Autor Wątek: Tampery czyli czym ubijamy :)  (Przeczytany 411838 razy)

Ramkan

• Gość
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #1275 dnia: 30 Lipiec 2024, 19:40:39 »
Myślę, że zastanowić się zawsze warto niezależnie od tego, czy taki tamper kosztuje dodatkowo mało, średnio, czy dużo, ponieważ powszechnie przekazuje się wchodzącym w świat kawy, że nie tylko o resztkę na ściance chodzi. Być może tak faktycznie jest i nie jest to kwestia kawowych wierzeń, ale nie mogę znaleźć jakichkolwiek danych na ten temat.

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #1276 dnia: 30 Lipiec 2024, 19:55:45 »
Ale po co Ci to wiedzieć, gdy jedni twierdzą tak, a inni inaczej. Dobry ubijak ma uprzyjemniać robotę. Ja nie żałuję, że na trzy tampery wydałem tyle, co na ręczny młynek kategorii premium.
》tertium non datur《

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #1277 dnia: 30 Lipiec 2024, 22:33:01 »
Ale po co Ci to wiedzieć, gdy jedni twierdzą tak, a inni inaczej.

Kwestia świadomości, lubię ją mieć, gdy wydaję pieniądze. Takie po prostu mam podejście. Tak samo jak mnie znajomy czy ktokolwiek inny zapyta, czy warto kupować zazwyczaj sporo droższe tampery i na co to ma wpływ, to uważam, że fajnie mieć wiedzę podpartą jakimiś rzetelnymi badaniami (o ile to możliwe), a nie jedynie przekonaniami. Niech każdy wydaje swoje pieniądze jak chce, cieszę się z czyjegoś szczęścia, niemniej zwiększanie poziomu świadomości przed zakupem uważam za równie istotne.

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #1278 dnia: 30 Lipiec 2024, 22:54:39 »
Zamówiłem z ciekawości MHW-3BOMBER 58.35mm, wątpię, żeby te 0.35mm zrobiło dużą różnicę w stosunku do moich obecnych tamperoów, ale to pewnie trzeba traktować bardziej jako zabawę.

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #1279 dnia: 31 Lipiec 2024, 07:19:35 »
fajnie mieć wiedzę podpartą jakimiś rzetelnymi badaniami (o ile to możliwe
Zgadzam się. Wg mnie i producenta tamperów z WoK-a Metiu, gdy nie ubijemy całej mielonki w sitku, szczególnie w tych z cieńszej blachy około 0,9mm w stosunku do tampera o średnicy 58,00mm, to podczas uderzenia ciśnieniem ok. 9 Barów woda znajdzie miejsce tam, gdzie będzie miała najmniejszy opór, a mianowicie w nieubitej mielonce. Gdy zastosujemy preinfuzję prawdopodobnie nie będzie to miało wpływu, ale po co mam dywagować nad tym zagadnieniem, gdy przy okazji mam czysty prysznic i przyjemniejsze obcowanie z robieniem espresso.

Powtórzę: naprawdę warto dla oszczędności 50 złotych  mieć świadomość, że po zrobieniu espresso mamy uchrzaniony prysznic?? Niektórym to nie przeszkadza - mnie bardzo! Prawo do wyboru, to wspaniała sprawa.
« Ostatnia zmiana: 31 Lipiec 2024, 07:48:55 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
« Odpowiedź #1280 dnia: 31 Lipiec 2024, 08:51:18 »
Opisujesz to uderzenie 9 barów, tak jak by to była woda z hydrantu przynajmniej.

Offline Henry Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Elizabeth, Cafe phin
  • Młynek: Baratza Sette 270, Kazak Tura, MYM54
« Odpowiedź #1281 dnia: 31 Lipiec 2024, 16:17:05 »
Czy ktoś dysponuje jakimiś udokumentowanymi badaniami?

Trzeba by poprosić kogoś kto ma Decent'a ;-)
Jako ciekawostkę powiem że kiedyś ubiłem kawę tamperem 55mm w sitku 58mm i nie miałem żadnego problemu z ekstrakcją używając npf. Zalety dopasowanych tamperów znam tylko dwie: estetyka (kawa na rancie - dla niektórych to bardzo ważne ;-) ) i to że jak się nie ma wprawy to trochę łatwiej ubić prosto bo się tak nie gibie na boki. Ten drugi powód to właśnie źródło legendy że dopasowany tamper jest lepszy.

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #1282 dnia: 31 Lipiec 2024, 16:58:05 »
i to że jak się nie ma wprawy to trochę łatwiej ubić prosto bo się tak nie gibie na boki. Ten drugi powód to właśnie źródło legendy że dopasowany tamper jest lepszy.

To ma sens.
Przydałby się dobry test na odpowiednio licznej próbie, z Decentem, oraz refraktometrem - żeby nikt nie miał wątpliwości.

« Odpowiedź #1283 dnia: 31 Lipiec 2024, 18:07:00 »
estetyka
Czystość. Nie każdy lubi syf w tym miejscu.
》tertium non datur《

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #1284 dnia: 06 Sierpień 2024, 20:08:19 »
Jak ktoś się zastanawia nad zakupem tampera bomber to gorąco polecam, bardzo dobra jakość wykonania i precyzja.
Dodatkowo również bardzo polecam WDT bombera, u mnie zastąpi wysłużony od Kazak. Spory przeskok, świetnie miesza kawę i robi bardzo puszystą i równą mieszankę.
Rekomendacja 5/5

https://ae-pic-a1.aliexpress-media.com/kf/S244f89b09b264d4c834d5fbee7127d25K/MHW-3BOMBER-mieszad-o-do-kawy-Espresso-z-6-zapasowymi-ig-ami-absorpcj-magnetyczn-sta-profesjonalnego.png_.webp

Offline My Coffee Show

• My Coffee Show
  • Ekspres: Decent DE1 Pro i La Pavoni Esperto
  • Młynek: DF64, DF83, Niche Zero, Kafatek MC5, Flat Max 2 i 8 recznych
« Odpowiedź #1285 dnia: 07 Sierpień 2024, 18:24:23 »

Zgadzam sie z kolega. MHW ma dobry sprzęt w dobrej cenie. Jutro na YT premiera mojego filmiku o nowym Impact tamperze. Wkrótce bede tez testowal ich wage, młynek reczny, czajnik i kilka innych gadżetów.
Nawet jest moje zdjecie na ich stronie 😛
« Ostatnia zmiana: 07 Sierpień 2024, 18:28:32 wysłana przez My Coffee Show »

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #1286 dnia: 07 Sierpień 2024, 19:53:12 »
Dodatkowo również bardzo polecam WDT bombera, u mnie zastąpi wysłużony od Kazak. Spory przeskok, świetnie miesza kawę i robi bardzo puszystą i równą mieszankę.

To zależy głównie od grubości igieł (aby były odpowiednio sztywne nie robiąc jednocześnie "trwałych" szczelin - 0,3-0,35mm) i ich odpowiedniego rozstawu (aby nie były zbyt blisko siebie).
Też dostałem już tamper Bombera, 125zł uważam za dość dużo jak za coś do ubijania kawy, jednak obecnie to chyba najtańsza opcja gwarantująca po prostu równe ubicie bez zbędnej zabawy. Robi to, co trzeba, jest ok, jednak więcej bym nie dał.
« Ostatnia zmiana: 07 Sierpień 2024, 20:02:37 wysłana przez Ramkan »

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #1287 dnia: 07 Sierpień 2024, 20:03:33 »
Ja bym powiedział, że również od ilości igieł i regulacji rozstawu.
Ten WDT bombera ma 8 igieł, a "sputnik" tylko 3, ale największą różnice robi ta regulacja rozstawu bo tworzy zupełnie inny efekt dystrybucji w zależności od ustawienia kąta igieł

Offline Kekacz Mężczyzna

• Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
« Odpowiedź #1288 dnia: 08 Sierpień 2024, 08:09:07 »
Też dostałem już tamper Bombera, 125zł uważam za dość dużo jak za coś do ubijania kawy,

Jeszcze 10 lat temu byle klasyczna Motta tyle kosztowała, że nie wspomnę o forumowych producentach tamperów, gdzie ceny często zaczynały się od 200 zł. 125 za Bombera o takich możliwościach to jak promocja.
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline kawosz17

• Ekspres: mini Gaggia PID
  • Młynek: 1Zpresso J-Max S
« Odpowiedź #1289 dnia: 08 Sierpień 2024, 08:52:09 »
Ja bym powiedział, że również od ilości igieł i regulacji rozstawu.

Robię sam WDT. Daję 5 igieł a otworów robię 7. Każdy może sobie dopasować.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi