Autor Wątek: Termometr do grupy E-61  (Przeczytany 23570 razy)

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Termometr do grupy E-61
« dnia: 25 Kwiecień 2013, 07:16:58 »
Zestaw wykonany przez znajomego automatyka, jeszcze przed "ostatecznym montażem" ale już po rozruchu  ;)
Jest to alternatywne rozwiązanie do gotowego zestawu zakupionego u Erica. Zestaw taki zostanie opisany w kolejnych postach.

Zestaw przed montażem:
http://img267.imageshack.us/img267/2014/imag0112n.jpg
Termometr do grupy E-61

Sterownik pracujący jako wyświetlacz, jeszcze przed poprawną konfiguracją:
http://img706.imageshack.us/img706/8084/imag0113ax.jpg
Termometr do grupy E-61

I pracujący zestaw, wciąż w stanie surowym:
http://img688.imageshack.us/img688/2149/imag0114kb.jpg
Termometr do grupy E-61

Przede mną jeszcze zakup pudełka na sterownik, wymyślenie miejsca gdzie je umiejscowić, przeprowadzenie przewodów w sposób nieco dyskretniejszy, ew. podpięcie zasilania sterownika pod zasilanie ekspresu. Tego ostatniego nie jestem pewien, z jednej strony to będzie najwygodniejsze rozwiązanie, z drugiej - pomiaru temperatury potrzebuję w zasadzie wyłącznie w czasie ekstrakcji.
Aha, zwiększyłem dokładność wyświetlania do 0,1*C, większa wydała mi się całkowicie zbędna :D
Montaż jest banalny - wykręcamy jedną śrubę (imbusem) a wkręcamy inną. Wetknąć termoparę w dziurę każdy facet chyba potrafi :D

Pierwsze wrażenia
W pełni rozgrzany ekspres osiąga temperaturę grupy na poziomie do 98,3*C. Pierwsze sekundy flushu to oczywiście wzrost temp o ok. 1,5*C, potem następuje chwilowe zatrzymanie i szybki spadek temperatury. Od chwili zatrzymania płukania grupy wciąż się ona wychładza i spada jeszcze o ok. 5*C. Tak więc chcąc uzyskać temp. 90*C zatrzymuję flush gdy wyświetlacz wskaże mi ok. 95*. Po ok 10 s następuje stabilizacja wskazań. Sama ekstrakcja przebiega z niewielkim wzrostem temp. na poziomie 0,2-0,8*. Jak widać E61 charakteryzuje się dużą bezwładnością. Kolejna ekstrakcja zaraz po pierwszej (powiedzmy po 2 minutach) to juz nieco wyższa temp (o ok. 1-2*C) - mimo że przed jej uruchomieniem wskazania nie zmieniły się. Stąd wniosek, że KAŻDA kolejna wymaga flusha w celu wstrzelenia się w zadaną temperaturę (widocznie w czasie tych 2 minut na tyle ogrzewa się woda w bojlerze, że powoduje ogrzanie grupy o te 1-2* - spodziewałem się tego ale po nieco dłuższym czasie).

Koszty
Koszty takiego rękodzieła nie są niestety niskie. Sam sterownik to ok 200 zł, do tego termopara, opakowanie, kable i koszty wykonania pochewki. Mnie zestaw testowy kosztował przysłowiowe "Bóg zapłać!" - niestety to tylko taki jednorazowy strzał. Może uda się skompletować tańszy zestaw.

Wnioski
Juz pierwsze próby pokazały jak kardynalne błędy popełniałem dotychczas - przede wszystkim zbyt krótki flush, który nie schładzał odpowiednio grupę. Po drugie widzę, że wstrzelenie się w odpowiednią temperaturę bez pomiaru jest praktycznie niemożliwe, bo zmiany temperatury następują bardzo szybko. Teraz, gdy doszła kolejna zmienna zabawa z ekspresem jest jeszcze lepsza :D

Uzupełniam:
Sterownik PID zastosowany w opisanym przeze mnie przypadku jest spora przesadą (miałem więc użyłem, żeby nie wydawać dodatkowych pieniędzy). Pracuje on wyłącznie jako termometr. Równie dobrze może go zastąpić dowolny miernik temperatury z termoparą za duuuużo mniejsze pieniądze. Opisany układ nie ma tez nic wspólnego z automatycznym sterowaniem temperaturą

« Ostatnia zmiana: 30 Kwiecień 2013, 10:12:33 wysłana przez spinka2 »

• Administrator
Odp: Termometr do grupy E-61
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Kwiecień 2013, 07:20:13 »
Filmik przedstawiający jak zmienia się temperatura grupy podczas flusha:
Jak widać, początkowo rośnie, potem chwilowe zatrzymanie i gwałtowny spadek. Nawet po wyłączeniu pompy jeszcze przez kilkanaście sekund temperatura spada - z uwagi na bezwładność cieplną grupy (w końcu to kawał mosiądzu). Obrazuje on jak trudno wstrzelić się w określoną temperaturę "na czuja".

Offline Maciej1 Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Jednobojlerowiec
  • Młynek: Fio F64 Evo
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Kwiecień 2013, 08:57:16 »
Krzysztof, a jak z tymi śrubkami? Jest mozliwość wyprodukowania kolejnych?
W młynie: ziarna

• Administrator
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Kwiecień 2013, 09:00:43 »
Pamiętam o Tobie. Podobno są robione, tylko jak nie mój znajomy  to tokarz są albo na chorobowym albo na urlopie. Miały być w piątek ostatni, ale nie chciałem nic pisać żeby głupio nie wyszło i miałem rację. Mają być, ale kiedy to nie potrafię ci odpowiedzieć.

Offline Maciej1 Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Jednobojlerowiec
  • Młynek: Fio F64 Evo
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Kwiecień 2013, 09:48:45 »
No to czekam, dzięki!
W młynie: ziarna

Offline gsh

• Ojciec Założyciel
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Kwiecień 2013, 10:04:39 »
Spinka z termometrem dopiero można tak naprawdę przekonać się co dzieję się podczas strzału i jak ważne jest przelanie odpowiedniej ilości wody wcześniej. Ja na początku jak założyłem termometr to mnie szlag trafiał że to wszystko tak różowo nie wygląda nawet w maszynie za parę tysięcy i ile trzeba nabyć doświadczenia jeszcze, ile się nakombinować z tym momentem wstrzelenia się w odpowiednie warunki.
Termometr moim zdaniem powinien być standardowym wyposażeniem !
Ja od dobrego miesiąca jak nie więcej zjechałem mocno z temperaturami w dół. W tej chwili początkowe zlanie wody przeciągam aż do ok 95,6-95,0 st C i dopiero startuję. Mam fajny stabilny strzał w okolicach 91st i bardzo mi podchodzi smakowo takie espresso. Teraz będzie trochę więcej czasu z uwagi na majowy weeekend więc spróbuję się pobawić temperaturą strzału ok 89-90 st.
Wreszcie muszę podłączyć u siebie dodatkowy termometr i wcisnąć w sitko termoparę aby sprawdzić jak ma się temperatura na sitku ( ciasteczko ) z tą pokazaną na termometrze zamontowanym w grupie.

Spinka dalej podziw za montaż PIDa do pomiaru temperatury :) Trzeba by jasno tutaj napisać, aby ktoś nie pomyślał że PID do tego jest potrzebny, że można użyć zwykły termometr ! To nie jest PIDowanie a tylko pomiar temperatury.

• Administrator
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Kwiecień 2013, 10:12:56 »
Dopisałem, słuszna uwaga :)

Offline kmleon

• Ekspres: La Marzocco Linea Mini R <- Bezzera Giulia R
  • Młynek: Caedo E37S <- Mazzer Mini A
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Maj 2013, 08:20:32 »
Potwierdzam słowa gsh. Termometr w E61 powinien być standardowym wyposażeniem. Inną sprawą jest to, że mimo zastosowania termometru nie zawsze udaje mi się trafić w zamierzoną temperaturę. Dzieje się tak najczęściej ze względu na różne warunki początkowe. Przy pierwszym strzale po długiej bezczynności temp grupy to okolice 96-98*C przy kolejnych jest już różnie ale grupa ma najczęściej temp.  88-90*C.
Dodatkowo wpływ na temp. grupy podczas ekstrakcji z moich obserwacji mają: temp. otoczenia (im wyższa, tym ekspres rozgrzewa się do wyższych temperatur) , krążek kawowy (czyli doza, przemiał, ubicie) im szybciej przelewa się przez ciacho woda, tym temp w czasie ekstrakcji niższa. Co do smaku - nic odkrywczego - dużo zależy od kawy jej świeżości itp. Mam ostatnio wrażenie, że wraz z wietrzeniem kawy, muszę podnosić temp. bo zmniejszenie stopnia przemiału niewiele pomaga. Ale to pewnie dużo zależy od rodzaju kawy.

• Administrator
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Maj 2013, 20:34:42 »
Wstępnie zmontowany zestaw, zmieniłem oryginalne nogi na nowe-wyższe:
http://img59.imageshack.us/img59/5217/imag0127v.jpg
Termometr do grupy E-61

Zdjęcie wykonane tuż po zmontowaniu, stąd ekspres jeszcze nie doczyszczony. Pozostało jeszcze ukryć przewód od termopary.

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Maj 2013, 09:57:14 »
Zostaje czekać kiedy któryś z producentów ekspresów dorobi kanalik na termoparę w grupie, ładnie to schowa i będzie sprzedawał za 100€ więcej :)

Ciekaw jestem jak ci to chowanie się uda.
LMWDP #469

• Administrator
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Maj 2013, 10:01:43 »
Nie mam teraz czasu, a zostało już niewiele do zrobienia...

Offline gsh

• Ojciec Założyciel
« Odpowiedź #11 dnia: 08 Maj 2013, 09:06:33 »
Spinka przewód od termopary może poprowadź w ładnym stalowym oplocie, będzie to profi wyglądało jak element ekspresu.

• Administrator
« Odpowiedź #12 dnia: 08 Maj 2013, 09:54:50 »
Taki jest pomysł, kupiłem lampkę do laptopa za niecałe 10 zeta i juz rozbroiłem. :)

Offline wyspiarz

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Rocket Giotto Evo V2 / Chemex
  • Młynek: Mazzer MINI A digital
« Odpowiedź #13 dnia: 08 Maj 2013, 14:32:15 »
Można by dziurkę zrobić we froncie obudowy malutką, dać gumową uszczelkę taką okragłą na przewody i kabel tam wpuścić i wypuścić DOŁEM do tego wyświetlacza

pzdr. Łukasz

• Administrator
« Odpowiedź #14 dnia: 08 Maj 2013, 15:43:38 »
Tylko że przewód w większości i tak biegłby po wierzchu grupy...

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi