Autor Wątek: Pierwszy ekspres do kawy - problem z wyborem  (Przeczytany 1418 razy)

Offline Ari Kobieta

• Ekspres: NS Oscar II professional pack
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
Pierwszy ekspres do kawy - problem z wyborem
« dnia: 19 Listopad 2021, 10:24:09 »
Cześć :)
Od dłuższego czasu przestałam pić kawę w domu - niestety zbyt silne przyzwyczajenie z pracy i częstego pobytu w kawiarniach przestało mi pozwalać na "cieszenie się" rozpuszczalną czy "zalewajką".

Niestety postawiona przed wyborem czuje się jak dziecko które nie wie nic - im dłużej czytam tym większą mam sieczkę w głowie i wrażenie, że każdy poleca co innego 😅

Chciałabym ekspres który się nie zepsuje po roku, zrobię w nim dobre espresso pod latte (super jakby od razu szło wstawić duży kubek, ale nie będzie to dyskwalifikujące), spienię sobie ręcznie mleko pod latte art - ogólnie nie sądzę, by obsługa miała sprawić mi większy problem, może wybitnym baristą nie jestem ale mam trochę styczności w pracy (well, nie jest to kawiarnia, ale kawę też podajemy), niemniej wiadomo, w dużych sieciówkach mają swoich dostawców wszystkiego i sami pracownicy niekoniecznie znają się na sprzęcie z którym pracują ;) także czytanie o tych wszystkich technikaliach jest w mojej głowie bardziej abstrakcyjne niż samo przygotowanie kawy, z którego mam sporo frajdy.

Chciałabym wydać na zakup do 2,5tys - ale może być to sprzęt używany. Młynek planuje zakupić osobno.

Rozważam ascaso steel uno prof - używany mieści się w budżecie. Może być to dobry wybór, czy lepiej iść w co innego?

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Pierwszy ekspres do kawy - problem z wyborem
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Listopad 2021, 11:34:12 »
Z ASCASO warto też zainteresować się modelem DREAM ONE. Ma to samo wnętrze co UNO Black. A zdarzają się też lekko używane.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline MacJaro Mężczyzna

• Ekspres: LA Marzocco Linea Mini R
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense Dark-T GBW
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Listopad 2021, 19:54:26 »
1. Dream od @Janusz 
2. Gaggia Classic
3. Rancilio Silvia R V6

Jest wybór nowych lub śledzenie bazarku.
coffe, jazz & święty spokój ;)

skansen

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Listopad 2021, 20:16:59 »
Ja ze swojej strony dorzucę poniższe propozycje.
Bezzera BZ09 z pchlego targu https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=11543.0
NS Oscar II z pchlego targu https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=11517.0
Polowanie na Oscara II - kiedyś udawało się nawet nowe ustrzelić w takim budżecie, ewentualnie szukanie używanego.
Nowy Lelit Anna PL41TEM.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi