Młynek dostarczony szybko, fabrycznie zapakowany, dobrze zabezpieczony do transportu, z kompletem dokumentów - serdecznie dziękuję
@Janusz Młynek jest naprawdę solidnie wykonany, ciężki, metalowy, stabilny, ma gumowe nóżki (trzeba uważać, aby go nie przesuwać na siłę bo oczywiście zostają na blacie ślady gumy).
Ładnie się prezentuje i co ciekawe to pasuje do nowoczesnego wyglądu ekspresu Lelit. Kolorystycznie też wszystko jest zgodne, włącznie z kolorami lampek na obu urządzeniach.
Nie jest to opisane w instrukcji, ale przy pierwszym użyciu trzeba odkręcić małą śrubeczkę przy pomocy załączonego klucza, założyć pojemnik na kawę i dokręcić śrubkę. Na filmach na YouTube pojemnik jest po prostu nakładany na młynek co może być mylące.
Głośność pracy jest dla mnie w normie (szczególnie mi nie przeszkadza, dźwięk nie jest męczący), zbrylanie miałem tylko przy bardzo drobnym, testowym zmieleniu.
W ogóle przesadziłem z testowaniem bo wybrałem na początek prawie maksymalnie mielenie i zapchałem młynek. A mogłem wcześniej przeczytać forum.
Wadą młynka jest za to dla mnie bardzo duża retencja młynka, kawa zostaje w "dziubku", np. wczorajsza kawa wypadła mi dzisiaj z młynka przy uderzeniu w blat

Regulacja bardzo dokładna, śruba mikrometryczna robi robotę. Jest skala, ale bardzo zgrubna, nie znalazłem wskaźnika gdzie czytać ustawioną wartość skali mielenia. Młynek nie nadaje się więc praktycznie do używania na zmianę do dwóch odrębnych metod parzenia - nie wyobrażam sobie kręcenia kilkanaście czy kilkadziesiąt razy w celu zmiany stopnia zmielenia z espresso to Chemex-a (ja mam drugi młynek do metod alternatywnych więc mnie to nie dotyczy).
Ale najważniejsze jest to, że młynek świetnie mieli kawę, pozwala zrobić dobre espresso. Na razie jestem bardzo zadowolony z wyboru i z zakupu.