Autor Wątek: Ekspres do 700 zł  (Przeczytany 10145 razy)

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
Odp: Ekspres do 700 zł
« Odpowiedź #15 dnia: 03 Sierpień 2021, 21:19:05 »
Zastanowie się jeszcze ale na ten moment chyba pójdę w strone Delonghi
Ładnie się prezentuje:

https://m.olx.pl/d/oferta/ekspres-i-mlynek-zarnowy-delonghi-CID99-IDKNQXX.html
》tertium non datur《

Offline Jakub09

« Odpowiedź #16 dnia: 04 Sierpień 2021, 01:26:46 »
Cytuj (zaznaczone)
Dziękuje wszystkim za pomoc i zainteresowanie. Zastanowie się jeszcze ale na ten moment chyba pójdę w strone Delonghi plus jakis ręczny młynek.

Posiadam ten ekspres i polecić go nie mogę. Sam kilka lat temu czytałem to forum i tłumaczyłem sobie, że nie może być tak źle, jak tu piszą i że chyba są tu sami fanatycy i przesadzają niemiłosiernie z wymaganiami co do maszyny. Wydawali mi się wręcz bufonami. Nie uważałem wtedy, że mam jakieś wymagania w stosunku do pitej kawy, ale jednak dzisiaj nie kupiłbym tego ekspresu, bo koledzy z forum mieli rację.

Po pierwsze: jak zmielisz młynkiem ręcznym (u mnie Timemore C2) kawę jak na espresso, to a) bardzo się zmęczysz, b) zatkasz dziurkę w sitku i kawy nie zrobisz.
Po drugie: mam też młynek KG79 i on na najniższym ustawieniu mieli dosyć grubo, na pewno za grubo na espresso, ale na tyle grubo, aby nie zatkać sitka. Poza tym okazało się, że nie jest on taki żarnowy jak go opisuje producent.
Po trzecie: nie jestem zadowolony z dyszy spieniającej, nie potrafię uzyskać spienionego mleka o konsystencji jogurtu Zabawę w latte art można sobie odpuścić.
Po czwarte: można robić przeróbkę sitka z ciśnieniowego na nieciśnieniowe, aby uzyskać coś bardziej zbliżonego do espresso, ale dużo z tym zachodu.
Po piąte: ten ekspres nie doparza kawy.
Po szóste: nie czuję różnicy między marketówką, a dobrą kawą z palarni. Ten ekspres został stworzony pod zwietrzałe mielone kawy marketowe, stąd ma taką, a nie inną budowę (m.in. ciśnieniowe sitko).

Z racji braku funduszy na porządny ekspres zakupiłem sobie urządzenia do metod alternatywnych (wagę hario, młynek ręczny, chemex, drip V60 i aeropress) i odkrywam smaki kaw specialty. Najbardziej lubię robić kawę w dripie, a jak się spieszę to w aeropresie. Na sprzęt wydałem w sumie tyle co na DeLonghi, a dopiero teraz odkryłem smak kawy, czyli to czego ten ekspres nigdy mi nie dał. A teraz zbieram pieniądze na Lelit Elizabeth.

Co do tanich ekspresów (i młynków) - James Hoffmann na YT robił kiedyś testy. Polecam obejrzeć, nie wszystkie tanie są do niczego.

Offline lordlolek

• Ekspres: Kazak Rota 2
  • Młynek: Goat Arco
« Odpowiedź #17 dnia: 04 Sierpień 2021, 10:04:55 »
@Czesiu1237 jeśli wybierasz timemore, to zwróć uwagę że do kolbowego trzeba kupić tę droższą wersję za około 700 zł (g1), sam producent nie poleca c2 ani slim do espresso i jako posiadacz c2 mocno potwierdzam. Raz z ciekawości ustawiłem na dozwolone minimum żeby robić kawę po turecku i dosłownie 30 minut kręciłem 11 gram. Te modele są tylko pod alternatywne sposoby, jak kawiarka lub AP.

Co do delonghi dedica sam chciałem od tego eksrpesu zacząć ale im dłużej szukałem (głównie na tym forum) tym bardziej mi przechodziło. Można nawet zobaczyć jak dużo tu jest tematów z problemami z delonghi w tytule.

Osobiście polecam kawiarka lub AP + ręczny młynek

Offline Czesiu1237

« Odpowiedź #18 dnia: 04 Sierpień 2021, 15:27:43 »
Juz zgłupiałem totalnie. Nie chodzi mi o espresso tylko o zwykłą kawę. Ekspres kupuje z myślą o tym, żeby było szybko i wygodnie ale też, żeby smak kawy był lepszy od zmielonej Lavaza Oro z biedry.
Mój budżet to maks tysiąc zł na wszystko tj. Młynek plus ekspres kolbowy.

Offline Koziołek

• Ekspres: Aeropress, Chemex6, V60Decanter, LaSpazialeS1, Rota
  • Młynek: Rhinoware, GraefCM702, Tura, NicheZero
« Odpowiedź #19 dnia: 04 Sierpień 2021, 15:40:30 »
@Czesiu1237 więc może jeszcze więcej poczytaj forum zanim podejmiesz decyzję o zakupie. Ekspres kolbowy, jakikolwiek!, przygotowuje kawę typu espresso - bazę pod inne napoje. Kwestia co rozumiesz przez kawa czarna. Bo jak chcesz w ekspresie kolbowym parzyć kubek czarnej kawy o pojemności 250ml to raczej skieruj się w kierunku ekspresu automatycznego aniżeli kolbowego. Nikt nie chce Ci jeszcze bardziej mieszać ale też żeby nie okazało się, że kupisz coś co nie odpowiada Twoim oczekiwaniom.

Offline jakub_stanecki Mężczyzna

• Ekspres: La Pavoni Europiccola, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Arco
« Odpowiedź #20 dnia: 04 Sierpień 2021, 15:44:32 »
To może pomyśl nad jakimś prostym automatem? jeśli zdecydujesz się na używkę  - znajdziesz coś fajnego, jeśli nowy - dozbieraj do ok  1200-1300zł i popytaj Michała z Konesso czy nie mają czegoś z outletu - napewno da się

ale za 700... lepiej kawiarkę albo Aeropres lub Phin i dobry młynek - np 1Zpresso Q2 albo JX
Never Give UP †

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #21 dnia: 04 Sierpień 2021, 15:48:13 »
Ilość możliwości jest bardzo duża. Dlatego najlepiej zacząć od młynk. Na początek polecałbym:

- młynek a np. ręczny Timemore lub elektryczny z tych co wspominałem do ok 350 zł.
- AeroPress jako uniwersalne narzędzie do zaparzania + french press do spieniania mleka
lub  ekspres niskociśnieniowy np. Severin okolice niecałych 200 zł. Czasem powystawowe można poniżej 100 znaleźć na allegro. Lub inny prosty ekspres. Raczej firm które się zajmują tematyką kawową niż całym AGD. np wspomniane De Longhi, Gaggia.
- ekspres przelewowy żeby na raz sporo kawy można było prosto z robić. Może być z młynkiem co ułatwi jeszcze prawe.

Właściwie to cały zestaw możesz w 1000 zł spokojnie zmieścić. Ja bym wybrał jednak jakiś tańszy zestaw i do tego jakieś fajne szkolenie home baristy, żeby nauczyć się przy pomocy wybranych narzędzi otrzymać dobre rezultaty. Ewentualnie poprosić kogoś o pomoc, żeby Cię przeszkolił. Bo co innego czytanie o czymś i oglądanie, a co innego na żywo. Rezultatów z filmiku nie spróbujesz i nie porównasz np. złej ekstrakcji i dobrej.
« Ostatnia zmiana: 04 Sierpień 2021, 15:52:16 wysłana przez krystians »

Offline Czesiu1237

« Odpowiedź #22 dnia: 04 Sierpień 2021, 15:50:47 »
Im dłużej przeglądam forum i komentarze to zaczynam dochodzic do wnioaku że właśnie ekspres przelewowy będzie dla mnie najlepszym rozwiązaniem. Oczywiście najlepiej jakby był z młynkiem.

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #23 dnia: 04 Sierpień 2021, 15:58:33 »
Najlepiej spróbuj w jakiejś dobrej kawiarni albo u osoby któa ma taki sprzęt i zobacz czy taka kawa Ci pasuje. Czarna jest super z przelewu, problem może być kawa mleczna, bo będzie bardzo wodnista. Wtedy można się zastanowić nad opcją posiadania młynka i mielenia w nim do różnych metod + kawiarka + ekspres przelewowy bez młynka. I tak taki zestaw zmieścisz spokojnie w 700 zł, więc zostaje Ci jeszcze 300 zł na kawę i szkolenie.

Offline Czesiu1237

« Odpowiedź #24 dnia: 04 Sierpień 2021, 16:05:21 »
@krystians Ja osobiście z mlekiem i cukrem kawy nie pije, żona lubi lury z mlekiem woęc akurat by sie zgadzało [emoji38]. Widziałem, że w innym temacie wspomnialeś też o takim urządzeniu jak Melitta Caffeo Solo które obecnie kosztuje z 1100 zł a jest to niby automat z młynkiem.

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #25 dnia: 04 Sierpień 2021, 16:10:23 »

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #26 dnia: 04 Sierpień 2021, 16:18:20 »
Tak, taki ekspres Melitta Caffeo Solo ma mój tato od ponad roku i jest zadowolony. W promocjach można znaleźć poniżej 1000 zł. Tyle że jest dość głośny, tacie akurat to nie przeszkadza bo kuchnia jest duża i daleko od np sypialni. Model Melitta Purista jest trochę nowocześniejszy i dużo cichszy, a niezbyt droższy, bo widzę że niecałe 1400 zł kosztuje. Jednak automat, to automat, tam maksymalna doza kawy jest bodajże w okolicach 12 g, czyli nie powinno się z tego robić więcej niż niedużą szklankę napoju zrobić, bo będzie niesmacznie. Jeśli chcesz dużo kawy na raz zrobić, to ekspres przelewowy jest lepszy. Jeśli chcesz filiżankę kawy, to automat jest ok. Tyle że musisz codziennie opróżnić pojemnik na wodę, przepłukać grupę zaparzającą. Co jakiś czas w zależności od twardości wody odkamienić, trzeba też czyścić grupę tabletkami jeśli chce się żeby ekspres się nie psuł, a kawa nie smakowała zjełczałymi olejkami.
« Ostatnia zmiana: 04 Sierpień 2021, 16:31:38 wysłana przez krystians »

Offline Czesiu1237

« Odpowiedź #27 dnia: 04 Sierpień 2021, 16:31:47 »
Czyli rzeczywiście ten ekspres przelewowy Aromafresh będzie strzałem w dziesiątke. Szczególnie, że cena jest super a wystarczy wsypać dobre ziarenka, wybrać ilość i grubość ziaren i kawa sama leci :taniec:

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #28 dnia: 04 Sierpień 2021, 16:33:32 »
Tak, jak chcesz zrobić delikatnej czarnej kawy na kilka kubków na raz, to jest to co powinny być dobrym rozwiązaniem. Przy ekpresie przelewowym problemem będzie natomiast zrobienie mniejszej ilości niż pół litra.

Offline Czesiu1237

« Odpowiedź #29 dnia: 04 Sierpień 2021, 16:37:55 »
Dziękuje wszystkim za poradę i pomoc w wyborze odpowiedniego sprzętu. W przyszłym tygodniu wypłata, to zamówie AromaFresh, jakieś filtry i poszukam dobrej kawy  :pycha:

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi