Autor Wątek: Ciśnienie podczas parzenia dramatycznie spada  (Przeczytany 3385 razy)

Offline prunt

• Ekspres: Ascaso Duo PID, V60-01/02, Chemex, Chemex by Duka, AeroPress
  • Młynek: Ceado e6p, Comandante MK3 NB, Aergrind
Ciśnienie podczas parzenia dramatycznie spada
« dnia: 11 Listopad 2021, 10:17:00 »
Cześć,

mam Ascaso Duo PID i ostatnio zauważyłem pewien problem. Otóż ciśnienie podczas parzenia kawy dramatycznie mi spada. Np. dzisiaj rano po preinfuzji dobiło do 8 barów, dość szybko spadło do 5, a w 24 sekundzie ekstrakcji było już półtora. Na ślepym sitku ustawione 11 bar i stabilnie trzyma. Co robię źle? Zmieniłem ostatnio ziarna, jeśli to może być przyczyna...

prunt

Offline dembiec Mężczyzna

• Ekspres: NS Musica
  • Młynek: F64 Evo
Odp: Ciśnienie podczas parzenia dramatycznie spada
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Listopad 2021, 10:26:08 »
Jakie masz stosunki  ? Dozą,czas , kawa w filiżance ?

Offline tytoos Mężczyzna

• Ekspres: Torre 2B, Rota v2
  • Młynek: E37S, C40 IH, J-Max
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Listopad 2021, 10:29:36 »
Jakie masz stosunki
hm...   [emoji38]

Ja bym jeszcze zapytał o ziarna, czego używasz? Coś świeżo palonego?

Offline prunt

« Odpowiedź #3 dnia: 11 Listopad 2021, 11:00:17 »
Stosunki udane, dziękuję. 18g w sitku, 28 sekund z preinfuzją 3, 3xg w filiżance, trochę zależy od kawy.

Tak, ziarno świeżo spalone z The Barn, sprzed 6 tygodniu. Nie mam niestety innych ziaren żeby spróbować.

Offline Domes Mężczyzna

• Ekspres: Gaggia Classic, V60, Phin, Aeropress
  • Młynek: Kinu M47, Iberital Challenge
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Listopad 2021, 11:26:23 »
Jak na ślepym trzyma to ekspres zapewne sprawny. Szybko spada, bo pewnie robią się kanały. Spróbowałbym popracować nad dystrybucją kawy w sitku, może wdt i tampingiem.

« Odpowiedź #5 dnia: 11 Listopad 2021, 12:02:51 »
Jakie masz stosunki  ? Dozą,czas , kawa w filiżance ?
Stosunki udane, dziękuję. 18g w sitku, 28 sekund z preinfuzją 3, 3xg w filiżance, trochę zależy od kawy.

Tak, ziarno świeżo spalone z The Barn, sprzed 6 tygodniu. Nie mam niestety innych ziaren żeby spróbować.
Spróbuj g x 2 żeby wyszlo około 33-36 g uzyski z 18 g kawy (skręć młynek) albo jak wyzej kolega napisał  robi się kanał  i leje i nie ma ciśnienia na ciastku

Offline pietro

• Ekspres: La Spaziale Vivaldi II
  • Młynek: Mazzer mini
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Listopad 2021, 12:09:03 »
Pewnie jasno palona, to jak wyżej stawwiam na kanałowanie.

Offline prunt

« Odpowiedź #7 dnia: 11 Listopad 2021, 13:53:43 »
Spróbuj g x 2 żeby wyszlo około 33-36 g uzyski z 18 g kawy (skręć młynek) albo jak wyzej kolega napisał  robi się kanał  i leje i nie ma ciśnienia na ciastku

W tym 3xg chodziło mi, że trzydzieści kilka gramów uzysku, a nie że ratio 3, źle zakomunikowałem :)

Sprawdzę zaraz na npfie, może rzeczywiście kanały, ale nigdy mi aż tak nie kanałowało...

Offline prunt

« Odpowiedź #8 dnia: 11 Listopad 2021, 13:54:29 »

Pewnie jasno palona, to jak wyżej stawwiam na kanałowanie.
Średnio, blend pod espresso

« Odpowiedź #9 dnia: 11 Listopad 2021, 13:55:22 »

W tym 3xg chodziło mi, że trzydzieści kilka gramów uzysku, a nie że ratio 3, źle zakomunikowałem :)

Sprawdzę zaraz na npfie, może rzeczywiście kanały, ale nigdy mi aż tak nie kanałowało...
No no raczej w stronę kanałów ,npf prawdę nam pokaże ;)

Offline prunt

« Odpowiedź #10 dnia: 11 Listopad 2021, 14:14:24 »
Hmm, kanałowanie jak nic. Zrobiłem najlepszą dystrybucję jak mogę (wykałaczką :), najlepiej jak mogłem ubiłem, na raz, na równo. Efekt, ciśnienie trzyma przez ekstrakcję stabilnie, chociaż kanały nadal są, widać na npfie. Nie za bardzo mam pomysł co dalej poprawiać.

Zdarza się Wam tak, że na jakiejś kawie kanałuje a na innych nie, przy tych samych technikach parzenia?

Offline arob

• Ekspres: Lelit MaraX
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Comandante C40 NB
« Odpowiedź #11 dnia: 11 Listopad 2021, 14:22:56 »
Jak najbardziej. Generalizując, im jaśniejsza kawa, tym trudniej o brak kanałowania. Zwłaszcza na maszynie bez prawdziwej preinfuzji. Zamiast wykałaczki, polecam Sputnik od @Valerii. Wbrew pozorom grubość igieł ma znaczenie, a to narzędzie ma idealną. Ludzie z Decent Espresso również to testowali i doszli do takiej samej grubości: 0.4mm. Tylko u nich 5x drożej. :)

Offline Kekacz Mężczyzna

• Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
« Odpowiedź #12 dnia: 11 Listopad 2021, 16:44:47 »
Grubiej zmielić. Jeśli dystrybucja będzie na wysokim poziomie to paradoksalnie wtedy czas ekstrakcji może się wydłużyć z powodu braku kanałów.
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline fill Mężczyzna

• Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
« Odpowiedź #13 dnia: 11 Listopad 2021, 19:39:41 »
@prunt jak oglądasz kanały na NPFie ?
bo ja je oglądałem zwykle na ciastku. Jak masz płaskie dno sitka to leje inaczej i jak kuliste też inaczej. Wg. mnie musisz sprawdzić czy w ciastku są dziury, bo jeżeli nie ma to wina ziarna. Można spróbować walczyć przemiałem, ale czasem to walka z wiatrakami.
Ja w takim wypadku obniżam ciśnienie ekstrakcji,żeby lało równomiernie i wtenczas można to wypić przy dużym samozaparciu. Kawa wychodzi raczej jak z automatu, ale nie beznadziejna

« Odpowiedź #14 dnia: 11 Listopad 2021, 20:46:53 »
@prunt jak oglądasz kanały na NPFie ?
bo ja je oglądałem zwykle na ciastku. Jak masz płaskie dno sitka to leje inaczej i jak kuliste też inaczej. Wg. mnie musisz sprawdzić czy w ciastku są dziury, bo jeżeli nie ma to wina ziarna. Można spróbować walczyć przemiałem, ale czasem to walka z wiatrakami.
Ja w takim wypadku obniżam ciśnienie ekstrakcji,żeby lało równomiernie i wtenczas można to wypić przy dużym samozaparciu. Kawa wychodzi raczej jak z automatu, ale nie beznadziejna
To jest dobre pytanie :) bo jak mam czasami sytuacja że jakiś kanał się Robi to na ciastku ni diabła go widać tylko i wyłącznie jakl leci od spodu w npf i to nie przez całą ekstrakcję tylko jakaś jej część, jakby z mikro igły np prze 2 sek i koniec.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi