Autor Wątek: Zmieniłem Macap M2M na Ceado E6P i potrzebuję kilku rad  (Przeczytany 15155 razy)

Offline bagnet Mężczyzna

• Ekspres: Ascaso Steel Duo PID
  • Młynek: Ceado E6P
Zmieniłem Macap M2M na Ceado E6P i potrzebuję kilku rad
« dnia: 06 Sierpień 2021, 16:00:00 »
Cześć
Choć to mój pierwszy post, to w baristę bawię się od ponad 6 lat i to forum czytam też już parę ładnych lat.
Macapa mam od od początku, pijam 2-4 espresso/latte dziennie, czyli wychodzi mi ok. kg / miesiąc.
Na początek to był świetny młynek, ale od pewnego czasu mam przeczucie, że skokowa regulacja jest dla mnie ograniczeniem.
Druga sprawa to Macap, przez to, że jest mały i ma mocny silnik, to jest dość głośny, więc jak rano robię kawę, to budzę syna.
Trzecia sprawa to marzyło mi się, aby mniej kawy mi się rozsypywało na zewnątrz filtra, widziałem, że w dużych młynkach leci tak ładnie prosto do sitka.

Dzięki uprzejmości i pomocy @Antonio zamieniłem mój Macap M2M na Ceado E6P i dziś się nim bawię i potrzebuję kilku rad.

Pierwsze pytanie:
Jakie ustawienie macie do kawy espresso i latte? Ja po 8 próbach ciągle błądzę i nie mogę ustawić tak, aby mieć ładną cremę.
Pierwsze ustawienie mielenia na 0 (w moim młynku E6P można zejść poniżej 0 i dopiero po ok 8-10min kątowych blokują się żarna), kawa z młynka wylatywała zgranulowana, po próbie przepuszczenia wody przez portafilter w ogóle nie poleciała kawa.
Kolejne ustawienie na dużą 2 i woda przeleciała przez portafilter zabarwiając się, oczywiście lura do wylania.
I tak próbuję wcelować i nie cholery nie udaje mi się. Mam pewną wątpliwość, którą zamienię w...
Kolejne pytanie:
Czy w trakcie używania młynka to możliwe, że młynek przez pewien czas się "układa"?
Zaobserwowałem, że ustawiając pierwszy raz na ok 0,75, potem na 1,25, a potem znowu na ok na 0,75, uzyskałem inne przemiały i inną kawę.
No kurcze, to takie zabawy mnie sprowokowały do napisania postu, bo mogę tak cyzelować ustawienia, tylko...
Kolejne pytanie:
Kiedy ustawienia będą powtarzalne?
Chciałbym zrobić jutro małżonce pyszną latte, mam chwilę czasu na pobawienie się młynkiem, ale chętnie poczytam wszelkie rady, które mogą mi pomóc z ustawieniem tego młynka.

I jeszcze mój nowy nabytek i poprzednie (ciężkie) maleństwo. Widać, że hooper w Ceado zaczyna się niemal w tym miejscu, gdzie kończy się w Macapie.

« Ostatnia zmiana: 06 Sierpień 2021, 16:33:06 wysłana przez bagnet »
Siła spokoju.

Offline daniell Mężczyzna

• Ekspres: Expobar Brewtus IV, Gaggia Classic Pro (ex. Nuova Simonelli Oscar II, EC680)
  • Młynek: Niche Zero, Ceado E6P, Baratza Virtuoso
Odp: Zmieniłem Macap M2M na Ceado E6P i potrzebuję kilku rad
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Sierpień 2021, 18:29:25 »
Ja u siebie mieliłem na ujemnych ustawieniach, w okolicach -2 do -1,5 podziałki, w zależnosci od ziarna. Mlynek ma dosc sopra retencje, wiec po kazdej zmianie musisz puscic troche kawy na zmarnowanie. 1/4 podzialki to juz spora zmiana na tym mlynku
« Ostatnia zmiana: 06 Sierpień 2021, 18:32:20 wysłana przez daniell »

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Sierpień 2021, 18:37:05 »
Młynki on-demand posiadają retencję.
Po zmianie ustawień daj sobie przynajmniej 2 parzenia, aby mieć pewność przy 2-3, że masz faktycznie jednorodny przemiał na nowym ustawieniu.
Skoro na zero była za drobno, a na 2 za grubo to szukasz pomiędzy, ale to już wiesz, bo przecież robiłeś to samo na poprzednim młynku. 

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Sierpień 2021, 19:09:49 »
w baristę bawię się od ponad 6 lat
To jakieś narzędzie do dystrybucji posiadasz?

Ja mam 37S i zanim wstrzelę się w idealny przemiał danego ziarna, to zmieniam ustawy w końcowym etapie, co 25 tysięcznych, np: po ostatnim czyszczeniu i skręceniu żaren na styk, ustawiłem tarczę na "0". Obecne ziarna mielę do espresso, do sitka VST20 (22 gramowe też jest ok.) na 1,400 przy ratio 1:2, a zacząłem od 1,500, 2 shot zmniejszyłem na 1,450, następny na około 1,425 i skończyłem właśnie na 1,400.
》tertium non datur《

Offline bagnet Mężczyzna

« Odpowiedź #4 dnia: 06 Sierpień 2021, 20:14:20 »
Ja u siebie mieliłem na ujemnych ustawieniach, w okolicach -2 do -1,5 podziałki, w zależnosci od ziarna. Mlynek ma dosc sopra retencje, wiec po kazdej zmianie musisz puscic troche kawy na zmarnowanie. 1/4 podzialki to juz spora zmiana na tym mlynku
Na 0 się zbrylało i woda nie mogła przejść przez portafilter, to na minusie będzie pył. Ładny, ale nieprzepuszczalny dla wody.
Siła spokoju.

Offline bagnet Mężczyzna

« Odpowiedź #5 dnia: 06 Sierpień 2021, 20:15:32 »
Młynki on-demand posiadają retencję.
Po zmianie ustawień daj sobie przynajmniej 2 parzenia, aby mieć pewność przy 2-3, że masz faktycznie jednorodny przemiał na nowym ustawieniu.
Skoro na zero była za drobno, a na 2 za grubo to szukasz pomiędzy, ale to już wiesz, bo przecież robiłeś to samo na poprzednim młynku. 

No to mnie zmartwiłeś, czyli 3 kawy 7gram minimum? Dlatego nie mogłem się wstrzelić... eh... będę szukał spokojniej.
Siła spokoju.

Offline bagnet Mężczyzna

« Odpowiedź #6 dnia: 06 Sierpień 2021, 20:19:05 »
To jakieś narzędzie do dystrybucji posiadasz?

Ja mam 37S i zanim wstrzelę się w idealny przemiał danego ziarna, to zmieniam ustawy w końcowym etapie, co 25 tysięcznych, np: po ostatnim czyszczeniu i skręceniu żaren na styk, ustawiłem tarczę na "0". Obecne ziarna mielę do espresso, do sitka VST20 (22 gramowe też jest ok.) na 1,400 przy ratio 1:2, a zacząłem od 1,500, 2 shot zmniejszyłem na 1,450, następny na około 1,425 i skończyłem właśnie na 1,400.

Nieeee. po prostu parzę kawę w ekspresie kolbowym :D

Muszę przyjrzeć się tej skali, bo u mnie nie ma takiej dokładności jak w 37S (chyba?). Dzięki za podpowiedź, po pierwszych próbach wychodzi mi tak 1,3-1,4-1,5 właśnie. Teraz będę próbował się wstrzelić w przemiał, potem ustawię sobie wago-czas. A właśnie - czy zmiana ustawień o drobne wartości wpływa na wago-czas?
« Ostatnia zmiana: 06 Sierpień 2021, 20:25:14 wysłana przez bagnet »
Siła spokoju.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #7 dnia: 07 Sierpień 2021, 00:01:53 »
Hej, zatrzymaj się na chwilę. Pomyśl trochę. Zapomnij o istnieniu timerów i numerów na śrubie regulacyjnej. Uruchom silnik w trybie ręcznego sterowania i po prostu wypełnij sitko kawą -- możesz sprawdzić wagę. Wyrównaj, ubij tamperem i zrób espresso. Jeśli przepływ jest za mały i kawa zaparza się za długo, to przesuń śrubę w stronę grubego przemiału. W kanale wylotowym młynka masz jednak kawę zmieloną jeszcze na poprzednim ustawieniu -- usuń ją, włączając silnik na kilka sekund. Dalej od początku: kawa do sitka, tamper, espresso. Jesteś w pętli korygującej nastawy młynka...

Doza w sitku powinna być dopasowana do sitka -- tutaj sam musisz zadbać o powtarzalność. Gdy się już odnajdziesz ze stopniem zmielenia, możesz zająć się programowaniem timerów.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #8 dnia: 07 Sierpień 2021, 11:05:36 »
Zapomnij o istnieniu timerów i numerów na śrubie regulacyjnej.

Producenci młynków dają nam jakieś podziałki do tego byśmy mogli wrócić do zapamiętanych ustawień, ale zwykle te ustawienia różnią się między różnymi egzemplarzami, modelami... Nie ma innej metody niż kilka prób i błędów, by dojść do optymalnego ustawienia młynka. Myślę, że po kilku dniach na tyle się oswoisz, że zmiana ziarna na kolejną inną, będzie się wiązać tylko z szybką korektą ustawień śruby regulacyjnej. Trochę czasu i kawy trzeba zużyć, by się zaprzyjaźnić z młynkiem, a potem korzystanie zeń staje się proste :).
« Ostatnia zmiana: 07 Sierpień 2021, 11:11:15 wysłana przez Antonio »

Offline bagnet Mężczyzna

« Odpowiedź #9 dnia: 07 Sierpień 2021, 12:13:27 »
Hej, zatrzymaj się na chwilę. Pomyśl trochę. Zapomnij o istnieniu timerów i numerów na śrubie regulacyjnej. Uruchom silnik w trybie ręcznego sterowania i po prostu wypełnij sitko kawą -- możesz sprawdzić wagę. Wyrównaj, ubij tamperem i zrób espresso. Jeśli przepływ jest za mały i kawa zaparza się za długo, to przesuń śrubę w stronę grubego przemiału. W kanale wylotowym młynka masz jednak kawę zmieloną jeszcze na poprzednim ustawieniu -- usuń ją, włączając silnik na kilka sekund. Dalej od początku: kawa do sitka, tamper, espresso. Jesteś w pętli korygującej nastawy młynka...

Doza w sitku powinna być dopasowana do sitka -- tutaj sam musisz zadbać o powtarzalność. Gdy się już odnajdziesz ze stopniem zmielenia, możesz zająć się programowaniem timerów.

Taki jest plan! :)

Dzisiejsza kawa była... w miarę. Małżonka stwierdziła, że była nieco wodnista, ale udało mi się uzyskać nieco cremy, więc jestem na dobrej drodze. Teraz tylko odrobinę zmniejszać grubość przemiału, aż do trafienia, gdy smak będzie pełny, ale nie przepalony.

Niestety teraz mam wagę z dokładnością do 1g, ale już do mnie jedzie waga z dokładnością 0,01g więc po ustawieniu przemiału pobawię się z czaso-wagą. Ale to już będzie prostsze i mniej zużywające kawę.

Tym niemniej wskazówki się przydały, okolice 1,3 -1,4 są właściwe. Oczywiście, nie chodzi o dokładność, bo to nie są urządzenia kalibrowane, ale żeby zacząć od czegoś sensowenego.
No i informacja o retencji i konieczności przepuszczenia odrobiny kawy przez rurkę też się przydała.

Po wczorajszej lekkiej panice pt. "kurde, kompletnie nie tak!!" dziś już jest spokojniej.

Podoba mi się start-stop przyciskiem, a nie jak w Macapie dociskiem kolby. Można fajnie ustawić sobie potem czas do powtarzalnej dozy i przewiduję, że będzie to bardzo proste.
Podoba mi się ładna strużka kawy wsypująca się do sitka, uformowana tak, że nic nie wylatuje poza sitko.
66% oczekiwań spełnionych.
Jeszcze jak uzyskam kawę lepszą niż z Macapa, to będę zadowolony z zakupu w 100%.

Siła spokoju.

Offline bagnet Mężczyzna

« Odpowiedź #10 dnia: 12 Sierpień 2021, 11:12:14 »
Szanowni!
Prośba o poradę.
Miałem Macapa i robiłem całkiem dobrą kawę, ale wydawało mnie się, że jednak można lepiej. Sypałem kawę na oko, na końcu wychodziła przyzwoita kawa, z sitka wypadało ładne ciasteczko, było w miarę ok.

Mam teraz Ceado, super sprzęt i zacząłem wszystko robić zgodnie ze sztuką. Sypię 14g do sitka 14g i bez względu na stopień przemiału (dawno już wszedłem w dużo drobniejszy przemiał niż na Macapie) zawsze wychodzi wodnista kawa i błoto w sitku.

Wiem, że dobra kawa to:
- dobre ziarna
- właściwy przemiał
- odpowiednia ilość kawy w sitku
- odpowiedni docisk temperem
- czas ekstrakcja zgodna z ilością kawy w sitku (używam kieliszków z miarką).

Mam dobre ziarna.
Przemiał reguluję powoli i małymi kroczkami w dół do coraz drobniejszego, zaraz przestanie mi lecieć woda z portafiltru.
Kawę sypię jak wynika z sitka, specjalnie kupiłem wagę z dokładnością 0,01g i sypię ile należy.
Temperem ubijam z wyczuciem (ponad 5 lat już robię kawę, wiem o co chodzi).
Ekstrakcja właściwa.

Mam mieć w d... wagowe ilości kawy i robić po staremu?
Wrócić do sypania na oko?
Czy robienie kawy zgodnie ze sztuką, gdy dobieraliście ilość kawy zgodnie z sitkiem u Was też skończyło się porażką?
Siła spokoju.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #11 dnia: 12 Sierpień 2021, 11:25:10 »
Waga służy jedynie do naszej orientacji, jest dodatkowym wskaźnikiem, całkiem precyzyjnym. Najważniejszą jednak wydaje się objętość kawy w sitku w powiązaniu z geometrią, jakością sitka. Rób na oko, a potem sobie zważ dla orientacji masę kawy.
Przez pierwsze kilka kg, nowy młynek, nowe żarna mogą nieco odbiegać od ideału, tną zbyt równo. Do not worry, oswojenie się z nowym urządzeniem trwa jakiś czas.
« Ostatnia zmiana: 12 Sierpień 2021, 11:27:16 wysłana przez Antonio »

Offline jakub_stanecki Mężczyzna

• Ekspres: La Pavoni Europiccola, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Arco
« Odpowiedź #12 dnia: 12 Sierpień 2021, 11:29:07 »
Mam mieć w d... wagowe ilości kawy i robić po staremu?
Wrócić do sypania na oko?
Czy robienie kawy zgodnie ze sztuką, gdy dobieraliście ilość kawy zgodnie z sitkiem u Was też skończyło się porażką?

Każda kawa, w zależności od rodzaju samej kawy, stopnia wypału i wilgotności ma inną wagę przy tej samej objętości, zmienia się to też przy zmienia mielenia

zrób tak jak robiłeś do tej pory - czyli do pełna ;) możesz zrobić test monety (na ubitą kawę kłądziesz monetę - np 50gr - zapinasz kolbe, odpinasz - moneta powinna być delikatnie wciśnieta, jak nie jest - za mało kawy, jak jest do końca - za dużo kawy)

i wtedy zważ ilość kawy jaka Ci się zmieściła i masz punkt wyjścia - i bawisz się już raczej grubością mielenia a nie ilością kawy
Never Give UP †

Offline tom517

• Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
« Odpowiedź #13 dnia: 12 Sierpień 2021, 11:30:21 »
Myślę że młynek  tzw. single dosing będzie najlepszym rozwiązaniem w Twoim wypadku.

Offline bagnet Mężczyzna

« Odpowiedź #14 dnia: 12 Sierpień 2021, 11:35:26 »
Waga służy jedynie do naszej orientacji, jest dodatkowym wskaźnikiem, całkiem precyzyjnym. Najważniejszą jednak wydaje się objętość kawy w sitku w powiązaniu z geometrią, jakością sitka. Rób na oko, a potem sobie zważ dla orientacji masę kawy.
Przez pierwsze kilka kg, nowy młynek, nowe żarna mogą nieco odbiegać od ideału, tną zbyt równo. Do not worry, oswojenie się z nowym urządzeniem trwa jakiś czas.

Czyli olać wagę i skupić się na objętości odpowiedniej. Rozumiem, dziękuję!

Każda kawa, w zależności od rodzaju samej kawy, stopnia wypału i wilgotności ma inną wagę przy tej samej objętości, zmienia się to też przy zmienia mielenia

zrób tak jak robiłeś do tej pory - czyli do pełna ;) możesz zrobić test monety (na ubitą kawę kłądziesz monetę - np 50gr - zapinasz kolbe, odpinasz - moneta powinna być delikatnie wciśnieta, jak nie jest - za mało kawy, jak jest do końca - za dużo kawy)

i wtedy zważ ilość kawy jaka Ci się zmieściła i masz punkt wyjścia - i bawisz się już raczej grubością mielenia a nie ilością kawy

Dzięki! tak zrobię i zobaczę, ile to wychodzi wagowo i objętościowo.
Stary jestem, ale ciągle niecierpliwy... :D :D

Myślę że młynek  tzw. single dosing będzie najlepszym rozwiązaniem w Twoim wypadku.

No way! Nie zmienię już młynka :)
Bardzo mi się podoba, żę mogę ustawić czas zmielenia na np. 0,3s. Ręcznie tyle nie uchwycę. :D

« Ostatnia zmiana: 12 Sierpień 2021, 11:40:29 wysłana przez bagnet »
Siła spokoju.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi