Ankieta

Którą kolbę kupilibyście dla siebie?

Sage Dual Boiler
2 (9.1%)
Bellezza Bellona
1 (4.5%)
Lelit Elizabeth
9 (40.9%)
Żaden z powyższych, wpisz w komentarzu swój wybór, dla utrudnienia uzasadnij 🙂
10 (45.5%)

Głosów w sumie: 19

Autor Wątek: Ekspres i młynek za 5-7 tys.  (Przeczytany 12956 razy)

Offline Artisz Mężczyzna

• Ekspres: Ponte Vecchio Lusso, VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: JT83 Plus, Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
Odp: Ekspres i młynek za 5-7 tys.
« Odpowiedź #60 dnia: 18 Listopad 2021, 11:21:44 »
Artisz, a jest możliwość sterowania inteligentną wtyczką w Bellonie?
Nie jestem pewien ale chyba nie.

Offline mikus Mężczyzna

• Ekspres: Bellezza Bellona
  • Młynek: ZF64W
« Odpowiedź #61 dnia: 18 Listopad 2021, 13:01:11 »
Raczej nie. Wyjąłem wtyczkę przy włączonym ekspresie i po wpięciu z powrotem trzeba było uruchamiać przyciskiem.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Offline kuguar

« Odpowiedź #62 dnia: 18 Listopad 2021, 15:32:10 »
a jest możliwość sterowania inteligentną wtyczką w Bellonie?
Szukając ekspresu, też zastanawiałem się nad takim, który daje możliwość automatycznego włączenia. Naczytałem się najpierw o e61, kilogramach żelastwa do nagrzania i 40-minutowym wygrzewaniu. Po czym się okazuje, że tym ekspresom (np Bellona) wystarczy 10min (wg instrukcji; 4 do zaparzenia wody, reszta pewnie do dogrzania grupy/całości).
Dalej mnie to nie satysfakcjonowało, gdyż wstaję ~6:30 (kawka w miarę od razu) a do 6 mam nocną taryfę, tańszą ~2,5 razy. Więc intuicyjnie wolałem, żeby się włączył ~5:40, nagrzał i odstał te godzinę.

Po czym przeliczyłem: Bellona - 2,5kW (dla obu bojlerów). Pracuje pełną mocą pewnie te pierwsze 4min do zagotowania wody w bojlerach, potem mniej, ale liczmy pełną moc do wygrzania całości: ~10min, czyli 1/6h (późniejsze utrzymanie ciepła już pomijam).
2,5/6 ~= 0,4kWh.
Zakładając za 1kWh ~0,6PLN dla dziennej i ~0,25PLN dla nocnej (zaokrąglając u mnie) wychodzi zgrubnie 0,25PLN "w dzień" albo 0,1 "w nocy". Niby sumując rocznie te 15gr wyjdzie parędziesiąt złotych, ale z drugiej strony porcja kawy to 1,5-2,5PLN (niech sobie każdy sam przeliczy cenę kupowanej kawy do wielkości używanego sitka). Z tego punktu widzenia prąd uważam teraz za pomijalny (paczka 250g droższa o 5PLN to dopłata na porcję ~0,3PLN co jest więcej niż prąd w dziennej taryfie).

Offline Tadzik

• Ekspres: Lelit Elizabeth, Aeropress GO
  • Młynek: Eureka Mignon XL, Hario Slim PLUS
« Odpowiedź #63 dnia: 18 Listopad 2021, 16:54:26 »
Wolałbym mieć jednak opcje włączenia o danej godzinie lub zdalnie. Nie chcę, żeby był włączony przez cały dzień, woda cały czas podgrzewana, sprzęt pewnie też szybciej by się psuł...

Chociaż w sumie, jak wstaje o 4.30 to mógłbym włączyć ekspres i zrobić kawę po śniadaniu.
« Ostatnia zmiana: 18 Listopad 2021, 17:03:39 wysłana przez Tadzik »

Offline MacJaro Mężczyzna

• Ekspres: LA Marzocco Linea Mini R
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense Dark-T GBW
« Odpowiedź #64 dnia: 18 Listopad 2021, 19:28:38 »
a jest możliwość sterowania inteligentną wtyczką w Bellonie?
Szukając ekspresu, też zastanawiałem się nad takim, który daje możliwość automatycznego włączenia. Naczytałem się najpierw o e61, kilogramach żelastwa do nagrzania i 40-minutowym wygrzewaniu. Po czym się okazuje, że tym ekspresom (np Bellona) wystarczy 10min (wg instrukcji; 4 do zaparzenia wody, reszta pewnie do dogrzania grupy/całości).
Dalej mnie to nie satysfakcjonowało, gdyż wstaję ~6:30 (kawka w miarę od razu) a do 6 mam nocną taryfę, tańszą ~2,5 razy. Więc intuicyjnie wolałem, żeby się włączył ~5:40, nagrzał i odstał te godzinę.

Po czym przeliczyłem: Bellona - 2,5kW (dla obu bojlerów). Pracuje pełną mocą pewnie te pierwsze 4min do zagotowania wody w bojlerach, potem mniej, ale liczmy pełną moc do wygrzania całości: ~10min, czyli 1/6h (późniejsze utrzymanie ciepła już pomijam).
2,5/6 ~= 0,4kWh.
Zakładając za 1kWh ~0,6PLN dla dziennej i ~0,25PLN dla nocnej (zaokrąglając u mnie) wychodzi zgrubnie 0,25PLN "w dzień" albo 0,1 "w nocy". Niby sumując rocznie te 15gr wyjdzie parędziesiąt złotych, ale z drugiej strony porcja kawy to 1,5-2,5PLN (niech sobie każdy sam przeliczy cenę kupowanej kawy do wielkości używanego sitka). Z tego punktu widzenia prąd uważam teraz za pomijalny (paczka 250g droższa o 5PLN to dopłata na porcję ~0,3PLN co jest więcej niż prąd w dziennej taryfie).

W moim Bezzera Matrix grupa e61 jest gotowa po 15 min, w/g producenta już po 12 min. 40 min owszem, ale w dużych gastro ekspresach.
coffe, jazz & święty spokój ;)

skansen

• Gość
« Odpowiedź #65 dnia: 18 Listopad 2021, 19:48:27 »
Sporo zależy od tego co rozumiemy przez gotowość do pracy. Testy stabilności przy użyciu Scace nieprzypadkowo poprzedza wygrzewanie ekspresu przez dłuższy czas  8)

Offline Jozin von Bazin

« Odpowiedź #66 dnia: 18 Listopad 2021, 21:53:27 »
W moim Bezzera Matrix grupa e61 jest gotowa po 15 min, w/g producenta już po 12 min. 40 min owszem, ale w dużych gastro ekspresach.
Co sprawia, że ekspres się tak szybko nagrzewa? Bezzera Matrix Top Mn chyba nie ma grzałek w gupie tak jak maja niektóre ekspresy Bezzera.

Offline Tadzik

« Odpowiedź #67 dnia: 19 Listopad 2021, 00:31:31 »
Proszę o oddanie głosu w ankiecie, jak największą ilość osób, bo nie mogę się zdecydować 🙂

« Odpowiedź #68 dnia: 19 Listopad 2021, 00:35:14 »
Co sprawia, że ekspres się tak szybko nagrzewa? Bezzera Matrix Top Mn chyba nie ma grzałek w gupie tak jak maja niektóre ekspresy Bezzera.

Nagrzewa się, wpadnij to zobaczysz 💥

« Odpowiedź #69 dnia: 19 Listopad 2021, 01:19:54 »
Zagłosowałem 4 opcję, nie mam przekonania do tych trzech przez Ciebie wybranych pod głosowanie.
Skoro ma być DB, to dozbierał bym 1 tys i  kupił Profitec PRO 300. To w/g mnie inna półka.
A może mniej niż 1 tys warto się targować black friday/week teraz modny.
A z tych trzech gdybym miał koniecznie wybierać, wybrał bym dobrze przetestowanego przez kolegę @skansen Lelita Elizabeth.  kawka

Offline Tadzik

« Odpowiedź #70 dnia: 19 Listopad 2021, 01:43:02 »
Zagłosowałem 4 opcję, nie mam przekonania do tych trzech przez Ciebie wybranych pod głosowanie.
Skoro ma być DB, to dozbierał bym 1 tys i  kupił Profitec PRO 300. To w/g mnie inna półka.
A może mniej niż 1 tys warto się targować black friday/week teraz modny.
A z tych trzech gdybym miał koniecznie wybierać, wybrał bym dobrze przetestowanego przez kolegę @skansen Lelita Elizabeth.  kawka

Dziękuję za głos i uzasadnienie 👍🏻 niestety, aż tyle nie mam do przeznaczenia na ekspres, 6 tysięcy odpada. Szczerze mówiąc to mam nadzieję, że znajdę coś poniżej 5 tys. Jak moja luba zobaczy, ile wydałem, to mi nie da żyć 🙂

Offline Artisz Mężczyzna

• Ekspres: Ponte Vecchio Lusso, VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: JT83 Plus, Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
« Odpowiedź #71 dnia: 19 Listopad 2021, 09:50:56 »
Ja po 2 latach używania zmieniłem HX Bezzery na Bellonę i ogólnie jestem zadowolony, dopracował bym parę drobiazgów co jest raczej normą jak się wypuszcza nowy model na rynek ale i tak uważam że w tej cenie i za to co się otrzymuje to najlepszy wybór. ;)
Na Twoim miejscu nie sugerował bym się co inni wolą bo to Ty później będziesz go używał. Jak się nie możesz zdecydować to najlepiej podjedź do sklepu wypróbować samemu i wtedy podejmiesz najlepszą decyzję który Ci najbardziej przypasuje.
« Ostatnia zmiana: 19 Listopad 2021, 11:04:25 wysłana przez Artisz »

Offline Tadzik

« Odpowiedź #72 dnia: 19 Listopad 2021, 12:15:35 »
Jeszcze pozostaje kwestia akcesoriów.
SDB - ma wszystko co potrzebne na start?
Elizabeth - tamper chyba plastikowy? Więc do wymiany. Coś jeszcze?
Bellona - tamper ma normalny. Coś do niego?

Posiadam tylko odbijak do fusów własnej roboty, który i tak pewnie będę wymieniać. Mam też dzbanek do spieniania 350 ml

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #73 dnia: 19 Listopad 2021, 12:21:25 »
BELLONA ma na wyposażeniu oprócz profesjonalnego tampera także szczoteczkę do czyszczenia prysznica i gumową zaślepkę filtra. No i co ważne dwa portafiltry - pojedynczy i podwójny. Mało który ekspres posiada dwa na wyposażeniu.
Zawsze po otrzymaniu zamówienia na ekspres lub zestaw wysyłamy mailem propozycje akcesoriów kawowych zaznaczając czerwonym kolorem te które są przeznaczone do danego modelu ekspresu. Tego jest dość dużo do wyboru...
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

skansen

• Gość
« Odpowiedź #74 dnia: 19 Listopad 2021, 12:26:28 »
SDB - ma wszystko co potrzebne na start?
Elizabeth - tamper chyba plastikowy? Więc do wymiany. Coś jeszcze?
Oba ekspresy mają zaślepki/ślepe sitka do backflushu.
SDB ma też podwieszany, wbudowany tamper. Mi on jakoś specjalnie nie przypasował, ale na start może być.
Do Elizabeth Lelit dokłada teraz precyzyjne sitka IMS, nie ma potrzeby ich zmiany. Jaki jest teraz tamper to niech się @Michał wypowie (kiedyś był plastikowy, teraz nie wiem).

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi