Dzień dobry, jako, że jest to mój pierwszy post na forum (a w zasadzie drugi, ale nie został od paru dni opublikowany) to chciałbym opowiedzieć o swoim doświadczeniach z kawą.
Zaczęło się jak u większości, od zwykłej zalewajki, jakieś pół roku temu zacząłem podążać w lepszym kierunku, mianowicie w stronę aeropressu i świeżych kaw z palarni. Od 3 miesięcy jestem posiadaczem ekspresu kolbowego jakim jest Yoer Lattimo EMF01S i młynek elektryczny tej samej firmy. Kawy mleczne wychodzą nawet dobre i nie mogę powiedzieć, żebym żałował jego zakupu, ale chciałbym w końcu napić się prawdziwego espresso, na dodatek sam je przygotować.
Od nowego ekspresu oczekuje, żeby miał wszystkie możliwe regulacje temperatury, tak, żebym nie chciał go wymieniać za 2 lata, bo czegoś w nim brakuje. Chciałbym też, aby można w nim było zaprogramować daną dozę albo czas, żeby po dojściu do jakiejś wprawy z daną kawą, ustawić i za pomocą jednego przycisku mieć espresso. Czytałem forum od jakiegoś czasu, ale nadal nie wiem co będzie dobre dla mnie.
W skrócie :
1. Jaki ekspres do espresso i kaw mlecznych?
2. Jaki młynek?
3. Jak długo zajmie mi, mniej więcej, nauczenie się robić poprawne espresso?
4. Jak długo zajmie mi nauka spieniania mleka pod latte art? Chciałbym to umieć

Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam