Autor Wątek: Ascaso Dream PID - recenzja  (Przeczytany 13725 razy)

Offline Gmtb

• ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
  • Ekspres: Ascaso DUO PID
  • Młynek: G-iota
Odp: Ascaso Dream PID - recenzja
« Odpowiedź #15 dnia: 02 Wrzesień 2021, 11:23:47 »
W razie czego zapraszam lokalnie.

Będę pamiętał ;)

Offline Gmtb

• ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
« Odpowiedź #16 dnia: 02 Wrzesień 2021, 12:02:00 »
Pisałem o gotowości ekspresu do parzenia kawy, nie o zgaśnięciu kontrolki. Recenzenci (nawet tu na Forum) podają różne czasy dla SBD/Pro 300 wynoszące 5-6 lub 10 minut.

Wydaje mi się że Sage BES920 może być gotowy do parzenia kawy w 5 do 10 minut ale jeżeli chodzi o Profitec'a to nie sądzę. Pojemność bojlera pary to 0,4L i grzałka 1200W. Gdzieś znalazłem info że jest to 325ml. Tak czy owak konstrukcja jest mi bardzo dobrze znana ponieważ taki sam zestaw miał kiedyś Steel. Czas nagrzewania się bojlera od temp. pokojowej do załóżmy 94 stopni to około 4-5 minut. Całość łapie temperaturę roboczą w czasie około 20 minut.

Dream'a natomiast sprawdzałem nie raz i zawsze zamykam się w 15 minutach.

Offline popcorn

• Ekspres: tygielek, tygielek, tygielek, Rota, LMLM
  • Młynek: ZP6 Special, Kinu M47, Niche Zero
« Odpowiedź #17 dnia: 02 Wrzesień 2021, 12:02:15 »
Wyzłośliwiać się jest najprościej, typowy trolling. Masz jakieś konstruktywne uwagi?
Konstruktywną uwagą było stwierdzenie @skansen 'a: "Nisko położona grupa kawowa". Ty natomiast, z jakiegoś powodu, twierdzisz, że tak wcale nie jest i to prawie zaleta ekspresu.
Odniosłem wrażenie jakby ktoś z działu marketingu stwierdził, że właśnie ma zamiar przekonać naiwnych, że to, co do tej pory uważali za wadę towaru, jest właśnie jego wielką zaletą.

Moją konstruktywną uwagą było stwierdzenie: "Gdyby było ok to by tego nie zmieniali."
Pytam poważnie: czy brak w tym stwierdzeniu konstruktywności? Jest mało zasadne, nie na miejscu? Czy może opinia odmienna od opini Ojca Założyciela, czy Ojca Chrzestnego jest nową definicją trollingu?

Nie mogłem uwierzyć własnym oczom :wow2: czytając, że próbujesz przepchnąć argument, że jeśli komuś się nie mieści waga pod filiżanką to znaczy że jej tam nie potrzebuje. Taka konkluzja się nasuwa czytając Twój komentarz.
Próba wciskania wagi pod filiżankę jest już chyba standardem w domowym espresso i więcej urządzeń ma z tym problem, ale można to zwyczajnie przyznać i uznać za minus maszyny, a nie twierdzić że czarne jest białe.
Chyba nawet w wątku o Rocie ktoś narzekał że było tam mało miejsca na wagę, na co @Valerii zareagował dokładając extra centymetr w kolejnej wersji urządzenia, a nie próbował wmówić użytkownikom że brak im doświadczenia, czy czego tam jeszcze...

Ogólnie odniosłem dziwne wrażenie czytając ten wątek.
@skansen się napracował, zrobił dość obszerny opis ze zdjęciami, wszystko ładnie, przejrzyście, napisał swoją opinię, ale w odczuciu dystrybutora opisywanego sprzętu była ona za mało pochlebna i przez to "mało obiektywna".
Dziwne w ogóle, że nie pozwolił @Janusz wypowiedzieć się najpierw innym użytkownikom Dream'a, może inni zauważyliby więcej jego zalet, tylko sam próbował odpierać, czy podważać, argumenty @skansena. Czy dobry sprzęt potrzebuje obrony przez jego producenta, czy dystrybutora?
Czy może sami zadowoleni użytkownicy potrafiliby go obronić? Czy wyobrażacie sobie żeby np. dystrybutor Niche Zero potrzebował odpowiadać na krytyczne uwagi o swoim urządzeniu na forum internetowym? Chyba nie, chyba zadowoleni klienci świadczą najlepiej o jakości i przydatności towaru.
Tak że w ogóle nie na miejscu wydał mi się cały post @Janusza (nie żeby nie mógł przedstwić sojej oponii i argumentów, tylko było na to za wcześnie).

I po tej dziwnej - w moim odczuciu - wymianie opini pomiędzy recenzentem a dystrybutorem sprzętu pojawia się jeszcze dziwniejszy głos w dyskusji @WS (Ojca Chrzestnego) - już zupełnie oderwany od rzeczywistości :wow2:.

Taka jest moja opinia i moje spostrzeżenia. Jeśli się to komuś nie podoba to nic na to nie poradzę. Nie pisałem tego żeby być tu jakoś popularnym.
Po prostu odniosłem wrażenie, jakby z jakiegoś nie do końca zrozumiałego dla mnie powodu, nie można tu było mieć negatywnej opini o eskspresie do kawy, czy nawet tylko nie do końca być nim zachwyconym. 
Może to tylko moje subiektywne wrażenie? Może się tylko czymś zasugerowałem i moje wnioski są tylko moimi urojeniamii? Być może, ale z pewnością nie będę sugerował że jeśli ktoś ma odmienne zdanie to uprawia trolling.

Jest prostsze rozwiązanie, jak się komuś nie podoba taka funkcja to albo może z nią żyć albo nie kupuje ekspresu.
Święte słowa Panie kolego! Nie trzeba przecież nikomu wmawiać, że jeśli mu się coś nie podoba to mu się tak tylko zdaje, jest nieobiektywny, jest trollem i śmierdzi...

« Ostatnia zmiana: 02 Wrzesień 2021, 12:30:04 wysłana przez popcorn »
Nie myśl samodzielnie, zostaw to ekspertom!

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 02 Wrzesień 2021, 12:27:02 »
Według mnie Skansen wypisał sporo zalet, o których niektórzy nie wiedzieli, reszta to subiektywne wady. Każdy ma inne oczekiwania wobec sprzętu.
Dla mnie czas wygrzewania nie ma znaczenia, ale duże znaczenie ma jakość wykonania, bo mam dużą obsesję na tym punkcie... jakkolwiek to brzmi.
Dlatego fajnie wiedzieć, że to jednak solidny ekspres z porządną grupą i PIDem, reszta to kwestia preferencji i nie ma co się o to spierać, nie wygląda to profesjonalnie.

Offline Gmtb

• ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
« Odpowiedź #19 dnia: 02 Wrzesień 2021, 12:40:19 »
@pawel890 masz rację. Każda recenzja jaka by nie była zawsze będzie subiektywna. Każdy kupujący szuka czego innego. Jednym będzie zależało na wyglądzie i jakości wykonania dla innych te rzeczy będą miały drugorzędne znaczenie i skupiać się będą wyłącznie na parametrach technicznych. Oczywiście zakładając że każda z maszyn zrobi świetne espresso.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #20 dnia: 02 Wrzesień 2021, 12:46:56 »
@popcorn Moim zdaniem przesadzasz w drugą stronę. Teraz z kolei mnie odmawiasz możliwości sprostowania nieścisłości w recenzji lub też wręcz celowego wskazywania przez recenzenta na nie istotne lub też nie istniejące wady urządzenia. Zwracam Ci uwagę na to, że nie odpowiedziałem od razu na tę recenzję. Czekałem na to co napiszą inni forumowicze prawie całą dobę. Zabrałem głos dopiero po wypowiedzi @MSL która według mojej oceny była mocno krzywdząca dla tego ekspresu. Szczególnie ostatnie zdanie...
Jeszcze raz więc napiszę - grupa kawowa nie jest nisko położona. Położona jest wyżej niż w niektórych ekspresach domowego użytku - 13,5 cm od tacki ociekowej.
Natomiast głowica portafiltra jest znacznie głębsza niż w innych ekspresach. I to sprawia, że pozostaje między wylewką a tacką ociekową 8,5 cm. Jeśli chcesz porównywać z innymi ekspresami to proszę bardzo - Lelit Glenda ma ok. 8 cm, VBM Domobar także. Jakoś nikt tu nie wytyka im że za mało. To Cię nie dziwi ?
Mimo tych 8,5 cm spokojnie mieści się waga i na niej filiżanki espresso. Jest jeszcze luz. Nic nie potrzeba wciskać. Potrzebujesz więcej miejsca ? Można zastosować NPF i wówczas spokojnie zmieści się większa filiżanka. Można też wybrać inny ekspres. Z naszej oferty np. UNO PID. Nikt nikogo nie zmusza do wybierania modelu DREAM. Jeśli ktoś go wybiera to najczęściej świadomie - znając jego wady i zalety.
Była tu mowa o wysokich kubkach. Przypomnę tylko - na kartonie jest napis "espresso coffee machine". Stosujmy więc tę samą miarę do wszystkich maszyn zaprojektowanych do wykonywania espresso.
Napisałeś "Gdyby było ok to by tego nie zmieniali." Otóż było OK. I jest nadal OK mimo tej zmiany. Jest nawet lepiej niż OK bo dzięki tej zmianie użytkownicy mogą stosować głębokie sitka 3C 18 g oraz 3C 21g COMPETITION. I bardzo wielu użytkowników z tego udogodnienia korzysta.
Nie spodziewałem się po @skansen pochlebnej opinii. I chyba nikt trzeźwo myślący na tym Forum też się tego nie spodziewał. Miło by było jednak gdyby chociaż raz się przełamał i dał nieco tylko bardziej obiektywną. Nie byłoby wówczas tej niepotrzebnej burzy w szklance wody. Generalnie recenzje powinny być pisane przez osoby niezaangażowane "uczuciowo" po żadnej stronie.
Oczywiście można mieć negatywną opinię o każdym opisywanym tu sprzęcie. Należałoby jednak tę opinię w rozsądny sposób uzasadnić. Tego rozsądnego uzasadnienia mi tu zabrakło.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #21 dnia: 02 Wrzesień 2021, 12:49:08 »
Off-Topic:
Moją konstruktywną uwagą było stwierdzenie: "Gdyby było ok to by tego nie zmieniali."

Szkoda śmiecić w tym wątku. Jutro założę odpowiedni, w którym każdy będzie mógł wyłożyć swoje racje.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 02 Wrzesień 2021, 13:00:47 »
Pisałem o gotowości ekspresu do parzenia kawy, nie o zgaśnięciu kontrolki. Recenzenci (nawet tu na Forum) podają różne czasy dla SBD/Pro 300 wynoszące 5-6 lub 10 minut.
Wydaje mi się że Sage BES920 może być gotowy do parzenia kawy w 5 do 10 minut ale jeżeli chodzi o Profitec'a to nie sądzę. Pojemność bojlera pary to 0,4L i grzałka 1200W. Gdzieś znalazłem info że jest to 325ml. Tak czy owak konstrukcja jest mi bardzo dobrze znana ponieważ taki sam zestaw miał kiedyś Steel. Czas nagrzewania się bojlera od temp. pokojowej do załóżmy 94 stopni to około 4-5 minut. Całość łapie temperaturę roboczą w czasie około 20 minut.

Dream'a natomiast sprawdzałem nie raz i zawsze zamykam się w 15 minutach.
Tak czy inaczej mamy przynajmniej jeden ekspres (SBD) który nagrzewa się szybciej. Potwierdza się więc to co napisałem w recenzji.
W kwestii Pro300-takie wartości padają w recenzjach. Nie wiem jak to osiągnęli. Sposoby na osiągnięcie takiego rezultatu są różne, Lelit np. celowo przegrzewa bojler w pierwszej fazie nagrzewania. Sage ma dodatkową grzałkę. Może zamiast negować i pisać na zasadzie "Ascaso z podobnym bojlerem się długo nagrzewało to konkurencja też będzie się długo nagrzewać" przeanalizować spokojnie to rozwiązanie... Świat idzie do przodu...

Jeszcze raz więc napiszę - grupa kawowa nie jest nisko położona. Położona jest wyżej niż w niektórych ekspresach domowego użytku - 13,5 cm od tacki ociekowej.
W zestawie z kolbą efekt jest taki, że trudno podłożyć wagę. Są ekspresy w których miejsca jest więcej. Dla mnie obsługa tego ekspresu była niezbyt wygodna. Również moi goście-kawosze negatywnie ocenili ergonomie tego rozwiązania. I tylko tyle. Jak ktoś nie używa wagi albo z innych powodów mu to nie przeszkadza to przecież może w ogóle ten punkt pominąć. Przecież to nie jest maszyna gastronomiczna by braki w ergonomii ją wykluczał...

Należałoby jednak tę opinię w rozsądny sposób uzasadnić. Tego rozsądnego uzasadnienia mi tu zabrakło.

Co jeszcze wymaga uzasadnienia?
« Ostatnia zmiana: 02 Wrzesień 2021, 13:06:16 wysłana przez skansen »

Offline tom517

• Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
« Odpowiedź #23 dnia: 02 Wrzesień 2021, 13:10:01 »
Wokół mamy tyle sponsorowanych pseudorecenzji, że dobrze jak ktoś czasami napisze prawdziwe odczucia.

Offline Gmtb

• ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
« Odpowiedź #24 dnia: 02 Wrzesień 2021, 13:15:13 »
@skansen - czas ten wywnioskowałem właśnie z analizy recenzji, jak poniżej. Chyba że od jej czasu coś się zmieniło.
1. wg producenta ekspres jest gotowy po 5min grzania co moim zdaniem jest niemożliwe, jak to wygląda w rzeczywistości?
Teoretycznie, w 5 minut osiągniemy zadaną na PiDzie temperaturę, ale w praktyce 10 minut to minimum jeśli zależy n
am na względnie rozgrzanej grupie

Piszesz o przegrzewaniu bojlera. Idąc tym tropem Dream'a PID wygrzejesz w 5 minut. Fakt trzeba to zrobić manualnie ale po włączeniu ustawiasz na PID 120 stopni i po 5 minutach wracasz na 94, robisz spust i gotowe.

Offline MSL

• Ekspres: Decent, ECM Technika IV Profi, Orchestrale Nota
  • Młynek: Ceado E37S, Ceado E37J, Ceado E6P, Compak K3
« Odpowiedź #25 dnia: 02 Wrzesień 2021, 13:18:59 »
Nie spodziewałem się po @skansen pochlebnej opinii. I chyba nikt trzeźwo myślący na tym Forum też się tego nie spodziewał. Miło by było jednak gdyby chociaż raz się przełamał i dał nieco tylko bardziej obiektywną. Nie byłoby wówczas tej niepotrzebnej burzy w szklance wody. Generalnie recenzje powinny być pisane przez osoby niezaangażowane "uczuciowo" po żadnej stronie.
Oczywiście można mieć negatywną opinię o każdym opisywanym tu sprzęcie. Należałoby jednak tę opinię w rozsądny sposób uzasadnić. Tego rozsądnego uzasadnienia mi tu zabrakło.

Możesz to jakoś uzasadnić? Szczególnie pierwsze dwa zdania.

Przeczytałem jeszcze raz, co napisał, następnie Twoje wątpliwości oraz Gmtb, przeczytałem odpowiedzi Skansena i nie rozumiem, o co dokładnie chodzi. Uzasadnił prawie każdy swój punkt, który poddałeś pod wątpliwość. Widzę póki co jeden, który jest dyskusyjny(gotowość pracy). Natomiast czy się zgadzasz z tym uzasadnieniem czy nie to już zupełnie inna kwestia - nie mająca przełożenia na obiektywność tego, co napisał Skansen. Teraz to dla mnie brzmi jakbyś zwyczajnie dyskredytował Skansena aby podważyć jego recenzję sprzętu, którym Ty handlujesz, bo nie jest pochlebna.

Moje zdanie jest takie, że Dream PID jest ekspresem, który przede wszystkim ma wyglądać i za to płacisz. W pozostałych elementach nie wyróżnia się na plus i dla mnie konkurencyjne sprzęty oferują więcej lub lepiej w istotnych z mojego punktu widzeniach aspektach. Czy da się na nim zrobić dobre espresso? Pewnie, że sie da, nikt tego nie neguje; tak samo jak i się da na sprzęcie za 1500 zł.
« Ostatnia zmiana: 02 Wrzesień 2021, 13:27:41 wysłana przez MSL »

Offline Psyche Mężczyzna

• Ekspres: kawiarka, V60, aeropress, Lelit Bianka v3
  • Młynek: Niche Zero, 1zpresso K-plus
« Odpowiedź #26 dnia: 02 Wrzesień 2021, 13:27:46 »
W recenzji są wymienione plusy i minusy tak jak być powinno, nie ma ideału nawet za 20 000 zł.  Dzięki skansen za  świetną recenzje :poklon: Myślę dużo osób z niej skorzysta w przyszłości i sami zdecydują czy ten ekspres jest dla nich czy mają  szukać czegoś innego. Każdy z nas oczekuje coś innego, a poprawna recenzja ułatwiają wyrób tego czy innego produktu

Offline Jozin von Bazin

« Odpowiedź #27 dnia: 02 Wrzesień 2021, 14:24:16 »
Nisko położona grupa kawowa.
Kiedyś większość ekspresów miała nisko umieszczone , w dzisiejszym mniemaniu, grupy kawowe, i było ok. Nieco ponad 6 cm, i taką wysokość miały filiżanki do espresso i cappuccino. Zaletą takiego rozwiązania jest „krótka” droga kawy między grupą, a filiżanką, w czasie której kawa się nie schładza. Przy wyżej położonej grupie, żeby się tego ustrzec, trzeba podnosić wyżej filiżankę albo stosować jakieś podwyższenia na kratce ociekowej. Niska grupa jakąś wadą nie jest, trzeba tylko mieć odpowiednio niskie filiżanki. Waga pod filiżankę może się nie zmieścić, ale przy jakimś doświadczeniu, niezbędna nie jest. Można zważyć uzysk, żeby wiedzieć czy jest ok.
Zgadzam się z WS, nadal wiele fajnych ekspresów ma nisko grupę. Plus niskiej grupy też taki, że się dookoła mniej brudzi, chlapie. Nie można tego obiektywnie traktować jako wady.
Mnie się ten Dream Pid podoba, to jest designerski ekspres, ale nie pozbawiony cech użytkowych. Pomijanie w recenzji funkcji shot timera też jest nieuczciwe, nadal wiele ekspresów jest pozbawionych tej funkcji, programowa preinfuzja też się przydaje. W ekspresach, które miały shot timer nigdy nie podkładałem wagi pod filiżankę, czasem ważyłem kontrolnie kawę na wadze obok.

Porównanie do Profiteca jest nie fair, to jest 30% droższy ekspres, można w cenie różnicy mieć niezły młynek. Maszyny Sage mają taki design, że jakbym miał w domu postawić to bym sobie wolał żyły otworzyć  [emoji38] , ale co kto lubi, de gustibus i takie tam.
Ekspresy "jednoobwodowe" ( ? :) ) nie ustępują w spienianiu ekspresom "wieloobowodowym" , są od nich większości przypadków zdecydowanie lepsze.
Cała recenzja jest generalnie z d... i pokazuje wiedzę forumowo-jutubową piszącego.
Żeby nie było, nie przepadam za firmą Ascaso, ale dream pid sprawia dobre wrażenie. Znam lepsze ekspresy do 4tyś, ale rozumiem, że dla kogoś ważny jest również design, a o to trudno wśród obecnie produkowanych eskpresów.
Gdyby ktoś miał do wydania te 4tyś to sugerowałbym próby polowe,  po prostu pojechać i zrobić samemu kilka espresso, cappuccino. Za użytkownikiem Janusz też nie przepadam :), ale chyba u niego firmie można w ten sposób sprawdzić jak działa eskpres i za to wieeelki szacunek. Chyba, że nie to wyedytuję :) Maszyny Lelit to sobie można pooglądać w internecie i "wypróbować" na Youtube.  Coś co jest normalną praktyką w cywilizowanych krajach u nas jest rzadkością.

« Ostatnia zmiana: 02 Wrzesień 2021, 14:26:51 wysłana przez Jozin von Bazin »

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #28 dnia: 02 Wrzesień 2021, 14:37:06 »
Ekspresy "jednoobwodowe" ( ? :) ) nie ustępują w spienianiu ekspresom "wieloobowodowym" , są od nich większości przypadków zdecydowanie lepsze.

Ale HX pod ten jeden obwód też wpisujesz? Bo szczerze powiedziawszy nie wiem co w ty jedno-bojlerowcach miało by być lepszego do spieniania, no chyba że jeden bojler jest większy od parowego w dwubojlerowcu.
I ciągle wtedy dochodzi konieczność dogrzewania tego jednego bojlera. Na samo spanienie wpływu to nie ma, ale na wygodę użytkowania i szybkość ogromne. I to pewnie tym większy wpływ im ten jeden bojler jest większy.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 02 Wrzesień 2021, 15:12:27 »
Pomijanie w recenzji funkcji shot timera też jest nieuczciwe
Nie pominąłem, jest o tym napisane w recenzji.

Cała recenzja jest generalnie z d... i pokazuje wiedzę forumowo-jutubową piszącego.
Dziękuje za miłe słowa. Fajnie, że przemówiłeś po przerwie. Które to już Twoje wcielenie na forum? Trzecie czy któreś pominąłem?

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi