Autor Wątek: Pomoc w wyborze nowego expresu  (Przeczytany 11412 razy)

Offline Sewq

Odp: Pomoc w wyborze nowego expresu
« Odpowiedź #30 dnia: 01 Listopad 2021, 19:51:10 »
O faktycznie, musialem zle przeczytac, dzięki za poprawkę ;)

Offline arob

• Ekspres: Lelit MaraX
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Comandante C40 NB
« Odpowiedź #31 dnia: 01 Listopad 2021, 20:01:31 »
Zupełnie z innej beczki i na pewno nie dla wszystkich, ale skoro ma być samo espresso, to może zerkniesz również na Flair 58? Jest kilku zadowolonych użytkowników na forum. Osobiście nie używałem, więc nie polecę, ale gdybym miał kupować maszynę do espresso, to byłaby wysoko na mojej liście: grupa 58mm i bardzo prosty workflow. Po zrobieniu kawy do wyczyszczenia w zasadzie tylko kolba.

Offline wjp

• Ekspres: QM AQUILA, La Pavoni Abile, Flair 2 Pro
  • Młynek: SanRemo SR70, comandante c40 mk3
« Odpowiedź #32 dnia: 01 Listopad 2021, 20:09:42 »
Zastanów się jeszcze na tym Quick Mill CAROLA. Maszyna jest bardzo fajna ale brak możliwości spieniania to spore ograniczenie. Musisz to na prawdę mocno przemyśleć.

Offline Sewq

« Odpowiedź #33 dnia: 01 Listopad 2021, 21:21:00 »
Caly czas sie zastanawiam, podoba mi sie ze wzgledu na estetyke i rozmiary, ale na odbior osobisty zbyt daleko, a w ciemno takiej kwoty nie przeleje ;/

Offline Sewq

« Odpowiedź #34 dnia: 03 Listopad 2021, 10:36:47 »
Niestety nie moge edytować posta powyżej, jednak doszła jeszcze jedna pozycja, którą rozważam.

Lelit Mara PL62X

Bardzo ważne kryterium, którego nie wziąłem pod uwagę niestety torpeduje bardzo fajne propozycje, które mi podaliście, mianowicie rozmiar.
Mara jak i vbm maja bardzo fajne, kompaktowe wymiary, niestety propozycje jak UNO czy BEZZERA sa zdecydowanie za duże (za wysokie lub za szerokie)
Flair58 jakoś mi stylistyką jednak nie podchodzi :P

A co do wymiarów to max 350mm wysokie i max 250mm szerokie to idealny rozmiar. Głębokość już nie ma takiego znaczenia.

Ale mieszam, ale sam jestem totalnie w kropce co sobie sprezentować ;//

Offline Jozin von Bazin

« Odpowiedź #35 dnia: 03 Listopad 2021, 10:45:12 »
Lelit Mara PL62X

Daj sobie spokój z Lelitami.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 03 Listopad 2021, 10:47:27 »
Niestety nie moge edytować posta powyżej, jednak doszła jeszcze jedna pozycja, którą rozważam.

Lelit Mara PL62X

Jeśli budżet pozwala to kupując Marę załatwisz sprawę raz a dobrze.

Jeśli jednak nie chciałbyś nadwyrężać budżetu, to wróciłbym do ekspresów z Twojego pierwszego posta zawężając wybór to dwóch maszyn z grupą 58mm. Zwłaszcza Silvia jest taką "rozwojową" maszyną. Możesz ją z czasem łatwo rozbudować o PID (opisy modyfikacji są dobrze udokumentowane) albo sprzedać i zmienić na coś innego... 

Offline Jozin von Bazin

« Odpowiedź #37 dnia: 03 Listopad 2021, 10:48:37 »
Zwłaszcza Silvia jest taką "rozwojową" maszyną. Możesz ją z czasem łatwo rozbudować o PID
to jest zły pomysł.

Offline wjp

• Ekspres: QM AQUILA, La Pavoni Abile, Flair 2 Pro
  • Młynek: SanRemo SR70, comandante c40 mk3
« Odpowiedź #38 dnia: 03 Listopad 2021, 10:52:59 »
Bezzera Unica PID to: szer. 25cm, wys. 37 cm, gł. 42,5.

Widzę, że gabaryty Ci maleją a budżet rośnie :)

Offline Psyche Mężczyzna

• Ekspres: kawiarka, V60, aeropress, Lelit Bianka v3
  • Młynek: Niche Zero, 1zpresso K-plus
« Odpowiedź #39 dnia: 03 Listopad 2021, 10:55:20 »
Ale mieszam, ale sam jestem totalnie w kropce co sobie sprezentować ;//
Czytając twoje dylematy, to przypominam swoje z przed pół roku. Te same ekspresy rozważałem i też ważne były małe gabaryty. Później już tak się pogubiłem, że w końcu kupiłem Elizabeth która kompletnie nie spełniała moich początkowych kryteriów, szczególnie jeżeli chodzi o gabaryty. Czy żałuje z pespektywy czasu tego wyboru🤔 Nie żałuje i uważam, że zrobiłem najlepszy  wybór szczególnie jeżeli brać cenę Elizabeth  (tym bardziej cenie którą wynegocjowałem u Mchała) ma wszystko w swojej cenie  czego domowy barista potrzebuje. O dziwo nawet gabaryty nie są tak straszne jak ja sobie to malowałem😁

Offline Sewq

« Odpowiedź #40 dnia: 03 Listopad 2021, 11:17:24 »
Taaak, dzieje się dokładnie to, czego się obawiałem. Im więcej czytam, oglądam i zasięgam opinii, to zamiast z początkowego 2-3k max na ekspres "o poziom wyżej" to już mi budżet rośnie bo "a to fajnie by mieć, a to też, aaaa 300 zł więcej na coś lepszego to przecież dam (x5)"

O ile szerokość to preferencje estetyczne o tyle już wysokość to niestety wymóg. Wszystkie blaty w kuchni mam pod szafkami, a przestrzeń miedzy blatem a szafkami to ledwie 43 cm. Wydając tyle kasy na ekspres nie chcę się zarazem stać jego niewolnikiem i mieć problemy z dolaniem wody czy innymi podstawowymi czynnościami lub być zmuszony do wymyślania "wyjeżdżanej konstrukcji" zeby móc uzupełnić wodę. Aktualnie w moim obecnym ekspresie wymieniam i płuczę pojemnik na wodzie każdego dnia przed zrobieniem kawy, żeby woda się nie "zaśmierdła", ale pojemnik jest na wierzchu i narażony na promienie słoneczne. Zastanawiam się jak długo taka przefiltrowana woda może stać w zamkniętym i odseparowanym od światła pojemniku.

Czytanie więcej zamiast rozjaśnić temat tylko mi zaciemnia obraz :D

@Jozin von Bazin
O ile cenię każdorazowo odrzucenie mojej proponowanej pozycji o tyle jeszcze bardziej bym cenił i był wdzięczny jak byś powiedział czemu darować sobie dany model/firmę.

Sama Mara X w konesso z aktualnymi promocjami to koszt około 4k, zdaje się to być całkiem ładna cena.

@wjp
Przy Unice cos mi się ubzdurało, że szerokość ma około 30 cm, musze się zorientować jak tam wygląda uzupełnianie wody do zbiornika, może faktycznie będę w stanie przełknąć taka wysokość ;)

Dzięki wszystkim za szybkie rekacje i bombardowanie mnie super odpowiedziami ;)

Offline tytoos Mężczyzna

• Ekspres: Torre 2B, Rota v2
  • Młynek: E37S, C40 IH, J-Max
« Odpowiedź #41 dnia: 03 Listopad 2021, 11:21:09 »
Daj sobie spokój z Lelitami.
to jest zły pomysł.

Żeby takie komentarze były wartościowe należałoby je poprzeć faktami, doświadczeniem, wrażeniami z używania itd. A tak są g... warte. Więc może sobie daruj? Czy masz w takim pisaniu jakąś radość?

Ja mam Silvię od wielu lat, teraz syn używa Mary X. Lelit to bardzo fajny ekspres. Nie powiem, ze robi duzo lepsze espresso niz moja Silvia, ale ja u siebie dołozłem PID i znam ją b. dobrze. Na pewno duzo łatwiej mi było od razu zrobic poprawne espresso na Lelicie. Na Silvii musiałem sie tego dłużej uczyc.
« Ostatnia zmiana: 03 Listopad 2021, 11:25:06 wysłana przez tytoos »

Offline Jozin von Bazin

« Odpowiedź #42 dnia: 03 Listopad 2021, 11:37:54 »
Żeby takie komentarze były wartościowe należałoby je poprzeć faktami, doświadczeniem, wrażeniami z używania itd. A tak są g... warte. Więc może sobie daruj? Czy masz w takim pisaniu jakąś radość?

One są poparte doświadczeniem, wrażeniami. Nie chce mi się pisać wywodów, nie ma to sensu.

Offline tytoos Mężczyzna

• Ekspres: Torre 2B, Rota v2
  • Młynek: E37S, C40 IH, J-Max
« Odpowiedź #43 dnia: 03 Listopad 2021, 12:00:35 »
Nie chce mi się pisać wywodów, nie ma to sensu
Logiki w tym za grosz, jak Ci sie nie chce pisać to po co komentujesz? Osmieszasz się i tyle.

Offline Psyche Mężczyzna

• Ekspres: kawiarka, V60, aeropress, Lelit Bianka v3
  • Młynek: Niche Zero, 1zpresso K-plus
« Odpowiedź #44 dnia: 03 Listopad 2021, 12:09:40 »
Wszystkie blaty w kuchni mam pod szafkami, a przestrzeń miedzy blatem a szafkami to ledwie 43 cm
To u mnie jakoś podobnie jest. Rozwiązałem w ten sposób, że ustawiłem ekspres maksymalnie do kraju blatu i jak wyciągam pojemnik na wodę to muszę tylko otworzyć drzwiczki szafki nad ekspresem i wtedy nic nie przeszkadza go wyjąć. Kiedy nie potrzebuje myć pojemnika to bez problemu dolewam wodę konewką. Drugą zaletą patentu ustawienia ekspresu do kraju blatu jest to że za ekspresem mam dużo miejsca na różne gadżety kawowe i na samą kawę😉

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi