Autor Wątek: ROCKET Appartamento - pierwszy ekspres  (Przeczytany 15834 razy)

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
Odp: ROCKET Appartamento - pierwszy ekspres
« Odpowiedź #15 dnia: 09 Luty 2021, 14:56:22 »
@mlopus Nie zapomnij o wafelku i listku mięty  :mrgreen:

Offline MajkJaro

• Ekspres: Ascaso Steel Uno Prof PID
  • Młynek: Mazzer Super Jolly Electronic
« Odpowiedź #16 dnia: 09 Luty 2021, 15:13:37 »
Na pchlim targu jest ładna Eureka....

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #17 dnia: 09 Luty 2021, 15:25:07 »
@mlopus Nie zapomnij o wafelku i listku mięty 

Tak, moje marzenie takie może być i wafelek ;-)

Właściwie to muszę nabyć nie będę musiał gotować, piec i robić kawy  :mrgreen:

Offline Kune

« Odpowiedź #18 dnia: 09 Luty 2021, 15:40:32 »
Na pchlim targu jest ładna Eureka....

Używany ekspres? Bez sensu...

Offline pmichal Mężczyzna

• Ekspres: Cafelat Robot, Orea, Kalita
  • Młynek: Timemore 078 i 078s
« Odpowiedź #19 dnia: 09 Luty 2021, 16:01:02 »
Głównie pijana kawa jest z "mała" ilością mleka roślinnego, lub po prostu czarna. Czasem jakieś małe espresso
Wracając na chwilę do meritum - to co dla Ciebie znaczy czarna kawa?
Czy kawa z małą ilością mleka to rozumiesz pod postacią kubek z dolanym mlekiem z kartonu czy espresso z spienionym mlekiem?
Ekspres w założeniach ma dać espresso, czyli około 40-50g naparu.
Jeżeli głównie pijesz czarne kawy w postaci 200-300ml to może najpierw zainwestuj w drip lub ekspres przelewowy?

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #20 dnia: 09 Luty 2021, 17:45:46 »
czy "przyjdzie z instrukcja"?

Ja bym na nią nie liczył, tylko intensywnie zaczął czytać WoKa.
》tertium non datur《

Offline michal0104

• Ekspres: Lelit Elizabeth
« Odpowiedź #21 dnia: 09 Luty 2021, 17:49:35 »
Też jestem dosyć świeży w temacie ekspresów, młynków i całego procesu parzenia kawy. Jednak miałem ekspres przez miesiąc bez młynka i muszę powiedzieć, że posiadanie jakiejkolwiek kolby bez młynka mija się zupełnie z celem. Zdecydowanie wydaj te pieniądze na młynek+ekspres, bo sam ekspres to będzie udręka.

Offline Kune

« Odpowiedź #22 dnia: 09 Luty 2021, 17:55:19 »
Rozumiem, ale nie wiem skąd to ciśnienie, aby kupować młynek kosztem ekspresu? :) Chyba, że ten ekspres jest jak złote klamki w domu - bezsensowny wymysł?
Jaki młynek mam kupić, aby nie był to przerost formy nad treścią?

Offline Kune

« Odpowiedź #23 dnia: 09 Luty 2021, 17:56:23 »
Głównie pijana kawa jest z "mała" ilością mleka roślinnego, lub po prostu czarna. Czasem jakieś małe espresso
Wracając na chwilę do meritum - to co dla Ciebie znaczy czarna kawa?
Czy kawa z małą ilością mleka to rozumiesz pod postacią kubek z dolanym mlekiem z kartonu czy espresso z spienionym mlekiem?
Ekspres w założeniach ma dać espresso, czyli około 40-50g naparu.
Jeżeli głównie pijesz czarne kawy w postaci 200-300ml to może najpierw zainwestuj w drip lub ekspres przelewowy?

Po to mi właśnie ekspres, aby móc robić sobie w domu espresso ze spienionym mlekiem :)

Offline Eustachiusz

• Ekspres: Lelit Elizabeth
  • Młynek: Ceado E6P
« Odpowiedź #24 dnia: 09 Luty 2021, 18:01:07 »
młynek kosztem ekspresu
Jeśli kupujesz auto, które jeździ 250 km/h, i planujesz nim tyle jeździć, to nie założysz przecież opon od matiza. Jeśli chcesz, żeby ekspres zrobił Ci kawę, to musisz go zasilić odpowiednio zmieloną kawą, a nie LaMatizvazzą.

Offline maciek-rz Mężczyzna

• Ekspres: Asacso Uno Prof + Melitta Aroma Signature + Drip
  • Młynek: Eureka Zenith 65E + Ceado E5SD
« Odpowiedź #25 dnia: 09 Luty 2021, 18:10:47 »
Jaki młynek polecacie?

PS. Niestety moderator, potrzebuje godzinę czasu nieraz na zatwierdzenie wiadomości, więc troszkę ciężko się dyskutuje. Bo już dwa posty temu pytałem o młynek, ale jeszcze nikt go nie opublikował  :szampan:
Z młynkami jak z ekspresami. Można elaboraty pisać,  każdy coś ma na plus i minus.
Na pewno do takiego ekspresu trzeba mieć świadomość,  że  to co ja mam ,czyli Eureka Zenith 65 to pewnie może nie minimum, ale przynajmniej nie ma mezaliansu i zakup ekspresu za tyle ma sens. O ile ma robić kawę,  a nie być ozdobą.
Ceado,  Eureka,  Fiorenzato. Cokolwiek wybierzesz z żarnami  65mm lub większe będzie ok.
W tym zestawieniu nie mniej ważna jest sama kawa, proces przygotowania. 
Kawę trzeba kupować dobrą,  raczej nic co na półce w sklepie jest dostępne. Dostępność tez dzisiaj jest tak ogromna, że można oszaleć.  Plus i minus tego.
Proces,  czyli mielenie, jak grubo,  jak mocno ubijać,  ile kawy.  Może zniechęcić, a do Dobrego espresso trzeba się przyłożyć.
Możesz chcieć np jakaś filtracje wody założyć.

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka

Offline Kune

« Odpowiedź #26 dnia: 09 Luty 2021, 18:22:22 »
młynek kosztem ekspresu
Jeśli kupujesz auto, które jeździ 250 km/h, i planujesz nim tyle jeździć, to nie założysz przecież opon od matiza. Jeśli chcesz, żeby ekspres zrobił Ci kawę, to musisz go zasilić odpowiednio zmieloną kawą, a nie LaMatizvazzą.
O autach nie musisz mnie uczyć, ale dalej nie wiem czemu kupować tańszy ekspres? Czy ten nie ma sensu czy jak?  Nie muszę kupować tańszego ekspresu, aby kupić młynek...

Jaki młynek polecacie?

PS. Niestety moderator, potrzebuje godzinę czasu nieraz na zatwierdzenie wiadomości, więc troszkę ciężko się dyskutuje. Bo już dwa posty temu pytałem o młynek, ale jeszcze nikt go nie opublikował  :szampan:
Z młynkami jak z ekspresami. Można elaboraty pisać,  każdy coś ma na plus i minus.
Na pewno do takiego ekspresu trzeba mieć świadomość,  że  to co ja mam ,czyli Eureka Zenith 65 to pewnie może nie minimum, ale przynajmniej nie ma mezaliansu i zakup ekspresu za tyle ma sens. O ile ma robić kawę,  a nie być ozdobą.
Ceado,  Eureka,  Fiorenzato. Cokolwiek wybierzesz z żarnami  65mm lub większe będzie ok.
Kawę trzeba kupować dobrą,  raczej nic co na półce w sklepie jest dostępne. Dostępność tez dzisiaj jest tak ogromna, że można oszaleć.  Plus i minus tego.
Proces,  czyli mielenie, jak grubo,  jak mocno ubijać,  ile kawy.  Może zniechęcić, a do Dobrego espresso trzeba się przyłożyć.

Nie wszystko od razu :) Kawa to kwestia smaku, trzeba popróbować aby dobra preferencje.

Wracając do nawiązania kolegi u góry do motoryzacji, nie każdy kto chce mieć fajnie jeżdżące auto, chce od razu bić rekordy. Chce po prostu czerpać przyjemność, w tym przypadku dobrej kawy :)

Offline korea83 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: Mazzer SJ V Pro Electronic, etzMAX Light T, Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #27 dnia: 09 Luty 2021, 18:25:15 »
Kupujesz tak dobry/drogi ekspres na jaki cię stać/masz ochotę. Jak jest budżet to można szaleć 😁 Ważne by do ekspresu dobrać dobry młynek bo inaczej nawet i ekspres za 20tys dobrej kawy nie zrobi...

Offline dembiec Mężczyzna

• Ekspres: NS Musica
  • Młynek: F64 Evo
« Odpowiedź #28 dnia: 09 Luty 2021, 18:33:30 »
młynek kosztem ekspresu
O autach nie musisz mnie uczyć, ale dalej nie wiem czemu kupować tańszy ekspres? Czy ten nie ma sensu czy jak?  Nie muszę kupować tańszego ekspresu, aby kupić młynek...

Jaki młynek polecacie?

Nie wszystko od razu :) Kawa to kwestia smaku, trzeba popróbować aby dobra preferencje.

Wracając do nawiązania kolegi u góry do motoryzacji, nie każdy kto chce mieć fajnie jeżdżące auto, chce od razu bić rekordy. Chce po prostu czerpać przyjemność, w tym przypadku dobrej kawy :)

Ekspres dobry wybór!  A chodzi koledze o to że dużo osób kupuje drogi ekspres tani młynek a to musi że sobą współgrac i powinieneś kupić dobry młynek tak jak ekspres , czy fiorenzato f64 , eureka zenit e65 , ceado e6p, i taki zestaw będzie dawał lepsza kawę niż w kawiarni po opanowaniu procesu robienia espresso

Offline Psyche Mężczyzna

• Ekspres: kawiarka, V60, aeropress, Lelit Bianka v3
  • Młynek: Niche Zero, 1zpresso K-plus
« Odpowiedź #29 dnia: 09 Luty 2021, 18:38:35 »
Kupujesz tak dobry/drogi ekspres na jaki cię stać/masz ochotę. Jak jest budżet to można szaleć 😁 Ważne by do ekspresu dobrać dobry młynek bo inaczej nawet i ekspres za 20tys dobrej kawy nie zrobi...
No właśnie to próbujemy wytłumaczyć, ale kolega jakoś nie chcę się przekonać do tego, że bez dobrego młynka ekspres za 6 tys może za tydzień wylądować z powodu wkurzyenia, że nić mu dobrego z ekskluzywa nie wychodzi
« Ostatnia zmiana: 09 Luty 2021, 18:40:51 wysłana przez Psyche »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi