Autor Wątek: Dobry młynek po taniości - czyli chyba gastro?  (Przeczytany 5758 razy)

Offline Passo

• Ekspres: GC
  • Młynek: Graef 800
Dobry młynek po taniości - czyli chyba gastro?
« dnia: 24 Październik 2021, 13:06:07 »
Cześć wszystkim,

jestem posiadaczem Graefa Cm 800, którego działalność mnie od jakiegoś czasu tylko frustruje najczęściej.
Tzn on nie jest tragiczny, można spokojnie mielić na espresso, jeżeli to samo w sobie jest celem i można próbować się bawić ale ja potrzebuję czegoś bardziej, powiedzmy, równego.

Głównym problemem, który z nim mam, jest brak pewności, że zmieli mi tak samo dokładnie, brak przewiwywalności choć bawię się z róznymi kawami.
Ale właścwie źródło mojej frustracji to fakt, że większość kaw, które kupuję wychodzi płasko, tzn. nie ma jakichś wyraźnych, bardziej "szlacechtnych" nut, tylko smak różni się delikatnie.

Np ostatnio z kaw, które mnie rozczarowały to Arcaffe Gorgona, Lucaffe Classic, i kilka kaw z polskich palarni, których wolałbym teraz nie wymieniać. Tzn. np. kiedy poszukiwałem słodkiego czekoladowego espresso, to owszem jakaś kawa była pod tym względem udana, ale to po prostu było słodkie, proste w smaku. A często im więcej kwiecistych, cytrusowych, przyprawowych itp. nut w opisie tym bardziej smak podobny do innych i po prostu biedny, płaski, ew. z delikatnym kwaskiem.

Tu muszę zaznaczyć, że lubię raczej zdecydowany smak, ale zawsze doceniam ciekawe nuty, jeżeli coś takiego się pojawi, po prostu jeżeli to nie to to szukam dalej. Tylko, że w obecnej sytuacji to trudne.

Dla kontrastu kawy, które doceniłem w ostatnim czasie to o dziwo dosyć "niekoszerne" Jacobs Barista espresso, Lucaffe Mr. Exclusive, a nawet spalona na węgiel Starbucks espresso roast. Wiem, że to już herezja, ale jeżeli ktoś nienawidzi ciemnych wypałów to polecam spróbować bo choć faktycznie leci spalenizną i węglem, ale oprócz tego czuć wyraźne korzenne, orzechowe nuty. Szkoda, że właśnie jest po prostu spalona a nie ciemna, bo z pewnośćią można by z tej mieszanki wyciągnąć więcej.
Koncepcja wykwintnej Arabici 100, mocno palonej mnie ostatnio wciągnęła.

Ale do rzeczy.
Mam na początek pytania co do młynków:

Większość gastronomicznych ma dozowniki, które nie wiem do końca po co są nawet w kawiarni, chyba, że są tam drugimi młynkami. Da się to jakoś obejść?

Czy jeżeli młynek ma płynne ustawianie stopnia przemiału, to można na tym polegać, tzn. czy to się trochę nie przestawia nawet od dotknięcia, manipulowania przy nim? Może trochę dziwne pytanie ale to mnie zastanawia.
I jakbym oglądał młynek i mógł sprawdzić ale tylko przemiał bez ekspresu, to czy jest jakaś możliwość sprawdzenia jego jakości, równości, bez zrobienia kawy? Chyba, żebym zabrał produkt do domu i pojechał drugi raz...

I czy faktycznie nie można tu wstawiać linków do ofert? Przecież ja chcę kupić młynek i swojej żadnej oferty nie mam potrzeby wstawiać.
Może jeżeli moderator później pozwoli, to dołoże linki ale na razie, jeżeli by się komuś chciało wrzucić do wyszukiwarki, to moje pomysły. Chodzi oczywiście o jak najlepsze espresso i kwota około 500, 600 za używany.

Jest Mazzer super jolly w Warszawie.
Quamar T80 - również Wawa
Demoka Minimoka - Elbląg - to chyba taki bardziej domowy?
Futurmat - Staszów
Macap W Gorzowie
Fiorenzato w Poznaniu, wygląda zadziwiająco  podobnie do tego Quamara

Przepraszam za długawy post. Jakby komuś się chciało wyszukać to byłbym bardzo wdzięczy za opinię a wszystkim za przemyślenia.

Offline rapoh

• Ekspres: QuickMill Carola
  • Młynek: Ceado E6P
Odp: Dobry młynek po taniości - czyli chyba gastro?
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Październik 2021, 21:57:04 »
Zamieniłem Graefa na Ceado. Nie ma dozownika.
Nie jest dla mnie jasne, dlaczego czujesz potrzebę przeskoku od razu do "gastro".
Stopniowanie przemiału w moim Ceado w porównaniu z Grafem jest w ogóle nie do opisania. Kompletnie inna bajka.
A robienie kawy to nie laboratirium, nie pomierzysz grubości zmielenia organoleptycznie z "odniesieniem" do skali jakości.
Po prostu musisz z tego przemiału zrobić kawę i ocenić.

Offline ROSS JB Mężczyzna

• Ekspres: Isomac Zaffiro
  • Młynek: Fiorenzato F5 Roaster: Gene Café
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Październik 2021, 01:24:19 »
Jest Mazzer super jolly w Warszawie.

Z tego towarzystwa bierz go jak najszybciej (o ile z nim wszystko ok., nie jest zdezelowany etc. ). Żarna najwyżej  i tak wymienisz, więc tym się nie zajmuj. 

"Fiorenzato w Poznaniu, wygląda zadziwiająco  podobnie do tego Quamara".

Bo to jest to samo,  Fiorenzato T80, bardzo stara  konstrukcja. Ja bym ten młynek  pominął w przedzakupowych  w rozważaniach.

PS. Nie pisz "arabici" tylko arabiki, ok? 
« Ostatnia zmiana: 25 Październik 2021, 01:29:51 wysłana przez ROSS JB »

Offline Passo

• Ekspres: GC
  • Młynek: Graef 800
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Październik 2021, 13:39:33 »
Hej, dzięki.
Może mi się uda jutro obejrzeć tego Mazzera.

Ale ten T80 to lepiej odpuścić bo konstrukcja jest trochę przestarzała? Czy ma jakieś specyficzne wady?

Mam jeszcze prośbę o dopowiedzenie dlaczego młynek pro ma być aż taki upierdliwy w domu? Nawet jeżeli jest z dozownikiem i manualny to jeżeli mam dobrze ustawiony przemiał, to mogę sobie zważyć zmieloną kawę i mam gotową porcję na jedną kawę.

Czy bardziej chodzi o retencję, szczególnie jeżeli się właśnie dopasowuje nastawienia do nowej kawy i więcej się marnuje wtedy i do końca nie wiadomo co z tego dozownika wylatuje przez jakiś czas?
Pomijam wielkość młyna, bo to wiadomo, koń jaki jest....  albo to nam pasuje albo nie tędy droga.

Wiem, że pewne rzeczy wychodzą dopiero jak się ma z czymś własne doświadczenie, ale jeżeli ktoś stosuje na codzień taki młynek w domu, to miło by było jakby się podzielił przemyśleniami.

I jeszcze, Jak patrzyłem na sklepy, to jednak w cenie w okolicy 1000 lub nawet poniżej można dostać nowe takie młynki jak Lelit Fred, I - Mini, nawet jakieś Eureki, Macapy.

Ale raczej nastawiam się na gastro, bo zakładam, że jeśli się z nim dogadam, będzie z nim wszystko ok (Jolly ma podobno nowe żarna), to dostanę materiał do kolby na poziomie niedostępnym dla wyżej wymienionych.
Ale może się mylę i warto rozważyć te bardziej domowe nówki?

Offline ROSS JB Mężczyzna

• Ekspres: Isomac Zaffiro
  • Młynek: Fiorenzato F5 Roaster: Gene Café
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Październik 2021, 17:53:54 »
Ale raczej nastawiam się na gastro, bo zakładam, że jeśli się z nim dogadam, będzie z nim wszystko ok (Jolly ma podobno nowe żarna), to dostanę materiał do kolby na poziomie niedostępnym dla wyżej wymienionych.

Dokładnie jest tak jak piszesz i dlatego trzymaj się gastro, czyli w tym przypadku MSJ. Ja tak zrobiłem, więc wiem co piszę. Mój Fiorenzato F5 jest dokładnie taką samą konstrukcją  jak MSJ, ci sami inżynierowie  go projektowali. Poprzednio miałem dwa modne młynki domowe, z żadnego z nich nie byłem zadowolony. Fiorenzato  T80 musi być dość stary (jego produkcję zakończono w 2008 roku) i w nieodległej przyszłości może być problem z żarnami, a nie był on nawet w części tak popularny jak Mazzer Super Jolly.   Google: "Żarna Fiorenzato T80/Quamar M80 D.63mm. Indeks: Stan: Nowy produkt. Ostatnie egzemplarze". Jeśli użytkownik domowy  nie ma tendencji do zmieniania młynków z bardzo dobrych na inne to MSJ posłuży baaardzo długo.
« Ostatnia zmiana: 27 Październik 2021, 18:00:14 wysłana przez ROSS JB »

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Październik 2021, 18:25:07 »
Ja bym kupił JX-pro za 600.
》tertium non datur《

Offline Prawns

« Odpowiedź #6 dnia: 27 Październik 2021, 18:36:18 »
Ja bym kupił JX-pro za 600.

A gdzie taka cena? Chętnie bym kupił

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Październik 2021, 20:39:07 »
Trzeba było brać, jak była nawet 599. Teraz ciut więcej, ale jak mocno pomęczysz @Michał -a, to się do niej zbliżysz.
》tertium non datur《

Offline Prawns

« Odpowiedź #8 dnia: 27 Październik 2021, 21:12:30 »
Trzeba było brać, jak była nawet 599. Teraz ciut więcej, ale jak mocno pomęczysz @Michał -a, to się do niej zbliżysz.
Na początku września jeszcze nie interesowałem się kawą :). Nie pali się, poczekam do czarnego piątku, może będą jakieś promocje

Offline Michał Mężczyzna

• Konesso.pl
  • Użytkownik komercyjny
    • Konesso.pl
  • Ekspres: La Marzocco linea classic, Lelit Victoria, Faema Enova, Ascaso Dream, Jura, Nivona, Aeropress, V60, Chemex, French Press, Moccamaster
  • Młynek: Nuova Simonelli Mythos One, Lelit William, Ascaso, Casadio enea, Hario, Rhinowares
« Odpowiedź #9 dnia: 28 Październik 2021, 08:35:16 »
Prawns napisz na priv z danymi jeśli Cię interesuje JX-PRO w tej cenie i zrobimy  8)
http://www.konesso.pl - Sklep z kawą, herbatą i ekspresami & Serwis ekspresów do kawy
wok - kod na 7% rabatu na kawy i akcesoria
wysylkawok - kod na darmową dostawę

RABAT na ekspresy i młynki przydzielam indywidualnie w zależności od modelu i marki.

Offline Psyche Mężczyzna

• Ekspres: kawiarka, V60, aeropress, Lelit Bianka v3
  • Młynek: Niche Zero, 1zpresso K-plus
« Odpowiedź #10 dnia: 28 Październik 2021, 08:40:59 »
Prawns napisz na priv z danymi jeśli Cię interesuje JX-PRO w tej cenie i zrobimy  8)
Krucze dopiero teraz się dowiedziałem, że macie w ofercie młynki 1zpresso, fajna sprawa. Czy planujecie w przyszłości dodać do oferty K-Max/ J-Max?

Offline pietro

• Ekspres: La Spaziale Vivaldi II
  • Młynek: Mazzer mini
« Odpowiedź #11 dnia: 28 Październik 2021, 11:37:24 »
@Psyche czym się różni k max od k plus? Tylko większym pojemnikiem na kawę i kolorem?
Jeszcze wagą, jest lżejszy, a reszta wygląda nie zmieniona  :mhh:
« Ostatnia zmiana: 28 Październik 2021, 11:42:51 wysłana przez pietro »

Offline Psyche Mężczyzna

• Ekspres: kawiarka, V60, aeropress, Lelit Bianka v3
  • Młynek: Niche Zero, 1zpresso K-plus
« Odpowiedź #12 dnia: 28 Październik 2021, 11:48:20 »
Szczerze to nawet nie wnikałem, zauroczył mnie kolor (uwielbiam czarny), chociaż też gdzieś czytałem że ponoć po krótkim czasie robią się odpryski, to już nie jest fajne.
P.s chyba jeszcze się różni etui

Offline Robertxrv750G7

• Ekspres: Gaggia Classic V3 (PiD, OPV)
  • Młynek: Eureka Specialita
« Odpowiedź #13 dnia: 28 Październik 2021, 13:23:58 »
Na początku września jeszcze nie interesowałem się kawą :). Nie pali się, poczekam do czarnego piątku, może będą jakieś promocje

Mi udało się MSJ kupić za mniej niż 1000zl, używanego 3 miesiące :) jak nowka, tyle ze wersja Drogheria. Niemniej jednak polecam.

« Odpowiedź #14 dnia: 28 Październik 2021, 14:41:14 »
@Michał o małpie zapomniałeś, @Prawns może nie zauważył. Poprawiłem 🙂
@Prawns napisz na priv z danymi jeśli Cię interesuje JX-PRO w tej cenie i zrobimy  8)
« Ostatnia zmiana: 28 Październik 2021, 14:43:19 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi