Autor Wątek: Prośba o pomoc w wyborze  (Przeczytany 3489 razy)

Offline wit79

Prośba o pomoc w wyborze
« dnia: 28 Wrzesień 2021, 15:26:36 »
Cześć,
przewałkowałem forum, dokształciłem się i wiem już, że Siemensa nie kupie :) Podstawa to jednak luźny wężyk do mleka.
Wstępna kwota do wydania ok 3000zł. Nie ukrywam, że mam już mętlik a poszczególne modele to już naprawdę nie wiem czym się różnią.

Na placu boju mam:
MELITTA F83/0-102 CAFFEO BARISTA T SMART - podoba mi się wygląd a korzystanie z panelu lcd wydaje sie organiczone, dwie szufladki na ziarna tutaj mam mieszane uczucia

NIVONA 821 - dobre recenzje, obsługa wyłącznie z panela i tego się boje

Na Allegro widzę że jest Jura E6 2019 za 3299 zł. Duża różnica ceny względem cen w znanych sklepach internetowych (tam sa modele 2020).

Ekspres ma robić dobrą kawę czarną. Mleko schodzi na drugi plan. Ma być też prosty w obsłudze/czyszczeniu. Mam mu mało czasu poswięcać :)

« Ostatnia zmiana: 28 Wrzesień 2021, 19:22:03 wysłana przez ranGo »

Offline duuda33

Odp: Prośba o pomoc w wyborze
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Listopad 2021, 10:23:11 »
Cześć,

czy ostatecznie zdecydowałeś się na któryś z ekspresów?

Obecnie stoję przed podobnym wyborem czyli Nivona 821 lub Melitta F83/0-102 i szczerze mówiąc już kompletnie nie wiem co wybrać.

Offline kathumax

« Odpowiedź #2 dnia: 21 Listopad 2021, 13:36:45 »
Też robiłem podobny research ostatnio i wyszło mi, że z Melittty dużo lepszym wyborem będzie seria CI Touch - w sumie porównywalne ekspresy pod każdym względem do 821 Nivony - solidne, trwałe, proste w obsłudze, bardzo dobra czarna kawa, dobre mleczne - do 3000 raczej nic lepszego się nie dostanie niż jeden z powyższych.
Informacja kontekstowa od moderatora:
Kathuamax nie przedstawił nigdy dowodów na wyższość ceramicznych żaren względem stalowych, w popularnych urządzeniach automatycznych do zaparzania kawy. Jest to jego prywatna opinia.

Offline Rewa33

« Odpowiedź #3 dnia: 22 Listopad 2021, 17:56:43 »
Na wstępie witam smakoszy i specjalistów od czarnych i białych napoi.
Forum podczytuję od trzech lat - tyle czasu zbieram się do zakupu ekspresu  :o . Trzeci raz podchodzę do zakupu - za każdym razem w ramach prezentu świątecznego dla całej rodziny.
Za pierwszym razem, po lekturze forum doszłam do wniosku, że jeśli automat, to tylko Jura - i z powodu braku wystarczającej ilości gotówki odwiesiłam temat.
Rok później historia się powtórzyła. Chociaż bardzo starałam się znaleźć inną markę/model, którym warto się zainteresować, znowu stanęło, że jeśli, to tylko Jura, na którą nie było mnie stać.
W tym roku pomyślałam, że do trzech razy sztuka. Postanowiłam, że będzie to Krups, albo Siemens. I znowu zaczęłam czytać forum... i opinie na grupach na fb. Nastąpił kolejny przewrót decyzyjny.
Proszę o pomoc w wyborze - wiem, może to być dla Was już nudny temat, bo ileż można  [emoji38]
Priorytety:
możliwie kompaktowe rozmiary
kawy mleczne i czarne
możliwie najcichszy młynek (pierwszą kawę wypijam o 4:00 rano ;) )
brak zintegrowanego pojemnika na mleko
kawy mleczne w opcji one touch
łatwe mycie i konserwacja
możliwie najmniej awaryjny model (mieszkam w takich krzakach, że dostęp do serwisów jest zerowy)
przedział cenowy do 3000zł - im taniej tym lepiej.

Rozważam:
Melitta Latte Select F63
Nivona 779
Nivona 790
Nivona 821

Chyba najbardziej pasuje mi Melitta. Ale mam świadomość, że jestem totalnym laikiem.
Czy możecie doradzić - która opcja stanowi najlepszy stosunek jakości do ceny? Chętnie przeanalizuję wszystkie Wasze uwagi.
Chciałabym w tym roku kupić ekspres  :hihihi:

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi