Polecam:
To jest dobre podejście komunikacyjne, tylko Anglosasi, są dużo lepiej przygotowani edukacyjnie do komunikacji.
Czego potrzebujemy, a o czym większości z nas nigdy nie uczono:
- Świadomego przetworzenia komunikatu jaki otrzymaliśmy i przekazujemy dalej, czyli tej amunicji którą nam wciska się do głowy. Potrzeba więc wiedzy, co prawda ogólnodostępnej, ale jednak której u nas nie ma przekazywanej, poza specjalistycznymi kierunkami studiów.
- Użycia narzędzia o nazwie empatia i próbie zrozumienia w co wierzy dany człowiek i do jakich wspólnych wartości możemy się odwołać.
- Uznania, że wszyscy możemy się mylić i nie musimy być wyznawcami tylko jednej strony.
W mojej ocenie podejście do tematów jako tabu, czyli nie poruszajmy jakiegoś tematu, jest zawsze początkiem problemu. Bo jak wtedy konfrontować swoje opinie i razem dochodzić do prawdy? Do tego potrzeba uznać, że w czymś się możemy mylić, tak jak i nawet nasz ulubiony nadawca może wyemitować coś z czym się nie zgadzamy, albo co jest błędem, czy głupotą. Jednak Ci co wbijają nam amunicję do głowy, nie chcą żebyśmy myśleli i komunikowali się, dochodzili do jakiegoś konsensusu.
Wg mnie możemy sobie z tym poradzić tylko w jeden sposób - musimy się wszyscy bardziej starać. Dobrze zainteresować się choćby książkami o podstawach komunikacji. John Fiske całkiem przyjemnie i przystępnie pisze o podstawach komunikacji. Także znany u nas niestety tylko z powieści - Umberto Eco - sporo ciekawych książek i artykułów napisał z dziedziny komunikacji. W tym na takie tematy jak manipulacja informacją czyli propaganda. Wystarczy chcieć, książki są w bibliotekach dostępne za darmo.
skoro podajesz za przykład marsz to TVN poszedł jeszcze dalej i przebił TVP a nawet dno, nazywając marsz Niepodległości marszem faszystów!
Oczywiście, że takie określenie nie jest prawdziwe. Jednak warto zastanowić się skąd się wzięło, myślę że coroczne zapraszanie na marsz jawnie odwołujących się do faszyzmu organizacji zagranicznych, może mieć tutaj spore znaczenie. Z jakiegoś powodu organiazatorzy akurat takie organizacje oraz skrajnie nacjonalistyczne z naszego kraju zapraszają na marsz.
Poza tym
@pablockpl uważam Twój symetryzm w kwestii mediów, że TVN to jest tyle samo w przeciwną stronę na osi niż TVP. To nie jest prawda i to że obie mają swoje za uszami nie oznacza, że są tak samo propagandowe.