Autor Wątek: Ascaso Dream PID czy Lelit Mara X  (Przeczytany 8231 razy)

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Ascaso Dream PID czy Lelit Mara X
« Odpowiedź #15 dnia: 24 Listopad 2021, 18:52:28 »
Czy mogę prosić o jakieś informacje ?

To raczej nie wchodzi w grę. RODO !
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Bogdaniec

• Ekspres: Delonghi EC685
  • Młynek: Kinu M47 Phoenix
« Odpowiedź #16 dnia: 24 Listopad 2021, 19:17:54 »
Ja bym przekonał żonę do rezygnacji z ESE. Młynek z programowaniem czasu może jej w tym pomóc  :taktak:

Niestety nie uda się, to jest warunek żony na nowy ekspres, drugi do spełnienia brak miejsca s - dlatego też młynek ręczny się pojawił. Gdyby było więcej miejsca byłoby więcej opcji do wyboru. Czy orientujesz się może, czy do Mary można dokupić samo sitko ESE?

Czy mogę prosić o jakieś informacje ?

To raczej nie wchodzi w grę. RODO !

Nie chodzi mi o dane, bo po co mi ?:) , tylko dlaczego zmienili z HX'a na termobloki

Czy ktoś może mi powiedzieć, jak sprawa wygląda z tą preinfuzją, słyszałem dzisiaj, że nawet nie jest konieczna do używania, a czytałem, że preinfuzja "wybacza" niedoskonałości i lepsze jest espresso.

« Ostatnia zmiana: 24 Listopad 2021, 19:51:55 wysłana przez Bogdaniec »

skansen

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 24 Listopad 2021, 19:26:30 »
Ja bym przekonał żonę do rezygnacji z ESE. Młynek z programowaniem czasu może jej w tym pomóc  :taktak:

Niestety nie uda się, to jest warunek żony na nowy ekspres, drugi do spełnienia brak miejsca s - dlatego też młynek ręczny się pojawił. Gdyby było więcej miejsca byłoby więcej opcji do wyboru. Czy orientujesz się może, czy do Mary można dokupić samo sitko ESE?

Takie powinno pasować: https://www.bluestarcoffee.eu/single-pod-portafilter-basket-58mm-ese-253-p.asp

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #18 dnia: 24 Listopad 2021, 19:39:30 »
U nas są tańsze bo po 17,00 zł.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #19 dnia: 24 Listopad 2021, 19:51:02 »
tylko dlaczego zmienili z HX'a na boilery

To możesz wyczytać w wielu wątkach na forum. Jeśli ktoś potrzebuje ekspres do espresso i czasami do cappu to HX nie jest mu potrzebny. Lepsze efekty może uzyskać na ekspresie z termoblokiem lub z jednym bojlerem. Łatwiej sterować temperaturą, stabilność temperaturowa jest lepsza, szybciej i dokładniej można zmienić temperaturę na wyższą a w szczególności przy termobloku na niższą. Temperatura ekstrakcji jest bardziej przewidywalna i bliższa zaprogramowanej. Zmiana smaku danej kawy poprzez zmianę temperatury wyczuwalna natychmiast. HX, 2B lub 2T to dobre rozwiązanie w momencie gdy przeważają kawy mleczne.

Offline Bogdaniec

« Odpowiedź #20 dnia: 24 Listopad 2021, 20:02:34 »
tylko dlaczego zmienili z HX'a na boilery

To możesz wyczytać w wielu wątkach na forum. Jeśli ktoś potrzebuje ekspres do espresso i czasami do cappu to HX nie jest mu potrzebny. Lepsze efekty może uzyskać na ekspresie z termoblokiem lub z jednym bojlerem. Łatwiej sterować temperaturą, stabilność temperaturowa jest lepsza, szybciej i dokładniej można zmienić temperaturę na wyższą a w szczególności przy termobloku na niższą. Temperatura ekstrakcji jest bardziej przewidywalna i bliższa zaprogramowanej. Zmiana smaku danej kawy poprzez zmianę temperatury wyczuwalna natychmiast. HX, 2B lub 2T to dobre rozwiązanie w momencie gdy przeważają kawy mleczne.

Dziękuję za wyjaśnienie, u mnie przeważają espresso i americano, rzadziej mleczne, kusi mnie jednak strasznie ta Mara, nie potrafię racjonalnie wytłumaczyć dlaczego. Nikt nie chce nic napisać o tej preinfuzji, czy warto mieć czy też to taka fanaberia. Kiedyś też mówiono, że po co PID, a teraz nawet w HX'ach się pojawia.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #21 dnia: 24 Listopad 2021, 20:09:17 »
W HX'ach PID zastępuje presostat - regulator ciśnienia. To samo można zrobić na presostacie - zmieniając ciśnienie zmieniać temperaturę. PID działa odwrotnie - poprzez zmianę temperatury następuje zmiana ciśnienia. Tyle że prościej - bo z zewnątrz ekspresu. Ale w dalszym ciągu zmiana ta dotyczy wody w bojlerze parowym i w większości ekspresów z HX nie jest to wymierna zmiana temperatury w samym HX. Nie mówiąc już o temperaturze ekstrakcji kawy w grupie kawowej.

Offline Cob Mężczyzna

• Brak
  • Ekspres: Do wyboru do koloru ;)
  • Młynek: Też już kilka jest ;)
« Odpowiedź #22 dnia: 24 Listopad 2021, 20:13:36 »
@Bogdaniec

Tak się składa że mam i dreama pid a takze duo pro pid i małego hx (ecm mechanica slim), powiem tak wszystkie trzy są lux:

- Dream  ze względu na pid lepiej sobie radzi z espresso (przy zmianach kawy - ciemne - jasne) dobrze to wychodzi niestety zabawa w latte art to ciężki temat mam niezbyt stabilną parę i czekam na nią ponad minutę oczywiście da się ale... za to ma piękny damski wygląd i jest najmniejszy - no i miał być do espresso
- Duo pro pid w zasadzie maszyna do wszystkiego, od niej zaczynałem, para stabilna pid itd desighn męski
- Ecm hx robi lux i espresso i latte art - mam flow control - ta opcja w ascaso odpada - więc ten sprzęt preferuję, natomiast żona o ile daje radę robić na ascaso, to kompletnie nie dotyka ecm (chyba chodzi o spienianie którego się boi) - no i bez 25 min nagrzewania nie ma mowy o dobrym espresso no i kwestia braku pid ale ponieważ robię 70% latte art czy tam flatt white 30 espresso to mniej ważne

Także
Cokolwiek kupisz będzie spoko wszystkie mają 58 mm - potrzebne dobre ziarenko, koniecznie przyzwoity młynek, NPF i cyk do robienia kawki

Aaa i jeszcze zapytałeś o preinfuzję ... ja ją wykorzystuję głównie aby niwelować ew kanałowanie choć i robię wdt od Valleryego i motyla motty poza tym niekoniecznie lepsze to rozwiązanie z flow control przy E61, ale trochę komplikuje szczególnie żonie także woli ascaso z tymi ładnymi pstryczkami choć sama włącza i wyłącza bez programowania
« Ostatnia zmiana: 24 Listopad 2021, 20:18:11 wysłana przez Cob »

Offline MacJaro Mężczyzna

• Ekspres: LA Marzocco Linea Mini R
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense Dark-T GBW
« Odpowiedź #23 dnia: 24 Listopad 2021, 20:16:13 »
Osobiście z tych dwóch wybrał bym Lelit Mara X.
Najmniejszy lub jeden z najmniejszych ekspresów z grupą e61.
HX, pary Ci nie zabraknie.
Sensowny ekspres na początek przygody z espresso.
 kawka kawka kawka
Napisałeś jeden z najmniejszych, czyli znajdą się z HX jeszcze jakieś mniejsze ?
Długo wertowałem forum, nie myśląc o zmianie, dopóki mój nie zaczął szwankować, ale nie widziałem mniejszego. Możesz podać model?

Rzeczywiście Mara to najmniejsxy Hx jaki na szybko znalazlem z dostępnych na rynku. Stosunkowo mały jest też ECM Mechanika V Slim ale to inna półka cenowa.
coffe, jazz & święty spokój ;)

Offline Bogdaniec

« Odpowiedź #24 dnia: 24 Listopad 2021, 20:46:06 »
@Bogdaniec

Tak się składa że mam i dreama pid a takze duo pro pid i małego hx (ecm mechanica slim), powiem tak wszystkie trzy są lux:

- Dream  ze względu na pid lepiej sobie radzi z espresso (przy zmianach kawy - ciemne - jasne) dobrze to wychodzi niestety zabawa w latte art to ciężki temat mam niezbyt stabilną parę i czekam na nią ponad minutę oczywiście da się ale... za to ma piękny damski wygląd i jest najmniejszy - no i miał być do espresso
- Duo pro pid w zasadzie maszyna do wszystkiego, od niej zaczynałem, para stabilna pid itd desighn męski
- Ecm hx robi lux i espresso i latte art - mam flow control - ta opcja w ascaso odpada - więc ten sprzęt preferuję, natomiast żona o ile daje radę robić na ascaso, to kompletnie nie dotyka ecm (chyba chodzi o spienianie którego się boi) - no i bez 25 min nagrzewania nie ma mowy o dobrym espresso no i kwestia braku pid ale ponieważ robię 70% latte art czy tam flatt white 30 espresso to mniej ważne

Także
Cokolwiek kupisz będzie spoko wszystkie mają 58 mm - potrzebne dobre ziarenko, koniecznie przyzwoity młynek, NPF i cyk do robienia kawki

Aaa i jeszcze zapytałeś o preinfuzję ... ja ją wykorzystuję głównie aby niwelować ew kanałowanie choć i robię wdt od Valleryego i motyla motty poza tym niekoniecznie lepsze to rozwiązanie z flow control przy E61, ale trochę komplikuje szczególnie żonie także woli ascaso z tymi ładnymi pstryczkami choć sama włącza i wyłącza bez programowania

Odnośnie Dream, to również bardzo mi się podoba, chociaż jak napisałeś damski :) Czy testowałeś preinfuzję w Dreamie?
slusar_o2 napisał, że jego Dream też potrzebuje 20-30 min, także czas podobny co HX?

Rzeczywiście Mara to najmniejsxy Hx jaki na szybko znalazlem z dostępnych na rynku. Stosunkowo mały jest też ECM Mechanika V Slim ale to inna półka cenowa.
Dokładnie, cena zupełnie inna :) Ja mam na blacie 25 i więcej cm nie dostanę :)

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #25 dnia: 24 Listopad 2021, 21:50:54 »
No to jeszcze VBM Domobar Junior HX lub Domobar JUNIOR DB. Cena też zupełnie inna. Ale szerokość 225 mm.

Offline MacJaro Mężczyzna

• Ekspres: LA Marzocco Linea Mini R
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense Dark-T GBW
« Odpowiedź #26 dnia: 24 Listopad 2021, 23:59:48 »
coffe, jazz & święty spokój ;)

Offline Bogdaniec

« Odpowiedź #27 dnia: 25 Listopad 2021, 00:20:09 »
MacJaro : Przysłana przez Ciebie maszyna jest piękna, ale z tego co widzę, to tylko pod zamówienie od producenta. Chyba nie ma przedstawiciela w Polsce, przynajmniej nie znalazłem, ciekawy jestem jak z serwisem by było. Wydaje mi się, że warto kupować sprzęt już przez kogoś przetestowany a Dream i Mara takie są :) zawsze potem można się użytkowników poradzić, jakby były jakieś pytania :) Oczywiście jest wiele dobrych firm, jak nie lepszych, jak Bezzera, Profitec, itp, ale już to szaleństwo w moim przypadku by było, staram się znaleźć coś i wybrać w okolicy 4 tys.

Offline arob

• Ekspres: Lelit MaraX
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Comandante C40 NB
« Odpowiedź #28 dnia: 25 Listopad 2021, 00:46:02 »
Tę maszynę kiedyś miał chyba w ofercie @Janusz.

Odnośnie MaryX: w trybie kawowym, jeżeli robisz kawy w serii, to aby zachować stałą temperaturę zaparzania, odstęp czasowy pomiędzy kawami nie powinien być zbyt długi. Jeżeli przerwa między kawami jest większa niż 4/5 min, to drugi shot będzie przegrzany i trzeba dodatkowo odczekać około 10min, aby system ponownie się ustabilizował.

Tutaj masz więcej na ten temat:
https://coffeeequipmentreviews.wordpress.com/2020/03/10/lelit-marax-review-in-progress/#specific-temps

Piszę w kontekście poniższego:
Odnośnie spieniania, to ewentualnie w weekend więcej, bo jest czasu więcej. z drugiej strony brak spieniania w ciągu tygodnia może wiązać się z tym, że trzena schładzać boiler (w moim przypadku termoblok), a jak mówiłem, ja zawsze 1 espresso, później za maks 10 minut drugie
« Ostatnia zmiana: 25 Listopad 2021, 00:51:05 wysłana przez arob »

Offline Kekacz Mężczyzna

• Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
« Odpowiedź #29 dnia: 25 Listopad 2021, 07:44:16 »
W te 30 minut w marze też bym nie wierzył. Miałem kiedyś oscara to można było zaparzyć dobrego shota po ok. godzinie, wcześniej to była loteria. No ale może się wypowie jakiś użytkownik.

A jednak, Mara osiąga gotowość po 24 minutach. O początkowe, mocne zwiększenie temperatury, przyspieszające rozgrzewanie maszyny, dba elektronika, dobijając z ciśnieniem w bojlerze do ponad 3 bar. Oscar tego nie ma. Nie trzeba żadnych flushy robić.
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi