Na wstępie witam smakoszy i specjalistów od czarnych i białych napoi.
Forum podczytuję od trzech lat - tyle czasu zbieram się do zakupu ekspresu

. Trzeci raz podchodzę do zakupu - za każdym razem w ramach prezentu świątecznego dla całej rodziny.
Za pierwszym razem, po lekturze forum doszłam do wniosku, że jeśli automat, to tylko Jura - i z powodu braku wystarczającej ilości gotówki odwiesiłam temat.
Rok później historia się powtórzyła. Chociaż bardzo starałam się znaleźć inną markę/model, którym warto się zainteresować, znowu stanęło, że jeśli, to tylko Jura, na którą nie było mnie stać.
W tym roku pomyślałam, że do trzech razy sztuka. Postanowiłam, że będzie to Krups, albo Siemens. I znowu zaczęłam czytać forum... i opinie na grupach na fb. Nastąpił kolejny przewrót decyzyjny.
Proszę o pomoc w wyborze - wiem, może to być dla Was już nudny temat, bo ileż można
![Grin [emoji38]](https://forum.wszystkookawie.pl/Smileys/default/grin.gif)
Priorytety:
możliwie kompaktowe rozmiary
kawy mleczne i czarne
możliwie najcichszy młynek (pierwszą kawę wypijam o 4:00 rano

)
brak zintegrowanego pojemnika na mleko
kawy mleczne w opcji one touch
łatwe mycie i konserwacja
możliwie najmniej awaryjny model (mieszkam w takich krzakach, że dostęp do serwisów jest zerowy)
przedział cenowy do 3000zł - im taniej tym lepiej.
Rozważam:
Melitta Latte Select F63
Nivona 779
Nivona 790
Nivona 821
Chyba najbardziej pasuje mi Melitta. Ale mam świadomość, że jestem totalnym laikiem.
Czy możecie doradzić - która opcja stanowi najlepszy stosunek jakości do ceny? Chętnie przeanalizuję wszystkie Wasze uwagi.
Chciałabym w tym roku kupić ekspres