Ankieta

Którą kolbę kupilibyście dla siebie?

Sage Dual Boiler
2 (9.1%)
Bellezza Bellona
1 (4.5%)
Lelit Elizabeth
9 (40.9%)
Żaden z powyższych, wpisz w komentarzu swój wybór, dla utrudnienia uzasadnij 🙂
10 (45.5%)

Głosów w sumie: 19

Autor Wątek: Ekspres i młynek za 5-7 tys.  (Przeczytany 12974 razy)

Offline Tadzik

• Ekspres: Lelit Elizabeth, Aeropress GO
  • Młynek: Eureka Mignon XL, Hario Slim PLUS
Ekspres i młynek za 5-7 tys.
« dnia: 14 Listopad 2021, 14:37:52 »
Dzień dobry, jako, że jest to mój pierwszy post na forum (a w zasadzie drugi, ale nie został od paru dni opublikowany) to chciałbym opowiedzieć o swoim doświadczeniach z kawą.
Zaczęło się jak u większości, od zwykłej zalewajki, jakieś pół roku temu zacząłem podążać w lepszym kierunku, mianowicie w stronę aeropressu i świeżych kaw z palarni. Od 3 miesięcy jestem posiadaczem ekspresu kolbowego jakim jest Yoer Lattimo EMF01S i młynek elektryczny tej samej firmy. Kawy mleczne wychodzą nawet dobre i nie mogę powiedzieć, żebym żałował jego zakupu, ale chciałbym w końcu napić się prawdziwego espresso, na dodatek sam je przygotować.

Od nowego ekspresu oczekuje, żeby miał wszystkie możliwe regulacje temperatury, tak, żebym nie chciał go wymieniać za 2 lata, bo czegoś w nim brakuje. Chciałbym też, aby można w nim było zaprogramować daną dozę albo czas, żeby po dojściu do jakiejś wprawy z daną kawą, ustawić i za pomocą jednego przycisku mieć espresso. Czytałem forum od jakiegoś czasu, ale nadal nie wiem co będzie dobre dla mnie.

W skrócie :
1. Jaki ekspres do espresso i kaw mlecznych?
2. Jaki młynek?
3. Jak długo zajmie mi, mniej więcej, nauczenie się robić poprawne espresso?
4. Jak długo zajmie mi nauka spieniania mleka pod latte art? Chciałbym to umieć :)

Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Ekspres i młynek za 5-7 tys.
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Listopad 2021, 16:54:08 »
Odp. Jeśli nie będziesz wykonywać na raz więcej jak 4 kawy mleczne to może to być ASCASO DREAM PID lub UNO PID. Jeśli natomiast często masz gości i będzie potrzeba wykonania szybko 6 - 8 cappuccino to lepiej zaopatrzyć się w DUO PID lub jakiś ekspres z HX lub 2B. Wymienione ekspresy ASCASO mają programowanie objętościowe ilości kawy w filiżance na małą i dużą kawę. Ekspresy HX lub 2B będą miały ewentualnie programowanie czasowe.

2. Jaki młynek?
Odp. Aby zmieścić się w tym przedziale cenowym to młynek może być EUREKA MIGNON SPECIALITA, FIORENZATO F4 ECO, F4 E Nano lub G-IOTA. Inne które warto wziąć pod uwagę to EUREKA MIGNON XL, EUREKA SD, CEADO - ale tu już możesz przekroczyć budżet.

Odp. Jeśli skorzystasz z przeszkolenia przy zakupie lub ze szkolenia odpłatnego to jesteś w stanie szybko to opanować. Po takim szkoleniu masz już podstawy. Reszta będzie zależała od wybranej kawy i Twojego zaangażowania.

4. Jak długo zajmie mi nauka spieniania mleka pod latte art? Chciałbym to umieć.
Odp. Sama nauka spieniania zajmie niewiele czasu i trochę litrów mleka. Ale wykonywanie latte art to już inna kwestia. Trzeba potrenować a czas będzie zależny od Twoich zdolności manualnych.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Artisz Mężczyzna

• Ekspres: Ponte Vecchio Lusso, VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: JT83 Plus, Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Listopad 2021, 17:58:41 »
Aż dziwne że Janusz pominął Bellezzę bellonę którą sam niedawno u niego kupiłem jest to ekspres z 2 bojlerami ze stali nierdzewnej z programowaną temperaturą, czasem preinfuzji parzenia pojedynczej i podwójnej kawy i która jest teraz u niego na promocji.
Za 4600zł można kupić teraz Lelit Elizabeth który też ma wszystkie te funkcje tylko posiada trochę mniejsze bojlery i ten od wody jest z mosiądzu.
Co do młynków to dodałbym jeszcze Eureka Club 60e, solidny młynek jak masz na niego miejsce, można kupić teraz na promocji za 1885zł, posiada żarna 60mm ale wiem że jakby kiedyś Cię korciło na większe to można łatwo przerobić i założyć większe mocowania i żarna 65mm . Tak się składa że będę miał niedługo na sprzedaż prawie nowe mocowania żaren i żarna Red Speed 65mm które by pasowały.😉
« Ostatnia zmiana: 14 Listopad 2021, 18:14:21 wysłana przez Artisz »

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Listopad 2021, 18:09:01 »
Napisałem o ekspresach 2B. Nie jest aż tak dużo takich ekspresów spełniających wymagania @Tadzik . Poza tym chciałem pozostawić nieco miejsca na wypowiedzi innych, nie komercyjnych użytkowników. Ale co do Bellony to jak najbardziej popieram. Też się zmieści w budżecie. :)
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Artisz Mężczyzna

« Odpowiedź #4 dnia: 14 Listopad 2021, 18:17:35 »
Napisałem o ekspresach 2B. Nie jest aż tak dużo takich ekspresów spełniających wymagania @Tadzik . Poza tym chciałem pozostawić nieco miejsca na wypowiedzi innych, nie komercyjnych użytkowników. Ale co do Bellony to jak najbardziej popieram. Też się zmieści w budżecie. :)
No niby tak.😉

Offline Tadzik

« Odpowiedź #5 dnia: 14 Listopad 2021, 21:55:24 »
Odp. Jeśli nie będziesz wykonywać na raz więcej jak 4 kawy mleczne to może to być ASCASO DREAM PID lub UNO PID. Jeśli natomiast często masz gości i będzie potrzeba wykonania szybko 6 - 8 cappuccino to lepiej zaopatrzyć się w DUO PID lub jakiś ekspres z HX lub 2B. Wymienione ekspresy ASCASO mają programowanie objętościowe ilości kawy w filiżance na małą i dużą kawę. Ekspresy HX lub 2B będą miały ewentualnie programowanie czasowe.

2. Jaki młynek?
Odp. Aby zmieścić się w tym przedziale cenowym to młynek może być EUREKA MIGNON SPECIALITA, FIORENZATO F4 ECO, F4 E Nano lub G-IOTA. Inne które warto wziąć pod uwagę to EUREKA MIGNON XL, EUREKA SD, CEADO - ale tu już możesz przekroczyć budżet.

Odp. Jeśli skorzystasz z przeszkolenia przy zakupie lub ze szkolenia odpłatnego to jesteś w stanie szybko to opanować. Po takim szkoleniu masz już podstawy. Reszta będzie zależała od wybranej kawy i Twojego zaangażowania.

4. Jak długo zajmie mi nauka spieniania mleka pod latte art? Chciałbym to umieć.
Odp. Sama nauka spieniania zajmie niewiele czasu i trochę litrów mleka. Ale wykonywanie latte art to już inna kwestia. Trzeba potrenować a czas będzie zależny od Twoich zdolności manualnych.

Co do ekspresów, to po zastanowieniu, chyba wolałbym dual boiler. Nie lubię czekać, a przy większych ilościach różnych kaw naraz to raczej jedyna opcja?

A przy tych młynkach to jest różnica w szybkości mielenia, czy w jakości też? Chciałbym móc zaprogramować daną dozę i tylko nacisnąć start 🙂

Aż dziwne że Janusz pominął Bellezzę bellonę którą sam niedawno u niego kupiłem jest to ekspres z 2 bojlerami ze stali nierdzewnej z programowaną temperaturą, czasem preinfuzji parzenia pojedynczej i podwójnej kawy i która jest teraz u niego na promocji.
Za 4600zł można kupić teraz Lelit Elizabeth który też ma wszystkie te funkcje tylko posiada trochę mniejsze bojlery i ten od wody jest z mosiądzu.
Co do młynków to dodałbym jeszcze Eureka Club 60e, solidny młynek jak masz na niego miejsce, można kupić teraz na promocji za 1885zł, posiada żarna 60mm ale wiem że jakby kiedyś Cię korciło na większe to można łatwo przerobić i założyć większe mocowania i żarna 65mm . Tak się składa że będę miał niedługo na sprzedaż prawie nowe mocowania żaren i żarna Red Speed 65mm które by pasowały.😉

Chyba narazie najbardziej przekonuje mnie Elizabeth, ale jeszcze zdecydowany nie jestem. Co myślicie o bellezza chiara?

A co zmienia bojler z mosiądzu? Gorszy, niż ze stali nierdzewnej?
« Ostatnia zmiana: 14 Listopad 2021, 21:57:51 wysłana przez Tadzik »

Offline Artisz Mężczyzna

« Odpowiedź #6 dnia: 15 Listopad 2021, 08:39:13 »
Myślałem że jeden z wymogów było programowanie czasu parzenia a Bellezza Chiara nie spełnia tego kryterium.
W bojlerze ze stali nierdzewnej jesteś pewien że nie oddaje nic do wody a mosiężny może np. szkodliwy ołów, plus czym większy bojler tym stabilniejsza temperatura szczególnie w przypadku przygotowywania kilku kaw pod rząd. Dla mnie jeszcze na plus w Bellonie jest szklany a nie plastikowy zbiornik na wodę.
« Ostatnia zmiana: 15 Listopad 2021, 09:00:42 wysłana przez Artisz »

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Listopad 2021, 10:06:25 »
Aby spełnić warunki wstępne zostaje DUO PID + Sette270Wi/ G-Risto.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Listopad 2021, 10:10:48 »
Jest przecież cały szereg ekspresów z programowaniem czasowym/wolumetrycznym, podobnie młynków z programowaniem czasowym/wagowym nie tylko w/w  8)

Offline Artisz Mężczyzna

« Odpowiedź #9 dnia: 15 Listopad 2021, 10:41:49 »
Jest przecież cały szereg ekspresów z programowaniem czasowym/wolumetrycznym, podobnie młynków z programowaniem czasowym/wagowym nie tylko w/w  8)
W cenie do 7 tyś za obydwa nie za bardzo, jak znasz jeszcze inne godne uwagi to napisz.
« Ostatnia zmiana: 15 Listopad 2021, 10:49:42 wysłana przez Artisz »

skansen

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 15 Listopad 2021, 10:48:10 »
Ekspresy z programowaniem czasowym: Oscar, Elizabeth. Wolumetrycznym: Musica. Wolumetrycznym i czasowym do wyboru przez użytkownika: Sage Dual Boiler.

Młynków z programowaniem czasowym nawet nie sposób wymienić, wziąłbym np. Mignona XL.
Z wagowym też się trochę tego znajdzie jak się poszuka, ale timer daje na tyle dobre (powtarzalne) rezultaty, że wg mnie w zupełności wystarczy.

Offline Artisz Mężczyzna

« Odpowiedź #11 dnia: 15 Listopad 2021, 10:54:53 »
Ekspresy z programowaniem czasowym: Oscar, Elizabeth. Wolumetrycznym: Musica. Wolumetrycznym i czasowym do wyboru przez użytkownika: Sage Dual Boiler.

Młynków z programowaniem czasowym nawet nie sposób wymienić, wziąłbym np. Mignona XL.
Z wagowym też się trochę tego znajdzie jak się poszuka, ale timer daje na tyle dobre (powtarzalne) rezultaty, że wg mnie w zupełności wystarczy.
Tylko kolega pisał że chce też mieć PID do kontrolowania temperatury.
Elizabeth już podałem wcześniej, Mignon xl był podany przez Janusza też, więc podałeś Sage to wcale nie tak dużo.
« Ostatnia zmiana: 15 Listopad 2021, 10:59:20 wysłana przez Artisz »

Offline simson2d

• Ekspres: duo pid mod, alternatywa
  • Młynek: Vario, eureka SD
« Odpowiedź #12 dnia: 15 Listopad 2021, 11:08:00 »
Właśnie z dobrym wolumetryczny podawaniem nie jest tak prosto. Jak tak szukam co by mnie zadowoliło ostatecznie w domu to już chyba tylko decent espresso :)

Sage dual boiler jest w spoko cenie:
https://www.mall.pl/ekspresy-kolbowe/sage-ekspres-do-kawy-bes920btr?gclid=CjwKCAiAp8iMBhAqEiwAJb94z9Nn95awN_WjdB_CPuuYy_kx3eYxmJ6LqmDwfChi4ytwE0d_hGCRexoCgHsQAvD_BwE

Offline Artisz Mężczyzna

« Odpowiedź #13 dnia: 15 Listopad 2021, 11:09:16 »
Jest jeszcze trochę tańszy Graef Baronessa z dwoma stalowymi termoblokami ale nie wiem jak się sprawuje i czy jest warty uwagi.

Offline Tadzik

« Odpowiedź #14 dnia: 15 Listopad 2021, 12:00:04 »
Myślałem że jeden z wymogów było programowanie czasu parzenia a Bellezza Chiara nie spełnia tego kryterium.
W bojlerze ze stali nierdzewnej jesteś pewien że nie oddaje nic do wody a mosiężny może np. szkodliwy ołów, plus czym większy bojler tym stabilniejsza temperatura szczególnie w przypadku przygotowywania kilku kaw pod rząd. Dla mnie jeszcze na plus w Bellonie jest szklany a nie plastikowy zbiornik na wodę.

Sorry, nie doczytałem, że nie ma tej opcji.

Czyli narazie do wyboru - Bellona, Elizabeth i Sage dual boiler.
Sage DB myślałem, że ma kolbę 54mm, więc wykluczyłem. Z wyglądu i funkcjonalności mi pasuje najbardziej. On ma wbudowany młynek, czy coś źle przeczytałem? No i czy ma to wszystko, w tym PID?

A co myślicie o tym Oscarze? Forumowicz ma na sprzedaż akurat
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=11517.0
« Ostatnia zmiana: 15 Listopad 2021, 12:28:22 wysłana przez Tadzik »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi