Autor Wątek: Ciśnienie podczas parzenia dramatycznie spada  (Przeczytany 3384 razy)

Offline prunt

• Ekspres: Ascaso Duo PID, V60-01/02, Chemex, Chemex by Duka, AeroPress
  • Młynek: Ceado e6p, Comandante MK3 NB, Aergrind
Odp: Ciśnienie podczas parzenia dramatycznie spada
« Odpowiedź #15 dnia: 18 Listopad 2021, 13:32:44 »
@prunt jak oglądasz kanały na NPFie ?
bo ja je oglądałem zwykle na ciastku. Jak masz płaskie dno sitka to leje inaczej i jak kuliste też inaczej. Wg. mnie musisz sprawdzić czy w ciastku są dziury, bo jeżeli nie ma to wina ziarna. Można spróbować walczyć przemiałem, ale czasem to walka z wiatrakami.
Ja w takim wypadku obniżam ciśnienie ekstrakcji,żeby lało równomiernie i wtenczas można to wypić przy dużym samozaparciu. Kawa wychodzi raczej jak z automatu, ale nie beznadziejna
Oglądanie kanałów na NPFie to może za dużo powiedziane, ale u mnie było widać, że np. pół sitka nie pracuje prawie w ogóle, przez drugą leci wodospad i to jeszcze nierówno. Nie ma co oglądać ciastka, widać, że coś nie tak.

Ogólnie sprawa się rozwiązała. Zmieniłem kawę, ciśnienie trzyma, na NPF sitko najpierw ładnie się "zapaca" kawowym naparem a potem ślicznie spływa do środka. All good! Dzięki Panowie!

Offline prunt

• Ekspres: Ascaso Duo PID, V60-01/02, Chemex, Chemex by Duka, AeroPress
  • Młynek: Ceado e6p, Comandante MK3 NB, Aergrind
Odp: Ciśnienie podczas parzenia dramatycznie spada
« Odpowiedź #16 dnia: 18 Listopad 2021, 13:35:02 »
Grubiej zmielić. Jeśli dystrybucja będzie na wysokim poziomie to paradoksalnie wtedy czas ekstrakcji może się wydłużyć z powodu braku kanałów.
Ty mogłeś mieć rację, teraz już nie sprawdzę, bo na szczęście ta kawa mi się skończyła, ale jak widziałem, że leci za dużo, to skręcałem młynek, doszedłem na poziomy zdecydowanie drobniejsze niż standardowo, a ciśnienie dalej leciało. Kudos!

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi