Taaak, dzieje się dokładnie to, czego się obawiałem. Im więcej czytam, oglądam i zasięgam opinii, to zamiast z początkowego 2-3k max na ekspres "o poziom wyżej" to już mi budżet rośnie bo "a to fajnie by mieć, a to też, aaaa 300 zł więcej na coś lepszego to przecież dam (x5)"
O ile szerokość to preferencje estetyczne o tyle już wysokość to niestety wymóg. Wszystkie blaty w kuchni mam pod szafkami, a przestrzeń miedzy blatem a szafkami to ledwie 43 cm. Wydając tyle kasy na ekspres nie chcę się zarazem stać jego niewolnikiem i mieć problemy z dolaniem wody czy innymi podstawowymi czynnościami lub być zmuszony do wymyślania "wyjeżdżanej konstrukcji" zeby móc uzupełnić wodę. Aktualnie w moim obecnym ekspresie wymieniam i płuczę pojemnik na wodzie każdego dnia przed zrobieniem kawy, żeby woda się nie "zaśmierdła", ale pojemnik jest na wierzchu i narażony na promienie słoneczne. Zastanawiam się jak długo taka przefiltrowana woda może stać w zamkniętym i odseparowanym od światła pojemniku.
Czytanie więcej zamiast rozjaśnić temat tylko mi zaciemnia obraz
@Jozin von Bazin O ile cenię każdorazowo odrzucenie mojej proponowanej pozycji o tyle jeszcze bardziej bym cenił i był wdzięczny jak byś powiedział czemu darować sobie dany model/firmę.
Sama Mara X w konesso z aktualnymi promocjami to koszt około 4k, zdaje się to być całkiem ładna cena.
@wjp Przy Unice cos mi się ubzdurało, że szerokość ma około 30 cm, musze się zorientować jak tam wygląda uzupełnianie wody do zbiornika, może faktycznie będę w stanie przełknąć taka wysokość

Dzięki wszystkim za szybkie rekacje i bombardowanie mnie super odpowiedziami