Autor Wątek: ROCKET Appartamento - pierwszy ekspres  (Przeczytany 15896 razy)

Offline Eustachiusz

• Ekspres: Lelit Elizabeth
  • Młynek: Ceado E6P
Odp: ROCKET Appartamento - pierwszy ekspres
« Odpowiedź #60 dnia: 12 Luty 2021, 21:18:15 »
Jeśli chcesz HX i nie chcesz flusha, to zerknij na Mara X Lelita - ma tryb X - w którym utrzymuje stałą temperaturę kosztem spadków ciśnienia pary.

Offline fill Mężczyzna

• Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
« Odpowiedź #61 dnia: 12 Luty 2021, 22:23:13 »
Możesz kupić termometr, zamontować w grupie i spokojnie fluschem zejść do oczekiwanej temperatury.
To nie jest żaden problem, setki filmów w internecie z fluschem, nikt z tego nie robi problemu, można wszystko ogarnąć. Może jakbyś robił ze 20 kaw dziennie to by cię to wkurzało, ale przy paru nie ma problemu - zużyjesz trochę więcej wody. Niestety każde udogodnienie w ekspresie widać przy cenie, dlatego warto się zastanowić nad tańszą opcją ekspresu z lepszym młynkiem.
Jeśli sądzisz, że na drogim i wypasionym ekspresie kawa i tak się zrobi to się mylisz, może być łatwiej, ale załadowanie portafiltra odpowiednio spreparowaną wagowo i przemiałowo kawą, będzie wymagało czasu.
Trochę rozsądku, można być dobrym kierowcą, nie posiadając Ferrari 😉

Offline damianj

• Ekspres: la pavoni cellini red; Profitec 600.
  • Młynek: ascaso i-2; Niche Zero.
« Odpowiedź #62 dnia: 13 Luty 2021, 19:24:06 »
Możesz kupić termometr, zamontować w grupie i spokojnie fluschem zejść do oczekiwanej temperatury.

Prawda. Termometr, moim zdaniem, to must_have. Ale nawet z nim, to nie jest takie oczywiste. Nie bez powodu masz "setki filmów w internecie z fluschem". Bardzo ładnie na którymś z forów (home barista?) było fajne, techniczne podejście do technik flush&go oraz flush&wait wraz z ich różnicami. Także trochę czytania jest. Ale dzięki temu można podjąć decyzje - pasuje mi, czy nie. Bo aby osiągnąć bardzo dobrą powtarzalność, to w HX niestety, ale jest zabawa. Nie zrozumcie mnie źle, nie mam nic przeciwko, sam byłem już nastawiony i już właściwie kupowałem HXa, ale... podjąłem męską decyzję i dołożyłem do DB. Po prostu oszczędziłem sobie tej dodatkowej zmiennej, dodatkowej zabawy. W DB - masz powtarzalną temperaturę. W HX - masz rozstrzał temperaturowy. Pewnie w zależności od detali konstrukcyjnych w jednej maszynie większy, w innej mniejszy, ale jest. Ja uznałem, że wydając 5000 plus (sporo kasy, jak by nie patrzeć)na nowy ekspres i osiągając znów poziom "no jest lepiej" porównując do porządnego jednoboilerowca, i wciąż mieć drobny żal, iż mogło być lepiej, zdecydowałem, że dołożę te 2000 na DB i będzie spokój. I jest spokój, nie żałuję.
Tak, na DB jest łatwiej.
I Nie, kawa na takim (drogim) sprzęcie sama się nie zrobi, ale ja przez spory okres czasu nauczyłem się wiele na prostym jednoboilerowcu i po przesiadne na DB, możesz wierzyć lub nie, po drugim szocie osiągnąłem kawę w punkt - taką jak lubię, mega poprawną. I od tamtej pory taką pijam, w zasadzie dostrajam się tylko delikatnie młynkiem do nowej dostawy kawy.

Offline fill Mężczyzna

« Odpowiedź #63 dnia: 13 Luty 2021, 21:05:24 »
@damianj forsujesz opcję dwubojlerowca, bo taką maszynę kupiłeś i Tobie pasuje - ok. Co za problem jest z flushem - to jak spłuknięcie wody w kiblu, tyle że do zadanej temperatury 😂 Wszystkie specjalistyczne fora wyolbrzymiają pewne problemy których zwykli ludzie nie zauważają i tu jest podobnie 😜 Korzystam z HX i piję bardzo powtarzalną dobrą kawę, więc dla mnie te rozważania  są czysto akademickie.

Offline Pabloo Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera BZ16 R PM, Aeropress Fellow Prismo
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
« Odpowiedź #64 dnia: 14 Luty 2021, 08:50:16 »

Prawda. Termometr, moim zdaniem, to must_have. Ale nawet z nim, to nie jest takie oczywiste. Nie bez powodu masz "setki filmów w internecie z fluschem". Bardzo ładnie na którymś z forów (home barista?) było fajne, techniczne podejście do technik flush&go oraz flush&wait wraz z ich różnicami. Także trochę czytania jest. Ale dzięki temu można podjąć decyzje - pasuje mi, czy nie. Bo aby osiągnąć bardzo dobrą powtarzalność, to w HX niestety, ale jest zabawa. Nie zrozumcie mnie źle, nie mam nic przeciwko, sam byłem już nastawiony i już właściwie kupowałem HXa, ale... podjąłem męską decyzję i dołożyłem do DB. Po prostu oszczędziłem sobie tej dodatkowej zmiennej, dodatkowej zabawy. W DB - masz powtarzalną temperaturę. W HX - masz rozstrzał temperaturowy. Pewnie w zależności od detali konstrukcyjnych w jednej maszynie większy, w innej mniejszy, ale jest. Ja uznałem, że wydając 5000 plus (sporo kasy, jak by nie patrzeć)na nowy ekspres i osiągając znów poziom "no jest lepiej" porównując do porządnego jednoboilerowca, i wciąż mieć drobny żal, iż mogło być lepiej, zdecydowałem, że dołożę te 2000 na DB i będzie spokój. I jest spokój, nie żałuję.
Tak, na DB jest łatwiej.
I Nie, kawa na takim (drogim) sprzęcie sama się nie zrobi, ale ja przez spory okres czasu nauczyłem się wiele na prostym jednoboilerowcu i po przesiadne na DB, możesz wierzyć lub nie, po drugim szocie osiągnąłem kawę w punkt - taką jak lubię, mega poprawną. I od tamtej pory taką pijam, w zasadzie dostrajam się tylko delikatnie młynkiem do nowej dostawy kawy.
Zawsze mam problem z ustawieniem młynka przy zmianie kawy. Dzisiaj musiałem zrobić 8 szotów w odstępach czasowych 3-4 minuty, zanim jako tako wstrzeliłem się w ratio. Sugerujesz że te trudności wynikają właśnie z ułomności HX?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline fill Mężczyzna

« Odpowiedź #65 dnia: 14 Luty 2021, 09:33:08 »
Wręcz odwrotnie, HX z termometrem daje bardzo dużą powtarzalność. Już to opanowałem, robię pierwszego shota na starych nastawach, zmieniam stopień ilość przemiału na oko - pod kolor kawki i już jest prawie ok. Naturalnie przy starej, g... kawie nigdy nie będzie ok. To że robisz tak dużą ilość shotów testowych świadczy tylko o tym że przemiał, ratio i stopień upalenia są jeszcze dla Ciebie wyzwaniem. Proste to jest zakupienie kawy do espresso i shot, jak kupisz coś bledszego i ciekawszego np. do przelewu zaczyna się zabawa😉

Offline korea83 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: Mazzer SJ V Pro Electronic, etzMAX Light T, Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #66 dnia: 14 Luty 2021, 09:37:04 »
Bez przesady, HXy to świetne maszyny, spokojnie można robić z ich pomocą bardzo dobre espresso.

Temperatura w przygotowaniu espresso oczywiście ma wpływ na efekt końcowy, ale nie warto jej stawiać w pierwszym szeregu. Doza, ratio i czas mają kluczowe znaczenie. Temperatura w HX nie jest może stała, ale zakres w jakim się poruszam nie jest jakieś wielki. Do średnio i jasno palonych kaw spokojnie wystarcza.

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #67 dnia: 14 Luty 2021, 11:12:49 »
Jaki to problem aby zrobić flush aż przestanie lecieć woda która bulgocze? Serio takie to trudne że trzeba aż kupować DB?
HX jest stabilny temperaturowo tyle, że trzeba pamiętać o skłonności do przegrzewania wody, mój z e61 nie robi żadnych problemów, a termometr mam głównie do kontroli rozgrzania grupy przy starcie.

Offline idolw

• Ekspres: Profitec Pro 300, Chemex, French Press
« Odpowiedź #68 dnia: 14 Luty 2021, 13:06:42 »
W okolicy ceny Rocket Appartamento możesz mieć co najmniej dwa DB: lelit elisabeth i pro300. Nie tak daleko jest też Silvia Pro. Każdy daje PID.

Ja rok temu prawie kupiłem tego Rocketa, ale po czytaniu i analizie zdecydowałem się na małego DB w celu skrócenia czasu nauki (startowałem od kompletnego zera). Patrząc jak z ekspresu korzysta moja żona i rodzina, która nas odwiedza, stwierdzam, że to był dobry wybór. Liczba zmiennych i kroków doprowadzona do minimum.

Wszystko zależy od nastawienia i chęci inwestycji własnego czasu.

Offline maciek-rz Mężczyzna

• Ekspres: Asacso Uno Prof + Melitta Aroma Signature + Drip
  • Młynek: Eureka Zenith 65E + Ceado E5SD
« Odpowiedź #69 dnia: 14 Luty 2021, 18:56:23 »
Skoro temat trochę się przerodził w dyskusję o HX vs DB, to czy zakładając wykorzystanie tylko i wyłącznie do espresso DB ma jakikolwiek sens ? Coś daje drugi boiler w stabilności temperaturowej przy espresso ?
Powoli szukam następcy Ascaso Uno Prof. Wersja z bilerem jeszcze sprzed kilku lat, bez pid. Flusz i tak robię zawsze w tym ekspresie, to nie problem w sumie, ale fajnie jak można byłoby móc kontrolować temperaturę bardziej niż mniej.
Rozumiem przy mlecznych DB jak najbardziej, ale ja ich nie pijam, czasem "na mieście".

Offline dembiec Mężczyzna

• Ekspres: NS Musica
  • Młynek: F64 Evo
« Odpowiedź #70 dnia: 14 Luty 2021, 19:16:40 »
Skoro temat trochę się przerodził w dyskusję o HX vs DB, to czy zakładając wykorzystanie tylko i wyłącznie do espresso DB ma jakikolwiek sens ? Coś daje drugi boiler w stabilności temperaturowej przy espresso ?
Powoli szukam następcy Ascaso Uno Prof. Wersja z bilerem jeszcze sprzed kilku lat, bez pid. Flusz i tak robię zawsze w tym ekspresie, to nie problem w sumie, ale fajnie jak można byłoby móc kontrolować temperaturę bardziej niż mniej.
Rozumiem przy mlecznych DB jak najbardziej, ale ja ich nie pijam, czasem "na mieście".
W Twoim wypadku db, zbędny a jak coś lepszego od tego co Masz to coś z pid

Offline dembiec Mężczyzna

• Ekspres: NS Musica
  • Młynek: F64 Evo
« Odpowiedź #71 dnia: 14 Luty 2021, 19:24:36 »
Ja też mam hx obecnie i wcześniej miałem db, i nie ukrywam zmiana na hx w punkt dużo większą stabilność temperatury i powtarzalność,  może faktycznie na początku należy zrozumieć co i jak,ile spuścić wody żeby była temperatura 90-92 stopnie, ale po dwóch dniach idzie to wręcz z automatu. Zresztą stopień w ta czy tamtą jak kolega wyżej napisał nie ma kluczowego wpływu.
Ponadto pod pojęciem pid mamy informację w bojler a na grupie będzie inna , i tak musimy poznać jaką jest różnica aby zachować stałą więc też wymaga poznania sprzętu.
Ja ogólnie prawie zawsze pije taka sama smaczna kawę,  chyba że coś zepsuje i zrobi się kanał...

Offline Latte.Fart

• Ekspres: Rocket Appartamento, Aeropress, V60
  • Młynek: Eureka Specialità, Porlex Mini
« Odpowiedź #72 dnia: 05 Listopad 2021, 00:52:57 »
To co prawda nie jest mój pierwszy ekspres, ale cieszę się, że w końcu jest. 3-latek, kupiony od właściciela wyjątkowo dbającego o sprzęt. Dzisiaj rano zadebiutował u mnie na blacie, zrobił kilka kaw bez zająknięcia, no ale najważniejsze że wygląda zabójczo ;)
« Ostatnia zmiana: 05 Listopad 2021, 00:55:44 wysłana przez Latte.Fart »

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #73 dnia: 05 Listopad 2021, 06:51:09 »
Po co ci DB czy HX w takim razie ? Kup duży SB z pidem wygrzejesz bez problemu.
« Ostatnia zmiana: 05 Listopad 2021, 06:53:18 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

skansen

• Gość
« Odpowiedź #74 dnia: 05 Listopad 2021, 08:03:16 »
To co prawda nie jest mój pierwszy ekspres, ale cieszę się, że w końcu jest.
Gratuluje zakupu. Wygląda rzeczywiście obłędnie :)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi