górę lub w dół zależnie od smaku
Zaczynaj ze stałą preinfuzją 2-3 sec, zrób wdt, ja zamiast tamperem (mam do ozdoby) cykam mottą levelerem i pyk ćwiczysz na stałych danych 1 kawka dla wroga, 2 dla przyjaciela, 3 dla siebie hihi (wiem już to gdzieś mówiłem ;)

Offline Bogdaniec

« Odpowiedź #40 dnia: 12 Grudzień 2021, 22:28:07 »
Cob: robię tak: mam wagę, nowy nabytek (Waga Brewista Smart Scale V2), poprzednią mi na Delonghi zalało i pomimo suszenia, nawet zostawienia na kaloryferze już się nie podniosła. Już na poprzednim ekspresie doczytałem, że trzeba patrzeć na pomiar wagowy.

Na obecnym ekspresie miałem na 14g, 25s około 32g. Teraz te 11 ciśnienia osiągnąłem na tych samych ustawieniach młynka co dla 13g, kombinowałem, aby ten prysznic był czysty.
Ale jak czytam tak jest i nic z tym chyba nie zrobię :). W Delonghi miałem leverer, teraz czekam na dostawę 58mm zamówiłem, ma być w przyszłym tygodniu. WDT znam, mieszam, mieszam przed nasypaniem do kolby :)

Powiedz mi proszę, bo czytałem różne opinie, czas mierzymy od pierwszej kropli w filiżance, czy też od włączenia pompy?

Janusz mówił, aby na początku nie robić preinfuzji, ale skoro mam już powtarzalne strzały, to chyba czas zacząć :)

« Odpowiedź #41 dnia: 13 Grudzień 2021, 06:54:43 »
Czy też musisz manualnie wyczyścić prysznic, czy u Ciebie po przepuszczeniu wody przez grupę wszystko się czyści?
ja robię mały flush i ścierką ścieram resztki kawy, ale nie ma złudzeń, pod lśniącym prysznicem i tak się te drobinki chowają. Najlepiej robić w miarę często backflush samą wodą. Mam jeszcze espazzolę, ale to bardziej sprawdza się do czyszczenia zakamarków przy uszach niż samego prysznica.

Offline Bogdaniec

« Odpowiedź #42 dnia: 13 Grudzień 2021, 09:24:37 »
ja robię mały flush i ścierką ścieram resztki kawy, ale nie ma złudzeń, pod lśniącym prysznicem i tak się te drobinki chowają. Najlepiej robić w miarę często backflush samą wodą. Mam jeszcze espazzolę, ale to bardziej sprawdza się do czyszczenia zakamarków przy uszach niż samego prysznica.
O to małe dziady tam też wchodzą ?:) myślałem, że tylko sam osad. Czyli co bez proszku zakładam ślepe sitko i kilka razy robię flusha po 5 sek?
Czy odkręcasz też sitko i od czasu do czasu czyścisz pod ? Nie widzę tam żadnej śrubki, jak to odkręcić ?

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #43 dnia: 13 Grudzień 2021, 10:02:20 »
To sitko się nie odkręca. Czyścić należy przez backflush. Jeśli chcesz wyjąć sitko to wyjmuje się je przez podważenie i wychodzi razem z uszczelką grupy.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Bogdaniec

« Odpowiedź #44 dnia: 13 Grudzień 2021, 10:12:24 »
To sitko się nie odkręca. Czyścić należy przez backflush. Jeśli chcesz wyjąć sitko to wyjmuje się je przez podważenie i wychodzi razem z uszczelką grupy.
Dzięki za odpowiedź :) Na razie uszczelki nie mam zamiaru wymieniać, czyli sam backflush wystarcza, to dobrze :)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi