a jest możliwość sterowania inteligentną wtyczką w Bellonie?
Szukając ekspresu, też zastanawiałem się nad takim, który daje możliwość automatycznego włączenia. Naczytałem się najpierw o e61, kilogramach żelastwa do nagrzania i 40-minutowym wygrzewaniu. Po czym się okazuje, że tym ekspresom (np Bellona) wystarczy 10min (wg instrukcji; 4 do zaparzenia wody, reszta pewnie do dogrzania grupy/całości).
Dalej mnie to nie satysfakcjonowało, gdyż wstaję ~6:30 (

w miarę od razu) a do 6 mam nocną taryfę, tańszą ~2,5 razy. Więc intuicyjnie wolałem, żeby się włączył ~5:40, nagrzał i odstał te godzinę.
Po czym przeliczyłem: Bellona - 2,5kW (dla obu bojlerów). Pracuje pełną mocą pewnie te pierwsze 4min do zagotowania wody w bojlerach, potem mniej, ale liczmy pełną moc do wygrzania całości: ~10min, czyli 1/6h (późniejsze utrzymanie ciepła już pomijam).
2,5/6 ~= 0,4kWh.
Zakładając za 1kWh ~0,6PLN dla dziennej i ~0,25PLN dla nocnej (zaokrąglając u mnie) wychodzi zgrubnie 0,25PLN "w dzień" albo 0,1 "w nocy". Niby sumując rocznie te 15gr wyjdzie parędziesiąt złotych, ale z drugiej strony porcja kawy to 1,5-2,5PLN (niech sobie każdy sam przeliczy cenę kupowanej kawy do wielkości używanego sitka). Z tego punktu widzenia prąd uważam teraz za pomijalny (paczka 250g droższa o 5PLN to dopłata na porcję ~0,3PLN co jest więcej niż prąd w dziennej taryfie).