Cześć
Choć to mój pierwszy post, to w baristę bawię się od ponad 6 lat i to forum czytam też już parę ładnych lat.
Macapa mam od od początku, pijam 2-4 espresso/latte dziennie, czyli wychodzi mi ok. kg / miesiąc.
Na początek to był świetny młynek, ale od pewnego czasu mam przeczucie, że skokowa regulacja jest dla mnie ograniczeniem.
Druga sprawa to Macap, przez to, że jest mały i ma mocny silnik, to jest dość głośny, więc jak rano robię kawę, to budzę syna.
Trzecia sprawa to marzyło mi się, aby mniej kawy mi się rozsypywało na zewnątrz filtra, widziałem, że w dużych młynkach leci tak ładnie prosto do sitka.
Dzięki uprzejmości i pomocy
@Antonio zamieniłem mój Macap M2M na Ceado E6P i dziś się nim bawię i potrzebuję kilku rad.
Pierwsze pytanie:
Jakie ustawienie macie do kawy espresso i latte? Ja po 8 próbach ciągle błądzę i nie mogę ustawić tak, aby mieć ładną cremę.Pierwsze ustawienie mielenia na 0 (w moim młynku E6P można zejść poniżej 0 i dopiero po ok 8-10min kątowych blokują się żarna), kawa z młynka wylatywała zgranulowana, po próbie przepuszczenia wody przez portafilter w ogóle nie poleciała kawa.
Kolejne ustawienie na dużą 2 i woda przeleciała przez portafilter zabarwiając się, oczywiście lura do wylania.
I tak próbuję wcelować i nie cholery nie udaje mi się. Mam pewną wątpliwość, którą zamienię w...
Kolejne pytanie:
Czy w trakcie używania młynka to możliwe, że młynek przez pewien czas się "układa"?Zaobserwowałem, że ustawiając pierwszy raz na ok 0,75, potem na 1,25, a potem znowu na ok na 0,75, uzyskałem inne przemiały i inną kawę.
No kurcze, to takie zabawy mnie sprowokowały do napisania postu, bo mogę tak cyzelować ustawienia, tylko...
Kolejne pytanie:
Kiedy ustawienia będą powtarzalne? Chciałbym zrobić jutro małżonce pyszną latte, mam chwilę czasu na pobawienie się młynkiem, ale chętnie poczytam wszelkie rady, które mogą mi pomóc z ustawieniem tego młynka.
I jeszcze mój nowy nabytek i poprzednie (ciężkie) maleństwo. Widać, że hooper w Ceado zaczyna się niemal w tym miejscu, gdzie kończy się w Macapie.